July 29, 2022

28.07.2022: Клименка, нарешті, призначено головою САП

Клименка, нарешті, призначено головою САП.

  • Клименка, нарешті, призначено головою САП.
  • У День державності російські війська завдали ракетних ударів по українських містах.
  • Зеленський зібрав Ставку для обговорення постачання ЗСУ.

Війна

Фронт

  • Прикордонні села Чернігівщини та Сумщини обстріляно з артилерії та РСЗВ із території РФ.
    28.07.2022
  • Центр Харкова потрапив під обстріл російських РСЗВ. Обстріляно населені пункти на півночі та в центрі області.
  • На південь від окупованого Ізюма ЗСУ провели контратаку та звільнили с. Бражківка на автодорозі на Барвінково.
  • Російська артилерія завдала ударів по житлових кварталах Слов’янська, Бахмута та Торецька. Активних дій на ділянці фронту вздовж Сіверського Дінця впродовж доби не було.
  • У районі Соледара тривають бої, окупантам вдалося трохи просунутися до міста. На трасі Лисичанськ – Бахмут їм не вдалося провести розвідку боєм у Берестовому та Нагірному.
  • Вкрай важка для українських військ ситуація склалася на південь від Бахмута, де наступ ведуть ударні російські підрозділи разом із найманцями ПВК "Вагнера". Атаки на Вершину та Семигір’я відбито.
  • Російські війська різко активізувалися в районі Донецька. Протягом кількох діб за підтримки всіх видів артилерії та авіації триває штурм Авдіївки, також окупанти намагаються наступати на Водяне, Піски, Красногорівку та Велику Новосілку. ЗСУ успішно відбивають усі атаки. Під час проведення розвідки боєм у Пісках російські військовослужбовці перевдяглися в польову форму ЗСУ.
  • День української державності Росія відзначила потужними ракетними ударами. Сирени лунали весь день у всій країні. 5 ракет влучили у військову частину в Лютежі у Вишгородському районі Київської області. По Кропивницькому та по Кіровоградщині завдано удару крилатими ракетами "Калібр" і балістичними ракетами ОТРК "Іскандер-К". Підрозділам української ППО вдалося збити лише 3 ракети.
  • На півночі Херсонщиниі російське командування без успіху намагається ліквідувати український плацдарм на лівому березі річки Інгулець та утримати Високопілля на адмінкордоні з Дніпропетровщиною.
    Окупанти обстріляли з РСЗВ околиці Нікополя та населені пункти в районі водосховища Криворізької ТЕС. Унаслідок ракетного удару по Миколаєву пошкоджено приватні будинки, елеватор та пункт видавання гуманітарної допомоги.
    Через неможливість відновити мости через Дніпро та Інгулець, які було пошкоджено українською артилерією, окупанти намагаються наводити понтонні переправи. У районі Антонівського мосту на північ від Херсонщини вони запустили між берегами Дніпра пасажирський теплохід. Генштаб заявив, що ЗСУ готові до спроб російського командування відновити постачання передових частин, які ведуть бойові дії на заході й півночі Херсонщини.
  • Українська ракетна артилерія знищила великі склади боєприпасів в Іловайську на південь від Донецька та на півночі Херсонщини.

