June 07, 2022

06.06.2022: Росія намагається "врегулювати" продовольчу кризу без участі України


Росія намагається "врегулювати" Росія намагається "врегулювати" продовольчу кризу без участі УкраїниРосія намагається "врегулювати" продовольчу кризу без участі УкраїниРосія намагається "врегулювати" продовольчу кризу без участі УкраїниРосія намагається "врегулювати" продовольчу кризу без участі УкраїниРосія намагається "врегулювати" продовольчу кризу без участі УкраїниРосія намагається "врегулювати" продовольчу кризу без участі УкраїниРосія намагається "врегулювати" продовольчу кризу без участі України кризу без участі України

  • Росія намагається "врегулювати" продовольчу кризу без участі України.
  • Росія різко посилила обстріли Сумщини та Чернігівщини.

Війна

Фронт

  • Український Генштаб вважає, що президент Лукашенко планує збільшити чисельність армії майже вдвічі – до 80 тис. військовослужбовців. За словами президента Зеленського, урядові експерти поки не спостерігають ризиків повторного вторгнення з території Білорусі.
  • Під потужні обстріли з території Росії знову потрапили прикордонні райони Чернігівщини та Сумщини. Губернатор Курської області РФ повідомив, що з-за кордону було обстріляно один із населених пунктів.
  • Лінія фронту впродовж доби практично не зазнала змін.
  • На Харківщині точилися бої місцевого значення, у Рубіжному в напрямку Волчанська – окупанти здійснили дистанційне мінування шляхів можливого наступу українських військ. Під ракетно-артилерійські обстріли потрапили міста області та обласний центр.
  • На південь від Ізюма українські війська відбили кілька атак уздовж траси М-03 Харків – Довжанський у напрямку Слов’янська та в районі Богородичного – в околицях Святогірська. Тривають бої в районі Райгородка та мосту на Слов’янськ.
  • У Сєвєродонецьку не припиняються важкі вуличні бої та артилерійські дуелі, будинки постійно переходять із рук до рук. Президент Зеленський заявив, що в разі виходу із Сєвєродонецька звільнення міста потребуватиме великих людських втрат. Секретар РНБО Данилов не вважає трагедією тимчасову втрату територій, зокрема, відхід із Сєвєродонецька, а трагедією, за його словами, стане лише втрата всієї країни. Він висловив переконання у звільненні всіх окупованих територій. Британська розвідка вважає, що Росія не відмовилася від планів захоплення обласного центру ударами з півночі та півдня. За їхньою оцінкою, наступ російських військ із попаснянського виступу зупинився.
    Відбито атаки в напрямку на Лисичанськ, Золоте, Бахмут, припинено спробу перерізати трасу Лисичанськ – Бахмут. Окупанти безперервно кидають у бій свіжі резерви, які перекидають до зони бойових дій залізницею.
  • Окупанти обстріляли з важкої артилерії та РСЗВ населені пункти на лінії фронту та в ближньому тилу в Донецькій та Запорізькій областях. Президент Зеленський вважає вкрай небезпечною оперативну ситуацію в районі Запоріжжя. За його словами, російські війська спробують захопити місто вже незабаром.
    06.06.2022
  • На півдні країни точаться артилерійські дуелі та позиційні бої. З РСЗВ "Ураган" знову обстріляно населені пункти Дніпропетровщини на околицях Криворізької ТЕС у Зеленодольську. Українська авіація завдала кілька успішних ракетно-бомбових ударів по складах боєприпасів та скупченням техніки на півдні та в центрі Херсонської області.
  • "Влада" "Придністровської молдавської республіки" повідомила про скидання з безпілотника гранати на територію автопарку російських військ.
  • У глибині окупованої території – у Запорізькій, Луганській, Донецькій областях окупанти відвели військовослужбовців із блокпостів. У Донецьку практично не лишилося представників місцевих "силових структур".
    Окупаційна "влада" Херсонської області планує організувати святкування Дня Росії 12 червня, а вже в липні – провести "референдум" про приєднання області до РФ.
  • Глава Комітету з оборони Держдуми РФ Картаполов не виключає введення в Україну "миротворчих сил" Організації договору колективної безпеки (ОДКБ). Українська розвідка вважає малоймовірною участь у війні в Україні підрозділів армій країн ОДКБ, окрім Росії.
    Президент РФ Путін підписав указ про виплату сім’ям військовослужбовців, що загинули в Україні, компенсації в розмірі 5 млн руб. Проте багато випадків загибелі бійців влада не фіксує, сім’ям "зниклих безвісти" виплат не отримують.
  • Головний санлікар Кузін стверджує, що в Маріуполі може статися спалах епідемії холери через масові перепоховання та за браком питної води. Жителі, що залишилися в місті, по кілька днів чекають на отримання від окупантів гуманітарної допомоги. Інших засобів існування вони не мають. Окупанти завезли до Маріуполя "зомбімобілі" з великими екранами. на яких у людних місцях транслюються російські новини.

