August 01, 2022

31.07.2022: З Одеси вийшов перший балкер з українським зерном


З Одеси вийшов перший балкер з українським зерном

  • З Одеси вийшов перший балкер з українським зерном.
  • Окупанти не пустили представників Червоного Хреста на місце загибелі українських військовополонених.
  • З 1 серпня антибіотики в Україні можна купити лише за електронним рецептом.

Війна

Фронт

  • На думку експертів британської розвідки, режим білоруського президента Лукашенка є цілком залежним від Росії. Російське командування використало територію країни для розміщення армії вторгнення, і постійно завдає ракетних ударів із повітря та землі по цілях в Україні. Лукашенко повторює російські пропагандистські наративи. У прикордонних з Україною районах армія Білорусі розгорнула додаткові комплекси радіоелектронної боротьби.
    31.07.2022 Загальна мапа бойових дій
  • Не було жодного дня, щоби прикордонні населені пункти Чернігівщини та Сумщини не потрапили під обстріл важкої артилерії, мінометів та РСЗВ із території Росії. Російська артилерія та авіація методично нищать прифронтові населені пункти всією лінією бойових дій.
    31.07.2022 Харків
  • Харків обстріляно ракетами ЗРК ППО С-300. На півночі області на лінії фронту тривають перестрілки, окупанти ведуть активну авіарозвідку. ЗСУ запобігли проривам диверсійних груп у районі Балаклії – у Гусарівці, а також на адмінкордоні з Донецькою областю на околицях траси М-03 – у Мазанівці та Долині. Відбито атаки на Вірнопілля та Бражківку в напрямку Барвінкового.
    31.07.2022 Північний Донбас
  • Тривають запеклі бої в районі Соледара. Окупанти наступають на місто з півдня та сходу, їм вдалося закріпитися на околицях селища Бахмутське.
  • На схід від Бахмута – у Покровському, а також на південь – у районі Вершини, Семигір’я та Травневого українські війська відбили атаки ударних частин російських військ, які ведуть наступ разом із найманцями ПВК "Вагнера".
    31.07.2022 Донецьк
  • Тривають бої в районі Донецька. Окупанти та їхні маріонетки з "армії ДНР" штурмують Кам’янку, Красногорівку, Авдіївку, Піски та Мар’їнку, а також ведуть атаки в напрямку Вугледара – у Павлівському. Їм вдалося закріпитися на кордоні промзони Авдіївки, у всіх інших пунктах атаки відбито.
  • На Запоріжжі в районі міста Пологи окупанти були змушені відвести підрозділи зі станції Верхній Токмак та села Чернігівка після успішного артилерійського удару ЗСУ.
    31.07.2022 Херсонщина
  • На Херсонській ділянці фронту українські війська запобігли ще одній спробі російського командування ліквідувати стратегічний плацдарм на лівому березі річки Інгулець у Білогірці – у районі Давидова Брода. На правобережну частину області через греблю Каховської ГЕС перекинуто частини 3 армій Східного військового округу РФ разом із технікою та боєприпасами.
    З РСЗВ обстріляно Марганця на правому березі Дніпра, навпроти Запорізької АЕС, а також села Нікопольського району.
    На території Херсонщини ракетами HIMARS знищено залізничний потяг із живою силою, технікою та боєприпасами армії РФ.
    Знову жорстокого ракетного удару завдано по Миколаєву. За інформацією чиновників обладміністрації, ракети ЗРК С-300 влучили в житлові будинки, промислові об’єкти та навчальні заклади.
  • По Одещині завдано удару 2 ракетами ОТРК "Іскандер" із касетними боєприпасами, які потрапили в кар’єр і викликали спалах поля.
  • Окупаційна влада Севастополя визнала, що безпілотник, який,нібито, атакував штаб Чорноморського флоту РФ, було запущено з території міста.

Тил

  • З 1 серпня купівля антибіотиків в Україні можлива лише за електронними рецептами.
  • Кабмін подовжив ще на місяць пільгову ціну газу для постачальників гарячої води.
  • Голова Закарпатської обладміністрації Микита оголосив, що аеропорт Ужгород не готовий до приймання пасажирських рейсів, оскільки не має дозвільних документів, небо над країною – закрито, а угоду з країнами ЄС не підписано.
  • Голова ради НБУ Данилишин стверджує, що дестабілізація на ринку готівкової валюти є тимчасовою й пов’язана з проблемою ввезення банкнот в Україну.

