July 21, 2022

20.07.2022: "Рамштайн-4" посилює воєнну підтримку України



"Рамштайн-4" посилює воєнну підтримку України

  • "Рамштайн-4" посилює воєнну підтримку України.
  • Посли ЄС погодили 7-й пакет санкцій проти РФ.
  • РСЗВ HIMARS вивели з ладу Антонівський міст у Херсоні та знищили склад боєприпасів у Скадовську.

Війна

Фронт

  • Лінія фронту впродовж доби з місця не зрушила.
    20.07.2022 Загальна мапа бойових дій в Україні
  • Сумщину знову масово обстріляно з важкої артилерії та РСЗВ із території РФ. Російські війська здійснюють обстріли та завдають ракетно-бомбових ударів по населених пунктах на лінії фронту.
  • На північ від Харкова відбито атаку на сел. Питомник.
  • На південь від Ізюма чергова спроба російських військ узяти під контроль Богородичне на березі Сіверського Дінця успіху на мала.
  • Російські війська не припиняють спроб захопити Сіверськ, Бахмут та Вуглегірську ТЕС, ЗСУ надійно тримають оборону. Відбито атаки на Григорівку, Івано-Дар’ївку, Білогорівку. Тривають бої в районі Світлодарського водосховища – у Новолуганському та на території ТЕС.
  • У районі Авдіївки окупанти силами своїх проксі "народної міліції ДНР" уже кілька місяців прагнуть прорвати оборону ЗСУ в Новоселівці Другій. На напрямках можливих ударів активно працює російська авіація.
  • З території Запорізької АЕС знову обстріляно Нікополь. Місцева влада закликала жителів Нікополя переселитися вглиб району, якомога далі від берега Каховського водосховища. Після влучення українського снаряда до РСЗВ на проммайданчику в середу окупанти хочуть розмістити важку техніку в машинних залах Запорізької АЕС для запобігання її ураження українською ракетною артилерією.
  • Жодного дня не припиняються жорстокі обстріли Миколаєва та населених пунктів області ракетами РСЗВ та важкою артилерією. Російська авіація завдає ударів по українському плацдарму на лівому березі річки. Інгулець у районі Давидова Брода. Знову обстріляно населені пункти в районі водосховища Криворізької ТЕС.
  • Українські РСЗВ HIMARS завдали удару по великому російському складу боєприпасів у Скадовську. ППО окупантів не змогло збити ракети, які влучили в об’єкт. Завдано ще одного удару по стратегічно важливому Антонівському мосту через Дніпро в районі Херсона, який є однією з основних магістралей постачання російських військ, техніки, палива та боєприпасів на правий берег. Міст пошкоджено, і це фактично запобігає його використанню окупантами.
  • Заступник міністра оборони Маляр стверджує, що оприлюднення інформації про удари, завдані українською артилерією по загарбниках, засекречено для забезпечення державної безпеки. За її словами, подібна інформація дасть можливість російському командуванню проаналізувати ефективність нової зброї та відкоригувати свої дії.

Тил

  • За твердженням секретаря РНБО Данилова, реєстр олігархів уже запущено. "Олігархами" може бути визнано 86 бізнесменів.
    Данилов заявив, що звільнення Баканова та Венедиктової – не останні, влада готує нові гучні чистки чиновників держапарату.
  • За даними Митної служби, за підсумками першого півріччя експорт України зменшився на 27 % (на $13 млрд) проти аналогічного періоду торік і сягнув $48 млрд.
  • Американське агентство USAID повідомило про виділення додаткових $169 млн на підтримку українців, які постраждали внаслідок вторгнення Росії.

