July 31, 2022

30.07.2022 Агентство S&P знизило рейтинг України до переддефолтного

Агентство S&P знизило рейтинг України до переддефолтного

  • Агентство S&P знизило рейтинг України до переддефолтного.
  • Росія стверджує, що в колонію в Оленівці влучили ракети РСЗВ HIMARS.
  • У Миколаєві внаслідок обстрілу загинув власник "Нібулону" Вадатурський.
  • Російське командування перекидає великі сили на Херсонщину.

Війна

Фронт

  • Російські війська суттєво посилили обстріли позицій ЗСУ, прифронтових населених пунктів та прикордонних районів Чернігівщини та Сумщини з усіх видів озброєнь, а також завдали бомбових та ракетних ударів із повітря.
  • Під сильний обстріл потрапив Харків. За даними супутникових знімків, російське командування зосередило велике угруповання військ у Білгородській області, поруч із кордоном з Україною.
    30.07.2022 Ізюм – Слов'янськ
  • На півдні області українські війська влаштували вдалі контратаки та просунулися до Ізюма.
  • На адмінкордоні Донецької та Луганської областей тривають жорстокі бої. Спроби російських військ захопити Сіверськ успіху не мають, проте їм вдалося просунутися впритул до Соледара й захопити два навколишні селища.
    30.07.2022 Бахмут
    На схід та південь від Бахмута ЗСУ були змушені відійти після атак найманців "Вагнера" ​​у Покровському та Вершині, українські підрозділи також відступили із Семигір’я в районі Світлодарського водосховища.
  • На околицях Донецька атаки "народної міліції ДНР" та російських військ на Кам’янку, Авдіївку та Красногорівку успіху не мали. На південь від Вугледара відбито атаку на Павлівку.
    30.07.2022 Херсон
  • За інформацією з окупованої території Донецької, Запорізької та Херсонської областей, упродовж останніх 2 тижнів російське командування перекинуло на південну ділянку фронту великі військові з’єднання, переважно Східного військового округу – разом із технікою. Низку з них було знято з фронту на Донбасі та навколо Ізюма. Перекидання відбувається двома маршрутами – трасою вздовж Азовського моря через Маріуполь та Бердянськ, а також залізницею через Крим. Для посилення їм надано кілька бригад із донбаських "республік". Деякі підрозділи угруповання вже брали участь у війні, зокрема в наступі на Київ. Серед російських військовослужбовців є кати Бучі, Гостомеля та Ірпеня. Окупанти навели понтонну переправу через Дніпро на південь від Нової Каховки та швидко перекидають війська на правий берег. Також відновлено рух мостом у Дар’ївці на північ від Херсона. Низка чинників вказують на те, що незабаром на півдні розгорнеться основна битва. Деякі експерти вважають, що російський президент Путін саме про цю операцію заявив: "ми ще не розпочинали".
    Вкотре з РСЗВ та ракетами комплексу С-300 обстріляно Нікополь. Ракетами РСЗВ "Ураган" та важкою артилерією завдано удари на півдні Криворізького району Дніпропетровщини. Кілька разів за добу ракетами та важкою артилерією обстріляно Миколаїв, у місті виникли численні пожежі. Унаслідок обстрілу загинув власник компанії "Нібулон" Вадатурський. Низка експертів називають попадання ракети до його будинку невипадковим, оскільки він брав активну участь у зміцненні оборони міста та області. Його компанія до широкомасштабного вторгнення армії РФ була одним із найбільших українських зернотрейдерів.
  • До Чорного моря вийшли 14 російських бойових кораблів, які маневрують уздовж південного узбережжя Криму. Окупаційна влада Севастополя оголосила про скасування військового параду і святкових заходів із нагоди Дня ВМФ РФ "з міркувань безпеки". Причиною названо "атаку штабу Чорноморського флоту бойовим безпілотником", унаслідок якої поранено кількох співробітників.
  • Міністерство оборони РФ оголосило, що готове допустити експертів ООН та Міжнародного Червоного Хреста до колонії до Оленівки, у якій унаслідок вибуху загинуло понад 40 українських військовополонених, а також опублікувало список загиблих. Патронатна служба полку "Азов" оголосила, що перевірити правдивість списку можливості немає. Родичі військовополонених влаштували мітинг у центрі Києва із закликом визнати РФ державою – спонсором тероризму. В. о. командира полку "Азов" заявив, що Путіна буде страчено, а фальшиву російську імперію – знищено.
    Омбудсмен Лубинець повідомив, що Україна розпочала процедуру повернення на контрольовану територію тіл бійців, які загинули в Оленівці. Допомогу в евакуації поранених із колонії запропонував Міжнародний комітет Червоного Хреста.
  • Президент Зеленський закликав мешканців Донеччини евакуюватися якнайшвидше для порятунку життя й пообіцяв переселенцям допомогу в облаштуванні. Уряд має намір здійснити обов’язкову евакуацію перед початком опалювального сезону, оскільки влада не має можливості забезпечити мешканців області теплом.

