July 01, 2022

30.06.2022: НАТО не має переліку озброєнь, які заборонено передавати Україні

НАТО не має переліку озброєнь, які заборонено передавати Україні
  • НАТО не має переліку озброєнь, які заборонено передавати Україні.
  • Російські війська зробили "жест доброї волі" – втекли з острова Зміїний.
  • Тяжкі бої тривають навколо Лисичанська.
  • Набрав чинності закон про поновлення акцизів та зборів на імпорт.

Війна

Фронт

  • Білоруські військкомати розпочали масове розсилання повісток чоловікам та жінкам, зокрема, особам, яких визнано непридатними до військової служби. Особам, що прибули, пояснюють, що їх викликали на тренування особового складу для формування територіальної оборони в разі виникнення воєнної загрози. Польський президент Дуда не вірить, що Білорусь офіційно вступить у війну проти України на боці Росії. Польща завершила будівництво паркану на кордоні з Білоруссю. Прикордонний комітет Білорусі оголосив про запровадження безвізового режиму з Польщею "для підтримання добросусідських відносин".
  • Протягом доби російські війська кілька разів обстріляли через кордон населені пункти та українські прикордонні застави на Чернігівщині та Сумщині.
  • Генштаб не спостерігає ознак відкриття "другого фронту" в районі Харкова. На північ та схід від обласного центру російська армія здійснює розвідку боєм на поодиноких ділянках лінії бойових дій, прагнучи намацати слабкості в українській обороні. Харків знову жорстоко обстріляно з важкої артилерії та систем залпового вогню.
  • На Харківщині в районі Ізюма, і на південь – у напрямку Слов’янська окупанти активних дій не вели, обстрілювали прифронтові населені пункти та позиції українських військ.
    30.06.2022 Лисичанськ
  • Основні бої розгорнулися за Лисичанськ. Російське командування веде наступ із півдня на місто та трасу на Бахмут. Авіація завдає бомбових і ракетних ударів по позиціях українських військ у районі Лисичанська, Верхньокам’янки, де розташований нафтопереробний завод, по Сіверську й селам уздовж траси. Бої тривають зі змінним успіхом, на кількох ділянках ударним підрозділам армії РФ вдалося просунутися після повного знищення будівель. За оцінкою британської розвідки, подальший розвиток ситуації на Донбасі залежатиме від здатності українських військ стримати наступ і завдати якомога більшої шкоди армії РФ.
    30.06.2022 Бахмут
  • На південь від Бахмута ЗСУ відбили атаки на Вуглегірську ТЕС і утримують контроль над трасою Харків – Довжанський.
  • На лінії фронту в Донецькій та Луганській областях змін немає, на кількох ділянках сталися перестрілки та артилерійські дуелі.
    30.06.2022 Херсонщина
  • На Херсонщині ЗСУ поступово просуваються до Дніпра, зламуючи ешелоновану оборону російських військ.
    З РСЗВ обстріляно населені пункти півдня Дніпропетровщини – Нікопольського та Криворізького районів.
    Окупанти обстріляли з РСЗВ Очаків. Вранці 1 липня під ракетний обстріл потрапив Миколаїв, зруйновано будинки одного з підприємств. Ще одну ракету збили підрозділи ППО на підльоті до міста.
