July 25, 2022

18–24.07.2022: Головні теми тижня


18–24.07.2022: Головні теми тижня
  • Росія одразу ж порушила домовленості про експорт зерна, що підписано в Стамбулі
  • Захід постачатиме Україні новітні озброєння, а Росія шукає зброю в Ірані
  • З української влади не знято підозри в контрабанді зброї
  • Фінансовий стан України дедалі гіршає до переддефолтного


Росія одразу ж порушила домовленості про експорт зерна, що підписано в Стамбулі

 Росія одразу ж порушила домовленості про експорт зерна, що підписано в Стамбулі

22 липня в Стамбулі відбулося підписання "ініціативи" щодо транзиту українського зерна, що стало наслідком перемовин Росії з Україною за посередництва Туреччини та ООН.

 

Цьому передувала зустріч лідерів Ірану, Туреччини та РФ 19 липня в Тегерані. За результатами зустрічі з турецьким президентом Ердоганом російський президент Путін заявив, що завдяки Туреччині вдалося "просунутися" в розв’язанні питання транзиту українського зерна Чорним морем. Він наголосив, що умовою безперешкодного вивезення українського зерна є скасування ембарго на постачання продовольства з РФ.

 

Від імені України так звану угоду підписав міністр інфраструктури Кубраков, зі сторони Росії підписантом виступив міністр оборони Шойгу. Кубраков наголосив, що "угода" буде чинною протягом 120 днів для вивезення зерна з портів Одеса, Чорноморськ та Південний і передбачає спільні інспекції суден. При цьому узбережжя розміновано не буде. Мінінфраструктури очікувало, що деблокування портів дасть змогу Україні отримати $1 млрд експортного виторгу на місяць. Глава Головного розвідувального управління Буданов, своєю чергою, запевнив, що угода не містить неприйнятних для України умов, які хотіла нав’язати Росія.

 

ЗМІ звернули увагу на те, що на підписанні "ініціативи" був один із "гаманців Путіна" – російський мільярдер Абрамович. За даними низки журналістів, він був "асоційованим членом" української делегації. Абрамович та ще кілька російських олігархів подали позов до суду ЄС про скасування проти них санкцій. Інтереси Абрамовича активно лобіює голова парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія, який є наближеним до президента Зеленського.

 

Не минула навіть доба від підписання документа про деблокування портів, як російська армія завдала ракетного удару по порту в Одесі. За інформацією Одеської воєнної обладміністрації, метою було знищення зернових терміналів, проте ракети в зерносховища не влучили.

 

За інформацією журналістів The New York Times, чиновники ООН вважають, що Росія "можливо, технічно не порушила" стамбульські домовленості, оскільки в угоді начебто не йдеться про території портів, які безпосередньо не мають відношення до експорту зерна. Наступного дня прессекретар українського МЗС Ніколенко заявив, що керівництво ООН спростувало "провокативну" статтю The New York Times. За словами Ніколенка, генеральний секретар Гутерреш рішуче засудив обстріл.

 

24 липня прессекретар МЗС РФ Захарова підтвердила, що саме Чорноморський флот РФ завдав удару по одеському порту. Вона наголосила, що ціллю крилатих ракет начебто був український катер. Депутат Держдуми РФ Попов заявив, що було атаковано ракети Harpoon, які складовано в порту.

 

Адміністрація морських портів України розпочала підготовку портів Одеса, Південний та Чорноморськ для відновлення відвантаження зерна. Чиновники заявили, що транзит здійснюватиметься караванами балкерів у супроводі лоцманського судна.

 

Тим часом Росія й далі краде українське зерно. Очільник Луганської воєнної обладміністрації Гайдай стверджує, що окупанти вкрали у фермерів 70 тис. т зерна нового врожаю й передали його сільгосппідприємству на Кубані. Крадене українське зерно Росія також вивозить із портів Севастополь і Бердянськ. За інформацією української розвідки, Ліван відмовився прийняти два кораблі зі збіжжям, після чого їх було розвантажено в Сирії з подальшим транспортуванням зерна фурами до країн Близького Сходу. Туреччина безперешкодно пропускає судна з краденим зерном протокою Босфор.

