July 27, 2022

26.07.2022: The Financial Times прогнозує "круте піке" економіки України цієї осені

The Financial Times прогнозує "круте піке" економіки України цієї осені

  • The Financial Times прогнозує "круте піке" економіки України цієї осені.
  • Нафтогаз оголосив дефолт за зобов’язаннями, звинувативши в цьому Кабмін.
  • На Херсонщині ЗСУ руйнують логістику та створюють передумови для контрнаступу.
  • ЄС скоротить споживання газу взимку на 15 %.

Війна

Фронт

  • Російська армія веде регулярні обстріли прикордонних сіл Чернігівщини та Сумщини з важкої артилерії та РСЗВ. Обстріляно населені пункти всією лінією фронту — від Харкова до Кривого Рогу. Окупанти активно застосовують розвідувальні та ударні безпілотники.
    26.07.2022
  • Російські війська завдали ударів по Харкову ракетами комплексу С-300, який призначено переважно для знищення повітряних цілей. На території області для відновлення постачання передових частин російські війська наводять понтонні переправи замість мостів, які зруйнувала українська ракетна артилерія.
  • На південь від Ізюма окупанти активності не виявляли і сконцентрували зусилля на наступі на ділянці фронту на кордоні Донецької та Луганської областей — від Сіверського Дінця до Світлодарського водосховища.
    ЗСУ відбили атаки на Сіверськ у Верхньокам’янському, на схід та південь від Соледара та в районі Бахмута.
    У районі Світлодарського водосховища точаться важкі бої. Низка джерел повідомили про захоплення військами окупантів Вуглегірської ТЕС, за іншими даними, бої на станції тривають. Також не припиняються бої в Кодемі та Семигір’ї, які критично важливі для українського угруповання на ТЕС та в Новолуганському для запобігання загрози оточення.
  • У Донецькій та Запорізькій областях активних бойових дій не було.
  • Під обстріл РСЗВ потрапив Марганець — на правому березі Каховського водосховища навпроти Запорізької АЕС. Російська ракетна артилерія обстріляла південь Дніпропетровської області в районі водосховища Криворізької ТЕС.
  • Тривають запеклі бої на плацдармі на лівому березі річки Інгулець у районі Давидова Брода, який українські війська утримують понад місяць. Плацдарм є зручною стартовою точкою можливого контрнаступу ЗСУ, тому російське командування намагається його ліквідувати за будь-яку ціну, проте успіху не має.
    Російські війська вранці обстріляли Миколаїв, ракети потрапили до промислової зони та ремонтного підприємства в районі порту. Воєнна обладміністрація повідомила, що ціллю атаки була портова інфраструктура.
    За інформацією місцевих жителів, українська ракетна артилерія таки зруйнувала стратегічний Антонівський міст, який пов’язує Херсон із лівим берегом Дніпра і який був головним шляхом постачання для російських військ у Херсоні та на правобережній частині області. Завдано удару й по залізничному мосту. Також, найімовірніше, пошкоджено ще один автомобільний міст — до греблі Каховської ГЕС. Отже, російське угруповання, яке намагається вести наступ на Кривий Ріг і утримує позиції на адмінкордоні з Миколаївською областю, уже практично відрізане від постачання й це створює передумови для контрнаступу ЗСУ в регіоні.
  • Російська авіація обстріляла Одеську область 13-ма крилатими ракетами. Більшість із них були націлені на Затоку та міст через Дністровський лиман.
  • За оцінкою експертів західних розвідок, Росія дуже стурбована нарощуванням у ЗСУ кількості протикорабельних ракет. Це повністю руйнує плани російського командування щодо висадження десанту та захоплення чорноморського узбережжя. Саме тому авіація завдає ударів по можливих місцях складування ракет.
  • У Запорізькій області на контрольовану територію повернуто 25 загиблих українських військовослужбовців в обмін на тіла вбитих окупантів.

