July 26, 2022

25.07.2022: Зеленський звільнив одіозного заступника секретаря РНБО Демченка


Зеленський звільнив одіозного заступника секретаря РНБО Демченка

  • Зеленський звільнив одіозного заступника секретаря РНБО Демченка.
  • Газпром знову скоротив постачання до ЄС "Північним потоком".
  • На північному сході Донецької області точаться жорстокі бої.
  • Уряд прагне реструктуризувати держборг.

Війна

Фронт

  • У небі над Волинню війська ППО збили два безпілотники, які прилетіли з території Білорусі та вели розвідку воєнних об’єктів і прикордонної території. За повідомленнями білоруських опозиційних ЗМІ, міністерство оборони планує закупити 1 тис. пластикових мішків для транспортування трупів.
  • Зі ствольної артилерії та РСЗВ обстріляно два села в Чернігівській та Сумській області поблизу кордону з РФ.
    25.07.2022 Харків
  • Вночі ракетами обстріляно будинки в центрі Харкова. За словами мера Терехова, вони не є об’єктами воєнної інфраструктури. На півночі Харківщини сталися бойові зіткнення в Дементіївці, окупанти знову не змогли захопити село.
    25.07.2022 Північний Донбас
  • На південь від Ізюма відбито чергову танкову атаку російських військ у Богородичному на березі Сіверського Дінця. Село наразі все ще в "сірій зоні".
    25.07.2022 Сіверськ - Сіверський Донець
  • Жодного дня не припиняються тяжкі бої на кордоні Донецької та Луганської областей від Сіверського Дінця до Світлодарського водосховища. Окупанти рвуться вперед, попри важкі втрати, ведуть безперервні обстріли з усіх видів зброї по позиціях українських військ, рівняють із землею міста та селища.
    25.07.2022 Сіверськ
    У напрямку на Сіверськ російські війська здійснили атаки на Верхньокам’янське, Спірне, Івано-Дар’ївку, успіху не мали.
    25.07.2022 Соледар

  • Підрозділи армії РФ та найманці ПВК наступають на Соледар із двох сторін, утримують Стряпівку та закріпилися на околиці Покровського.
    25.07.2022 Бахмут
  • На південь від Бахмута окупанти прагнуть за будь-яку ціну замкнути кільце оточення навколо угруповання ЗСУ, що обороняє Вуглегірську ТЕС. Їм вдалося захопити частину станції, проте не спромоглися прорватися через трасу М-03 у Вершині та Семигір’ї.
    25.07.2022 Вуглегірська ТЕС
    Українські війська тримають оборону в Новолуганському, хоча окупанти й захопили південну частину селища. Під вогонь російської артилерії, РСЗВ та авіації потрапили практично всі міста та селища Донбасу в ближньому тилу української оборони.
  • За інформацією розвідки, у Хрустальному (Красному Лучі) Луганської області внаслідок влучення ракети в готель знищено понад 100 окупантів.
  • На лінії фронту від Горлівки до берега Дніпра в Запорізькій області бойових дій не було, окупанти обстріляли з артилерії та завдали авіаударів по населених пунктах. З РСЗВ із лівого берега Дніпра з району Запорізької АЕС обстріляно села на околицях Нікополя. У Мелітополі окупанти намагаються відновити злітно-посадкову смугу аеродрому для чого запустили бетонний завод, який не працював із початку вторгнення.
    25.07.2022 Херсон
  • На Херсонщині тривають важкі бої на плацдармі на лівому березі річки Інгулець у районі с. Давидів Брід та на півночі області в районі водосховища Криворізької ТЕС.
    Уночі знову було обстріляно Миколаїв. Крилатими ракетами, які запущено з літаків російської стратегічної авіації, атаковано Одеську область.
    Об’єднане командування "Південь" стверджує, що ЗСУ тримають під вогневим контролем логістичні маршрути російських військ на території області. За інформацією розвідки, окупантам не вдалося повністю відновити рух стратегічним Антонівським мостом через Дніпро, тому вони намагаються навести через річку дві додаткові понтонні переправи.
  • За інформацією британської розвідки, через брак ресурсів російське командування стоїть перед дилемою – і надалі наступати на Донбасі або зміцнювати оборону західної ділянки фронту.
  • СБУ повідомила про формування Росією на окупованій території Херсонської області підрозділів "МВС" та поновлення діяльності спецпідрозділу "Беркут", до яких набирають місцевих колаборантів – колишніх співробітників українських правоохоронних органів.
    Окупаційна влада має намір найближчим часом повністю вилучити з обороту гривню та перевести розрахунки на рублі.
  • На окупованій території для прискореної русифікації дітей окупанти завозять до шкіл російські підручники, а також знищують українські книги, дитячі тощо.
  • За інформацією журналістів "Радіо Свобода", у Донецькій області на "референдумі" про приєднання до Росії окупаційна влада планує "намалювати" 70 % підтримки "виборців", для чого збирає особисті дані громадян. Для створення масовості буде організовано "вуличні виборчі комісії" в наметах.
  • Міністр оборони Резніков заявив, що вручення повістки та взяття на військовий облік не означає негайної мобілізації призовника. За його твердженням, проблем із наповненням армії особовим складом наразі немає.

