August 08, 2022

01 – 07 серпня 2022: Головні події і теми тижня

Головні події і теми тижня 01 – 07 серпня 2022 від Digests & Analytics Ukraine
  • Україну силують до миру за будь-яку ціну

  • Росія перекидає сили на південь України й наступає на Донбасі

  • Червоний Хрест зняв із себе відповідальність за трагедію в Оленівці

  • У портах Одещини очікують на відправлення 13 суден з українським зерном

Україну силують до миру за будь-яку ціну

Україну силують до миру за будь-яку ціну

Росія зазнає важких втрат особового складу й техніки на війні в Україні й конче потребує перепочинку задля відновлення боєздатності армії вторгнення. Але влада України не йде на контакт, імовірно, під тиском західних партнерів і населення, яке не налаштовано на мирні переговори. Саме тому російське керівництво робить низку кроків для примушення України до миру за будь-яку ціну за допомогою агентів впливу й силових акцій.

Низка світових політиків протягом тижня зробили подібні кроки та заяви. 1 серпня попередній президент США Трамп заявив, що Україна могла уникнути повномасштабного вторгнення Росії, якби відмовилася від вступу до НАТО й визнала б анексію Криму. З його слів, шанси на укладання мирної угоди з президентом РФ Путіним значно зменшилися з моменту вторгнення, а війна вже забрала життя тисяч українців та спричинила руйнування інфраструктури країни.

Аналогічної думки дотримується й колишній канцлер Німеччини Шредер, який нині обіймає посаду голови ради директорів "Роснафти", є членом ради директорів "Газпрому" й головою ради акціонерів російських газогонів "Північний потік" 1 і 2. Після зустрічі з російським президентом Путіним у Москві він заявив, що однією з умов припинення війни має бути відмова України від вступу до НАТО. Шредер також назвав "мудрим рішенням" позицію канцлерки Меркель та глави МЗС Штайнмаєра, які виступили проти надання Україні Програми з членства (ПДЧ) в Альянсі у 2008 році. Колишній канцлер Німеччини назвав війну в Україні "помилкою російського президента", проте вважає, що для припинення бойових дій "потрібні поступки обох сторін". За його твердженням, Донбас має залишитися в складі України, проте "мати широкі права". Шредер також вважає за неможливе повернення контролю України над Кримом у воєнний спосіб. Колишній канцлер Німеччини наполягає на тому, що питання деокупації півострова слід відкласти "на кілька поколінь". Президент України Зеленський назвав заяви Шредера на підтримку Росії "огидними".

Правозахисна організація Amnesty International у своєму звіті, який було оприлюднено 4 серпня, зробила скандальну заяву. За твердженням AI, ЗСУ, буцімто, наражають на небезпеку мирне населення, завдаючи ударів по окупантах із житлових районів українських міст. Радник голови Офісу президента Подоляк у відповідь зауважив, що життю українців загрожує лише російська армія, а заяви Amnesty International є не чим іншим, як участю в дискредитаційній кампанії Росії проти України та ЗСУ. Генсек Amnesty International Каламар натомість заявила, що за хвилею критики публікації стоять російські та українські боти, які розпалюють війну. Директорка Amnesty International Ukraine Покальчук залишила посаду через незгоду з позицією центрального офісу. Незабаром Каламар у листі до агентства Reuters заявила, що шкодує про "розпач і гнів" через опублікований AI звіт про нібито порушення прав мирних жителів України українськими військовослужбовцями. Водночас AI не відмовилася від висновків, які виклала у звіті, проте не покладає на ЗСУ відповідальності за "порушення", які було вчинено російськими вояками. Функціонери організації стверджують, що зафіксували порушення прав людини в 19 українських містах та селах, які вони відвідали. Співробітники київського офісу в цій поїздці участі не брали.

Прем’єр-міністр Угорщини Орбан, відомий своєю проросійською позицією, 4 серпня заявив, що задля досягнення миру в Україні потрібні прямі переговори Росії та США. Він стверджує, що дії "глобалістських лідерів" ведуть до ескалації воєнних дій і зменшують шанси на досягнення миру.

Президент Туреччини Ердоган намагається в будь-який спосіб всадовити за стіл переговорів президентів РФ та України – Путіна й Зеленського, спираючись на успіх переговорів щодо транзиту українського продовольства Чорним морем. Папа Римський Франциск назвав поновлення експорту українського збіжжя "знаком надії" та "зразком діалогу", який, на його думку, у змозі покласти край війні в Україні.