Тил

  • Президент Зеленський вніс до Верховної Ради подання щодо призначення генпрокурором депутата від своєї партії Костіна. Костін брав участь у конкурсі на посаду голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Експерти від громадських організацій віднесли його до осіб із сумнівною репутацією, оскільки саме він, як голова парламентського комітету з правової політики, особисто блокував законопроєкти щодо судової реформи. Ба більше, він не задекларував продаж квартир в Одесі й засвітився в "схемі працевлаштування родичів" помічниками депутатів.
  • Подала у відставку в. о. голови Фонду держмайна Батова.
  • Кабмін вніс фармацевтичну промисловість до списку пріоритетних галузей економіки.
  • Нафтогаз не погасив єврооблігації 2022 р. та відсотки за облігаціями 2024 р. інвесторам в останній день пільгового періоду. Це означає дефолт за зобов’язаннями та позбавлення компанії доступу до світових фінансових ринків. Пресслужба Нафтогазу звинуватила в дефолті уряд, який заборонив ці виплати. Дефолт не означає припинення діяльності компанії, Кабмін оголосив про намір і далі проводити консультації з кредиторами.
  • Верховний суд підтвердив законність ухвали Нацбанку про проведення перевірки Приватбанку в жовтні 2016 р, за результатами якої було ухвалено рішення про націоналізацію.
  • Готівковий курс гривні падає й сягнув майже 40 ₴/$. Ситуація в українській економіці гіршає. За оцінкою The Financial Times, економіка України може піти в "круте піке" вже восени цього року, попри відмову уряду від обслуговування держзапозичень. Українські експерти переконані, що будь-яке підвищення податків спричинить банкрутство величезної кількості підприємств та поглибить економічну та гуманітарну кризу в країні. Водночас витрати на оборону постійно зростають. Уряд буде змушений піти на скорочення витрат, соціальних тощо. З початку війни в Україні звільнено лише 8,5 тис. держслужбовців із майже 168 тис. Федерація профспілок України повідомила, що Мінфін має намір заморозити мінімальну зарплату з початку наступного року.
    Українські соцмережі активно обговорюють петицію на сайті президента про надання українського громадянства голові британського уряду Джонсону та висування його на посаду прем’єр-міністра України. Велика кількість позитивних відгуків про подібну ініціативу свідчить про недовіру українських громадян до власного уряду через його нездатність впоратися з викликами, що стоять перед країною, яка веде війну на виживання.
  • Мінфін підняв прибутковість середньострокових гривневих ОВДП, що дало змогу розмістити 1,2-річні зобов’язання на суму 3,7 млрд грн. Загальна сума продажів сягнула майже 4,3 млрд грн, €50 млн та $100 млн.
  • Глава НБУ Шевченко заявив про плани укладання угоди зі МВФ щодо надання Україні до кінця року кредиту в розмірі $15–20 млрд для фінансування дефіциту бюджету та на підтримання економіки.

