July 30, 2022

29.07.2022: Окупанти в Оленівці вбили полонених оборонців "Азовсталі"

Окупанти в Оленівці вбили полонених оборонців "Азовсталі"
  • Окупанти в Оленівці вбили полонених оборонців "Азовсталі".
  • Верховна Рада заморозила ціни на газ для населення та постачальників тепла.
  • Близьких родичів загиблих на війні військовослужбовців звільнено від мобілізації.
  • Нацбанк заборонив інформаційне табло пунктів обміну валюти.

Війна

Фронт

  • Російські війська цілеспрямовано знищують житлові будинки та інфраструктуру прифронтових населених пунктів ударами авіації, артилерією та РСЗВ. Зі ствольної артилерії та РСЗВ обстріляно прикордонні села Чернігівщини та Сумщини.
  • У центрі Харківщини в районі Чугуєва ЗСУ запобігли спробі прориву диверсійної групи в Щурівці в районі Балаклії. У Харкові вночі було обстріляно ракетами ВНЗ та об’єкт інфраструктури.
    29.07.2022 Північний Донбас
  • На південь від Ізюма українські війська відбили атаки на села Дмитрівку та Бражківку поряд з автошляхом на Барвінкове.
    29.07.2022 Бахмут
  • На захід від Сіверська відбито атаку у Верхньокам’янському. Наступ ударних підрозділів армії РФ і найманців ПВК "Вагнера" ​​на Соледар і на південь від Бахмута – на Вершину та Семигір’я – успіху не мав.
    29.07.2022 Донецьк
  • На околицях Донецька російські війська та "народна міліція ДНР" уже кілька днів без успіху намагаються пробити ешелоновану українську оборону в Кам’янці, Авдіївці, Пісках та Красногорівці.
  • У Запорізькій області на лінії фронту змін немає. За повідомленням з окупованої території, російське командування перекидає війська з лінії фронту до Херсона.
  • Українська артилерія вивела з ладу основні логістичні шляхи на правобережній частині області та мости через Дніпро. Окупанти намагаються навести понтонні мости через річку Інгулець та запустити пором через Дніпро, без чого постачання угруповання на захід від Херсона є великою проблемою.
    Тривають бої в районі українського плацдарму на лівому березі річки Інгулець та на південь від водосховища Криворізької ТЕС.
    Під обстріл РСЗВ із лівого берега Дніпра потрапили житлові квартали Нікополя та населені пункти району, а також села на південь від Кривого Рогу. Знову з РСЗВ обстріляно об’єкти інфраструктури Миколаєва. Українська артилерія завдала ударів у відповідь – знищено склад боєприпасів, пошкоджено готель в Енергодарі, де мешкали російські вояки.
  • У виправній колонії в Оленівці, на окупованій території на південь від Донецька, у якій окупанти тримали українських полонених, зокрема, оборонців "Азовсталі", сталися сильні вибухи. Загинуло приблизно 40 українських бійців, поранено – 130. За інформацією розвідки, вбивство скоїли найманці ПВК "Вагнера", ймовірно, підривом вибухівки, за прямою вказівкою власника формування – "кухаря Путіна" Пригожина. Російські РСЗВ "ГРАД" здійснили обстріл по контрольованій ЗСУ території в надії на вогонь у відповідь, який, мав стати прикриттям теракту, проте ЗСУ на обстріл не відповіли. Бійців за кілька днів до теракту перевели саме до барака, який став об’єктом удару. Жоден з окупантів та співробітників колонії не постраждав. СБУ перехопила телефонні розмови "військовослужбовців ДНР", які підтверджують, що вибухи не були результатом обстрілу.
    Уповноважений із прав людини Лубинець звернувся до Міжнародного Червоного Хреста із проханням про сприяння в поїздці до Оленівки для огляду тіл загиблих та зустрічі з пораненими. Міноборони, ЗСУ та СБУ зажадали від МКЧХ та ООН, які є гарантами життя та здоров’я українських бійців, направити своїх представників на місце теракту.
    Президент Зеленський назвав загибель військовополонених в Оленівці свідомим воєнним злочином Росії та закликав світову спільноту визнати Росію спонсором тероризму.
    Митрополит ПЦУ Єпіфаній заявив, що ідеологія "російського світу" має бути заборонена, як це відбулося з нацизмом та більшовизмом. Він висловив переконання, що на рашизм чекає міжнародний суд у Гаазі та "новий Нюрнберг".
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що ЄС засуджує звірства армії РФ та її маріонеток, які порушують Женевські конвенції та є воєнними злочинами.
    Координатор Ради нацбезпеки США Кірбі заявив, що американська адміністрація поки не має достатньо інформації про випадок в Оленівці, тому робити висновки зарано.
  • Українське суспільство сколихнуло відео кастрації українського військовополоненого та його подальшого вбивства, яке було скоєно російськими військовослужбовцями. Ролик був поширено через проросійські телеграм-канали. Особу ката встановлено. Офіс генпрокурора відкрив провадження за фактом тортур та вбивства українського бійця.
    Моніторингова місія ООН була "приголомшена" відео тортур та вбивства й закликала "усі сторони" уникати порушень прав військовополонених.
  • Головнокомандувач ЗСУ Залужний у відповідь на звірства окупантів пообіцяв помсту за кожного вбитого чи скаліченого воїна. Він наголосив, що Україна, на відміну від окупантів, дотримується норм міжнародного гуманітарного права.
  • На думку низки експертів, російське керівництво подібними діями намагається розхитати ситуацію всередині України, посіяти паніку та зневіру в перемогу. Путін і його оточення намагаються підштовхнути українську владу до відновлення мирних переговорів, у момент, коли російські війська не можуть швидко відновити важкі втрати й потребують оперативного перепочинку.
  • Уряд створив штаб з евакуації мешканців Донецької області на чолі якого поставив віцепрем’єр-міністру Верещук. Штаб опікуватиметься розселенням та працевлаштуванням переселенців. Нацполіція попередила, що батьки в разі відмови від евакуації дітей беруть на себе відповідальність за їхнє життя.
  • Заступник міністра внутрішніх справ Павліченко повідомила про ідентифікацію 5,6 тис. українських дітей, яких було депортовано до Росії. За її словами, до РФ насильно вивезено кілька сотень тисяч громадян України, і точну їхню кількість наразі встановити неможливо. Вона заявила, що механізм їхнього повернення на батьківщину "відпрацьовується".