Тил

  • Президент Зеленський звільнив одіозного політика епохи Януковича Демченка з посад першого заступника секретаря РНБО та заступника голови свого Офісу – начальника комітету з розвідки. Прессекретар президента Никифоров стверджує, що Демченка звільнено "за станом здоров’я, оскільки він потребує серйозного лікування". Нікіфоров відкинув "безпідставні звинувачення" щодо чиновника.
    Демченко мав потрапити під люстрацію, проте під час його призначення Зеленським інформація про заборону обіймати державні посади зникла із сайту Мін’юсту. Офіс президента відмовився повідомити журналістам результати люстраційної перевірки Демченка. Він був одним з авторів та головних лобістів "Харківських угод" про подовження терміну оренди Севастополя Чорноморським флотом РФ в обмін на знижку на ціну газу, які підписали президенти Медведєв та Янукович у 2010 р.
    Держбюро розслідувань повідомило про підозру в держзраді двом міністрам режиму Януковича – Лавриновичу та Грищенку в справі про підготовку та імплементацію "Харківських угод".
    Зеленський призначив керівником Комітету з розвідки начальника Головного управління розвідки Буданова. Журналісти програми "Слідство.Інфо" з’ясували, що в особняку, що "орендує" Буданов, також мешкає скандальний колишній заступник міністра внутрішніх справ Гогілашвілі. Гогілашвілі було звільнено зі МВС після інциденту на блокпосту на Донеччині, де він погрожував застосувати зброю проти бійців Нацгвардії та співробітників Нацполіції. До призначення у МВС проти нього було відкрито справу про зберігання та розповсюдження наркотиків, а в міністерстві він очолив саме це управління. За інформацією журналістів, дружина Гогілашвілі Левченко працює помічницею президента Зеленського. Вона отримувала зарплату в його компанії "Квартал-95" й була офіційно працевлаштована на роботу до Офісу президента лише після журналістського розслідування. Журналісти мають небезпідставні підозри, що Гогілашвілі має російський паспорт, і це створює ризики для нацбезпеки. Особняк, у якому живуть Буданов та Гогілашвілі, належить дружині бізнесмена Стрєлковського – організатора компаній – "конвертаційних центрів", які є способом уникнення податків та відмивання готівки.
    Зеленський звільнив командувача Сил спеціальних операцій Галагана та призначив його начальником управління Центру спецоперацій СБУ "А". Командувачем Сил спецоперацій призначено генерала Хоренка, який брав активну участь у війні проти Росії, починаючи з 2014 р.
    Держбюро розслідувань оголосило підозру в держзраді колишньому заступнику секретаря РНБО, міністру уряду Азарова та депутату Верховної Ради Сівковичу. Глава управління СБУ в АР Крим Кулінич, якого було заарештовано 2 тижні тому, та ще низка високопосадовців Служби передавали Сивковичу секретну інформацію. У цій же "команді" працював і колишній депутат Деркач. Вочевидь призначення цих осіб після інавгурації президента Зеленського не могло трапитися без безпосереднього схвалення звільненого з посади голови СБУ Баканова – близького друга президента. Низка журналістів пов’язують усунення Баканова саме з цим розслідуванням.
