July 15, 2022

14.07.2022: Росія завдала ракетного удару по центру Вінниці

Росія завдала ракетного удару по центру Вінниці

  • Росія завдала ракетного удару по центру Вінниці.
  • Тривають тяжкі бої на околицях Бахмута, Сіверська та Слов’янська.
  • Українська влада намагається переконати західних партнерів у прозорості використання воєнної допомоги.
  • Міноборони братиме жінок на військовий облік лише за їхньою згодою.

Війна

Фронт

  • Командувач ЗСУ Залужний запевнив посла США, що оборона Києва побудована надійно, і це унеможливлює прорив російських військ до столиці.
  • На Сумщині російська артилерія обстріляла з території Росії 2 села та прикордонну заставу. Майже всі населені пункти на лінії фронту та в ближньому тилу було обстріляно з важкої артилерії та РСЗВ. У районі Бахмута, Донецька та в Запорізької області російська авіація завдала ракетно-бомбових ударів по позиціях українських військ.
  • На північ від Харкова окупанти не припиняють спроб відкинути українські війська від Дементіївки, ЗСУ відбивають усі атаки.
    14.07.2022 Північний Донбас
  • Тривають запеклі бої на адмінкордоні Харківської та Донецької областей. Українські війська здійснили успішну контратаку в Курульці на захід від траси М-03 Харків – Довжанський. Наступ великих танкових з’єднань у Богородичному березі Сіверського Дінця – відбито.
  • За оцінкою українських та іноземних експертів, найближчою метою російського командування є захоплення півночі Донецької області – Слов’янська, Сіверська та Бахмута.
  • Донецька обласна воєнна адміністрація намагається організувати евакуацію понад 600 цивільних осіб, які перебувають на території Святогірської Лаври. Майже 100 ченців відмовилися залишати територію Лаври.
  • Російські війська, "народна міліція республік" та поодинокі підрозділи ПВК "Вагнера" ​​наступають на Сіверськ та Бахмут, а також на Зайцеве та Кодему, щоби відрізати угруповання українських військ, яке боронить Вуглегірську ТЕС. ЗСУ відбили атаки та відкинули окупантів у районі автодороги Лисичанськ – Бахмут та на захід від траси М-03. Окупантам вдалося просунутися на кілька кілометрів у напрямку Бахмута.
  • Лінія фронту від Горлівки до Василівки в Запорізькій області не зрушила з місця, у кількох місцях відбулися перестрілки та артилерійські дуелі. На Донеччині припинено спроби російських диверсійних груп прорватися через лінію фронту.
  • У районі Херсона та на півночі області точаться позиційні бої. Окупанти привезли з Криму бетонні конструкції довготривалих вогневих точок для укріплення позицій на околицях обласного центру.
  • Українські артилеристи і далі знищують склади боєприпасів та командні пункти окупантів. У четвер РСЗВ HIMARS завдали ударів по складах боєприпасів на околицях Херсона, у Шахтарську та Кадіївці. Окупанти спішно покинули будинок Херсонської облдержадміністрації. Член громадської ради при Міноборони РФ Коротченко закликав російське командування завдати ракетних ударів мостами через Дніпро у відповідь на вдалу роботу української реактивної артилерії.
  • По цивільних об’єктах Вінниці з підводного човна Чорноморського флоту РФ завдано удару 5 крилатими ракетами "Калібр". 2 з них були збиті підрозділами ППО. Ракети потрапили в будівлі та майдан у центрі міста, загинуло понад 20 осіб, з них – 3 дітей, понад 100 – поранено. Правоохоронці розшукують осіб, які здійснили коригування вогню.
    За словами президента Зеленського, ракетний удар по Вінниці вкотре показав, що Росія має бути визнана державою-терористом. Він підкреслив, що удару було завдано в момент проведення в Гаазі конференції щодо російських воєнних злочинів.
    Посольство США в Україні закликало своїх громадян негайно залишити Україну. Посол Брінк заявила, що США будуть з Україною до її повної перемоги над Росією.
  • Окупаційна влада Запорізької області має намір провести "референдум" про приєднання до Росії на початку вересня, у "єдиний день голосування" у РФ.

Тил

  • Укрзалізниця підвищила тарифи на перевезення вантажів на 70 %. На думку представників бізнесу, це підвищення буде не останнім, і зрештою, спричинить колапс економіки.
  • Міністр культури та інформполітики Ткаченко заявив, що на зустрічах із західними колегами чиновники намагаються просунути ідею про створення фонду допомоги українській культурі з фінансуванням у розмірі €5–6 млрд.
  • Генеральний штаб повідомив, що жінки вставатимуть на військовий облік лише за власним бажанням. Міноборони планує змінити список професій для взяття жінок на облік відповідно до переліку військово-облікових спеціальностей.
  • Заступник міністра оборони Маляр наполягає на засекреченні даних про втрати серед українських військовослужбовців. Вона стверджує, що всі виплати сім’ям загиблих здійснюються вчасно.
  • Заступник голови Нацбанку Гелетій назвав зростання готівкового курсу іноземних валют "тимчасовим" явищем, пов’язаним зі зникненням "карткового туризму" та панічними настроями на ринку.
  • МВФ очікує, що Україна не припинить виплати з обслуговування зовнішнього боргу, для чого країні буде надано грантове фінансування.