Україна та світ

  • Турецька влада розраховує, що зерновий транзит через Чорне море відновиться 1 серпня, а вже 3 серпня до Туреччини прибуде перший караван суден з українським зерном для Сомалі. Міністр інфраструктури Кубраков підтвердив, що перше судно із зерном уже залишило порт Одеса.
    Президент Зеленський прогнозує скорочення врожаю цього року вдвічі проти того, що був торік.
    Поблизу берега Румунії флот країни ліквідував міну, що дрейфує.
    У Чорному морі перебуває угруповання з 15 російських військових кораблів, 5 із них – з крилатими ракетами "Калібр" на борту.
  • Міністр оборони Резніков подякував урядові Італії за новий пакет воєнної допомоги. Склад пакета засекречено.
  • Президент Путін у день ВМФ Росії затвердив нову Морську доктрину, у якій НАТО названо загрозою, а Чорне, Охотське та Берингове моря, а також уся Арктика – зоною російських інтересів.
  • Папа Римський Франциск під час недільної меси закликав сторони "конфлікту" зупинитися та розпочати переговори. Він назвав події у світі "третьою світовою війною, яка роздроблена на кілька регіональних". Франциск заявив, що за них несуть відповідальність не тільки ті, хто розв’язав ці війни, а й ті, хто не зміг їх запобігти.
  • Литва з 1 серпня припиняє дію угоди з РФ про спрощене перетинання кордону мешканцями прикордонних районів. Після закриття консульства в Пскові російським громадянам припинено видавання прикордонних перепусток.
  • Посол США в Україні Брінк засудила вбивство українських військовополонених в Оленівці та підтвердила, що адміністрація Байдена й далі підтримувати країну у війні проти РФ.
    Після ухвалення резолюції про визнання Росії спонсором тероризму палатою представників Конгресу США, подібну ж резолюцію може ухвалити й Сенат. Легітимно визнати країну спонсором тероризму може лише Держдепартамент США. Це спричинить суттєві обмеження й визнання Росії ізгоєм, подібно до Куби, Північної Кореї, Сирії та Ірану. Представники адміністрації США неодноразово наголошували, що санкції, які вже запроваджено проти РФ, майже такі ж самі, як і обмеження після визнання країни спонсором тероризму.
    Окупанти не допустили представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до колонії в Оленівці, де було вбито українських військовополонених. За інформацією журналістів-розслідувачів групи Bellingcat, Росія готувалася до вбивства українських військовополонених завчасно. На супутникових знімках за тиждень до теракту на території колонії з’явилися тільки-но вириті могили. На думку низки експертів, російська влада вбила військовополонених, щоби приховати сліди тортур і знущань із них.
  • У Європі назріває ще один збройний конфлікт – між Сербією та частково визнаною республікою Косово. Влада Косова з 1 серпня не визнає сербські автомобільні номери та документи, якими користуються серби, що там мешкають. Прем’єр-міністр Косова Курті заявив, що найближчі дні можуть бути складними, оскільки країна зіткнулася із сербським шовінізмом. Президент Сербії Вучич повідомив, що командувач миротворчого контингенту KFOR переговорить із представниками сербської меншини в Косові для відновлення діалогу. Вучич висловив сподівання, що конфлікт можна врегулювати в мирний спосіб, водночас наголосив, що про здавання інтересів не йдеться, а Сербія здобуде перемогу. Один із лідерів владної партії – Джуканович, заявив, Сербія буде змушена розпочати "денацифікацію Балкан". Міністерство оборони стверджує, що сербські військовослужбовці не заходили на територію Косова. На автодорозі поблизу адмінкордону пролунали автоматні черги, місцеві серби будують барикади. Влада Косова відклала на місяць перехід на власні номери та документи.
    Міжнародні сили KFOR під головуванням НАТО висловили готовність втрутитися в конфлікт і застосувати зброю на підставі резолюції ООН від 1999 р. Командування KFOR закликало до діалогу між Сербією та владою Косова.
    Низка експертів вважають, що позиція Європи щодо визнання Косова могла стати приводом для Росії здійснити анексію Криму, а також визнати Південну Осетію, Абхазію та донбаські "республіки". Україна Косова не визнала.
    МЗС України рекомендує громадянам відмовитися від поїздок до цього району.
  • У Болгарії на заводі компанії EMCO стався вибух на складі боєприпасів. Власник компанії Гебрев визнав, що подібні боєприпаси підірвали російські агенти в Чехії у 2014 р. У 2015 р російські спецслужби двічі намагалися отруїти його речовиною "Новичок".
  • Міністр фінансів Німеччини Лінднер закликав уряд країни заборонити виробництво електроенергії спалюванням газу та заощадити його на опалювальний сезон. Віцеканцлер Габек заявив, що подібний крок спричинить кризу на енергоринку та віялові відключення, оскільки низка ТЕС працюють лише на газі.
  • Влада Китаю попередила США, що армія країни не "сидітиме, склавши руки", у разі візиту до Тайваню спікера палати представників Конгресу Пелосі.

No comments:

Post a Comment