July 17, 2022

16.07.2022: Російський міністр оборони Шойгу наказав армії наступати на всіх напрямках

Російський міністр оборони Шойгу наказав армії наступати на всіх напрямках

  • Російський міністр оборони Шойгу наказав армії наступати на всіх напрямках.
  • Німеччина намагається вивести з-під санкцій турбіну "Північного потоку".
  • За підозрою в держзраді затримано колишнього начальника управління СБУ в АР Крим.

Війна

Фронт

  • Міністр оборони РФ Шойгу наказав командувачам південного та східного угруповань військ в Україні генералам Лапіну та Суровікіну відновити наступ у всіх напрямках. Український Генштаб констатує активізацію наступальних дій російських військ у районі Харкова, Ізюма та на адмінкордоні Луганської та Донецької областей.
  • Посилилися обстріли прикордонних населених пунктів Сумщини. Російські війська все частіше застосовують системи залпового вогню та авіацію. З мінометів обстріляно село на Чернігівщині.
  • У районі Харкова тривають бої місцевого значення. Ракетами обстріляно Харків, з артилерії та РСЗВ – населені пункти на лінії фронту на північ і схід від обласного центру.
  • На південь від Ізюма – у Курульці, Мазанівці, Краснопіллі, Богородичному – точаться жорстокі бої. Російські війська не можуть пробити українську оборону.
  • На адмінкордоні Донеччини та Луганщини російські ударні частини намагаються наступати на Сіверськ, Соледар та Бахмут, але щоразу зазнають великих втрат у живій силі й відкочуються на попередні позиції. Бої за Верхньокам’янське, Івано-Дар’ївку, Берестове та Білогорівку в районі траси Лисичанськ – Бахмут тривають.
    16.07.2022 Світлодарське водосховище
  • ЗСУ тримають оборону на Вуглегірській ТЕС та в Новолуганському на Світлодарському водосховищі. Спроби російських військ узяти в кільце це угруповання успіху не мають. Відбито атаки в районі Семигір’я, Кодеми та Вершини.
  • У районі Авдіївки підрозділи "народної міліції ДНР" штурмували позиції українських військ у Кам’янці, проте потрапили під кинджальний вогонь та були змушені відійти на вихідні позиції. Російські війська завдали удару 2 ракетами ОТРК "Іскандер-М" по житлових кварталах Покровська в ближньому тилу української оборони.
  • Лінія фронту в Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях не змінилася. Окупанти активно зміцнюють оборону Херсона та перекидають до області нові підрозділи. Вранці з РСЗВ обстріляно ВНЗ та житлові квартали Миколаєва, вночі – населені пункти в районі водосховища Криворізької ТЕС на півдні Дніпропетровської області.
  • Українська реактивна артилерія завдала успішних ударів по складу боєприпасів окупантів у с. Жолобок на трасі "Бахмутка" в Луганській області, а також по базах російських військ у Чистяковому (Торезі) та Алчевську.
  • Російська стратегічна авіація знову завдала удару по Україні ракетами з повітряного простору над Каспійським морем. Підрозділи ППО збили 3 ракети. 2 ракети потрапили до сільгосппідприємства на Черкащині. Спікер ВПС України Ігнат повідомив, що підрозділи ППО незабаром поставлять на бойове чергування 2 батареї ЗРК NASAMS. За оцінкою експертів, ці комплекси дадуть змогу закрити небо лише над Києвом.
    Мешканці України констатують критичний стан бомбосховищ, до багатьох із яких немає доступу.
    Голова Центру територіальної оборони Дніпра Корбан спростував інформацію про витік високотоксичного ракетного палива – гептилу – унаслідок російського ракетного удару по підприємству "Південмаш". За словами Корбана, адміністрація міста та області вже в перші дні війни провела утилізацію гептилу на всіх підприємствах, і це дало можливість запобігти масштабній екологічній катастрофі.
  • Держбюро розслідувань затримало колишнього начальника управління СБУ в АР Крим Кулініча за підозрою в держзраді. Кулінича було призначено на посаду президентом Зеленським у жовтні 2020 р. звільнено – у березні 2022 р.

Тил

  • Міністерство оборони підтвердило скасування заборони виїзду військовозобов’язаних за територію області їхнього місця реєстрації.
  • Офіс генпрокурора повідомив, що засідання комісії з відбору голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури відбудеться 19 липня.

Україна та світ

  • За інформацією видання Politico, Єврокомісія має намір виключити із сьомого пакета санкцій вироби із золота, які виготовлено в Росії.
  • Німецьке видання Bild повідомило, що уряд Німеччини звернувся до Канади з проханням про повернення турбіни Siemens для помпи "Північного потоку". Газпром має відновити постачання газопроводом із 21 липня, проте більшість європейських політиків мають у цьому сумніви. Газпром звернувся до Siemens із проханням надати документи, які дадуть змогу ввезти до РФ турбіну з урахуванням наявних санкційних обмежень. Журналісти наголосили, що обладнання, що вже встановлено, може забезпечити 100 % обсягів прокачування, проте Газпром не робить цього з політичних причин. Повернення турбіни до Німеччини з подальшою її передаванням Газпрому дає можливість обійти санкції, оскільки ЄС не запровадив обмеження на газове обладнання для РФ.
  • Президент Туреччини Ердоган у розмові з французьким президентом Макроном висловив надію на швидке розв’язання проблеми транзиту українського зерна Чорним морем.
  • Міністри фінансів країн "Великої двадцятки" так і не підписали спільного комюніке за підсумками дводенного саміту в Індонезії через різне ставлення до агресії Росії проти України. Проти виступили члени БРІКС – Індія, Китай та Південна Африка.
  • Радник президента з економічних питань Устенко написав листа керівництву великих світових банків – JPMorgan Chase, HSBC, Citigroup, Credit Agricole із закликом розірвати зв’язки з компаніями, які торгують російською нафтою. За твердженням Устенка, банки "затягують" війну, кредитуючи ці компанії.
  • Єврокомісар із закордонних справ Боррель закликав притягнути до відповідальності осіб, які винні в знищенні малазійського авіалайнера MH17, що було збито 17 липня 2014 р у небі над Донбасом. Єврочиновник підкреслив, що агресія Росії є болючим нагадуванням про те, що подіям 2014 р досі не надано належної оцінки.


 

No comments:

Post a Comment