July 22, 2022

21.07.2022: Нацбанк опустив офіційний курс гривні на 25 % – до 36,57 ₴/$

Нацбанк опустив офіційний курс гривні на 25 % – до 36,57 ₴/$
  • Нацбанк опустив офіційний курс гривні на 25 % – до 36,57 ₴/$.
  • Облікова ставка НБУ залишилася на попередньому рівні – 25 %.
  • Під санкції ЄС потрапили російське золото та Ощадбанк.

Війна

Фронт

  • З мінометів, реактивної та ствольної артилерії обстріляно райони Сумщини та Чернігівщини, що межують із РФ, зокрема, українські прикордонні застави.
    21.07.2022 Харків
    Окупанти обстріляли з РСЗВ ракетами з касетною бойовою частиною найбільший харківський ринок "Барабашово", а також населені пункти на околицях обласного центру. На півночі області ЗСУ запобігли спробі прориву в сел. Питомник.
    21.07.2022 Північний Донбас
  • На Донбасі українські війська впевнено тримають оборону й відбивають атаки в напрямку Барвінкового, Слов’янська, Сіверська, Соледара, Бахмута. На південь від Ізюма провалилася ще одна спроба російської танкової групи захопити Богородичне на березі Сіверського Дінця.
    21.07.2022 Слов'янськ-Краматорськ
  • Російський наступ на Донецьку область захлинається, на низці напрямків українські війська переходять у контратаки – у Григорівці, Івано-Дар’ївці, Спірному.
  • Тривають важкі бої в районі траси Лисичанськ – Бахмут.
    Ракетами ОТРК "Іскандер" завдано удару по Краматорську. Ракетою зруйновано центральний ринок Бахмута.
    21.07.2022 Бахмут
  • ВСУ непохитно тримають Вуглегірську ТЕС та Новолуганське, попри практично безперервні атаки російських військ із двох напрямків. Спроби російського командування оточити українське угруповання через прорив до Горлівки за трасу М-03 Харків Довжанський у Вершині також не мають успіху.
    21.07.2022 Донецьк
  • У районі Авдіївки – у Новоселівці Другій – відбито чергову атаку "народної міліції ДНР", На південь і захід від Донецька ЗСУ успішно контратакують та звільнили населені пункти Микільське та Солодке.
  • На Запоріжжі змін на лінії фронту немає.
    21.07.2022 Херсон
  • На півночі Херсонщини в районі водосховища Криворізької ТЕС ЗСУ оточили кілька підрозділів російської армії у Високопіллі. Спроби армії РФ ліквідувати український плацдарм на річці Інгулець неподалік Давидова Брода знову провалилися, попри потужну артилерійську та авіаційну підтримку.
    Знову з РСЗВ обстріляно Нікополь та Апостолове в правобережній частині Дніпропетровщини. Для запобігання ударам українській артилерії у відповідь окупанти заганяють техніку в приміщення машинного залу першого блоку Запорізької АЕС, поряд із турбіною, для охолодження якої використовується водень і олива.
    Завдано потужних ракетних ударів по Миколаєву. У місті знищено гуманітарний склад, на якому зберігалося кілька тисяч тонн продуктів.
  • За оцінкою західних розвідок, російська армія змушена використовувати ракети ППО комплексів С-300 та С-400 для ударів по українських наземних цілях через вичерпання запасів високоточних ракет.
  • На засіданні Ставки верховного головнокомандувача президент Зеленський констатував зростання наступального потенціалу української армії.
  • Представник Головного управління розвідки Скибицький назвав втрати російських військ "значними, але не критичними". У РФ повним ходом йде прихована мобілізація через "Бойовий армійський резерв країни" (БАРС), здійснюється добір добровольчих батальйонів за національною ознакою та залучаються найманці, здебільшого, з країн Близького Сходу. Генштаб констатує проведення вербування білоруських вояків на службу за контрактом до армії РФ для участі у війні в Україні.
  • Глава розвідслужби MI6 Великобританії Мур вважає, що наступальний потенціал російських військ практично вичерпано і їм буде потрібна оперативна пауза протягом кількох тижнів для поповнення особового складу та техніки. Глава ЦРУ Бернс підкреслив, що Путін помиляється, сподіваючись виграти війну на виснаження, оскільки обсяги постачання західної допомоги до України тільки зростатимуть.
  • Після знищення українськими ракетами флагманського крейсера "Москва" командування Чорноморського флоту РФ відмовилося від урочистого параду кораблів на честь дня ВМФ Росії.