Україна та світ

  • Головнокомандувач ЗСУ Залужний запевнив голову Об’єднаного комітету начальників штабів США генерала Міллі, що Україна не допустить попадання західної зброї до рук терористів. Залужний та міністр оборони Рєзніков обговорили з послом США в Україні Брінк систему обліку та прозорості використання воєнної допомоги. Конгресвумен Спартц вкотре закликала запровадити жорсткий нагляд за отриманням та розподілом воєнної допомоги, для чого створити спільну з українською владою робочу групу. Глава Офісу президента Єрмак, якого Спартц звинувачує в співпраці з РФ, запропонував створити у Верховній Раді комісію для контролю за використанням зброї, яку отримано від партнерів.
    Офіційний представник НАТО заявив, що Альянс впевнений у збереженні та обліку зброї, яку отримує як допомогу ЗСУ. Спікер ЄС із зовнішньої політики Стано підкреслив, що Росія розпочала потужну кампанію дезінформації проти України, НАТО та Європи, заявивши про контрабанду західної зброї.
  • Німецький концерн Rheinmetall повідомив про завершення реновації 30 БМП Marder. Німецький уряд має дозволити їхнє передавання Греції, яка в обмін надасть Україні БМП, які вироблено в СРСР.
    Пресслужба Білого Дому повідомила, що програму ленд-лізу ще не запущено, оскільки адміністрація США все ще оцінює наданий їй обсяг повноважень. Наразі безповоротна допомога надається в межах пакета в сумі $40 млрд, який погодив Конгрес.
    Україна отримала кошти радіаційного захисту та моніторингу від Австралії та Франції за лінією Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).
  • Уряд Великої Британії профінансує розслідування воєнних злочинів РФ в Україні на суму £2,5 млн.
  • Спікер Держдуми РФ Володін заявив, що відмова України та "її західних власників" від переговорів начебто несе загрозу українській державності.
    Міністр закордонних справ Німеччини Бербок виступила проти ослаблення антиросійських санкцій. Подібний крок, за її словами, не розв’яже проблему, проте зробить Захід ще уразливішим до шантажу Росії.
    На думку французького президента Макрона, війна в Україні триватиме довго. Це вкрай негативно вплине на її економіку – "літо й початок осені будуть украй важкими". Він заявив, що хоче зупинити війну, не вплутуючись у неї, переважно, через посилення санкцій та скорочення споживання російських енергоносіїв.
  • Сербія відмовилася приєднатися до санкцій ЄС як проти Росії, так і проти Ірану. Президент країни Вучич заявив, що вбачає ознаки початку світової війни у ​​розвитку ситуації в Україні, "де весь західний світ воює проти Росії за допомоги українців".
    МЗС Канади повідомило про розширення списку санкцій проти РФ. До нього додано великі галузі промисловості – металургія, виробництво виробів із металу, комп’ютерів, електроніки, оптики, електричного обладнання та транспортних засобів, а також наземний транспорт та трубопроводи.
    Міністерство фінансів США зробило послаблення в санкційному режимі й дозволило торгівлю з РФ товарами кількох категорій – харчовими продуктами, насінням, добривами, репродуктивним матеріалом для вирощування тварин, ліками та медичним обладнанням. До 16 грудня дозволено транзакції з дочірньою компанією Газпрому в Європі – Securing Energy for Europe GmbH, також скасовано санкції щодо Gazprom Germania, якій російський монополіст відмовився від свого пакета акцій.
    За інформацією агентства Bloomberg, суд ЄС та Єврокомісія розглядають можливість скасування санкцій проти низки російських бізнесменів, які, нібито, потрапили до списку "необґрунтовано".
  • Міністр закордонних справ Угорщини Сійярто повідомив, що його країна ніколи не підтримає санкції проти "Газпрому".
    За інформацією агентства Reuters, Єврокомісія запропонувала Азербайджану збільшити постачання газу до ЄС із 8 до 20 млрд м³ на рік для чого укласти угоду про розширення газогону та збільшення видобутку газу.
    Німецькі компанії розпочали відбирання газу з підземних сховищ через скорочення постачання з Росії. На тепер вони заповнені лише на 2/3 за норматив 90 %, який має бути досягнуто до жовтня. Видання Deutsche Welle прогнозує, що рахунки за тепло для мешканців Німеччини цього опалювального сезону можуть зрости, як мінімум, у 3 рази, проти торішніх.
    Латвія повністю відмовляється від імпорту російського газу з 1 січня 2023 року.
    Спікер російського МЗС Захарова заявила, що подальша робота "Північного потоку" залежатиме від "поведінки партнерів", зокрема, щодо санкційного тиску.
    Президент Молдови Санду вважає, що країна має готуватися до жорсткої економії енергоресурсів узимку. Вона заявила, що не збирається продавати частину країни за дешевий газ із Росії.
  • Агентство Moody's назвало суверенним дефолтом виплату урядом Білорусі купонного доходу за єврооблігаціями білоруськими рублями. За даними української розвідки, влада Білорусі негласно дозволила контрабанду товарів із прилеглих країн ЄС та України ("сірий імпорт"), – саме так, як зробив у червні російський уряд.

Тренди

  • Міністр юстиції Малюська стверджує, що Ахметов уже не є олігархом, оскільки пішов із медіабізнесу, а його бізнес-партнер Новінський склав мандат депутата Верховної Ради.

 

No comments:

Post a Comment