Тил

  • Президент Зеленський затвердив призначення депутата своєї фракції Костіна генпрокурором. Костін одразу призначив переможця конкурсу на голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Клименка керівником відомства. З цим кроком Україну привітали посли країн "Великої сімки" та представник ЄС в Україні Маасікас.
  • Зеленський зібрав Ставку верховного головнокомандувача для обговорення постачання армії озброєнням та амуніцією. Представники США проводять перевірку Міністерства оборони щодо використання воєнної допомоги. Заступник міністра оборони Маляр повідомила, що на складах, нарешті, створено "відчутний резерв" бронежилетів та касок.
  • Глава Нацполіції Клименко повідомив про розслідування понад 300 справ про шахрайство та зловживання з гуманітарною допомогою.
  • Заступник міністра оборони Маляр повідомила, що всі військовослужбовці отримають додаткові виплати ("бойові") найближчим часом, а решту коштів уже перераховано в частини в повному обсязі.
  • Депутати Верховної Ради разом із президентом Зеленським провели засідання, присвячене Дню державності України. Під час заходу пролунала сирена повітряної тривоги, проте учасники не залишили сесійну залу.
  • Верховна Рада ухвалила закон про особливий статус громадян Польщі в Україні.
    Депутати ухвалили закон про скасування покарання військовополоненим, яких обмінюють на українських військовослужбовців та мирних громадян.
    Також ухвалено закон про створення єдиної української електронної системи, у яку будуть об’єднані всі освітні реєстри.
  • Антимонопольний комітет дав дозвіл на передавання Нафтогазу пакетів акцій 6 ТЕС, попри очевидну небезпеку антиконкурентних дій у зв’язку з можливістю постачання на них газу за ціною, нижчою від ринкової.
  • Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції повідомив, що з моменту широкомасштабного вторгнення було заарештовано активи компаній із РФ та Білорусі на суму 39,5 млрд грн. Конфісковано та передано ЗСУ транспортні засоби на суму 1,3 млрд грн. СБУ стверджує, що протягом цього тижня передала до управління Агентства з управління активами, що отримано в корупційний та інший злочинний спосіб (АРМА) майно та кошти російських компаній на суму 15 млрд грн, зокрема, "Газпрому", "Ростеху", Росатому", "Роснафти".