 

Російська армія знищує поля із зерном на територіях, які контролюють ЗСУ, і перешкоджає збору врожаю. 20 липня на півдні Дніпропетровської області танк окупантів прицільно обстріляв комбайни, які збирали врожай. У прифронтовій смузі в Запорізькій області на протитанковій міні підірвався комбайн.


Захід постачатиме Україні новітні озброєння, а Росія шукає зброю в Ірані

 Захід постачатиме Україні новітні озброєння, а Росія шукає зброю в Ірані

Міністр оборони Резніков запропонував країнам Заходу тестувати найновішу зброю в Україні. Він заявив, що для припинення наступу російських військ ЗСУ потребують щонайменше 50 РСЗВ HIMARS, а для успішного контрнаступу – 100. Також, за його словами, українській армії бракує БТР, БМП та розвідувальних безпілотників. Утім, українська армія двічі за тиждень завдала ударів по стратегічно важливому Антонівському мосту через Дніпро в районі Херсона, який є однією з основних магістралей постачання російських військ, техніки, палива та боєприпасів на правий берег. Також українськими ракетами міст через річку Інгулець на північ від Херсона. Окупанти намагаються оперативно залатати мости.

 

Глава розвідслужби MI6 Великобританії Мур вважає, що наступальний потенціал російських військ практично вичерпано й окупантам потрібна оперативна пауза протягом кількох тижнів для поповнення особового складу та техніки. Глава ЦРУ Бернс підкреслив, що Путін помиляється, сподіваючись виграти війну на виснаження, оскільки обсяги постачання західної допомоги до України лише зростатимуть.


20 липня у форматі відеоконференції відбувся 4-й саміт контактної групи з надання воєнної допомоги Україні у форматі "Рамштайн", який ухвалив рішення про суттєве збільшення постачання озброєння. Міністр оборони Резніков наголосив, що зобов’язання, які взяли на себе учасники саміту, стосуються "і суші, і моря, і неба".


Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Міллі повідомив, що вже понад 200 українських військовослужбовців пройшли навчання на установках HIMARS. За словами голови комітету нижньої палати Конгресу Сміта, США можуть надати Україні найближчим часом ще кілька цих РСЗВ, і їхня кількість разом із подібними РСЗВ M270 MLRS сягне 25–30.


Єврокомісар із міжнародних справ Боррель підтвердив виділення ЄС Україні 5-го траншу воєнної допомоги на суму €500 млн.


Міністерство оборони Литви заявило про намір передати ЗСУ M113 та M577, а також стрілецькі боєприпаси для навчання та підготовки військовослужбовців резерву. Міністр закордонних справ Франції Колона повідомила, що до України відправлено ще 6 155-мм САУ Caesar на додаток до 12, які вже беруть участь у бойових діях. Заступник міністра закордонних справ Угорщини Мадяр заявив, що його країна не перешкоджатиме транзиту своєю територією допомоги Україні, у тому числі воєнної.


Росія намагається заручитися підтримкою дружніх до неї країн. Так, лідер Ірану аятола Хаменеї на зустрічі з президентом РФ Путіним 19 липня в Тегерані заявив, що Росія воює в Україні з НАТО, тому іранське керівництво підтримуватиме РФ. Хаменеї наголосив, що активно розвиватиме співпрацю з Росією в нафтогазовій галузі, а також готовий постачати їй безпілотники.


З української влади не знято підозри в контрабанді зброї

З української влади не знято підозри в контрабанді зброї

Представники Європолу заявили, що в Європі виявлено контрабандну зброю та товари воєнного призначення з України, однак конкретних фактів не навели. МЗС України цю інформацію заперечило, а міністр оборони Резніков запевнив, що Міноборони та РНБО розробили трирівневу систему моніторингу та контролю за озброєнням, яке Україна отримала від західних партнерів. За словами секретаря РНБО Данілова, система повністю закрита і призначена для користування лише вищим воєнним та політичним керівництвом країни, з можливим доступом західних дипломатів і військових фахівців.