    США в січні запровадили санкції проти Сівковича за підозрою в шпигуванні на користь Росії. Помічником Сівковича працював депутат Гетманцев – голова комітету з фінансів, податкової та митної політики, який є основним "економічним експертом" Зеленського та його "команди" та фактично формує економічну політику країни.
  • Президент Зеленський підписав закон про продаж електроенергії за двосторонніми договорами лише через електронні аукціони. Ще одним законом відтерміновано переведення розрахунків за газ із кубометрів на кіловат-години з 1 травня року, що настає після скасування режиму воєнного стану.
  • До Верховної Ради внесено законопроєкт про створення єдиної екстреної служби із викликом за коротким номером "112", яка має об’єднати всі служби, які може бути залучено для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.
  • Відповідно до рішення Кабміну Укравтодор поінформував власників єврооблігацій про можливе перенесення термінів виплати дивідендів та погашення. Облігації було випущено торік під державні гарантії на суму $700 млн із прибутковістю 6,25 % річних. Прохання про перенесення термінів незабаром має намір оголосити ще одна держкомпанія – "Укренерго".
    Пресслужба Нафтогазу повідомила, що має достатні кошти на рахунках для обслуговування єврооблігацій, але її керівництво очікує на рішення уряду з цього приводу. Власники облігацій не підтримали затримку виплат. "Пільговий" період із виплат спливає 26 липня, після чого може бути оголошено "жорсткий дефолт" компанії. Кабмін планує направити ці кошти на закупівлю газу для опалювального сезону.
    Радник президента з економічних питань Устенко заявив, що уряд в умовах запланованого зростання дефіциту бюджету до кінця року до $50 млрд ухвалив єдине правильне рішення щодо реструктуризації держборгу і проводить переговори з міжнародними кредиторами щодо заморожування виплат.
  • Менш ніж за місяць після початку експорту електроенергії до європейської енергосистеми ENTSO-E доходи Укренерго перевищили 0,5 млрд грн.
  • Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) за дорученням Єврокомісії виділив Україні ще один транш фінансової допомоги (кредиту) у розмірі €1,59 млрд на відновлення критичної інфраструктури та забезпечення нагальних потреб населення. Перший транш подібної допомоги в сумі €0,67 млрд було виділено після початку повномасштабної війни – у березні.
  • Нацбанк повідомив, що з початку року виплати з погашення та обслуговування ОВДП на 34,1 млрд грн перевищили суму розміщення на аукціонах Мінфіну. На думку більшості експертів, причиною провалу аукціонів є низька прибутковість українських держзобов’язань.

