June 30, 2022

29.06.2022: До України повернулися 144 військовополонені, оборонці Маріуполя тощо


До України повернулися 144 військовополонені, оборонці Маріуполя тощо

  • До України повернулися 144 військовополонені, оборонці Маріуполя тощо.
  • Лідери НАТО визнали Росію головною загрозою та допоможуть Україні перемогти у війні.
  • Україна та Єврокомісія підписали угоду про "транспортний безвіз".

Війна

Фронт

  • Ситуація в Білорусі наразі досить спокійна, Генеральний штаб не спостерігає зосередження ударних груп для наступу на Київ та північно-західні області України.
    29.06.2022 Загальна мапа бойових дій
  • З території РФ знову обстріляно прикордонні райони Сумщини.
    29.06.2022 Харків
  • На північ від Харкова окупанти без успіху намагалися повернути контроль над селом Дементіївка. Населені пункти на півночі області та обласний центр обстріляно з важкої артилерії та систем залпового вогню.
    29.06.2022 Луганщина
  • У районі Ізюма та Лимана російське командування здійснює перегрупування військ. Села на північ і схід від Слов’янська й само місто обстріляно із важкої артилерії.
    29.06.2022 Лисичанськ
  • Російські війська рвуться до Лисичанська, попри великі втрати. Ударні підрозділи штурмують Верхньокам’янку, де розташований Лисичанський НПЗ, а також населені пункти на трасі Лисичанськ – Бахмут. У районі Верхньокам’янки та Берестового припинено спроби прориву диверсійних груп на територію, що контролюють ЗСУ. Низку українських підрозділів відведено до Сіверська. За словами голови Луганської воєнної обладміністрації Гайдая, російська авіація зруйнувала гуманітарні склади в Лисичанську, тому далі надавати допомогу мешканцям неможливо.
    29.06.2022 Бахмут
  • Тривають запеклі бої на південь від Бахмуту. Атаки російських підрозділів на Вуглегірську ТЕС відбито, проте їм вдалося відновити контроль над населеним пунктом Клинове поряд із трасою Харків – Довжанський.
    29.06.2022 Донецьк – Запоріжжя
  • У Донецькій області лінія фронту не змінилася, окупанти ведуть безперервні обстріли й завдають бомбових ударів по прифронтових містах та селищах. Українські війська зберегли контроль за с. Павлівка на південь від Вугледару, яке контратакували російські війська.
  • На Запоріжжі було порівняно спокійно. Біля Пологів унаслідок обстрілу пошкоджено газову магістраль, десятки населених пунктів залишилися без газопостачання, на окупованій території тощо.
    29.06.2022 Херсон
  • На півночі Херсонщини ЗСУ відбили атаку російських гелікоптерів. На півдні українські війська дали відсіч окупантам, що контратакували нещодавно звільнені ЗСУ населені пункти. Очаків та Миколаїв потрапили під обстріли РСЗВ, також під потужним вогнем – села на захід та південь від Херсона.
  • Знову під обстріл потрапив Дніпро – ракета пошкодила житлові та громадські споруди.
    Війська ППО збили крилату ракету над Одещиною.
  • Оперативне командування "Південь" повідомило про ще один удар, що було завдано по російських військах на острові Зміїному, унаслідок якого знищено комплекс ППО "Панцир-С1". За попередньою інформацією, вночі російських військовослужбовців евакуйовано з острова швидкісними десантними катерами.
  • Згідно з кількома неофіційними опитуваннями суспільної думки, населення низки регіонів Росії загалом негативно ставиться до проведення загальної мобілізації. Проте різні способи заохочення колишніх військовослужбовців та новобранців до служби за контрактом дають можливість російському командуванню поповнювати особовий склад підрозділів, які зазнали важких втрат на фронті.
  • На Запоріжжі відбувся масштабний обмін військовополоненими. На контрольовану територію повернулися 144 українські військовослужбовці. Серед них – 95 оборонців "Азовсталі", зокрема, 43 бійці полку "Азов". Багатьом із них негайно надано медичну допомогу.
  • Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) втратило зв’язок із системами контролю Запорізької АЕС. Після вторгнення російських військ, у квітні вимкнено базові станції українських мобільних операторів, зв’язок з АЕС було відновлено лише на початку червня. Енергоатом попередив про підготовку окупантами теракту на станції через осушення басейнів охолодження, у які вони скинули боєприпаси. Це може призвести до пошкодження систем охолодження реакторів та спричинити ядерну аварію. Метою цих дій є демонстрація експертам МАГАТЕ "спроби мінування станції персоналом та українськими військами".
  • Окупаційна влада Херсонської області оголосила про підготовку до проведення референдуму про приєднання до Росії. Організовувати процес будет колишня голова херсонської міської виборчої комісії. Офіс генпрокурора оголосив їй підозру в колабораціонізмі. В області запущено запис актів цивільного стану за російським законодавством, у громадян під різними приводами збирають паспортні дані, здійснюється видавання російських паспортів та номерних знаків на автомобілі. Окупанти прагнуть започаткувати обіг російського рубля.

