July 09, 2022

08.07.2022: У новому пакеті воєнної допомоги США – 4 РСЗВ HIMARS та високоточні боєприпаси

У новому пакеті воєнної допомоги США – 4 РСЗВ HIMARS та високоточні боєприпаси

  • У новому пакеті воєнної допомоги США – 4 РСЗВ HIMARS та високоточні боєприпаси.
  • Нацбанк пом’якшив обмеження щодо продажу валюти для імпорту товарів.
  • Конгресвумен Спартц зажадала від Байдена розслідувати діяльність Єрмака.
  • МЗС РФ загрожує Литві та ЄС "жорсткими заходами" у відповідь на заборону транзиту до Калінінграда.

Війна

Фронт

  • До Білорусі прибули російські військові пілоти, які беруть участь у навчаннях із десантування підрозділів армії РБ. За інформацією українського Генштабу, білоруські війська ведуть розвідку західних регіонів України та посилюють технічні можливості для протидії безпілотникам. На аеродромі в Зябрівці, який було передано російській армії, уже розгорнуто 10 ЗРК С-400, 2 ЗРГК "Панцир-С1", а також радіолокатор та систему підсвічування цілей. Для захисту бази від атак, на аеродромі розміщені танки та бойові машини піхоти.
    08.07.2022 Загальна мапа бойових дій
  • Не припиняються артилерійські та ракетні обстріли прикордонних районів Чернігівщини та Сумщини із території РФ.
  • Відбито атаку окупантів на Дементіївку на північ від Харкова, водночас українські війська поступово просуваються до російського вузла оборони в Козачій Лопані, поруч із кордоном із РФ.
    08.07.2022 Сіверськ
  • Минулої доби наступ російських військ на Донбасі практично зупинився. Ще один штурм Богородичного на березі Сіверського Дінця провалився. Відбито атаку в напрямку Сіверська та Бахмута в районі сіл Спірне та Верхньокам’янське. Українські війська відбили атаки на Вуглегірську ТЕС та Доломітне в районі Світлодарського водосховища. Російська армія завдала потужних артилерійських і ракетних ударів по прифронтових містах та селах, а також по позиціях українських військ у Донецькій та Запорізькій областях.
    08.07.2022 Херсонщина
  • На Херсонщині тривають бої в районі українського плацдарму на річці Інгулець та на захід від Херсона, де українські війська поступово просуваються до обласного центру. У Херсонському аеропорту Чорнобаївка українською артилерією знищено склад боєприпасів. Віцепрем’єр-міністр Верещук звернулася до мешканців окупованих районів Запорізької та Херсонської областей із проханням евакуюватися з місць проживання, оскільки найближчим часом розпочнеться деокупація цих територій. У захоплених російською армією районах активно діють партизани, які знищують колаборантів та наводять артилерію на цілі.
  • З РСЗВ "Смерч" та "Торнадо-С" знову обстріляно Харків, Миколаїв та Кривий Ріг. Крилата ракета, яку випустив російський літак по Одещині, вибухнула над Чорним морем.
  • Біля узбережжя Одеси знешкоджено ще одну мандрівну російську міну, яку було встановлено на маршруті кораблів із порту.
  • Колишній командувач силами НАТО в Європі генерал Брідлав вважає, що Україна вже має можливість завдати ракетного удару по мосту через Керченську протоку, і це стане чутливим ударом для Росії.
  • Міністр оборони Рєзніков повідомив, що до оборони країни залучено понад 1 млн осіб, з них – приблизно 700 тис. військовослужбовців ЗСУ, орієнтовно 90 тис. – Нацгвардії, майже 60 тис. бійців Держприкордонслужби та 100 тис. співробітників Національної поліції.