Україна та світ

  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що ракетний удар по одеському порту було завдано нібито по військовій інфраструктурі, тому це не вплине на домовленість про вивезення зерна.
    Представник USAID Пауер повідомила, що США працюють над "планом Б" вивезення українського зерна після атаки порту, який включає залізничні, автомобільні та річкові маршрути. За її словами, розблокування експорту дозволить зменшити світові ціни на продовольство.
    Речник Держдепартаменту Прайс повідомив, що США разом з іншими партнерами працюють над примусом РФ до виконання стамбульських угод.
    Німецька преса вважає, що російський президент Путін відверто знущається зі світової спільноти, не очікуючи жорсткої реакції на негайне порушення угоди, що тільки-но було підписано. На думку оглядачів, ООН знову припускається помилки, покладаючись на "добру волю" Росії та досягнення угод через переговори, і це вже призвело до значних жертв серед мирного населення Сирії. Журналісти наполягають, що Україна не буде в безпеці доти, доки Путіна не буде зупинено.
    Після ракетного удару по Одесі ціни на пшеницю на світових біржах суттєво зросли.
    Радник турецького президента Калин вважає, що за угодою про розблокування експорту зерна може відбутися поновлення російсько-українських переговорів про припинення вогню та обмін полоненими, а зрештою – підписання угоди про мир. Президент Ердоган заявив, що, попри обстріл порту, очікує "від учасників угоди" дотримання взятих на себе зобов’язань. Вочевидь ключі від "транзиту" тримає в руках російський президент, який за власним бажанням у потрібний час може миттєво припинити процес і тримає всіх його учасників у заручниках.
    Президент Зеленський заявив, що Україна лише готує коридор для вивезення, а за безпекою суден мусять стежити партнери – Туреччина та ООН.
    Міністр інфраструктури Кубраков стверджує, що угода запрацює вже найближчими днями, причому вивозитиметься не лише зерно, а й інше продовольство та добрива, а також аміак. За його словами, транзит буде зупинено в разі загрози торговим суднам із боку російського Чорноморського флоту. Аміак було розміщено в сховищах Одеського припортового заводу на "відповідальному зберіганні" після початку вторгнення. Його власником є російське підприємство "Тольятті Азот" до якого застосовано санкції ЄС і США.
    Адміністрація морських портів оголосила, що перший караван суден для вивезення зерна вже сформовано, і приймає заявки на включення балкерів до наступних караванів.
    Судячи з заяв українських чиновників, у Стамбулі, крім "ініціативи", було підписано або погоджено й інші домовленості, які влада не має наміру розкривати.
    Окупанти відновили подачу електроенергії до порту Маріуполь для організації вивезення краденого зерна. За інформцією журналістів, у портах Туреччини розвантажуються не менш ніж 4 судна із краденим зерном. Влада країни стверджує, що не може перевірити його походження, попри супутникові знімки, що підтверджують завантаження цих балкерів у портах Севастополь і Бердянськ.
  • Колишній держсекретар США Кіссінджер, який підтримував Росію та радив західним лідерам проводити політику примирення та співпраці з Путіним, останнім часом змінив риторику. Він закликав українське керівництво та західних союзників України не піддаватися російському шантажу й не йти на територіальні поступки на майбутніх мирних переговорах із Росією.
  • Газпром знову скоротив постачання газу до ЄС "Північним потоком" до 20 % від планової потужності через зупинення на ремонт ще однієї помпи. Спотові ціни на європейських газових хабах негайно підскочили до $1900/1000 м³.
    Водночас російський монополіст різко збільшив тиск на вході до української газотранспортної системи. Подібні дії призвели до великої техногенної аварії в Таджикистані у 2009 р.
    Глава Єврокомісії фон дер Ляєн стверджує, що Росія не є надійним постачальником енергоресурсів, тому Євросоюз має бути готовим до повного зупинення постачання газу – раніше чи пізніше. Вона закликала всі країни-члени Союзу скоротити споживання на 15 % до березня наступного року. Представники ЄС ведуть переговори щодо альтернативних постачань, зокрема, з владою Нігерії. Міністр енергетичної трансформації Франції Панньє-Рюнаше виступає проти "однакового для всіх" скорочення споживання газу.