Тил

  • Глава Держслужби з надзвичайних ситуацій Крук повідомив, що лише 11 % навчальних закладів мають власні бомбосховища. Інші розміщуватимуть дітей та викладачів у найпростіших укриттях. За його словами, до початку очного навчання готово лише 23 % шкіл.
  • Міністерство освіти й науки дозволило університетам самостійно визначати дату початку нового навчального року та рекомендує розпочати навчання з 15 вересня.
  • На порталі держпослуг "Дія" започатковано процедуру замовлення дубліката свідоцтва та виписки про народження, смерть, зміну імені, реєстрацію або розірвання шлюбу.
  • Міністерство освіти поки не планує виселяти зі шкіл та студентських гуртожитків внутрішньо переміщених осіб.
  • На найбільшу українську мережу радіостанцій TAVR Media здійснено кібератаку. На сайтах мережі та в прямому ефірі було розміщено інформацію про серйозну хворобу президента Зеленського та покладання його обов’язків на голову Верховної Ради Стефанчука.
  • Нацрада з телебачення та радіомовлення анулювала ліцензії телеканалів, що належать олігархові Ахметову.
  • НБУ упустив офіційний курс гривні одразу на 25 % – з 29,25 до 36,57 ₴/$. Після оголошення нового курсу в обмінних пунктах і на чорному ринку ціна долара злетіла до 40 і навіть 42 грн. Чиновники Нацбанку стверджують, що зростання офіційного курсу долара лише незначно вплине на роздрібні ціни – через збільшення ціни закупівлі товарів та палива на зовнішніх ринках. За підсумками року вони прогнозують зростання споживчих цін га понад 30 %. Голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцев стверджує, що рішення НБУ про девальвацію гривні дасть змогу забезпечити стабільність фінансової системи, допоможе позбутися спекуляцій та зберегти державний контроль над динамікою цін.
    Запроваджено ліміт зі зняття готівки з карток за кордоном – до 12,5 тис. грн на тиждень. Обсяг розрахунків гривневими картками обмежено 100 тис. грн на місяць, а перекази – 30 тис. грн на місяць.
    Заступник голови регулятора Гелетій не вбачає передумов для переходу до нефіксованого курсу й не прогнозує ризиків ліквідності для банківської системи.
    Правління Нацбанку залишило облікову ставку на колишньому рівні (25 %) через суттєві інфляційні ризики. Чиновники регулятора очікують від Мінфіну зростання прибутковості облігацій, що, за їхніми словами, є вкрай необхідним для зв’язування вільних грошей в економіці.
    За оцінкою експертів НБУ, падіння ВВП України за підсумками року перевищить 30 %. Дірка в бюджеті зростає, тому її закриття потребуватиме все більше ресурсів. За словами міністра фінансів Марченка, Захід надасть до кінця року фінансову допомогу в розмірі $16-$17 млрд. До кінця липня Україна може отримати до $3 млрд. За словами міністра, для зменшення щомісячного дефіциту бюджету потрібно збільшувати надходження. Він уважає, що це має відбуватися не через зростання податків, а розширенням бази оподаткування.
    Глава НБУ Шевченко наголосив на необхідності підписання нової програми кредитування зі МВФ для підтримання економіки. Урядовий уповноважений з управління держборгом Буца повідомив про обговорення зі МВФ та міжнародними кредиторами можливості змінення графіку виплат із погашення та обслуговування зовнішнього боргу України.

