July 28, 2022

27.07.2022: Новим генпрокурором призначено депутата від "Слуги народу" Костіна


Новим генпрокурором призначено депутата від "Слуги народу" Костіна

  • Новим генпрокурором призначено депутата від "Слуги народу" Костіна.
  • Російські війська завдали ракетних ударів по околицях Києва.
  • ЗСУ залишили Новолуганське та Вуглегірську ТЕС.
  • Німеччина погодилася продати Україні 100 САУ Panzerhaubitze 2000.

Війна

Фронт

  • Генштаб зафіксував ротацію підрозділів білоруських військ поблизу українського кордону. Вони ведуть інженерне обладнання позицій та авіарозвідку території України за допомоги безпілотників.
    Приблизно о 5-й ранку 28 липня російські війська здійснили понад 20 пусків ракет з аеродрому Зябрівка на Гомельщині в Білорусі. Кілька ракет влучили у військову частину в Лютежі Вишгородського району Київщини, решта впали на територію Чернігівщини на південь від обласного центру.
    Україна не розірвала дипломатичних відносин із Білоруссю, хоча кордон закрито з моменту повномасштабного вторгнення Росії.
    До Мінська прибув "лідер ДНР” Пушилін, який одразу ж заявив, що "вже час звільняти" "засновані російськими людьми" українські міста Київ, Чернігів, Дніпро, Харків, Запоріжжя, Одесу та Луцьк.
    За твердженням секретаря РНБО Данилова, 3/4 російських ракетних ударів потрапляють до цивільної інфраструктури та житлових кварталів. Данилов попередив про кримінальну відповідальність власників торговельних центрів та інших об’єктів із великим скупченням людей за ігнорування сигналів повітряної тривоги.
    27.07.2022 Загальна мапа бойових дій
  • З РСЗВ та мінометів обстріляно прикордонні населені пункти Чернігівщини та Сумщини. ФСБ РФ проводить "загороджувальні заходи" в Курській та Брянській областях, які межують з Україною.
    27.07.2022 Харків
  • Окупанти обстріляли житлові квартали Харкова ракетами ЗРК С-300, Чугуєв потрапив під вогонь важкої артилерії. На ділянці фронту на півночі області тривають перестрілки та бої місцевого значення. На південь від Балаклії попереджено прорив диверсійної групи в Чепілі.
    27.07.2022 Північний Донбас
  • На південь від Ізюма українські війська здійснили успішну контратаку в районі Долини та Богородичного та відтіснили окупантів до с. Пасіка.
    27.07.2022 Слов'янськ - Краматорськ
  • Російське командування кинуло всі сили на лобовий штурм Сіверська, Соледара та Бахмута. Ударні підрозділи армії РФ, "народної міліції республік" та найманці ПВК "Вагнера" ​​намагаються наступати, попри тяжкі втрати.
    У районі Сіверська точаться запеклі бої в Григорівці, Новокам’янському та Івано-Дар’ївці, українські війська тримають оборону та відбивають усі атаки. Тривають бої в Нагірному та Берестовому.
  • Окупанти намагаються з наскоку увірватися до Соледара після захоплення Стряпівки. Наступ на місто продовжується і з півдня — з боку Покровського. Бої тривають на околицях селищ Бахмутське та Покровське.
    27.07.2022 Бахмут
  • На південь від Бахмута російські війська захопили важливе с. Вершина в районі траси М-03 Харків — Довжанський та атакують Кодему. Це створило загрозу оточенню українського угруповання, яке боронило Новолуганське та Вуглегірську ТЕС. Підрозділи організовано відійшли, окупанти взяли під контроль обидва пункти опору. Бої в Кодемі та Семигір’ї тривають.
    27.07.2022 Донецьк
  • На південний захід від Донецька ЗСУ відбили чергову атаку на Вугледар та Павлівку, тривають бої в Благодатному на південній околиці Великої Новосілки.
    27.07.2022 Запоріжжя
  • На ділянці фронту на Запоріжжі змін немає. Розвідка повідомляє про перекидання свіжих підрозділів російських військ до регіону для зміцнення лінії фронту та можливого наступу на Гуляйполе та Запоріжжя.
    27.07.2022 Херсон
  • Російські війська вкотре не змогли ліквідувати український плацдарм на лівому березі р. Інгулець у районі Давидова Брода. Підрозділи ЗСУ влаштували контратаку й відновили та навіть розширили плацдарм. На інших ділянках фронту на Херсонщині відбуваються артилерійські дуелі та перестрілки, з обох боків працює штурмова авіація. Схоже, українське командування чекає на виснаження запасів боєприпасів і палива в російського угруповання, щоби розпочати контрнаступу, після того, як було пошкоджено мости через Дніпро.
    Російські війська обстріляли з РСЗВ "Ураган" території в районі водосховища Криворізької ТЕС. Ракетами РСЗВ "Смерч" обстріляно Миколаїв.
  • На окупованій території Херсонської та Запорізької областей активно діють партизани. Вони підривають залізничні колії та автомобілі з колаборантами, а також знищують живу силу противника й захоплюють оперативну документацію російських військ.
  • Російські війська ведуть активну розвідку території Одещини та Миколаївщини оперативно-тактичними безпілотниками.
  • В Одеському порту спалахнула серйозна пожежа, сирени повітряної тривоги не спрацювали.
  • Командування ЗСУ повернуло генерал-майора Марченка до Миколаєва для координації роботи з воєнною адміністрацією та партизанами.