Україна та світ

  • Турецьке керівництво активно працює над замиренням "конфлікту в Україні", що наразі дуже вигідно Росії. Турецький міністр закордонних справ Чавушоглу висловив упевненість, що "зернова угода" може стати кроком до відновлення мирних переговорів між Україною та Росією та підтвердив готовність Туреччини їх прийняти. Чавушоглу наголосив, що домовленості не лише розблокували український експорт продовольства, а і зняли перешкоди до зернового експорту Росії. В українській версії документа, яку опублікували ЗМІ, не йдется про скасування ембарго на російську агропродукцію.
    Заступник генерального секретаря з гуманітарних питань Гріффітс сподівається на відновлення експорту зерна, починаючи з п’ятниці. Він наголосив, що операція з розморожування транзиту є комерційною, а не гуманітарною. Маршрут суден проходитиме вздовж узбережжя Одещини до Румунії. Кораблі ВМС України, за потреби, супроводжуватимуть каравани в українських територіальних водах. Оперативне командування "Південь" оцінює загрозу для балкерів як реальну, оскільки російські військові кораблі перебувають у північно-західній частині Чорного моря, недалеко від запланованого маршруту транзиту.
    Російська армія цілеспрямовано випалює поля з урожаєм та сховища зерна. У Миколаєві внаслідок влучення ракети згорів ще один елеватор.
    Посол України в Лівані Осташ повідомив президенту країни про прибуття до порту Триполі судна з вантажем краденого українського ячменю.
    Єгипетське Генеральне агентство постачання товарів розірвало вже оплачені контракти на імпорт 240 тис. т української пшениці, яку її власники – компанії Nibulon та Inerco – не можуть вивезти з окупованих портів.
  • Президент Литви Науседа виступив перед депутатами Верховної Ради. Він вручив президенту Зеленському найвищу нагороду країни та анонсував ще один пакет воєнної допомоги Україні, до якого буде включено 10 бронемашин та військову амуніцію.
    Уряд Латвії затвердив збільшення воєнної допомоги України без конкретизації її складу та строків постачання.
    Обидві фракції Конгресу США підтримують передачу Україні ракет середньої дальності ATACMS з радіусом ураження понад 270 км для РСЗВ HIMARS і M270.
    Уряд Німеччини передає Україні пакет воєнної допомоги, до якого увійдуть засоби захисту від ядерної, хімічної та біологічної зброї на суму €0,86 млн.
    Прем’єр-міністр Нідерландів Рютте пообіцяв президенту Зеленському не зменшувати воєнну підтримку України.
    Турецька компанія Baykar Makina безплатно передасть ЗСУ безпілотник, кошти, на який зібрали громадяни Польщі. Представники компанії запропонували перенаправити кошти на гуманітарну допомогу українцям.
  • Сенат США схвалив резолюцію із закликом до держсекретаря Блінкена оголосити Росію державою – спонсором тероризму. Держдепартамент повідомив, що активно працює над можливістю легалізації цього рішення, оскільки резолюція Сенату є лише декларацією.
  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив про намір Путіна повністю "звільнити Україну від проявів неонацистських настроїв".
  • Міністр закордонних справ Великої Британії Трасс пообіцяла бути найбільшим другом України в разі її обрання на посаду прем’єр-міністра країни. Вона наголосила, що її метою буде завдання Росії стратегічної поразки.
  • Через ціни на газ у Європі, що швидко зростають, Євросоюз із суботи збільшує закупівлю української електроенергії у 2,5 раза. Потужність, що передається до об’єднаної європейської енергосистеми ENTSO-E, зросте зі 100 до 250 МВт.
    На думку єврокомісара із зовнішньої політики Борреля, Росія вже припинила б постачання газу цього літа, якби президент Путін мав подібні плани. Багато країн ЄС через енергетичну кризу розконсервували вугільні електростанції, що суперечить політиці декарбонізації.
  • Американське державне агентство USAID оголошує про надання пакета гуманітарної допомоги на суму $74 млн для підтримки українського населення. що постраждало від воєнних дій. Через агентство вже надано допомогу на суму понад $1 млрд, а всього з початку вторгнення уряд США надав допомогу на суму понад $1,5 млрд.
  • Глави МЗС Польщі та Литви висловили готовність переконувати партнерів по НАТО в необхідності початку переговорів щодо вступу України до Альянсу.
  • Чехія та Румунія припинили участь у "Міжнародному банку економічного співробітництва" та "Міжнародному інвестиційному банку", основним акціонером яких є Росія.
  • Литовський "Шяуляй Банк", який обслуговує транзит російських вантажів до Калінінграда, ухвалив рішення про припинення банківських операцій із РФ. Після "роз’яснень" Єврокомісії Росії вдалося переправити до анклаву кілька потягів із санкційними вантажами литовською залізницею.
  • ЄС не готовий до запровадження повної заборони на видавання віз громадянам РФ. На думку єврочиновників, заборони запроваджено лише щодо олігархів та чиновників для недопущення фінансування агресії й вони не спрямовані проти звичайних громадян. Естонія заборонила видавання віз росіянам та посвідок на проживання для навчання.
  • Парламент Молдови подовжив у країні режим надзвичайного стану, який було запроваджено після широкомасштабного вторгнення російських військ.
  • УЄФА відкрив дисциплінарне провадження проти турецького клубу "Фенербахче", уболівальники якого вигукували слоган на підтримку російського президента Путіна під час матчу з київським "Динамо".

Тренди

  • Президент Зеленський стверджує, що рішення про позбавлення громадянства бізнесмена Корбана було ухвалено на підставі чинного законодавства та запропонував "припинити спекуляції" навколо цієї події. Корбан звернувся до секретаря РНБО Данилова з пропозицією допомогти виявити чиновників, які мають паспорти інших держав та закликав його відійти від подвійних стандартів та принципу "друзям – усе, ворогам – закон". Корбан наголосив, що другого громадянства в нього немає.
    Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт щодо умов набуття громадянства України.
  • За інформацією журналістів агентства Reuters, російська розвідка за рік до вторгнення розпочала інфільтрацію агентів на Чорнобильську АЕС, щоби підготувати її до безкровного захоплення. Це вдалося зробити вже вранці 24 лютого. Через АЕС також було налагоджено передавання секретних документів СБУ про стан української оборони, які вищі посадові особи Служби продавали агресору.

No comments:

Post a Comment