Україна та світ

  • Міністр оборони Великої Британії Уоллес повідомив про відправлення до України вже незабаром понад 20 одиниць 155-мм САУ M109 та 36 артилерійських установок L119 калібру 105-мм. Також до складу допомоги буде включено снаряди для артсистем радянського зразка, системи контрбатарейної боротьби, ударні безпілотники та ракети до них, 1600 ручних протитанкових комплексів.
    Голова Об’єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Міллі спростував твердження російського міністерства оборони та пропагандистських ЗМІ про знищення армією РФ в Україні далекобійних установок РСЗВ, зокрема, HIMARS. Начальник штабу ВПС США генерал Браун анонсував можливе передавання Україні військових літаків західного виробництва.
    Міністр оборони Німеччини Бербок повідомила, що виробник наразі виготовляє систему ППО IRIS-T, і її буде передано Україні наприкінці літа.
    Кандидат на посаду прем’єр-міністра Великої Британії глава МЗС Трас не планує відправляти до України британських військовослужбовців для участі в бойових діях проти Росії. Міністр закордонних справ РФ Лавров заявив, що будь-яке втручання Заходу у війну в Україні вважатиметься оголошенням війни Росії.
  • Представники Європолу стверджують, що в Європі виявлено контрабандну зброю та товари воєнного призначення з України. Подібну інформацію поширюють і російські пропагандистські ЗМІ. Секретар МЗС Ніколенко наголосив, що ці дії спрямовані на зривання постачань західної воєнної допомоги.
    Міністр оборони Рєзніков стверджує, що РНБО та міністерство розробили трирівневу систему моніторингу та контролю за озброєнням, яке отримано від партнерів. За словами секретаря РНБО Данилова, система повністю закрита і призначена для користування лише вищим воєнним та політичним керівництвом країни, з можливим доступом західних дипломатів та військових фахівців. Також, за його словами, для контролю буде застосовано систему, яку розробили фахівці Міністерства цифрової трансформації, а також систему НАТО LOGFAS.
    Офіс президента анонсував запуск "єдиного інформаційного хаба" для інформування світової спільноти про ситуацію на фронті й використання західної зброї Збройними силами.
  • Прессекретар МЗС Ніколенко стверджує, що на переговорах у Стамбулі про розблокування експорту зерна українська делегація підтримає лише варіант транзиту, який не загрожуватиме безпеці портів і не завдасть шкоди боєздатності ЗСУ. Президент Туреччини Ердоган анонсував підписання угоди про транзит у п’ятницю в Стамбулі за участю генерального секретаря ООН Гутерреша.
    Представник США при ООН Томас-Грінфілд заявила, що Росія бреше щодо причин зростання цін на харчові продукти як результат заборони експорту її продуктів та мінеральних добрив. Вона наголосила, що добрива й харчові продукти виключено зі списків санкцій США та ЄС.
    Заступник міністра аграрної політики Висоцький заявив, що попри знищення полів російською армією, країні вистачить зерна нового врожаю для внутрішнього споживання.
  • Глава Єврокомісії фон дер Ляєн оголосила про запровадження 7-го пакета санкцій проти РФ, який міститиме ембарго на імпорт російського золота й виробів із нього. Розширено перелік товарів подвійного призначення, які заборонено для ввезення до Росії. За словами фон дер Ляєн, санкції надають однозначний сигнал керівництву Росії, що ЄС не зупинятиме підтримку України для припинення агресії. Санкції розширено щодо Ощадбанку РФ, введено проти портового оператора Авліта, НВО Квант, групи суднобудівних компаній ФОРСС, "патріотичних" організацій та фондів. До списку санкцій включено мера Москви Собяніна, акторів Безрукова й Машкова, лідера байкерського клубу "Нічні вовки" Залдостанова, депутатів Держдуми, родичів високопосадовців, співробітників силових відомств, власників та менеджерів великих підприємств.