Офіс президента анонсував запуск "єдиного інформаційного хаба" для інформування світової спільноти про ситуацію на фронті й використання західної зброї українськими військовими.


Водночас американський конгресвумен Спартц заявила, що глава Офісу президента Єрмак узяв під контроль усю вертикаль влади в Україні й залякує політичних опонентів. Вона зажадала від президента Зеленського пояснень, а також наполягає на запровадженні жорсткого контролю США над постачанням зброї Україні.


Під "залякуванням політичних опонентів" Спартц, вочевидь, мала на увазі інцидент із головою тероборони Дніпра, бізнесменом Корбаном. Під час в’їзду до України прикордонники вилучили в Корбана український закордонний паспорт. Вони заявили, що його громадянство «припинено», але не пред’явили будь-яких документів, що підтверджують цей факт. При цьому Конституцією України не передбачено «зупинення» чи позбавлення громадянства. Корбан через соцмережу Facebook запропонував президентові Зеленському "розв’язати це непорозуміння". Проблеми в Корбана могли виникнути через його комунікацію з конгресвумен Спартц, яка критикує ОПУ.


Фінансовий стан України дедалі гіршає до переддефолтного

Фінансовий стан України дедалі гіршає до переддефолтного

Кабмін на 2 роки відтермінував виплати за єврооблігаціями та ВВП-варантами. 20 липня Група кредиторів України запропонувала власникам українських держзобов’язань відтермінувати виплати з їхнього погашення та обслуговування України з 1 серпня 2022 р. до кінця 2023 р. Котирування українських державних цінних паперів на світових фінансових майданчиках знову впали, відповідно, зросла їхня прибутковість та вартість обслуговування боргу.


Після цього запиту українського уряду агентство Fitch знизило кредитний рейтинг України в іноземній валюті з "C" до "CCC" (переддефолтного). Fitch прогнозує падіння ВВП країни на 33 % за підсумками року через невизначеність терміну закінчення війни та обмеження доступу до морських портів.


21 липня НБУ опустив офіційний курс гривні одразу на 25 % – з 29,25 до 36,57 ₴/$. Після оголошення нового курсу в обмінних пунктах і на чорному ринку ціна долара злетіла до 40 і навіть 42 грн. Чиновники Нацбанку заявили, що зростання офіційного курсу долара лише незначно вплине на роздрібні ціни – через збільшення ціни закупівлі товарів та палива на зовнішніх ринках. За підсумками року вони прогнозують зростання споживчих цін на понад 30 %. Голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцев стверджує, що рішення НБУ про девальвацію гривні дасть змогу забезпечити стабільність фінансової системи, допоможе позбутися спекуляцій та зберегти державний контроль над динамікою цін.


Було запроваджено ліміт зі зняття готівки з карток за кордоном – до 12,5 тис. грн на тиждень. Обсяг розрахунків гривневими картками обмежили 100 тис. грн на місяць, а грошові перекази – 30 тис. грн на місяць.


Правління Нацбанку залишило облікову ставку на колишньому рівні (25 %) через суттєві інфляційні ризики. Мінфін очікує, що Захід надасть до кінця року фінансову допомогу в розмірі $16-$17 млрд, що дасть змогу залатати дірку в бюджеті України. До кінця липня держава може отримати до $3 млрд. За словами очільника Мінфіну Марченка, для зменшення щомісячного дефіциту бюджету потрібно збільшувати надходження, але не через зростання податків, а розширенням бази оподаткування.


Глава НБУ Шевченко наголосив на необхідності підписання нової програми кредитування зі МВФ для підтримання економіки. Урядовий уповноважений з управління держборгом Буца заявив, що Україна веде переговори зі МВФ та міжнародними кредиторами щодо можливості зміни графіку виплат із погашення та обслуговування зовнішнього боргу.

 

No comments:

Post a Comment