July 14, 2022

13.07.2022: Переговори щодо розблокування експорту зерна триватимуть наступного тижня

Переговори щодо розблокування експорту зерна триватимуть наступного тижня

  • Переговори щодо розблокування експорту зерна триватимуть наступного тижня.
  • ЄС намагається пом’якшити умови транзиту до Калінінграда.
  • Радник президента Устенко оцінив щомісячний дефіцит бюджету у $9 млрд.

Війна

Фронт

  • Інтенсивність та кількість обстрілів прикордонних районів Сумщини із території Росії зростає день від дня.
  • Під обстріл із важкої артилерії та РСЗВ потрапили Харків, Бахмут, Миколаїв.
  • На північ від Харкова російські війська й надалі штурмували Дементіївку, завдали ракетних та артилерійських ударів по населених пунктах півночі області.
    13.07.2022 Північний Донбас
    13.07.2022 Святогірськ
  • На південь від Ізюма російські війська вели наступ на Мазанівку, Долину та Краснопілля, а також спробували обійти українську лінію оборони із заходу та захопили Курульку. Атаку на Іванівку було відбито.
    13.07.2022 Сіверськ
  • Українські війська тримають оборону на кордоні Донецької та Луганської областей, а також у районі траси М-03 на південь від Бахмута, й утримують Вуглегірську ТЕС на Світлодарському водосховищі.
    13.07.2022 Соледар
    13.07.2022 Вуглегрська ТЕС
    Підрозділи армія РФ за підтримки поодиноких рот ПВК "Вагнера" ​​ведуть безперервні атаки на Спірне та Верхньокам’янське, ЗСУ закріпилися на околиці сіл.
    13.07.2022 Бахмут
    Спроба російських військ провести розвідку боєм у Покровському закінчилася невдачею, відбито атаки військ на Веселу Долину, Яковлівку та Вершину на південний схід від Бахмута.
  • На лінії фронту в Донецькій та Запорізькій областях змін немає, російська авіація та артилерія завдали ударів по населених пунктах на лінії фронту та в ближньому тилу
  • На Херсонщині точилися бої місцевого значення.
  • Крилатими та балістичними ракетами обстріляно узбережжя Одеської області та Запоріжжя, зруйновано свиноферму та виробниче приватне підприємство.
  • Українські артилеристи знищили ще один склад боєприпасів армії РФ у Чорнобаївці, а також вдарили по скупченню військ 128-ї окремої бригади берегової оборони Чорноморського флоту РФ у Чкалові. Також знищено склади боєприпасів на Донбасі – у Луганську, Макіївці та Горлівці.
  • Російська авіація завдала невдалого бомбового удару по о. Зміїний.
  • Завершено розбір завалів будинку в Годині Яру, який був зруйнований російською ракетою. Загинули 48 людей – це один із найтяжчих випадків за кількістю жертв серед мирного населення з моменту вторгнення. Унаслідок ракетного удару по торговому центру в Кременчуці загинули і зникли безвісти 22 особи.
  • За твердженням секретаря РНБО Данилова, російське командування зосередило "шалену" кількість засобів ППО для охорони мосту через Керченську протоку.
  • На думку експертів американського Інституту дослідження війни, Путін наказав регіонам сформувати "добровольчі батальйони" для відправлення на фронт і поки не має наміру оголошувати загальну чи часткову мобілізацію.