Тил

  • Верховна Рада ухвалила пакет законів про заморожування тарифів на газ, а також ціни на газ для теплопостачальних підприємств протягом терміну чинності режиму воєнного стану.
    Ухвалено закони про розширення списку осіб, які не підлягають мобілізації, а також тих, хто має право на відтермінування призову. Від призову звільнено близьких родичів військовослужбовців, які загинули на війні. Відтермінування надано науковцям та педагогам, які працюють не менш, ніж на 0,75 ставки.
    У першому читанні ухвалено законопроєкт про примусове вилучення майна в умовах режиму воєнного стану. Йдеться про обладнання, яке може бути використане для цілей оборони чи оборонних виробництв. Рішення про вилучення має ухвалювати РНБО.
    У першому читанні ухвалено законопроєкт про реформування Служби зайнятості та системи соціального страхування на випадок безробіття, а також про сприяння працевлаштуванню безробітних.
    За основу прийнято законопроєкт щодо захисту географічних назв у назвах алкогольних напоїв для гармонізації законодавства з ЄС. Прем’єр-міністр Шмигаль висловив сподівання, що депутати вже незабаром розглянуть приблизно 50 "євроінтеграційних" законопроєктів.
  • Шмигаль закликав комісію з відбирання кандидатів на посаду директора Національного антикорупційного бюро негайно розпочати роботу.
  • Уряд має намір дозволити банкам – учасникам програми "доступні кредити під 5–7–9 %" підняти ставку до 20 % через підвищення облікової ставки НБУ. За словами Шмигаля, це дасть можливість реанімувати програму пільгового кредитування для відродження економіки.
  • Подільський райсуд Києва відправив під арешт колишнього голову Конституційного суду Тупицького, що дає можливість його екстрадиції з Австрії.
  • НБУ в інфляційному звіті за липень спрогнозував зменшення реальних зарплат українців на 27 % без надії на їхнє відновлення протягом 2 років.
    За оцінкою чиновників регулятора, ВВП України у 2022 р. скоротиться на понад третину, що є найглибшим падінням за всю історію України. Водночас вони прогнозують лише повільне відновлення – ВВП зростатиме на 5–6 % на рік. У звіті констатовано зростання безробіття в країні до 35 %.
  • Нацбанк посилив вимоги до обмінних пунктів та небанківських установ, фактично звинувативши їх у зростанні готівкового курсу іноземних валют. Запроваджено заборону на табло з курсами валют, а інформацію населення отримуватиме "у стандартизованому форматі" й лише біля каси. Користувачі соцмереж та низка експертів заявляють, що ця заборона є калькою дій Центробанку РФ у лютому 2022 р.
  • Водночас ситуація на безготівковому валютному ринку докорінно змінилася після різкої девальвації гривні. НБУ протягом тижня купив $682 млн, продав лише $33 млн.
  • Окупанти в Оленівці вбили полонених оборонців "Азовсталі".
    Верховна Рада заморозила ціни на газ для населення та постачальників тепла.
    Близьких родичів загиблих на війні військовослужбовців звільнено від мобілізації.
    Нацбанк заборонив інформаційне табло пунктів обміну валюти.

