July 16, 2022

15.07.2022: Російські ракети влучили в Південмаш у Дніпрі

Російські ракети влучили в Південмаш у Дніпрі

  • Російські ракети влучили в Південмаш у Дніпрі.
  • У в’язниці в Донецьку помер британський волонтер.
  • З 16 липня всі українські сайти мусять мати українську версію за замовчанням.

Війна

Фронт

  • Вкотре з території РФ обстріляно прикордонні населені пункти Сумщини. Губернатор Курської області РФ стверджує, що українська артилерія завдала удару по прикордонному селищу.
    15.07.2022 Харьков
  • На півночі та північному сході Харківщини окупанти активних дій не вели. Ракети, які вони запустили з Бєлгородської області, до Харкова не долетіли.
    15.07.2022 Северный Донбасс
  • Відбито чергові штурми російських військ у Краснопіллі та Богородичному, бої тривають майже безперервно
  • Російське командування кидає в бій усе нові сили для захоплення Сіверська та Бахмута. ЗСУ утримують позиції в Спірному та Івано-Дар’ївці в районі траси Лисичанськ – Бахмут.
    15.07.2022 Бахмут
    Українські підрозділи відбили атаки в районі Вуглегірської ТЕС та на північ від Світлодарського водосховища – у Кодемі, Семигір’ї та Вершині.
    Ракетами з касетною бойовою частиною обстріляно цивільні об’єкти та житловий сектор Слов’янська. Під обстріл російських РСЗВ "Ураган" потрапили житлові будинки та ринок у Бахмуті. Російська авіація завдала ракетного удару по житлових будинках Краматорська, приватному сектору та промислових об’єктах Костянтинівки та інших населених пунктів Донецької області.
    15.07.2022 Донецк
  • Українські війська відійшли із Солодкого на південь від Донецька, тривають активні бойові зіткнення на ділянці фронту від Донецька до Вугледару.
  • На Запоріжжі та Херсонщині на лінії фронту трапилися перестрілки та артилерійські дуелі. Українська артилерія завдала удару по херсонському аеропорту в Чорнобаївці.
  • З РСЗВ "Град" із території Запорізької АЕС фосфорними боєприпасами обстріляно житлові квартали Нікополя та населені пункти Нікопольського району.
  • Увечері здійснено ракетний удар по Дніпру та Синельниківському району області. Ракети потрапили до стратегічного підприємства "Південмаш". Вранці крилатою ракетою зруйновано склад в Одесі, у місті виникла сильна пожежа.
    Війська ППО збили 4 російських ракети над Дніпром, по одній – у Київській області та в районі Кременчука.
    Прессекретар Міністерства оборони Мотузяник повідомив, що російська армія 70 % ударів завдала саме по цивільній інфраструктурі. Окупанти цілеспрямовано б’ють по мирних містах, тому Росія має бути визнана міжнародною спільнотою державою-терористом. Російське Міністерство оборони офіційно визнало, що удару по цивільних об’єктах Вінниці було завдано свідомо. Унаслідок атаки загинули понад 20 людей, понад 100 – поранено. Російські пропагандисти стверджують, що ціллю удару була нарада командування українських ВПС з іноземними постачальниками озброєнь.
  • На окупованій території "ДНР" у катівні помер британський волонтер Урі. За словами голови організації "Presidium Network", яка надає гуманітарну допомогу в зонах конфліктів, Урі та ще одного британського волонтера затримали на лінії фронту в Запорізькій області під час спроби евакуації на контрольовану територію родини з Дніпрорудного. МЗС Великобританії повідомило, що влада країни "терміново розслідуватиме" загибель волонтера. До розслідування смерті волонтера закликало Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ. Більшість експертів сходяться на думці, що він міг померти через тортури.
  • Окупаційна влада Запорізької та Херсонської областей підписали розпорядження про примусове виселення з регіону протягом 24 годин осіб, які ведуть "екстремістську діяльність".