Тил

  • Агентство Standard & Poor's знизило довгостроковий суверенний рейтинг України в іноземній валюті зі ССС+ до СС (переддефолтний стан) із негативним прогнозом. Зниження рейтингу пов’язано з наміром уряду реструктуризувати держборг, а також перенести платежі за єврооблігаціями найбільших держкомпаній – Нафтогазу, Укравтодору, Укренерго.
  • Уряд України затвердив угоду з Канадою про кредит у розмірі 0,35 млрд доларів США, Кошти буде спрямовано на фінансування нагальних витрат та на гуманітарні потреби.
  • Міністр економіки Свириденко вважає, що в держвласності має залишитися не більш ніж 100 підприємств, якими керуватиме уряд.
  • Кабмін затвердив оцінку ринкової вартості "Нафтогазу" в розмірі 300,4 млрд грн та збільшив капіталізацію компанії на 0,65 млрд грн за допомоги внеску до статутного фонду. 29 липня Верховна Рада виділила "Нафтогазу" 111 млрд грн компенсації за виконання спецзобов’язань (ПСО) з постачання газу населенню та підприємствам теплокомуненерго.
  • Голова Верховної Ради Стефанчук повідомив "про перехід парламенту на рейки євроінтеграції", оскільки його основним напрямом стане виконання "домашнього завдання" Євросоюзу щодо ухвалення відповідних законів.

Україна та світ

  • Посол Великої Британії Сіммонс зажадала проведення ретельного розслідування ще одного воєнного злочину Росії – в Оленівці. Російське посольство у Великій Британії опублікувало повідомлення в мікроблозі соцмережі Twitter із твердженням, що бійці "Азова" заслуговують на принизливу смерть. МЗС України у відповідь на цю заяву назвало російських дипломатів співучасниками воєнних злочинів. Прессекретар МЗС Ніколенко наголосив, що між цими "дипломатами" й російськими військами, які вбивають військовополонених в Оленівці, різниці немає. Він закликав до повної ізоляції Росії. Глава МЗС Латвії Рінкевичс заявив, що ЄС має припинити видавання туристичних віз громадянам Росії та визнати її державою – спонсором тероризму.
    За твердженням спікера Пентагону, Росії вірити не можна. Він зазначив, що ставитися до інформації російського міністерства оборони потрібно обережно, оскільки уламки ракети РСЗВ HIMARS, які пред’явили росіяни, могли бути привезені звідки завгодно.
    Представник США в ООН Томас-Грінфілд наголосила, що Росія має намір "повністю стерти Україну з карти світу". Для легалізації анексії РФ планує провести "референдуми" на окупованих територіях. Посол вказала, що саме цю ціль Росії у війні озвучив міністр закордонних справ Лавров.
    Міністр оборони Польщі Блащак заявив, що керівництво Росії намагається відтворити СРСР – імперію зла, проте ці спроби зазнають невдачі.
  • Пентагон повідомив, що постачання в Україну комплексів ППО NASAMS плануються, але точні дати передавання поки що визначити складно.
    Уряд Норвегії передав Україні 14 патрульних бронеавтомобілів IVECO LAV III. Раніше ЗСУ отримали від Норвегії гаубиці, ПЗРК та бронетранспортери.
    Польща незабаром надасть ЗСУ перші 8 шт. самохідних гаубиць AHS Krab за угодою, що
    було підписано на початку червня.
    Голова Комітету з оборони німецького Бундестагу Штрак-Циммерман стверджує, що відомство канцлера Шольца навмисно гальмує постачання зброї Україні.
  • Газпром припинив постачання газу до Латвії "через порушення умов відбирання". Мінекономіки країни заявило, що припинення постачання майже не вплине на споживачів. Газпром також скоротив на 20 % постачання великій італійській енергокомпанії Eni.
  • МЗС України заявило у відповідь на лист американської конгресвумен Спартц, що представники країни ніколи не підписали б у Стамбулі "зернову угоду", якби не було впевненості в надійності оборони чорноморського узбережжя та портів Одещини.
    Влада Лівану таки затримала на 72 години сирійське судно з краденим українським ячменем "до з’ясування обставин".
  • Туреччина й далі веде політику залучення російського бізнесу із Європи, де вже не можуть працювати компанії, що потрапили під санкції. Зокрема, Росатом будує АЕС "Аккую", яке фінансує через банки, що потрапили під санкції – Ощадбанк і Совкомбанк.
  • Китай погрожує США "серйозними наслідками", аж до ядерного удару в разі відвідування острова Тайвань спікером нижньої палати Конгресу Пелосі. Китай вважає Тайвань своєю територією. До провінції Китаю, що розташована неподалік, перекинуто великі військове угруповання, армія країни розпочала великі навчання з бойовими стрільбами.

No comments:

Post a Comment