Тил

  • Верховна Рада ухвалила закон про легалізацію оповіщення учасників судового процесу про дату та час та адресу проведення засідання, а також про предмет позову через портал та додаток "Дія".
    Прийнято закон про розширення на час чинності режиму воєнного стану повноважень НБУ щодо регулювання фінансового сектору, а також про можливість припинення діяльності кредитних спілок.
    Під час воєнного стану колекторським компаніям заборонено стягувати з військовослужбовців борги за споживчими кредитами.
    Заборонено приватизацію держпідприємств, які виготовляють усі види озброєнь для ЗСУ.
    Ухвалено закон про адаптацію українських митних декларацій до вимог митного кодексу ЄС.
    Заборонено стягнення боргів із комунальних послуг із підприємств оборонно-промислового комплексу, органів військового управління, військових частин та інших підрозділів ЗСУ, а також військових навчальних закладів. З населення борги не стягуватимуться лише за нерухомість, що розташована в зоні бойових дій або на окупованій території.
    Ухвалено закон про можливість вибору схеми управління акціонерними товариствами — однорівневої чи дворівневої, із наглядовою радою. Також, за твердженням авторів документа, він посилює захист прав міноритарних акціонерів і погоджує його з нормами ЄС.
    У першому читанні підтримано законопроєкт про звільнення від оподаткування благодійної допомоги сім’ям поранених та загиблих учасників війни.
    Подовжено роботу тимчасової слідчої комісії з розслідування смерті депутата Полякова, яку низка експертів вважають умисним вбивством.
    Скасовано ввізне мито на імпорт обладнання для зберігання зерна.
  • Депутати призначили суддею Конституційного суду депутата від партії "Слуга народу" Совгірю, яка представляла інтереси парламенту в Суді.
  • Верховна Рада призначила генпрокурором депутата президентської фракції Костіна. На голосуванні був присутній президент Зеленський, що є ознакою того, наскільки важливим для нього саме це призначення. Костіна було знято з конкурсу на главу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури через сумнів громадської ради в його доброчесності. У 2019 р. Костін із сім’єю їздив до окупованого Криму, нібито, на консультацію до лікаря. Радник глави Офісу президента Подоляк заявив, що Зеленський обрав кандидатуру Костіна через його "бездоганну репутацію". Більшість експертів називають Костіна ставлеником глави Офісу президента Єрмака, який неодноразово наголошував, що Костін є його близьким другом. Саме Єрмак лобіював включення Костіна до виборчого списку партії "Слуга народу" на парламентських виборах.
  • Офіс генпрокурора підтвердив успішну перевірку переможця конкурсу на посаду глави САП Клименка на відповідність закону про очищення влади, а також те, що він має доступ до державної таємниці.
  • Голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцев оголосив, що план відновлення України буде затверджено протягом 2 тижнів.
  • Кабмін скасував заборону на експорт жита та мінеральних добрив.
    Затверджено список 420 держпідприємств, які буде передано Фонду держмайна для приватизації (продажу) чи ліквідації. У списку — лише 33 підприємства, що працюють.
  • "АрселорМіттал Кривий Ріг" з 1 серпня через бойові дії та зменшення попиту на залізорудну сировину зупиняє роботу свого гірничо-збагачувального комбінату. Для збереження робочих місць робітників переведено на 2/3 ставки.
  • За оцінкою видання Forbes-Україна, олігарх Ахметов втратив унаслідок війни 2/3 своїх статків.
  • У Києві закрився великий торгово-розважальний центр Ocean Plaza, власником левової частки якого є компанія російського олігарха Ротенберга — найближчого друга президента Путіна.
  • Нафтогаз має намір запропонувати кредиторам відтермінувати виплати за єврооблігаціями, зокрема, тих, які мали бути погашені в червні 2022 р. Пресслужба компанії наголосила, що прохання до інвесторів про реструктуризацію боргу мають бути частиною спільних дій уряду та містити умови, які запропонують інвесторам інші державні компанії.
  • Нацбанк перевів усі електронні гаманці та розрахункові рахунки небанківських організацій на міжнародний стандарт IBAN.
  • Нацбанк емітував чергові 15 млрд грн через викуп "воєнних держоблігацій". З моменту повномасштабного вторгнення регулятор "надрукував" 240 млрд грн. Заступниця голови НБУ Рожкова вважає, що обсяг емісії до кінця року не перевищить 400 млрд грн.
    Курс продажу готівкового долара в низці мереж обмінних пунктів та на чорному ринку подолав психологічну позначку 40 грн.
    НБУ дозволив комерційним банкам продаж валюти не лише в обсягах її купівлі, а й часткою безготівкових коштів — до 50 % обсягу купівлі через каси. На думку чиновників регулятора, це пригальмує ажіотажний попит на валюту.