Україна та світ

  • Німеччина передала ЗСУ 3 установки залпового вогню MARS II, 5 зенітних танків Gepard та 3 самохідні гаубиці. Міністр оборони Ламбрехт пообіцяла прискорити постачання важких озброєнь Україні. За її словами, усього буде передано 30 танків Gepard, 60 тис. снарядів до них та 10 гаубиць, які наразі є на складах Бундесверу.
    Пресслужба Пентагону повідомила, що США прискорюють постачання воєнної допомоги Україні з пакета, оголошеного президентом Байденом 2 тижні тому, РСЗВ HIMARS тощо.
    Міністр оборони США Остін погодив лікування українських військовослужбовців в американському шпиталі в Німеччині.
    Благодійний фонд "Повернись живим" придбав у компанії Baykar Makina повний комплекс Bayraktar, до якого включено 3 БПЛА, станцію управління, ракети та систему розпізнавання "свій-чужий".
  • Міністр оборони Туреччини Акар оголосив, що спільний координаційний центр моніторингу транзиту українського зерна буде відкрито в Стамбулі в середу, 27 липня. Російську делегацію очолюватиме головний штурман ВМФ Росії контрадмірал Луйк.
    Лідер республіканців у Сенаті США Макконнелл заявив, що Росію примусили до переговорів постачання Україні новітніх систем озброєнь. За його словами, морській блокаді Одеси вдалося б запобігти, якби подібну зброю було надано ​​раніше.
    Глава МЗС Уганди Одонго після переговорів із російським міністром закордонних справ Лавровим назвав розмови про можливий голод в Африці спробою Заходу втягнути країни континенту в конфлікт між Україною та Росією.
  • Президент Туреччини Ердоган зустрінеться з російським президентом Путіним у Сочі 5 серпня. Темами переговорів будуть ситуація в Україні, реалізація "зернового коридору", війна в Сирії, а також двосторонні економічні відносини. Ердоган повідомив про прохання Путіна про відкриття в Росії заводу з виробництва БПЛА Bayraktar. Подібний завод хочуть побудувати й Об’єднані арабські емірати. Туреччина та ОАЕ створили тепличні умови для російського бізнесу, проти якого запроваджено західні санкції. Багато великих російських компаній перенесли штаб-квартири до цих країн.
  • За словами координатора Ради нацбезпеки США Кірбі, Пентагон поки не спостерігає постачання іранських бойових безпілотників до Росії.
  • Міністр закордонних справ Лавров заявив, що Росія ніколи не відмовлялася від переговорів з Україною. За його словами, українське керівництво припинило контакти із РФ під тиском США.
  • За словами голови комітету з оборони нижньої палати Конгресу США Сміта, президент Зеленський заявив, що наступні кілька тижнів до початку осені матимуть вирішальне значення для деокупації територій, захоплених Росією, оскільки зима для України та Європи буде вкрай важкою.
  • Міністри енергетики країн ЄС домовилися про добровільне скорочення на 15 % споживання газу цієї зими "за надзвичайних ситуацій", враховуючи інтереси "найвразливіших країн". Проти проголосував лише угорський міністр. Винятку для себе вимагає й Естонія — на випадок увімкнення електростанцій "гарячого резерву". Глава Єврокомісії фон дер Ляєн привітала це рішення й назвала його рішучим кроком Союзу перед загрозою повного припинення постачання газу з РФ. Глава МЗС Німеччини Бербок заявила, що Росії не вдасться розділити Євросоюз дефіцитом газу. Віцеканцлер Габек назвав ситуацію з постачанням газу в країну "вкрай серйозною". За його словами, російський газ заміщатиметься постачанням із Нідерландів та Норвегії. Габек виключив запуск "Північного потоку-2" та наголосив, що подібний крок став би капітуляцією Німеччини перед Путіним.
    Після скорочення постачання "Північним потоком" ціни на спотовому ринку газу ЄС надалі зростають і майже сягнули рекордного рівня $2300/1000 м³.
    Глава українського МЗС Кулеба вважає удар у відповідь єдиним виходом для Європи в газовій війні, яку розв’язав Путін. За словами Кулеби, ЄС має різко посилити санкції для знекровлення російської економіки.
    Агентство Bloomberg вважає, що Росія постачатиме до Європи газ лише в мінімальних обсягах, що спричинить гострий дефіцит енергоресурсів ЄС. Метою таких дій є примус ЄС до скасування санкцій та відмови від підтримки України.
    Колишній канцлер Німеччини Шредер, голова ради директорів Роснафти та комітету акціонерів керувальної компанії Nord Stream, прибув до Москви на переговори про збільшення постачання газу до ЄС газогоном "Північний потік". Відомство федерального канцлера повідомило, що цю поїздку не була погоджено з урядом країни. Прессекретар російського президента Пєсков не виключив зустрічі Шредера з Путіним.
  • На тлі скорочення постачання російських енергоносіїв єврокомісар з енергетики Сімпсон анонсувала збільшення вдвічі імпорту української електроенергії.
  • Уряд Угорщини створив Раду оборони з особливими повноваженнями для зміцнення  безпеки та захисту суверенітету країни та призначив її керівником прем’єр-міністра Орбана. У травні Орбан оголосив у країні надзвичайний стан через війну в Україні, а в липні було запроваджено режим надзвичайної ситуації в енергетиці.
  • Уряд України звернувся до США із проханням про надання "газового ленд-лізу" для стабільного проходження опалювального сезону.
  • Прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон нагородив президента Зеленського премією Черчилля за лідерство та мужність у протидії агресії Росії.
  • До Держдуми РФ внесено законопроєкт про визнання України терористичною державою. Це надасть російській владі можливість конфісковувати майно юридичних та фізичних осіб України без рішення суду. Аналогічні заходи запропоновано запровадити й щодо країн — "пособників тероризму".
  • Російська армія з 30 серпня до 5 вересня влаштує навчання військ Східного військового округу за участю повітрянодесантних військ, штурмової та військово-транспортної авіації.
  • Новий глава Роскосмосу Борисов анонсував вихід РФ із проєкту Міжнародної космічної станції.
  • Під тиском Росії Єврокомісія таки пом’якшила санкційні обмеження для вантажів, що прямують до Калінінградської області РФ литовською залізницею — перші потяги вже прибули до Калінінграда.
  • Американська компанія Mc Donald's списала збитки на суму $1,2 млрд від втрати бізнесу в Росії.
  • МВФ прогнозує уповільнення зростання світової економіки із 6,1 % торік до 3,2 % цього року, на тлі уповільнення зростання ВВП США та Китаю. Наслідком цього може стати рецесія та глобальна економічна криза, оскільки економіка ще не відновилася від наслідків всесвітнього карантину через епідемію коронавірусу.
  • Єврокомісія позитивно оцінила виконання Україною угоди про асоціацію за результатами 2021 року та початку 2022 року.

Київ

  • Завершено ремонт тролейбусної контактної мережі на пр. Перемоги, яку було порушено в перші дні вторгнення. З 27 липня проспектом відновлюється рух 3 маршрутів із центру на Куренівку, Виноградар, Біличі.

 

No comments:

Post a Comment