Тил

  • Верховна Рада ухвалила закон про обов’язок ЗМІ надавати своїм співробітникам шоломи та бронежилети під час роботи в зоні бойових дій, а також страхувати їхнє життя та здоров’я.
    Прийнято зміни до Кодексу адміністративного судочинства щодо заборони подання позову про зупинення дії наказу або розпорядження командира, яке віддано в бойовій ситуації.
    За основу ухвалено законопроєкт про внесення до держреєстру інформації про можливу неправдивість даних про бенефіціарів компаній для проведення надалі перевірок із накладенням штрафів у разі вказання свідомо неправдивих відомостей.
    Підприємства на період воєнного стану звільнено від відповідальності за порушення термінів подання фінансової звітності.
    Спрощено правила виїзду неповнолітніх дітей за кордон – дозвіл від одного з батьків може бути отримано в електронній формі через портал "Дія".
    На час війни скасовано обмеження на подарунки чиновникам, якщо їх будуть спрямовано на потреби Збройних сил чи гуманітарну допомогу особам, що постраждали від агресії.
    За основу прийнято закон, який тимчасово забороняє банкам, небанківським фінансовим установам та колекторам стягувати прострочені борги з військовослужбовців.
    Припинено перехід на європейський облік природного газу у кВт•год замість кубометрів до 1 травня року, після припинення чи скасування воєнного стану.
    До 1 квітня 2023 р. подовжено термін обов’язкового продажу на аукціонах виробниками електроенергії, за винятком тих, що працюють за "зеленим" тарифом.
    Прийнято за основу законопроєкт щодо досягнення сумісності з європейськими нормами заходів контролю безпеки авіаперевезень та дерегуляції у сфері цивільної авіації.
    Також за основу ухвалено законопроєкт про полегшення працевлаштування в Україні іноземців та осіб без громадянства.
    Припинено повноваження депутата Новинського, який подав заяву про складання мандату 6 липня.
  • Кабмін спростив реєстрацію пестицидів та отрутохімікатів на період воєнного стану.
    Ухвалено рішення про принцип "мовчазної згоди" місцевих органів влади на проєктування та будівництво об’єктів, на територіях культурної спадщини тощо.
    За інформацією Мінагрополітики, в Україні зібрано перший мільйон тонн ранніх зернових та зернобобових. Кабмін скасував ліцензії на експорт пшениці, дозволив експорт вівса за ліцензією, натомість заборонив експорт добрив.
  • Суд за поданням СБУ заарештував корпоративні права 11 підприємств, власниками яких є "Роснафта", "Росатом" і "Газпром" на загальну суму 2,1 млрд грн, а також 46 об’єктів, що їм належать. За твердженням слідства, арешт запобіг передаванню майна та активів третім особам та подальшому виведенню коштів з України.
  • Мер Чернігова Атрошенко звернувся до президента Зеленського із проханням вплинути на чиновників свого Офісу, які намагаються усунути мера від керівництва містом.
  • За інформацією Держстату, у липні інфляція прискорилася до 21,5 % у річному обчисленні проти 18 % у травні.
  • Обсяг чистого продажу валюти Нацбанком за тиждень не зменшився й сягнув майже $970 млн. Минулого тижня із резервів було продано $986 млн, позаминулого – $933 млн. Після скасування пільг на імпортну продукцію регулятор скасував обмеження на продаж валюти для імпорту товарів та збільшив термін повернення валютного виторгу зі 120 до 180 днів. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що в умовах війни держава має активно допомагати бізнесу виходити на міжнародні ринки, що є важливим заходом для виживання економіки.