Україна та світ

  • У форматі відеоконференції відбувся 4-й саміт контактної групи з надання воєнної допомоги Україні "Рамштайн", який ухвалив рішення про суттєве збільшення постачання та розширення переліку озброєння, що отримуватиме ЗСУ. Міністр оборони Рєзніков відмовився повідомити деталі допомоги, але наголосив, що учасники саміту взяли на себе нові зобов’язання, які стосуються "і суші, і моря, і неба".
    Глава Пентагону Остін вважає, що війна в Україні дійшла до "критичного етапу", тому підтримку країни має бути посилено. Він повідомив про намір передати ЗСУ ще 4 системи HIMARS. Остін ухилився від відповіді на пряме запитання щодо постачання Україні далекобійних боєприпасів для РСЗВ.
    Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Міллі повідомив, що вже понад 200 українських військовослужбовців пройшли навчання на установках HIMARS й висловив задоволення ефективністю їхнього застосування.
    Єврокомісар із міжнародних справ Боррель підтвердив виділення ЄС Україні 5-го траншу воєнної допомоги на суму €500 млн.
    Міністерство оборони Литви планує передати ЗСУ ще один пакет допомоги – бронетранспортери M113 та M577, а також стрілецькі боєприпаси для навчання та підготовки військовослужбовців резерву.
    Президент Зеленський заявив, що в Україні російська армія тестує новітні типи озброєнь, які може надалі застосувати проти країн Європи.
  • Міністр закордонних справ РФ Лавров пригрозив захопленням нових територій України у відповідь на постачання західної далекобійної зброї. Він заявив, що перед російським командуванням на поточному етапі поставлене завдання не лише "звільнити території ДНР та ЛНР", а й повністю захопити Херсонську та Запорізьку області та низку інших територій. За його словами, "процес триває, причому триває послідовно й наполегливо".
    Глава українського МЗС Кулеба наголосив, що заява Лаврова означає, що Росія хоче більше крові українців та відкидає дипломатію.
  • Посли країн ЄС узгодили 7-й пакет санкцій проти РФ. До нього, за попередньою інформацією, включено російське золото та вироби з нього, також посилено вже наявні обмеження й усунено способи ухилення від них.
  • Президент Туреччини Ердоган хоче виставити себе "рятівником світу від голоду", для чого намагається продавити укладання угоди про вивезення зерна з українських портів. Він наполягає на підписанні угоди до кінця цього тижня. За словами члена української делегації на переговорах у Стамбулі Умерова, експорт зерна може бути налагоджено через 3 порти – Одесу, Південний та Чорноморськ за заздалегідь погодженими маршрутами, із дотриманням рекомендацій ЗСУ та ВМС. Для контролю за транспортуванням планується створення моніторингової групи ООН зі штаб-квартирою в Стамбулі. Умеров відкинув можливість контролю балкерів кораблями Чорноморського флоту РФ.
    Росія й надаі вивозить крадене українське зерно із портів Севастополь та Бердянськ. За інформацією української розвідки, Ліван відмовився прийняти два кораблі із зерном, після чого їх було розвантажено в Сирії з подальшим постачанням зерна до країн Близького Сходу фурами. Судна з краденим зерном безперешкодно проходять турецькою протокою Босфор.
    Низка українських та міжнародних експертів вважають, що відкриття портів може зробити їх беззахисними перед висадкою російського десанту. Крім того, вони наголошують, що непублічна частина угод може містити зобов’язання про відмову України від наступу ЗСУ на півдні країни, на чому наполягає російська влада.
    На півдні Дніпропетровської області російський танк розстріляв в упор комбайни, які збирали врожай. У прифронтовій смузі в Запорізькій області на протитанковій міні підірвався комбайн. Російська артилерія все частіше завдає ударів по полях, що призводить до пожеж та знищення врожаю. Спікер Держдепартаменту Прайс назвав удари російської артилерії по полях одним з "огидних" методів, які РФ застосовує не лише проти України, а і проти всієї світової спільноти.
    Німецька залізнична компанія Deutsche Bahn планує організувати транспортування українського зерна до портів Німеччини.
  • Група кредиторів України запропонувала власникам єврооблігацій та ВВП-варантів відтермінувати виплати з погашення та обслуговування боргових зобов’язань України з 1 серпня 2022 р. до кінця 2023 р. Котирування українських держзобов’язань на світових фінансових майданчиках знову впали, відповідно, зросла їхня прибутковість та вартість обслуговування боргу.
  • Газпром відновив постачання газу до Німеччини Північним потоком на рівні 40 % від проєктної потужності. Глава Єврокомісії фон дер Ляєн заявила, що неповернення турбіни помпи "Північного потоку" не може бути приводом для відмови Газпрому постачати газ у розмірі контрактних зобов’язань. Вона підкреслила, що Росія має доступ до аналогічних турбін, які можна встановити в помпу. За оцінкою експертів МВФ, Німеччина може втратити орієнтовно 5 % ВВП у разі припинення постачання російського газу. За оцінками європейських експертів, низка великих енергетичних компаній ЄС швидко наближаються до банкрутства. Агентство Bloomberg повідомило про намір уряду Німеччини викупити 30 % акцій компанії Uniper, що дасть змогу утримати її на плаву.
    За інформацією агентства, Туреччина розглядає варіант оплати постачання російського газу лірами або рублями, щоб уникнути можливих американських та європейських санкцій.
  • Агентство Bloomberg повідомило, що Міжнародний кримінальний суд уже цієї зими готовий пред’явити Росії звинувачення у воєнних злочинах, які було скоєно російськими військовослужбовцями в Україні. Адміністрація Байдена не має наміру офіційно приєднуватись до слідчої групи, проте готова співпрацювати з нею, не порушуючи закони США.

Тренди

  • За інформацією низки ЗМІ, президент Зеленський збирається позбавити (або вже позбавив) громадянства бізнесменів Коломойського, Корбана та Рабіновича всупереч ст. 25 Конституції, яка прямо забороняє подібні дії.

 

No comments:

Post a Comment