Україна та світ

  • Координатор Ради нацбезпеки США Кірбі оголосив, що президент Байден найближчим часом підпише указ про ще один пакет воєнної допомоги.
    Північна Македонія знімає з озброєння танки Т-72 радянського виробництва й передає їх Україні.
    Міністерство оборони Німеччини планує передати ЗСУ 16 танків-мостоукладачів для подолання водних перешкод.
  • Президент Зеленський відвідав Одещину, де заявив, що Україна готова відновити експорт продовольства за кілька днів. Міністерство інфраструктури повідомило, що зерном завантажено вже 17 суден, з них готові до відправлення – 10. Міністр Кубраков заявив, що першими в море вийдуть судна, які не змогли покинути порти через початок вторгнення Росії.
    У районі одного з усть Дунаю на міні підірвалось українське гідрографічне судно.
  • Конгресвумен Спартц закликала генерального секретаря ООН Гутерреша тимчасово зупинити "зернову угоду" до набуття Україною належних гарантій безпеки.
    Чиновники МЗС Лівану відмовилися коментувати постачання краденого українського судна до порту Триполі до моменту завершення розслідування. Посольство РФ назвало звинувачення України "необґрунтованими". За даними морського трекера, судно перебувало на рейді Феодосії в окупованому Криму, вимкнуло транспондер, потім за кілька днів зробило короткочасну зупинку в Турецькому Ізмірі, й, нарешті прибуло до Лівану з вантажем зерна.
  • Уперше з моменту вторгнення відбулася розмова держсекретаря США Блінкена з міністром закордонних справ Лавровим. Блінкен заявив, що США ніколи не визнають анексію українських територій. Американська влада очікує виконання Росією зобов’язань щодо розблокування експорту українського зерна. Лавров заявив, що "мета та завдання спецоперації на Україні будуть обов’язково досягнуті". Він вкотре поскаржився на те, що Захід "накачує Україну американською та натовською зброєю, затягуючи агонію режиму в Києві та примножуючи жертви". Лавров стверджує, що санкції Заходу ускладнюють експорт Росією продовольства та добрив. Обговорення обміну американців на російських шпигунів триватиме.
    Після розмови з Лавровим Блінкен зателефонував міністрові закордонних справ Кулебі й обговорив практичні кроки, які спрямовано на відбиття російського вторгнення.
  • Представник Газпрому стверджує, що повернення до Німеччини турбіни "Північного потоку" після ремонту в Канаді поки неможливе, оскільки порушено умови контракту. Також, усунуто не всі несправності. Газпром, нібито, готовий відновити постачання газу до ЄС у повному обсязі після "розв’язання всіх питань", які пов’язано з турбіною.
    Прем’єр-міністр Угорщини Орбан сподівається на підписання до кінця літа ще однієї угоди з Газпромом про збільшення обсягу постачання ще на 0,7 млрд м³. Більшість експертів вважають, що її буде підписано, щоби продемонструвати іншим країнам Європи переваги лояльної позиції щодо Росії.
  • Інфляція в ЄС прискорилася майже до 9 % проти минулого року. Найважча ситуація – у Німеччині, яка, на думку низки економістів, входить у період рецесії економіки.
  • США внесли до списку санкцій 2 російські організації та 4 приватних осіб із їхнього керівництва, які втручалися в американські вибори. Під західні санкції не потрапив жоден із топменеджерів російського військового концерну "Алмаз-Антей" – виробника систем ППО та ракетних систем, ракет "Калібр" тощо.
  • Представник Управління оборонної промисловості Туреччини повідомив, що керівництво країни поки не розглядає варіантів спільного з Росією виробництва бойових безпілотників.
  • Концерн Renault пішов із російського ринку, втративши €2,2 млрд, загальні збитки компанії за підсумками I півріччя сягнули майже €1,4 млрд.

No comments:

Post a Comment