Україна та світ

  • Президент Байден погодив ще один пакет воєнної допомоги Україні, до якого включено 4 установки залпового вогню HIMARS та боєприпаси до них, 3 тактичні бронеавтомобілі, 1000 високоточних снарядів для 155-мм гаубиць, протибатарейні системи та запчастини. Представник Пентагону підтвердив, що українські артилеристи ефективно використовують американські РСЗВ та спростував дезінформацію російських ЗМІ про знищення двох установок.
    Посольство РФ у США назвало нове постачання "бажанням Вашингтона затягнути конфлікт за будь-яку ціну".
    Бойовий безпілотник Bayraktar TB2, на купівлю якого збирали кошти громадяни Литви, уже прибув до України.
  • На саміті міністрів закордонних справ "великої двадцятки" (G20), який відбувається на острові Балі в Індонезії, виступив глава МЗС України Кулеба. Він закликав лідерів країн G20 до глобальної відповіді на агресію Росії, яка створила загальносвітові кризи – продовольчу та енергетичну і створює нові. Держсекретар США Блінкен закликав Росію розблокувати українські порти для відновлення експорту українського зерна. Учасники саміту так і не змогли погодити підсумковий документ через розбіжності оцінок війни, яку веде Росія в Україні. Російський міністр закордонних справ Лавров достроково залишив саміт через показове ігнорування міністрами країн "Великої сімки".
  • Президент Зеленський заявив, що Путін не відмовився від плану захоплення всієї України. Він вважає, що заяви оточення російського президента щодо досягнення однієї з головних цілей – окупації Луганської області – є лише відвертанням уваги, оскільки російські чиновники постійно змінюють риторику. Умовами припинення війни до кінця поточного року він назвав об’єднання українців, потужну західну зброю та удачу.
    Зеленський заявив, що кращої гарантії безпеки, ніж членство в НАТО для країни немає. За його словами, від України це нібито не залежить, а лише від бажання країн-учасниць. Колишній міністр закордонних справ Клімкін не виключив миттєвого приймання України до НАТО після завершення війни, оскільки процес підготовки до вступу вже триває.
  • Попри протест українського Міненерго, уряд Канади підтвердив повернення до Росії з ремонту газової турбіни Siemens для Північного потоку-1. Газпром пообіцяв збільшити транзит газу до Європи в разі повернення турбіни. Велика німецька газова корпорація Juniper звернулася до уряду країни з проханням про фінансову підтримку через збитки через скорочення обсягу постачання газу.
    На кордоні Греції та Болгарії завершено будівництво газового інтерконектора, яким постачатиметься газ з Азербайджану. Далі, ще одним інтерконектором, він прямуватиме до Румунії, Молдови та України.
    Глава компанії "Оператор ГТС України" Макогон наполягає на збереженні транзиту російського газу через Україну, через зону бойових дій тощо, оскільки це забезпечує можливість подавання газу українським споживачам.
  • Прессекретар російського МЗС Захарова пригрозила вжити жорстких заходів щодо Литви та ЄС, які заборонили транзит санкційних товарів до Калінінградської області в разі, якщо рух товарів не буде відновлено. Подібний тиск на Норвегію розблокував доставлення санкційних вантажів на Шпіцберген.
    Канада заборонила імпорт російського золота До список санкцій включено "Роскомнагляд", "Росспівробітництво", пропагандистські медіа "Росія 1", "НТВ", "Росія 24", Vesti.ru, RT, Sputnik, ТАРС і REGNUM, "Газпром медіа", "Національна медіагрупа", ВДТРК, "Дивимося". Персональні санкції запроваджено проти патріарха Російської православної церкви Кирила, прессекретаря МЗС Захарової та пропагандистки Скабєєвої.
    Російський президент Путін пригрозив Заходу "катастрофічними наслідками" в разі оголошення нових санкцій проти Росії.
    Одна з великих світових кадрових агенцій – Hays – закриває бізнес у РФ та продає російський підрозділ місцевому менеджменту.
  • Міністр енергетики Галущенко заявив, що Україна планує довести пропускну спроможність мереж до Європи для обміну електроенергією з 1,7 до 6,0 ГВт. Він наголосив, що експорт може бути припинено в разі дефіциту електроенергії всередині країни, оскільки пріоритетом є забезпечення потреб власних громадян.
  • У Києві з 11 липня відновлює роботу посольство Бельгії.
  • Міністр культури та інформполітики Ткаченко висловився проти складання "білих списків" російських політиків, діячів культури та журналістів і підтримав заборону ввезення друкованої продукції з РФ. За його словами, складанням "чорних списків" осіб, яким заборонено в’їзд до України, має займатися СБУ.
  • Президент Казахстану Токаєв після відмови визнати донбаські "республіки" на економічному форумі в Санкт-Петербурзі, скасував протокол про міждержавний валютний комітет СНД, який було підписано країною ще 1995 р. Російська влада в червні заборонила відвантаження казахської нафти з термінала в Новоросійську, який забезпечував основний потік експорту. Токаєв розпорядився створити експортний маршрут Каспійським морем до Азербайджану з подальшим використанням нафтогону Баку – Джейхан.

Тренди

  • Конгресвумен від Республіканської партії США Спартц звернулася з листом до президента Байдена з проханням надати пояснення процедур нагляду щодо голови Офісу президента Єрмака через його можливі зв’язки з Росією. У листі згадано призначення заступником Єрмака одіозного чиновника Татарова та активний опір призначенню голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Прессекретар МЗС України Ніколенко назвав лист Спартц "маніпуляцією" та "спробою повернути в американську політику класичні наративи російської пропаганди".

No comments:

Post a Comment