Тил

  • Президент Зеленський змінив начальника департаменту воєнної контррозвідки СБУ та голову Чернівецької обладміністрації.
  • Кабмін виділив 300 млн грн на ремонт трьох зруйнованих ТЕЦ – у Чернігові, Охтирці та Кременчуці.
  • За даними Держстату, кількість фізосіб-підприємців за пів року зросла на 2 % – до 1,38 млн, здебільшого, вони працюють у галузі IT.
  • Заступник міністра внутрішніх справ Бондаренко повідомив, що відповідно до закону, який прийняла Верховна Рада, військовослужбовці всіх родів військ та співробітники МВС мають здати зразки ДНК, решта громадян може внести інформацію до геномної бази даних добровільно.
  • НАБУ вручило підозру Янчуку – колишньому голові Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманим у корупційний та злочинний спосіб (АРМА), у зловживанні владою та розтраті на суму 426 млн грн. Оборудку скоєно через продаж активів за свідомо заниженою вартістю через майданчик держпідприємства "СЕТАМ".
  • Курс готівкової гривні стрімко падає в касах банків та обмінних пунктах. Більшість експертів вважають причиною падіння курсу "друкарський верстат", який включив НБУ, а також занизькі ставки за депозитами в банках.
  • Радник президента з економічних питань Устенко заявив, що для покриття дефіциту бюджету Україні потрібно $9 млрд на місяць. Місяць тому українські офіційні особи оцінювали необхідну допомогу в $5 млрд. З цією оцінкою погодилися й західні експерти. Міністр фінансів Марченко повідомив, що обсяг міжнародної фінансової допомоги Україні в червні склав $4,4 млрд, а в травні – усього приблизно $1,5 млрд. Він висловив сподівання, що в липні країна отримає від донорів таку ж суму, як і в червні.