    Оглядачі The Wall Street Journal стверджують, що з-під санкцій в останній момент було виведено найбільшого у світі виробника титану – "ВСМПО Авісма", який постачає продукцію Airbus, а також виробництвам російських військових літаків.
  • Уряд Великобританії з 10 серпня заборонив імпорт російського вугілля, з 1 січня 2023 р. – російської нафти та нафтопродуктів. Запроваджено санкції на золото та золоті вироби з РФ. Заборонено надання технічної допомоги, фінансових та брокерських послуг російським споживачам.
  • За інформацією німецького видання Spiegel, уряди Португалії та Іспанії не погоджуються з планом Єврокомісії щодо скорочення споживання газу на 15 %. Агентство Reuters повідомило, що відремонтована в Канаді турбіна Siemens для помпи "Північного потоку" все ще перебуває на території Німеччини, оскільки Газпром не поспішає її забирати. Віцеканцлер Німеччини Габек не бачить підстав покладатися на зобов’язання Газпрому, тому країна закачує до сховищ якнайбільше газу, щоби безпроблемно пройти опалювальний сезон. До початку листопада планується заповнити ПСГ до 95 %. Габек виключив можливість запуску газопроводу "Північний потік-2", оскільки, за його словами, такий крок став би капітуляцією перед Росією та збільшенням залежності від російських енергоносіїв.
    Міністр закордонних справ Угорщини Сійярто без попереднього оголошення відвідав Москву для узгодження збільшення постачання газу. Глава російського МЗС Лавров пообіцяв "подумати" над можливістю додатково надати Угорщині 0,7 млрд м³ газу.
    Росія, скорочуючи постачання газу за кордон, активно заповнює свої підземні сховища й уже закачала 81 % від запланованого рівня. Міністр енергетики Шульгінов констатував зменшення видобутку газу з початку року на 5 % "із відомих причин".
  • Експерти агентства Bloomberg вважають, що російське керівництво має намір анексувати захоплені території України через проведення "референдумів" у "єдиний день голосування" РФ 15 вересня. З цією оцінкою згодні співробітники Головного управління розвідки Міноборони України.
  • Білоруський президент Лукашенко затверджує. що закінчення війни залежить лише від України, яка має сісти за стіл переговорів, пообіцяти, що не загрожуватиме Росії й відмовиться від потужної зброї. Він заявив, що Білорусь "фактично визнала" анексію Криму Росією та "незалежність" донбаських "республік", і вій готовий "за необхідності" підписати належний указ.
  • Президент Зеленський привітав ініціативу сенаторів США від обох найбільших партій щодо визнання воєнних злочинів РФ в Україні геноцидом українського народу. Резолюція Сенату є лише декларацією. Для легітимізації це рішення має ухвалити президент США Байден.
  • Чиновники Офісу президента заявили про намір українського керівництва створити міжнародний трибунал для проведення процесу над вищим керівництвом РФ, президентом Путіним тощо.
  • Іранське керівництво заявило про готовність постачати "дружнім країнам" безпілотники та іншу військову техніку. МЗС України висловило стурбованість зміною риторики Ірану щодо агресії Росії.
  • Російські суди пачками ухвалюють вироки громадянам за кримінальними статтями за використання слова "війна" для назви вторгнення армії РФ в Україну.
  • Іноземні банки не мають можливості продати свої активи й дочірні установи в Росії через обмеження, запроваджені урядом РФ і знову набирають персонал.
  • МЗС Молдови повідомило, що на територію країни не було допущено російських військовослужбовців, які прямували на ротацію "оперативного угруповання військ" у невизнаній "Придніпровській республіці",

Тренди

  • Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія заявив. що нового генпрокурора буде призначено протягом 10 днів і він негайно підпише наказ про призначення голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. За його словами, побоюватися зривання призначення підстав немає, оскільки на цьому наполягає президент Зеленський особисто.


No comments:

Post a Comment