Тим часом завдяки заявам проросійських політиків і газовому шантажу з боку Газпрому, населення Європи поступово стає більш лояльним до злочинних дій РФ. Так, за даними опитування служби Deutschlandtrend, кількість противників збільшення постачання зброї Україні серед респондентів у Німеччині за останній місяць зросла і складає 32 %, перевищивши кількість тих, хто вважає за необхідне посилити підтримку (23 %). Зменшилася й кількість прихильників посилення санкцій проти РФ.

5 серпня окупанти скоїли теракт на території Запорізької АЕС. Територію станції було двічі обстріляно з РСЗВ, пошкоджено будівлі критичної інфраструктури, виведено з ладу високовольтну лінію. 6 серпня під обстріл потрапив майданчик сховища відпрацьованого ядерного палива. МЗС України засудило обстріл станції й заявило, що влучання ракет у реактор може спричинити катастрофу, яку можна порівняти за наслідками з вибухом ядерної бомби. Російські війська розмістили техніку та боєприпаси в приміщеннях машзалу 1 та 2 блоків АЕС, які виведено в ремонт, а також заклали вибухівку під естакадами та в приміщеннях блоків. Командувач російським гарнізоном АЕС – начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту генерал Васильєв заявив, що всі важливі об’єкти станції заміновано та буде підірвано в разі спроби штурму. Він наголосив, що станція буде або російською, або нічиєю, а військовослужбовці "з честю виконають будь-який, навіть найжорсткіший наказ". Щодня окупанти обстрілюють із РСЗВ Нікополь та інші населені пункти по той бік Каховського водосховища з території станції, щоби викликати вогонь у відповідь.

Один із провідних оглядачів The New York Times Фрідман розмістив статтю, у якій заявив про "глибоку недовіру" адміністрації президента Байдена до президента Зеленського та його оточення. Координатор Ради нацбезпеки країни Кірбі спростував ці твердження й заявив, що президент Байден неодноразово висловлював захоплення мужністю Зеленського та постійно спілкується з ним особисто, а також підтримує весь український народ у боротьбі з російською агресією.

Американська телекомпанія CBS випустила документальний фільм, у якому висловила сумнів, що вся західна зброя, яку передано Україні, доходить до передової, оскільки контроль за нею втрачається на кордоні. Журналісти наполягають на запровадженні ефективного контролю за постачанням, як варіант, цивільними представниками країн-донорів.

Другий президент України Кучма дав не надто оптимістичний прогноз щодо перебігу війни. На його думку, війна в Україні скоро не закінчиться, а на її перебіг впливатимуть низка чинників: здатність ЗСУ до наступу, вибори, політичні кризи та економічна ситуація в країнах-партнерах. За його словами, наївно розраховувати на те, що західні санкції вб’ють економіку Росії, помре Путін чи населення РФ вийде на антивоєнний протест. Кучма висловив упевненість, що для України єдиним способом зберегти незалежність є перемога над Росією на полі бою.

Росія перекидає сили на південь України й наступає на Донбасі

Росія перекидає сили на південь України й наступає на Донбасі

Російське командування і далі перекидає живу силу та техніку на південь України. Українська артилерія щодня знищує кілька складів боєприпасів, проте це практично не впливає на вогневі можливості російських військ. Пошкоджені українськими військовими мости російська армія оперативно латає. На Херсонщині повсякчас точаться запеклі бої на українському плацдармі на правому березі річки Інгулець, який уже місяць не можуть ліквідувати значні сили російських десантників. Зосередження великого угруповання армії РФ на півдні країни може свідчить про те, що Путін планує за будь-яку ціну влаштувати там у вересні "референдуми" про приєднання до Росії. Паралельно окупанти намагаються проводити пропагандистську роботу з населенням: роздають гроші пенсіонерам для збирання персональних даних і закликають випускників вступати до "нових ВНЗ". До захоплених областей із РФ завезли чиновників, пропагандистів, учителів і лікарів.

На Донбасі тривають важкі бої всією лінією фронту від адмінкордону з Харківщиною аж до Запорізької області. Українські війська відступають під шаленими атаками регулярних російських військ, "армій республік" та найманців ПВК "Вагнера". Окупанти не рахують людські втрати й боєприпаси, які надходять із Росії ешелонами. Водночас ЗСУ відчувають брак важкої артилерії й боєприпасів.

Українське керівництво намагається пришвидшити постачання зброї та боєприпасів. Останній пакет допомоги США містив ракети РСЗВ HIMARS і снаряди для 155-мм гаубиць. Проте на фронт вони надійдуть за кілька тижнів.

