July 10, 2022

09.07.2022: Канада таки повертає Газпрому відремонтовану турбіну для "Північного потоку"


Канада таки повертає Газпрому відремонтовану турбіну для "Північного потоку"
  • Канада таки повертає Газпрому відремонтовану турбіну для "Північного потоку".
  • Скандал довкола Єрмака підсилюється.

Війна

Фронт

  • Командувач Об’єднаних сил Наєв повідомив, що підрозділи ЗСУ здійснили мінування напрямів можливого наступу з боку Білорусі в північних областях України. За повідомленнями білоруських журналістів, російське командування розширює базу в Зябрівці на Гомельщині, неподалік кордону з Україною.
    09.07.2022 Загальна мапа бойових дій
  • По Харкову завдано ракетного удару крилатою ракетою ОТРК "Іскандер-М". Знову здійснено ракетну атаку на Миколаїв. Російські війська завдали бомбових та ракетних ударів із повітря, обстріляли з артилерії та РСЗВ позиції українських військ та населені пункти на лінії фронту та в ближньому тилу на північному кордоні – на Сумщині та Чернігівщині, а також усією лінією фронту від Харківщини до Дніпропетровщини. Президент Зеленський наголосив, що окупанти обстрілюють житлові будинки та цивільні об’єкти цілеспрямовано.
  • Доба на фронті пройшла порівняно спокійно.
    09.07.2022 Харків
  • На північ від Харкова – у Малому Веселому – припинено спробу прориву російської диверсійної групи, відбито атаку в Дементіївці.
    09.07.2022 Північний Донбас
  • Атаки російських військ у Долині та Краснопіллі на адмінкордоні Харківської та Донецької областей було відбито.
    09.07.2022 Сіверськ – Слов'янськ
  • Протягом дня на околицях Сіверська та траси Лисичанськ – Бахмут сталося бойове зіткнення в Золотарівці та Верхньокам’янському, окупанти відступили, зазнавши втрат.
    09.07.2022 Бахмут
    На південь від Бахмута відбулися перестрілки та артилерійські дуелі.
    09.07.2022 Херсонщина
  • Лінія фронту в Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях не змінилася. Українська артилерія завдала ще одного результативного ракетного удару по базі російських військ на аеродромі Чорнобаївка на околиці Херсона.
  • Російський пропагандист Стєшин повідомив про винесення "судом ДНР" вироку про страту двом бійцям батальйону "Азов", які боронили Маріуполь. На початку червня цей же "суд" засудив до страти 3 добровольців – двох британців і мароканця, які захищали Україну в складі ЗСУ.
  • На думку міністра оборони Резнікова, в Україні ізраїльсько-американська система протиракетної оборони "Купол" не буде ефективною. Він наполягає на розробленні власної комплексної системи протиповітряної та протиракетної оборони.

Тил

  • Верховна Рада в суботу працювала.
    Збільшено видаткову частину держбюджету на 80,9 млрд грн, відповідно, збільшено пороговий дефіцит бюджету та обсяг держборгу. З цих коштів по 32,3 млрд грн буде витрачено на виплати пенсій та допомоги внутрішньо переміщеним особам. Джерелом покриття витрат названо внутрішні та зовнішні запозичення, а також грант від ЄС.
    Прийнято закон про основні принципи відновлення та розвитку територій із трирівневою системою планування та розподілом територій на 4 функціональні типи.
    У першому читанні ухвалено законопроєкт про можливість списання кредитів за майно, знищене чи пошкоджене внаслідок російської агресії.
    Прийнято закон про посилення захисту цивільного населення під час війни і приведення чинного законодавства у відповідність до Женевської конвенції.
    Ухвалено закон про реєстрацію ДНК для спрощення ідентифікації загиблих. Добровільне внесення власних даних до Реєстру буде платним.
    Ухвалено закон про регулювання шкідливих викидів підприємств в атмосферу. Документ зобов’язує підприємства самостійно контролювати викиди та поступово їх скорочувати, а також визначає перелік документів для отримання дозволів та роль громадськості в прийнятті рішень.
    Ухвалено закон про комплексну термомодернізацію будівель, з частковим відшкодуванням витрат власникам із бюджету.
  • Президент Зеленський звільнив голову адміністрації Херсонської області Лагуту та призначив тимчасовим виконувачем обов’язків його заступника. Лагута в перший же день війни втік із Херсона на захід, фактично кинувши область напризволяще.
  • Адміністрація морських портів України повідомила про поновлення судноплавства каналом Дунай – Чорне море після звільнення острова Зміїний.

Україна та світ

  • Держсекретар США Блінкен повідомив за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн "Великої двадцятки" про досягнення домовленості про виділення гуманітарної допомоги Україні на суму $360 млн, яку буде надано в координації з міжнародними гуманітарними організаціями. До неї увійдуть їжа, питна вода, грошова допомога переселенцям, екстрена медична допомога Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив, що Україна незабаром отримає грант у сумі $1,7 млрд від Цільового фонду, створеного Міжнародним банком реконструкції та розвитку, Міжнародною асоціацією розвитку та USAID. Кошти буде направлено на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій.
  • Німеччина таки знайшла снаряди для своїх зенітних танків "Гепард", які збирається передати Україні. Через недостатню кількість на складах, уряд замовить їх у норвезької компанії. Швейцарія заборонила постачати боєприпаси її виробництва, які знаходяться на складі в Південній Африці.
  • Представник ЄС у Молдові Мажейкіс заявив, що Європа не вимагає від країни приєднання до санкцій, але буде рада бачити "кроки в цьому напрямі".
  • Євросоюз має намір побудувати в Брюсселі захищений бункер для ведення секретних переговорів, який буде відключено від мережі Інтернет і матиме ізоляційний каркас для запобігання електронному стеженню.
  • Канадський уряд таки повертає Газпрому відремонтовану турбіну Siemens для встановлення на "Північний потік-1", "після тривалих обговорень із нашими європейськими друзями та союзниками", а також із Міжнародним енергетичним агентством. Як "компенсацію" міністр закордонних справ країни Жолі оголосила про намір запровадити санкції проти нафтового, газового та хімічного сектору російської промисловості, наземного та трубопровідного транспорту.

Тренди

  • У відповідь на чутки про можливу відставку міністрів економічного блоку та прем’єр-міністра Шмигаля глава Верховної Ради Стефанчук заявив, що наразі немає жодних передумов для їхнього звільнення.
  • Німецьке видання Der Spiegel опублікувало інформацію про те, що президент Штайнмаєр вимагав від президента Зеленського пояснень щодо відмови в запрошенні відвідати Україну разом із президентами Польщі та країн Балтії. За твердженням журналістів видання, за день до візиту голова Офісу президента Єрмак викликав посла Польщі й попросив його, щоби лідери не брали із собою Штайнмаєра до Києва.
    Конгресвумен Спартц після листа до президента Байдена про перевірку діяльності українського глави Офісу президента, на своєму сайті назвала Єрмака "постійною внутрішньою проблемою", яку мусить вирішити президент Зеленський. Сенатор-демократ Каптур звинуватила Спартц у підіграванні російському президенту Путіну, практично дослівно повторивши повідомлення прессекретаря українського МЗС Ніколюка в соцмережі Facebook.

 

No comments:

Post a Comment