July 11, 2022

10.07.2022: Українські артилеристи дуже успішно застосовують західні РСЗВ HIMARS


Українські артилеристи дуже успішно застосовують західні РСЗВ HIMARS

  • Українські артилеристи дуже успішно застосовують західні РСЗВ HIMARS.
  • Зеленський підписав закон про скасування воєнного збору для військовослужбовців.

Війна

Фронт

  • Прикордонні населені пункти Чернігівщини та Сумщини знову було обстріляно з РСЗВ та важкої артилерії з території РФ.
  • Російські війська рано вранці завдали ракетного удару по Харкову. Окупанти намагаються відтіснити підрозділи ЗСУ з Рубіжного на північному сході від обласного центру, які становлять загрозу великому залізничному вузлу Вовчанськ, яким іде постачання до передових ударних частин російської армії на Донбасі. Обстріляно населені пункти всією лінією фронту на півночі області.
  • На південь від Ізюма окупанти не припиняють спроби просунутися в напрямку на Слов’янськ в околицях траси М-03 Харків – Довжанський та вздовж берега Сіверського Дінця. Атаки в Мазанівці та Краснопіллі було відбито, окупанти відступили, зазнавши втрат. Українські війська все ще тримають частину Богородичного. У районі Ізюма та Лимана сконцентровано велике військове угруповання російських військ, яке готове будь-якої миті розпочати наступ на Слов’янськ.
    10.07.2022 Сіверськ – Бахмут
  • У районі Сіверська російські війська після захоплення Білогорівки і далі атакують вздовж доріг на Слов’янськ та Бахмут, намагаючись зайняти панівні позиції.
  • Тривають безперервні бої на південь від Бахмута, російське командування кидає в бій свіжі підрозділи, щоби відрізати українські підрозділи, які закріпилися на Вуглегірській ТЕС.
  • Українські війська відбили атаки на північ від Авдіївки – у Новоселівці Другій та на околиці Донецька – у Мар’їнці.
  • У Запорізькій області лінія фронту не змінилася, хоча російські ЗМІ повідомили про атаки українських військ у районі Гуляйполя та підготовку там наступу.
    10.07.2022 Херсонщина
  • На схід від Херсонщини українські війська ведуть активні наступальні дії. Спроба російського командування ліквідувати український плацдарм на лівому березі Інгульця в районі Давидова Брода успіху не мала. На півночі області точаться бої місцевого значення в районі водосховища Криворізької ТЕС, під обстріл потрапили населені пункти на південь від Кривого Рогу.
    Міністр оборони Резніков повідомив про віддання наказу президентом Зеленським про звільнення півдня країни.
    10.07.2022 Загальна мапа бойових дій
  • Українська артилерія вже 3 доби завдає точних акцентованих ударів по складах боєприпасів та палива, а також місцях розташування пунктів управління в районі Херсона, на околицях Донецька та Горлівки, на північ від Луганська, а також в Ізюмі та на північному сході Харківщини. У російських ЗМІ пропагандисти влаштували істерику щодо точності влучання ракет РСЗВ HIMARS й вимагають від керівництва РФ вжити "адекватних заходів".
  • За твердженням прессекретаря Повітряних сил Ігната, російська авіація вже 2,5 місяці не залітає до зони враження української системи ППО.

Тил

  • Президент Зеленський підписав закон, що звільняє від сплати воєнного збору військовослужбовців, які безпосередньо беруть участь у воєнних діях.
  • З 11 липня заборонено куріння електронних сигарет і кальянів у громадських місцях, закладах громадського харчування тощо.

Україна та світ

  • Лідер французької ультраправої партії Ле Пен наполягає, що європейські санкції проти Росії є неефективними й лише призводять до різкого зростання інфляції в країні.
    Колишній канцлер Німеччини Шредер, який очолює раду директорів "Північного потоку", не має наміру припиняти особисте спілкування з російським президентом Путіним. Співголова німецької Лівої партії Ширдеван виступив проти постачання зброї Україні, оскільки, на його думку, це спричинить ескалацію війни. Водночас він підтримав санкції проти Росії та надання Україні статусу кандидата в члени ЄС. Міністр закордонних справ Бербок висловила жаль, що Захід не може допомогти Україні у воєнний спосіб, зокрема, створенням безпечних коридорів для евакуації цивільного населення та закриттям неба. Вона назвала "хорошою" зовнішньою політикою "збереження холоднокровності, навіть коли серце горить".
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель після завершення саміту "Великої двадцятки" заявив, що деякі лідери країн G20 утримуються від визнання Росії агресором, хоч і засуджують її напад на Україну. Більшість учасників саміту не мають бажання становитися на чийсь бік, оскільки це може зачепити їхні політичні чи економічні інтереси.
  • Газпром оголосив про повне зупинення постачання газу до Європи обома нитками газогону "Північний потік" з 11 до 21 липня, "для проведення планових ремонтних робіт". Уряд Німеччини вважає за можливе невідновлення прокачування після завершення ремонту. Міністр енергетики Франції Ле Мер вважає, що Росія може повністю припинити постачання газу після ремонту газогону, тому країна має готуватися до подібного – "цілком реального" сценарію.
    МЗС України висловило глибоке розчарування рішенням влади Канади повернути Газпрому з ремонту турбіну Siemens для помпи "Північного потоку". Рішення названо "підстроюванням санкцій під забаганки Росії".

Тренди

  • Прессекретар Президента Нікіфоров назвав претензії конгресвумен Спартц до глави Офісу президента Єрмака "внутрішньою справою американського депутата та американського президента". За словами Никифорова, Спартц має оприлюднити свої звинувачення.

 

No comments:

Post a Comment