Тил

  • Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що уряд за дорученням президента Зеленського розробляє програму підтримки малого та середнього бізнесу. Він також оголосив про обговорення можливості використання англійської мови для ділового спілкування в Україні.
  • Обрано новий склад Ради громадського контролю при НАБУ. Частину місць у ньому отримали представники опозиційної партії "Демократична сокира".
  • Державний Укрексімбанк став переможцем аукціону із продажу активів оголошеної банкрутом корпорації "Богдан". Її власником був Гладковський (Свинарчук) – бізнес-партнер попереднього президента Порошенка, який призначив Гладковського заступником секретаря РНБО. На думку багатьох журналістів, Порошенко фактично контролював підприємство до моменту банкрутства.
  • Дарницький вагоноремонтний завод отримав досить масштабні руйнування внаслідок ракетного удару, виробничий цикл порушено. Укрзалізниця планує відновити його роботу, організувавши кооперацію з іншими підприємствами. Компанія має намір набути контроль над 25 % акцій Крюківського вагонобудівного заводу, які належать громадянину РФ, які було заарештовано прокуратурою за спробу виведення коштів до Росії.
  • Верховна Рада має намір прибрати із законодавства щодо військовополонених вимоги відбуття ними покарання на батьківщині після вироку в Україні внаслідок обміну на українських вояків. Якщо обмін не відбудеться, іноземні військовополонені й надалі відбуватимуть покарання в Україні.
    За словами міністра юстиції Малюські, в одній із західних областей організовано табір для російських військовополонених, яких не планують обмінювати найближчим часом.
    МЗС України оголосило, що після закінчення війни Україна планує репатріацію до РФ військовополонених – за їхнім бажанням, крім тих, кого буде визнано винним у воєнних злочинах.
    За словами президента Зеленського, у російському полоні наразі перебуває понад 2,5 тис. оборонців Маріуполя.
  • Головний санлікар Кузін повідомив, що Україна отримає тести на "мавпячу віспу" наприкінці червня. Всесвітня організація охорони здоров’я вважає, що хвороба може перерости в пандемію, хоча передається лише в разі безпосереднього контакту.
  • Мінфін не має наміру підвищувати прибутковість воєнних облігацій услід за зростанням облікової ставки НБУ.
  • За даними інфляційного звіту Нацбанку, дефіцит бюджету за 5 місяців перевищив торішні показники. Різке падіння податкових надходжень у квітні вдалося компенсувати достроковим перерахуванням до бюджету торішнього прибутку НБУ.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ РФ Лавров заявив, що Росія має намір "відсунути далі від своїх кордонів" лінію, від якої може виходити загроза, у разі отримання Україною ракетних систем великого радіуса дії.
  • Акредитовані у РФ співробітники американських ЗМІ отримали ультиматум, що проти них буде застосовано "заходи у відповідь" у випадку, якщо адміністрація США не змінить свого ставлення до російських журналістів.
  • Прем’єр-міністр Ірландії Мартін вважає, що Україна має вступити до ЄС якнайшвидше. Одна з найбільших політичних партій ЄС, Альянс лібералів та демократів за Європу (ALDE), закликала країни Євросоюзу підтримати заявку на членство України. Президент Зеленський оголосив, що влада України не розглядає жодної альтернативи членству в ЄС – навіть надання статусу кандидата. Зеленський вважає, що ствердне рішення ЄС щодо статусу для України дасть Союзу змогу посилити свій вплив.
  • Президент Зеленський констатував посилення спроб західних політиків та медіа щодо підштовхування України до "миру", який вочевидь вигідний лише Росії.
  • Засідання координаційної групи "Рамштайн+" із питань воєнної допомоги Україні відбудеться в Брюсселі 15 червня.
    Уряд Греції не передаватиме Україні бронетехніку радянського виробництва до одержання від Німеччини бронетранспортерів Marder. ЗМІ Німеччини та опозиція безпосередньо звинувачують владну коаліцію в затягуванні воєнних постачань Україні та партнерам із НАТО.
  • Парламент Великобританії не знайшов голосів за вотум недовіри прем’єр-міністрові Джонсону. Отже, він отримав гарантію подовження роботи терміном від 1 року.
    Джонсон пообіцяв президенту Зеленському збільшити воєнну допомогу Україні. Український президент повідомив, що країни шукають способи розблокування українських портів, що дасть можливість уникнути світового голоду.
  • Відбулося засідання Ради Безпеки ООН щодо продовольчої кризи. Президент Європейської Ради Мішель заявив, що Росія використовує постачання продовольства як зброю проти країн, що розвиваються, а війна в Україні вже негативно вплинула на весь світ. Він наголосив, що РФ є єдиним винуватцем кризи. Під час виступу Мішеля російський представник при ООН Небензя піднявся та вийшов із зали. Представник України Кислиця заявив, що експорт української пшениці з порту Одеса може бути відновлено після виведення воєнного флоту Росії із Чорного моря.