Тил

  • З 16 липня набуло чинності положення закону про мову щодо повної локалізації вебресурсів, технічної документації та інформації про прилади. Мовний омбудсмен Кремінь заявив, що за порушення закону настане попередження або штраф після складання адміністративного протоколу.
  • Президент Зеленський підписав закон про поновлення 56-денної відпустки працівникам освіти на термін чинності режиму воєнного стану.
  • Агентство Fitch знизило довгостроковий рейтинг Нафтогазу з "CCC" до "C" після того, як компанія попросила про відтермінування виплати купонного доходу за єврооблігаціями. Юристи кредиторів закликали власників зобов’язань не погоджуватися на відтермінування, оскільки, на їхню думку, Нафтогаз є прибутковою компанією й найближчим часом не зіткнеться із браком коштів. Після скандалу з продажем зрідженого газу за заниженими цінами компаніям олігарха Коломойського, Нафтогаз наразі продає його через майданчик UISee, який було зареєстровано лише за 19 днів до початку торгів.
  • Кабмін затвердив декларацію про асоціацію між урядом та Міжнародним енергетичним агентством.
    Єврокомісар з охорони здоров’я Кіріакідес підписала з міністром охорони здоров’я Ляшком угоду про участь України у європейській програмі EU4Health.
    Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив, що уряд і надалі виплачувати субсидії на оплату комунальних послуг бідним верствам населення.
  • Міністр соціальної політики Лазебна подала у відставку.
  • НАБУ повідомило про нові підозри в службовому підробленні та виведенні коштів із Приватбанку колишньому голові правління Дубілету та ще двом функціонерам банку. Вищий антикорупційний суд залишив чинним заочний арешт Дубілета.

Україна та світ

  • Палата представників Конгресу США ухвалила законопроєкт про оборонний бюджет наступного року зі збільшенням видатків до $800 млрд, з яких $1 млрд виділено на воєнну допомогу Україні. Остаточну суму видатків на оборону буде затверджено на спільному засіданні нижньої палати та Сенату, але вона не буде меншою за $800 млн.
    Міністр оборони Рєзніков повідомив про отримання ЗСУ потужних установок залпового вогню M270. За словами міністра, РСЗВ HIMARS дали змогу суттєво скоротити втрати особового складу, які в травні доходили до 100 осіб убитими, та до 300 – пораненими на добу. Рєзніков заявив, що українська влада дала зобов’язання не завдавати ударів американськими РСЗВ по території Росії. Водночас він висловив переконання, що західні союзники нададуть Україні ракети для цих установок із дальністю враження до 300 км.
    Держдепартамент США схвалив продаж РСЗВ M142 HIMARS Естонії, а також ракет "повітря-повітря" середньої дальності – Норвегії. Польща купує в США понад 100 танків Abrams, замість переданих Україні Т-72
  • Міністр оборони Кулеба провів телефонні переговори із главою МЗС Ірану Аблоллахіаном. Кулеба вимагає від Ірану відмовитися від постачання зброї Росії. За інформацією журналістів телекомпанії CNN, російська делегація вже кілька разів відвідувала країну для вивчення можливості закупівлі іранських ударних безпілотників. Іранський міністр запевнив Кулебу, що його країна не купуватиме в Росії зерно, украдене в Україні.
  • Президент Байден зустрівся з принцом Саудівської Аравії бін Салманом для обговорення збільшення постачання нафти на світові ринки. Під час розмови Байден поклав на принца персональну відповідальність за вбивство журналіста The Washington Post Хашоггі.
    Ціни на нафту на світових ринках поступово знижуються, сорт Brent стабільно торгується нижче за $100/барель. За інформацією ЗМІ, ЄС розглядає варіант запровадження заборони імпорту та транзиту російського мазуту із серпня, а не з лютого. Агентство Bloomberg повідомило, що в травні ЄС став найбільшим покупцем американської нафти, випередивши Азію.
  • Єврокомісія анонсувала підготовку сьомого пакета антиросійських санкцій, до якого може бути включено обмеження на операції з російським золотом та розширення списку технологій та товарів подвійного призначення, які заборонено передавати чи продавати Росії. Водночас заборону на імпорт продовольства з РФ єврочиновники запроваджувати не планують. Буде значно розширено список юридичних осіб, щодо яких буде застосовано заморожування активів, а також громадян РФ, яким буде заборонено в’їзд до ЄС. Голова Комісії фон дер Ляєн заявила про намір подовжити всі санкції проти РФ до січня 2023 р., після чого заходи та терміни буде переглянуто.
    Прем’єр-міністр Угорщини Орбан заявив, що Євросоюз діями проти Росії "вистрілив собі в груди", а санкції завдають більшої шкоди тим, хто їх запровадив. Прессекретар українського МЗС Ніколенко повідомив, що влада України не погоджується з цим твердженням, і підкреслив, що причиною погіршення економічного становища є російська агресія. Ніконов зазначив, що Орбан не має закликати до скасування санкцій проти РФ, допоки російська армія холоднокровно вбиває мирних жителів, а навпаки – нарощувати зусилля щодо стримування російської агресії.
  • Газпром повідомив про скорочення за минулі пів року видобутку газу на 10 %. Це зниження не вплинуло на фінансовий стан компанії, оскільки ціни на газ постійно зростають, що призвело, навіть, до збільшення її доходу.

Тренди

  • Командування Сухопутних військ ЗСУ заявило, що вручення повісток на вулицях не суперечить законодавству. Міністр оборони Резніков назвав "повною дурістю" вручення повісток як засіб покарання.

 

No comments:

Post a Comment