Україна та світ

  • У Стамбулі за участю делегацій Туреччини та ООН відбулися переговори Росії та України щодо відновлення транзиту зерна Чорним морем. За словами турецького міністра оборони Акара, було досягнуто згоди про створення якогось "координаційного центру" організації морського експорту українського зерна під егідою ООН. Він повідомив, що делегації РФ та України знову зустрінуться наступного тижня для обговорення нерозв’язаних проблем та підписання угоди. Генеральний секретар ООН Гутерреш назвав досягнутий на переговорах прогрес "критичним", хоч і визнав, що угоду так і не було укладено. Глава Офісу президента Єрмак повідомив, що українська делегація запропонувала сформувати "базовий алгоритм функціонування навігації в Чорному морі". Росія вимагає інспектування балкерів із зерном кораблями Чорноморського флоту для запобігання "контрабанді" зброї. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що експорт не відновиться без гарантій безпеки для українських портів, власників суден та зерна.
  • Посли країн "Великої сімки" вважають призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури індикатором готовності української влади до проведення реформ. Глава представництва ЄС Маасікас назвав вимогу Єврокомісії про призначення голови САП найпростішою з рекомендацій, які було надано Україні під час набуття статусу кандидата в члени Союзу.
  • Глава МВФ Георгієва заявила, що нинішній рік буде складним для світової економіки, а наступного року ризики глобальної рецесії лише зростуть. За її словами, війна в Україні й далі поглиблює світову економічну кризу. Інфляція в США піднялася до рекордного з 1981 р. рівня та сягнула 9,1 % у річному обчисленні.
  • Президент Зеленський повідомив, що до Росії депортовано 2 млн українських громадян, десятки тисяч перебувають у "фільтраційних" таборах. Держсекретар Блінкен закликав Росію негайно припинити процедуру "фільтрації" українців. Глава МЗС Німеччини Бербок відповіла на відкритий лист громадських діячів та журналістів про негайні мирні переговори з РФ, що не вбачає в них сенсу, оскільки російське керівництво не має наміру обговорювати навіть гуманітарні коридори, якими Червоний Хрест міг би евакуювати мирних жителів із зони бойових дій.
    Єврокомісія оприлюднила спільну декларацію ЄС та 43 країн на підтримку заяви України про порушення Росією Конвенції про запобігання геноциду.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив перед депутатами Європарламенту, що підтримка України є питанням моралі. Ціна відмови від підтримки буде набагато вищою, оскільки поразка України стане для Європи "ударом під дих".
    За словами єврокомісара із закордонних справ Борреля, указ президента РФ Путіна про спрощене набуття громадянства всіма українцями є кричущим порушенням суверенітету України. Він наголосив, що ЄС не визнаватиме паспорти, які видала Росія під час "прискореної паспортизації" мешканців України.
    Згідно з результатами опитування 4,9 тис. українців, які виїхали з країни, проведеного Управлінням верховного комісара ООН із прав біженців, 65 % респондентів поки не збираються повертатися, а 16 % мають намір тимчасово приїхати в Україну, щоби побачитися з родичами або розв’язати ділові проблеми. За даними Управління, у Європі залишилися 5,6 млн українських біженців із 8,8 млн тих, хто виїхав після вторгнення.
  • Після визнання КНДР донбаських "республік" Україна розірвала дипломатичні відносини із цією країною.
  • Єврокомісія дозволила транзит вантажів через Литву, зокрема, тих, що входять до списку санкцій. Водночас литовська влада має перевірити, чи залишаються обсяги транзиту в рамках показників останніх 3 років, чи немає у вантажах незвичайних товарів, які можуть спричинити обхід санкцій, а також товарів подвійного призначення. Автомобільні перевезення російськими вантажівками заборонено. МЗС Литви повідомило, що вітає заборону транзиту товарів – воєнних та подвійного призначення, але країна виступає за максимально широке застосування санкцій, щоби не створити враження, що ЄС пом’якшує обмеження під тиском Росії.
  • До Держдуми РФ внесено законопроєкт про засекречення інформації про банки, що забезпечують держоборонзамовлення.
    Mercedes-Benz має намір продати весь бізнес у РФ одному зі своїх дилерів. Швейцарський нафтовий трейдер Trafigura продає свою частку в найбільшому проєкті Роснафти – "Схід Ойл" китайській компанії з Гонконгу Nord Axis.
    Видання "The Washington Post" повідомило про відмову російських авіакомпаній повернути лізингодавцям понад 400 повітряних суден. З моменту вторгнення в Україну власникам вдалося повернути лише 80 літаків із 515, що перебувають у лізингу. Сума страхових претензій уже перевищила $10 млрд.
  • За інформацією канадського видання "Globe and Mail", уряд країни дозволив відремонтувати 6 турбін для російського газогону "Північний потік", а угоду укладено терміном 2 роки. Прем’єр-міністр Трюдо назвав "вкрай важким" рішення про повернення Росії відремонтованої турбіни. Газпром повідомив, що не може гарантувати відновлення прокачування газу через газогін, оскільки не має інформації про намір влади Канади повернути турбіну.
    Представник прем’єр-міністра Угорщини оголосив про запровадження надзвичайної ситуації в енергетиці, оскільки газові сховища країни заповнено лише на 44 %. Він вважає, що цього опалювального сезону Європі не вистачить газу. Прем’єр-міністр Чехії Фіала повідомив, що ембарго на постачання газу до ЄС навряд чи буде включено до наступного санкційного пакета. Суд ЄС визнав "частково прийнятним" позов оператора газогону "Північний потік-2" до Єврокомісії щодо поширення вимог внутрішнього ринку ЄС на трубопроводи третіх країн. Агентство Bloomberg повідомило про підготовку Єврокомісією плану термінових заходів на випадок зупинення постачання російського газу. Він передбачає право урядів замінити паливо на електростанціях, а також знизити температуру систем опалення разом з іншими заходами та стимулами для скорочення енергоспоживання.
    На думку низки експертів, "Газпром" навряд чи відновить у повному обсязі постачання газу "Північним потоком", навіть у разі повного комплектування обладнання. Надалі газ використовуватиметься як засіб тиску на західні уряди, щоби зламати санкційний режим.
  • Ціни на нафту на світових ринках повільно, але стійко знижуються. Вартість місячних ф’ючерсів сорту Brent тримається на рівні нижче за $100/барель через збільшення запасів у США. Німеччина припиняє закупівлю російського вугілля з 1 серпня, а нафти – лише з 1 січня.
  • Президент Молдови Санду заявила про необхідність зміцнення збройних сил країни на тлі зростання загрози агресії Росії.
  • Всесвітня організація охорони здоров’я закликала країни всього світу відновити коронавірусні карантинні обмеження, зокрема, запровадити масковий режим та тестування.

Тренди

  • Координатор Ради нацбезпеки США Кірбі повідомив, що адміністрація Байдена надасть конгресвумен Спартц всю потрібну інформацію на її запит. Кірбі наголосив, що з моменту передавання обладнання та озброєнь ЗСУ вони Україна стає їхнім власником.

 

No comments:

Post a Comment