  • Міністерство оборони РФ назвало "жестом доброї волі" втечу своїх підрозділів з острова Зміїний після масованого удару по ньому артилерії ЗСУ. Під час евакуації українські війська ППО збили ударний гелікоптер Ка-52. Українські користувачі соцмереж назвали відступ російських військ з острова "негативним успіхом". На думку офіцерів оперативного командування "Південь", російські вояки могли замінувати територію острова і прилеглу акваторію.
    Експерти американського Інституту вивчення війни вважають, що відведення російських підрозділів знизить загрозу Чорноморському узбережжю України.
    У відповідь на знищення ЗСУ гарнізону острова, російські літаки з повітряного простору над Чорним морем випустили 3 крилаті ракети Х-22 по узбережжю Білгород-Дністровського району Одещини. Ракети зруйнували 9-поверховий будинок та корпус бази відпочинку, що спричинило загибель щонайменше 18 осіб.
  • За інформацією Міноборони, російське командування через значні втрати на фронті знімає військову техніку з тривалого зберігання, зокрема, ту, що розміщено в найвіддаленіших районах країни, і відправляє її на фронт після відновлення працездатності. Заступник начальника Генштабу Громов повідомив, що Білорусь і надалі надає допомогу російській армії – минулого тижня до РФ відправлено 2 потяги з боєприпасами.
  • Головне управління розвідки повідомило, що влада "Придністровської республіки" (ПМР), розпочала агітацію жителів регіону для підписання ними контрактів із російською армією.
  • Прессекретар Міноборони Мотузяник повідомив, що в червні ЗСУ отримали приблизно 100 тис. бронежилетів, розпочалося постачання до частин зимового спорядження.
  • Голова окупаційної "адміністрації" Запорізької області Балицький заявив про відправлення з порту Бердянськ першого судна, на яке завантажено 7 тис. т краденого українського зерна. За інформацією російських ЗМІ, у районі Маріуполя на міні підірвався російський десантний катер.
  • Укрпошта припиняє роботу на окупованих територіях Херсонщини. Працівники підприємства доставляли пенсії та соціальну допомогу протягом 4 місяців із моменту окупації області російськими військами.
  • Російські фахівці та колаборанти взяли під контроль підприємство Херсонобленерго, яке постачає українську електроенергію мешканцям області.
  • Окупанти відмовилися пропустити персонал ООН до Херсона та Маріуполя для надання населенню гуманітарної допомоги. З початку вторгнення ООН надала допомогу понад 9 млн українських громадян, приблизно 2 млн з них – отримали грошові виплати. Координатор гуманітарної програми ООН Лубрані заявила, що майже 16 млн українців потребують гуманітарної допомоги, а понад 5,3 млн – стали біженцями.
  • Енергоатом не може надати МАГАТЕ оперативну інформацію про ядерну безпеку на Запорізькій АЕС через відключення окупантами веж мобільного оператора Vodafone, з яким агентство уклало договір. Глава Енергоатому Котін не розраховує на розуміння ситуації керівництвом МАГАТЕ, яке перебуває під сильним впливом Росії та активно з нею співпрацює. Українська делегація демонстративно залишила нараду МАГАТЕ, де виступав представник РФ. Українські представники заявили, що Росія вперше у світовій історії захопила АЕС, що працює, і веде обстріли країни крилатими ракетами, які пролітають на висоті 100 м над корпусами енергоблоків. Це може спричинити найбільшу у світовій історії ядерну аварію. Україна наполягає на виключенні РФ із МАГАТЕ.