    Зростання цін на газ та попиту на нього в Європі дали змогу США стати найбільшим у світі експортером скрапленого газу.
  • Голова комітету з оборони німецького Бундестагу Штрак-Циммерман виступає за пряме постачання Україні німецьких основних танків Leopard замість тристоронніх угод про постачання до країн ЄС в обмін на передавання ЗСУ застарілої техніки виробництва СРСР. Вона наголошує, що "кругова" схема суттєво уповільнює процес. Політик підкреслила, що Німеччина може надати Україні бронетранспортери Marder та бронемашини Fuchs вже зараз. Міністр оборони Рєзніков підтвердив, що Україна веде переговори про постачання танків Leopard, а також американських танків Abrams. Він підтвердив отримання ЗСУ трьох німецьких зенітних танків Gepard.
    Оперативне командування "Південь" отримало 6 британських ЗРК Stormer HVM для знищення цілей, що низько летять, і поставило їх на бойове чергування.
    Міністри оборони Словаччини – Надь та Великої Британії – Уоллес обговорили в Братиславі кроки щодо збільшення воєнної підтримки України. Надь заявив про плани передати ЗСУ 11 винищувачів радянського виробництва МіГ-29 в обмін на взяття повітряного простору країни під контроль літаками ВПС Польщі та Чехії. Літаки може бути передано Україні наприкінці серпня.
    Представник польського міністерства оборони повідомив про передавання ЗСУ невказаної кількості танків PT-91 Twardy, які є глибокою модернізацією радянських танків Т-72М.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг анонсував надання Україні комплексного пакета воєнної допомоги, до якого буде включено "сотні" переносних комплексів боротьби з безпілотниками, засоби захищеного зв’язку, паливо, медикаменти, протимінне оснащення, засоби хімічного, радіаційного та біологічного захисту, а також бронежилети та медикаменти.
  • Китай припинив інвестиції в розвиток проєкту "Один пояс, один шлях" у Росії, проте збільшив закупівлю енергоносіїв.
  • Після запровадження санкцій ЄС, у російських виробників кондитерських виробів виникли проблеми з постачанням емульгаторів та барвників, що може спричинити скорочення асортименту вже незабаром.
  • Російська влада планує заборонити на території країни діяльність агентства "Сохнут", яка сприяє репатріації євреїв до Ізраїлю. Уряд Ізраїлю заявив, що подібний крок негативно вплине на російсько-ізраїльські відносини й попередив про готовність вжити певні заходи у відповідь.
    МЗС Ізраїлю закликало громадян країни утриматися від поїздки до Умані на святкування єврейського нового року та негайно залишити територію України, а також утриматися від поїздки до країни. Посольство не надає консульських послуг через війну.
  • ФСБ РФ оголосила про розкриття "операції української розвідки" щодо викрадення військових літаків пілотами. Укроборонпром на початку вторгнення оголосив премію в розмірі $1 млн за вкрадений чи трофейний боєздатний літак.
  • Європейський мовний союз повідомив, що наступний пісенний конкурс Євробачення буде проведено у 2025 р. у Великій Британії державною компанією BBC від імені українського державного мовника із впровадженням українських елементів оформлення.
  • Єврокомісар з охорони здоров’я Карікакідес попередила, що ЄС взимку накриє ще одна хвиля епідемії коронавірусу та закликала прискорити вакцинацію вразливих груп населення.

Тренди

  • У квітні Верховна Рада ухвалила закон про конфіскацію російських та білоруських активів. Серед таких активів – підприємства та кар’єри, які чиновники планують передати компаніям, які беруть участь у президентському проєкті "Велике будівництво". Розпорядником майна є Агентство з розшуку та управління активами, отриманими в корупційний чи злочинний спосіб (АРМА). Журналістські розслідування неодноразово підтверджували, що через "Велике будівництво" відмивалися мільярди бюджетних коштів. Керує "проєктом" чиновник із ближнього кола президента Зеленського, заступник голови його Офісу Тимошенко. Після звільнення колишнього голови АРМА Янчука внаслідок пред’явлення йому детективами НАБУ підозри в розтраті 426 млн грн та зловживанні владою місце керівника структури наразі є вакантним. Кабмін оголосив, що кандидата на посаду вже відібрано й буде призначено 29 липня.

 

No comments:

Post a Comment