Україна та світ

  • Газпром скоротив постачання газу до Європи газогоном "Північний потік" до 20 % проєктної потужності. Глава енергетичного регулятора Німеччини Мюллер заявив, що газ є часткою російської зовнішньої політики й, можливо, воєнної стратегії.
    Канцлер Австрії Нехаммер повідомив про рішення створити стратегічні запаси газу. Австрійський оператор ПСГ RAG Austria взяв під контроль найбільше сховище в країні. Основним оператором ПСГ було дочірнє підприємство Газпрому, яке припинило закачування газу минулої осені.
    Британський міністр закордонних справ Трасс заявила, що російський президент Путін тримає мир у заручниках, підвищуючи ціну на газ. Вона підкреслила, що в разі, якщо Росія переможе в енергетичній війні, це спричинить "невимовне горе" для всієї Європи. За її словами, Путін не зупиниться в Україні, під загрозою — весь схід Європи та західна демократія, тож Велика Британія має намір його зупинити.
    Президент Франції Макрон заявив, що Росія веде проти Заходу гібридну війну нового типу, у якій використовує як інструменти інформацію, енергію та продовольство.
    Міністр енергетики Галущенко заявив, що постачання української електроенергії дасть ЄС змогу скоротити закупівлю російського газу на 5–6 млрд м³.
  • За інформацією агентства Reuters, керівники країн "Великої сімки" (G7) планують погодити порогову ціну на нафту до 5 грудня — до моменту набуття чинності європейськими санкціями проти імпорту російської нафти танкерами.
    Сенатори-республіканці внесли до Конгресу США законопроєкт про штрафи для юридичних осіб, які страхують або реєструють танкери, що перевозять нафту та скраплений газ із РФ до Китаю.
  • Уряд Німеччини схвалив продаж Україні 100 САУ Panzerhaubitze 2000. Сума контракту — €1,7 млрд. Виробництво розпочинається негайно.
    Уряд Чехії погодився надати допомогу Словаччині в обороні її повітряного простору, що відкриває можливість передавання Україні словацьких винищувачів МіГ-29.
    Словенія передасть Україні засоби розмінування та надасть допомогу у відновленні Харкова.
    Керівник російської делегації на переговорах про контроль над озброєннями у Відні Гаврилов погрожує тим, що нарощування передачі Україні західного важкого озброєння "може змусити РФ перейти до жорсткіших дій у відповідь", оскільки це "створює загрози громадянам Росії".
  • Польща підписала з Південною Кореєю угоду про купівлю 48 винищувачів, 180 танків та 600 гаубиць. У Польщі буде налагоджено виробництво танків та гаубиць.
  • Президент Зеленський висловив занепокоєння, що наступний прем’єр-міністр Великої Британії послабить підтримку України.
  • У Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр моніторингу за експортом українського зерна. Співробітники центру доглядатимуть судна, що прямують до українських портів Одеса, Південний, Чорноморськ і у зворотному напрямку — із зерном. ВМС України повідомили про поновлення роботи цих портів.
  • Прессекретар російського президента Пєсков повідомив, що на переговорах у Сочі президенти Путін та Ердоган обговорять воєнно-технічну співпрацю.
  • Уряд Філіппін розірвав контракт на купівлю в Росії 16 військово-транспортних гелікоптерів Мі-17 через загрозу потрапити під санкції США. Сума контракту складала $227 млн.
  • Виробник ліфтів OTIS залишає російський ринок. Бізнес продано місцевій компанії Ice Development.
  • Православна церква в Україні звернулася до Вселенського патріарха Варфоломія із закликом позбавити престолу патріарха РПЦ Кирила (Гундяєва), який "підмінив віру цивільною релігією" та благословляє росіян на війну з Україною. МЗС Литви заборонило Кирилу на 5 років в’їзд до країни за підтримку ним російського вторгнення в Україну.
  • Інфляція в США й далї б‘є рекорди. Для її гальмування Федеральний резерв (ФРС) підвищує ключову ставку. У середу ставку було підвищено відразу на 0,75 % — до 2,25–2,50 %. Ці дії впливають на всі світові фінансові процеси насамперед б’ють по валютах країн, що розвиваються (України тощо) через втечу інвесторів, які вкладали кошти в державні боргові папери.

Тренди

  • Конгресвумен — республіканка Спартц написала ще один лист до президента Байдена з попередженням про зосередження влади в Україні в руках глави Офісу президента Єрмака, який розставляє своїх людей на ключові посади в країні. За її словами, це створює загрози нацбезпеці США та перешкоджає контролю витрачання коштів американських платників податків.
    Спартц згадала про незаконне позбавлення громадянства бізнесмена Корбана та призначення на ключову посаду до Міноборони бізнесмена — бізнес-партнера батька Єрмака, який є колишнім високопосадовцем ФСБ РФ.
    Понад 100 відомих громадських діячів, бізнесменів та політиків закликали президента Зеленського скасувати указ про позбавлення Корбану громадянства.
  • За даними телефонного опитування 2000 осіб Київський міжнародний інститут соціології констатував, що 84 % респондентів категорично заперечують будь-які територіальні поступки Росії.

No comments:

Post a Comment