    За інформацією агентства Bloomberg, Туреччина та РФ, без участі представників України, досягли попередньої угоди про експорт українського зерна з Одеси. Турецький уряд запропонував допомогу в розмінуванні акваторії порту та супроводі суден із зерном під егідою ООН. Росія поставила умовою транзиту право інспектування кораблів, які прямують до Одеси, для запобігання перевезення ними зброї. Міністр закордонних справ Кулеба вкотре заявив, що Росії довіряти не можна, оскільки вона може будь-якої миті використати гуманітарний коридор для нападу на Одесу та висадки морського десанту. Президент Зеленський вважатиме гарантією для розмінування портів надання Заходом зброї для контролю за торговельними шляхами та створення "коридору безпеки". Він заявив, що йому невідомі деталі переговорів Туреччини та Росії. Одеська обласна воєнна адміністрація вважає цілком імовірним висадження російського десанту у випадку розмінування акваторії. На думку експертів американського Інституту дослідження війни, постачання протикорабельних ракет дали Україні змогу відтіснити російське морське угруповання на понад 100 км. Однак перекидання засобів ППО та ракет на острів Зміїний дає Росії змогу контролювати північно-західну частину Чорного моря та створює загрозу всьому узбережжю Одеської області.
    На круглому столі у Вашингтоні держсекретар США Блінкен заявив, що Росія блокує український зерновий експорт для загострення продовольчої кризи, щоби примусити Захід до скасування санкцій. РФ також має вигоду від продажу власного зерна через суттєве зростання цін на нього. Американські дипломати застерегли уряди 14 африканських країн від купівлі зерна, яке було вкрадено Росією в Україні.
    Президент Зеленський вважає неможливим транзит українського зерна до портів країн Балтії білоруською залізницею. Такої ж думки дотримується й литовський президент Науседа.
  • Німецьке видання Tagesschau повідомило, що доходи суверенного фонду Росії швидко зростають. У травні продажем нафти й газу вони збільшилися на $40 млрд – майже до $200 млрд. Фонд використовується для фінансування дефіциту бюджету, зокрема, на надання дотацій регіонам РФ.
    Країни ЄС активно будують інфраструктуру імпорту та регазифікації скрапленого газу. Німеччина та Італія планують ввести в експлуатацію по 2 термінали СПГ, також термінали будують майже всі країни, які мають вихід до моря. Обсяги постачання СПГ до Євросоюзу у квітні зросли в річному вимірі майже на 48 %, а проти березня – майже на 20 %.
  • Уряд Японії вніс до списку санкцій два великих російських банки – Москредитбанк та Россільгоспбанк, а також білоруський Белінвестбанк. Загалом фігурантами списку є 12 банків РФ та 4 – РБ.
  • Міністр закордонних справ Угорщини Сійярто підтримав главу парламенту країни Кевера, який звинуватив президента Зеленського в "психічних проблемах" через те, що той не просить, а вимагає допомоги. Сійярто заявив, що Кевер має рацію, "навіть якщо це обурює українців". За його словами, українська влада всіляко намагається очорнити Угорщину, десятки тисяч громадян якої надають допомогу українцям.
  • Українські біженці активно повертаються із Європи. За даними Держприкордонслужби, упродовж останнього місяця кількість громадян, що в’їхали до України, перевищила кількість тих, хто виїхав на понад 180 тис.
  • Український дочірній "Альфа-банк", проти якого запроваджено санкції ЄС та США, планує зробити ребрендинг в Україні, щоби не асоціюватись із материнським банком.
  • Нацрада з електронних ЗМІ Латвії заборонила трансляцію всіх російських телеканалів до припинення війни в Україні та деокупації Криму.

Київ

  • Заступник міністра фінансів Кава повідомив про плани уряду започаткувати тролейбусне сполучення з Ірпенем від станції метро "Академмістечко".
  • Київський метрополітен скоротив інтервал руху поїздів у години пік до 4–5 хв, у решту часу – інтервал становитиме 8–10 хв.

Тренди

  • Секретар РНБО Данилов стверджує, що російський журналіст Невзоров та його дружина ще не набули українського громадянства, а лише звернулися за його отриманням. Президент Зеленський розглядає надання громадянства Невзорову як спосіб "розгойдати" Росію й має намір використати його як агітатора припинення війни. Невзоров у відповідь на звинувачення в тому, що він був довіреною особою Путіна, заявив, що російський президент нібито заступився за нього, коли його планували вбити бандити.
    На 9 році війни Зеленський назвав "можливою" "ідею" запровадження візового режиму з Росією.

No comments:

Post a Comment