Воєнні експерти спостерігають намагання російського командування виконати наказ міністра оборони Шойгу про продовження наступу на всіх напрямках. Це розтягує українські резерви й не дає можливості сконцентрувати сили, достатні для контрнаступу, який українські високопосадовці начебто запланували в серпні.

Червоний Хрест зняв із себе відповідальність за трагедію в Оленівці

Червоний Хрест зняв із себе відповідальність за трагедію в Оленівці

Після того, як наприкінці липня російські окупанти вбили українських військовополонених в Оленівці, серед яких були оборонці "Азовсталі", Україна зажадала від росіян віддати тіла. Росія заявила про готовність передати тіла загиблих, але "лише після завершення розслідування". Російські пропагандистські ЗМІ розповсюдили відео допиту командира 36-ї бригади Волинського, який натякнув на насильницьке знищення полонених російськими військовослужбовцями. Генеральний прокурор Костін припускає, що українських військовополонених в Оленівській колонії, ймовірно, було вбито термобаричним зарядом. Уповноважений із прав людини Лубинець заявив, що українська влада намагається встановити місцеперебування командирів підрозділів, які боронили "Азовсталь".

Міжнародний Комітет Червоного Хреста заявив, що не гарантував безпеку оборонцям "Азовсталі". Президент і військове командування запропонували їм здатися в полон росіянам задля порятунку життя начебто під гарантії ООН та міжнародних гуманітарних організацій. Саме вони брали участь у виведенні вояків із комбінату.

Червоний Хрест назвав себе "нейтральним посередником", який сприяв безпечному виходу бійців із території комбінату, і звинуватив у загибелі вояків Росію. Ця заява викриває брехню українських офіційних осіб, які брали участь у переговорах – голови фракції "Слуга народу" Арахамії, глави Офісу президента Єрмака та віцепрем’єр-міністра Верещук, які заявили, що подібні гарантії нібито були отримані – і від МКЧХ, і від ООН. Після "евакуації" Верещук було усунуто від переговорів про обмін полоненими.
Родичі вояків влаштовують акції у великих містах України та за кордоном для привернення уваги до проблеми. Проте керівництво України не оголосило днем жалоби наступний за вбивством в Оленівці день і усіляко уникає цієї теми в ефірі "марафону єдиних новин" та висловлюваннях офіційних осіб.

У портах Одещини очікують на відправлення 13 суден з українським зерном

У портах Одещини очікують на відправлення 13 суден з українським зерном

Після того, як 31 липня перше судно із зерном залишило порт Одеса, Генеральний секретар ООН Гутерреш привітав розблокування українського експорту збіжжя. Початку процесу передував ракетний обстріл російською армією порту Одеса. За інформацією Одеської воєнної обладміністрації, його метою було знищення зернових терміналів, проте ракети в зерносховища не влучили. Прессекретар МЗС РФ Захарова тоді підтвердила, що саме Чорноморський флот РФ завдав удару по одеському порту, а ціллю крилатих ракет начебто був український катер. Депутат Держдуми РФ Попов заявив, що було атаковано ракети Harpoon, які ВМС України зберігали в порту.

Після відряджання першого судна президент України Зеленський висловив переконання, що Росія надалі намагатиметься зірвати експорт українського збіжжя. Втім, розблокуванням українських портів РФ добилася зняття санкцій на експорт власних добрив і продовольства. Під час зустрічі в Сочі 5 серпня президент РФ Путін та турецький лідер Ердоган наголосили на необхідності повного виконання "зернової угоди", підписаної в липні між РФ та Україною за посередництва Туреччини та ООН. Також розблоковано експорт російських добрив та зерна, без перешкод до споживачів прямують і судна з зерном, викраденим Росією на окупованих територіях. Ердоган намагається представити себе як рятівника людства, подаючи розблокування українських портів як власну дипломатичну перемогу, адже, за його словами, через російсько-українську війну продовольча безпека 30 % населення світу була під загрозою.

5 серпня міністр інфраструктури Кубраков оголосив, що в портах Одеської області очікують на відправлення 13 суден із зерном та іншою агропродукцією. Міністерство агрополітики повідомило, що врожай зібрано на понад 40 % посівних площ, намолочено 17,5 млн т збіжжя нового врожаю. Отже, проблема його зберігання постає у повний зріст.

Заступник міністра економіки – торговий представник України Качка озвучив побажання уряду щодо включення до "зернової угоди" ще й експорту металу. За його словами, у липні через дунайські порти, залізничним та автотранспортом було експортовано орієнтовно 3 млн т зерна – приблизно половина того, що транспортувалося морем до широкомасштабного вторгнення.

 

No comments:

Post a Comment