Тил

  • Президент Зеленський підписав закон про скасування нульових акцизів та податків на імпортні товари та розмитнення автомобілів. Закон набирає чинності з 1 липня.
  • Конституційний суд визнав законною "спецконфіскацію" – процедуру безоплатного вилучення на користь держави активів та цінностей, за скоєння умисного злочину чи суспільно небезпечних діянь, відповідно до Особливої ​​частини Кримінального кодексу.
  • Нафтогаз у липні планує збільшити імпорт моторного палива з 5,6 тис. т до 15,6 тис. т та стати найбільшим у країні гравцем на ринку роздрібної торгівлі нафтопродуктами.
  • Україна отримала пільговий кредит від Світового банку в розмірі €447 млн, з яки €425 млн – забезпечено гарантіями уряду Великої Британії. За інформацією агентства Bloomberg, український уряд веде із кредиторами переговори про реструктуризацію боргу. Йдеться, зокрема, про використання заморожених російських коштів як застави.

Україна та світ

  • Президент Байден анонсував надання Україні ще одного пакету воєнної допомоги на суму $800 млн, до якого буде включено артилерію, боєприпаси, протибатарейні радари. США оплатять партнерам ще кілька систем залпового вогню HIMARS та ракет до них для подальшого передавання ЗСУ. Радник президента з нацбезпеки Салліван повідомив про передавання Україні новітніх систем ППО вже незабаром.
    Міністр оборони Рєзніков оголосив про домовленість із главою оборонного відомства Канади Ананд про постачання ЗСУ бронеавтомобілів та камер із великою розподільною здатністю для безпілотників Bayraktar.
    Швеція має намір надати вже п’ятий пакет допомоги на суму 500 млн шведських крон (майже $250 млн), до якого увійдуть протитанкові системи, кулемети та засоби розмінування.
    За інформацією агентства DPA, Іспанія та Німеччина обговорюють можливе постачання Україні танків німецького виробництва Leopard 2 A4.
    Представник Пентагону повідомив, що відомство розглядає 1,3 тис. заявок на постачання новітніх озброєнь Україні від 800 компаній-виробників.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що Альянс може надавати Україні будь-які види озброєнь, а обмежень на передавання певних зразків зброї, танків тощо – немає. За його словами, завдання НАТО – допомогти українській армії перейти на озброєння західного стандарту та остаточно відмовитися від радянських та сумісних із ними видів зброї.
    За словами секретаря РНБО Данилова, обсяги допомоги є недостатними для набуття паритету у військовій техніці з Росією.
    Міністр оборони Рєзніков заявив, що Росія прагне втягнути Україну у війну ресурсів. Наразі армії конче потрібні засоби зв’язку, автоматизації управління та "забезпечення ситуаційної поінформованості".
    Прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон вважає, що українське керівництво має цілком реалістичний план, який дасть змогу змінити хід війни та звільнити території – принаймні до лінії станом на 24 лютого. Глава МЗС Трас вважає повне звільнення території України цілком реалістичною метою.
  • Україна розпочала експорт електроенергії до Румунії через європейську енергосистему ENTSO-E.
  • Молдова підписала угоду про "транспортний безвіз" одночасно з Україною.
  • За інформацією видання Spiegel, німецький уряд чинить тиск на керівництво Литви, щоби вона зняла обмеження на транзит санкційних товарів до російського анклаву – Калінінградської області. Причиною названо страх застосування Росією воєнної сили для пробиття коридору через територію Литви. Це може спричинити вступ у війну Німеччини, військовослужбовці якої наразі перебувають у країні.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що країни Альянсу готові захищати від російської агресії всіх членів, Швецію та Фінляндію тощо.
    Заступник секретаря Ради безпеки РФ, колишній президент Медведєв назвав західні санкції "хамськими й цинічними" й такими, "що межують з економічною війною", метою якої є провокування гіперінфляції в країні. Він заявив, що санкції можуть стати приводом для оголошення "гарячої" війни.
    Німецьке видання Die Welt опублікувало відкритий лист 20 "інтелектуалів" та "лідерів суспільної думки", які запропонували припинити воєнну підтримку України та якнайшвидше розпочати мирні переговори з РФ. Президент Путін вважає, що Росія має багато однодумців у світі, проте на цей момент вони бояться підняти голови та підтримати країну вголос. Посол України в Німеччині Мельник запропонував підписантам листи "піти до дідька".
    Посол РФ у Болгарії Митрофанова пригрозила розірванням дипвідносин у відповідь на депортацію 70 російських шпигунів, які працювали під прикриттям посольства. МЗС РФ вимагає від Норвегії дозволити доставлення санкційних товарів на Шпіцберген, на якому розташоване російське поселення та шахта компанії "Арктиквугілля".
    Міністр закордонних справ РФ Лавров під час спілкування з главою МЗС Білорусі Макеєм заявив, що між Росією та Заходом уже опускається залізна "завіса". Лавров попередив, щоби західні країни поводилися обережніше, "щоби нічого не прищемити".
  • Турецький президент Ердоган уже отримав перші дивіденди від скасування вето на вступ до НАТО Фінляндії та Швеції – президент США Байден уже не заперечує проти продажу Туреччині 40 винищувачів F-16 та 80 комплектів для модернізації наявного парку бойових літаків.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг повідомив, що Греція готова надати кораблі для вивезення українського зерна, якщо про це буде досягнуто домовленість за посередництва Туреччини.
  • Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт трьох підозрюваних у воєнних злочинах, які скоєно під час війни Росії проти Грузії у 2008 р., серед них – 2 громадян РФ.
  • Російський фондовий ринок обвалився на 15–20 % після відмови Газпрому та Сбербанку виплачувати дивіденди за 2021 р.

Київ

  • Через тяжкі наслідки ракетного обстрілу торгово-розважального центру в Кременчуці, Держслужба з надзвичайних ситуацій заборонила роботу дитячих зон у столичних ТРЦ.

Тренди

  • Президент Індонезії Відодо заявив, що передав російському президенту Путіну "послання" президента Зеленського. Відодо висловив готовність "налагодити спілкування між двома лідерами". Прессекретар українського президента Никифоров спробував спростувати слова Відодо. Никифоров заявив, що якби Зеленський хотів щось передати Путіну, то зробив би це публічно в щоденному відеозверненні. Прессекретар російського президента Пєсков підтвердив, що повідомлення було передано "на словах", не згадавши про його зміст.



 

No comments:

Post a Comment