Тил

  • Президент Зеленський ввів у дію положення про реєстр олігархів, яке нещодавно було ухвалено РНБО. На початку червня глава Нацагентства з питань запобігання корупції Новіков заявив, що ідея про створення подібного реєстру втратила актуальність, проте Єврокомісія включила запуск реєстру до переліку вимог до України для вступу до ЄС.
    Зеленський також вніс до Верховної Ради законопроєкт про приєднання України до Конвенції про екстрадицію.
  • Міністр цифрової трансформації Федоров спростував повідомлення російських пропагандистських ЗМІ про направлення повісток громадянам через додаток для смартфонів "Дія".
  • Глава "Укрзалізниці" Камишин оголосив, що компанія не планує підвищувати ціни на пасажирські перевезення під час війни.
  • До України завітав британський мільярдер Бренсон, фундатор компанії Virgin Galactic. Він відвідав Гостомель, де обговорив із представниками ДП "Антонов" та чиновниками Укроборонпрому можливість відновлення аеропорту.
  • Міністерство інфраструктури та Єврокомісія підписали угоду про "транспортний безвіз" – про скасування дозволів українським перевізникам для здійснення двосторонніх і транзитних перевезень до країн – членів ЄС, а також спрощення визнання водійських документів. Отже, українські водії надалі здійснюватимуть перевезення в країнах Євросоюзу за внутрішніми документами. Термін угоди – 1 рік із можливістю пролонгації. Воно набуває чинності з 29 червня.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив про отримання від США грантової допомоги в розмірі $1,3 млрд на фінансування дефіциту бюджету. Конгрес США в травні ухвалив рішення про надання допомоги Україні на суму $40 млрд, з якої $7,5 млрд призначено для поповнення українського бюджету.

Україна та світ

  • У Мадриді відкрився саміт НАТО. У перший день прийнято Стратегію безпеки Альянсу, яка визнає Росію найбільш значущою та прямою загрозою. Водночас НАТО не повністю перериває контакти з РФ і зберігає лінію екстреного зв’язку з її керівництвом. Термін чинності Стратегії – до 2030 р. У попередньому варіанті від 2010 р. Росію було визнано партнером. НАТО реагуватиме на нову загрозу, посилюючи оборону всіх учасників Альянсу. Кількість військовослужбовців сил підвищеної готовності зросте вдесятеро. Другою за важливістю загрозою визнано Китай, який також підриває світовий правопорядок.
    Запущено процес приєднання до НАТО Фінляндії та Швеції.
    Стратегія містить положення про те, що Україна має перемогти у війні з Росією, а надалі зможе приєднатися до Альянсу. Прямої згадки про надання Україні плану дій щодо членства (ПДЧ) у документі немає.
    Міністр закордонних справ Кулеба закликав членів НАТО до такої ж активної уваги до України, як і до інших питань порядку денного.
    Перед початком саміту президент США Байден оголосив про значне посилення американських підрозділів у Європі задля оборони території країн Альянсу.
    До учасників саміту звернувся президент Зеленський. Він закликав знайти для України місце в спільному просторі безпеки НАТО. За словами Зеленського, політика "відчинених дверей" не мусить нагадувати турнікет, а Україна вже заплатила за вступ захистом Європи. Він наголосив, що НАТО має лише два шляхи – невідкладну й достатню для перемоги України допомогу чи війну з Росією незабаром.
    Заступник глави Офісу президента Жовква вважає, що Україна вже задовольняє стандартам НАТО й має можливість вступу до Альянсу за прискореною процедурою.
    Лідери країн НАТО погодили пакет оборонної допомоги Україні, у який буде включено нелетальні засоби, підтримку кіберзахисту та модернізацію оборонного сектору.
  • Уряд Великої Британії оголосив про виділення Україні ще одного пакету воєнної допомоги на суму $1,2 млрд. ЗСУ отримає системи ППО, бойові дрони, установки радіоелектронної боротьби (РЕБ), а також спорядження для військовослужбовців. Пресслужба уряду наголосила, що ця допомога є кроком, який дасть українським військам можливість перейти в наступ.
    Норвегія відправляє на модернізацію до Великої Британії для подальшого передавання Україні дивізіон РСЗВ MLRS M270 у складі трьох установок, що перебували на зберіганні.
    За інформацією європейського видання Politico, Італія незабаром надасть Україні важке озброєння, ймовірніше, гаубиці. Офіційні особи країни заявили, що інформація про воєнні постачання Україні є секретною.
    Чехія розглядає можливість постачання ЗСУ розвідувальних безпілотників Bivoj.
    Канцлер Німеччини Шольц заявив, що НАТО й надалі надаватиме Україні зброї стільки, скільки потрібно.
    Міністр оборони Резніков обговорив із головою Пентагону Остіном наступний пакет воєнної допомоги країн НАТО.
    Головнокомандувач ЗСУ генерал Залужний заявив, що польські САУ AHS Krab вже успішно працюють на передовій.
  • Російський президент Путін не вважає терактом ракетний удар по ТРЦ "Амстор" у Кременчуці. За його словами, армія РФ нібито "не стріляє по цивільних об’єктах". Він також підтвердив намір і далі проводити спеціальну воєнну операцію й заявив, що російські війська повільно, але вірно виконують завдання, що поставлено перед ними керівництвом РФ. Путін заявив, що його цілі у війні не змінилися.
    Директор Національної розвідки США Хейнс вважає, що Путін не відмовився від планів захоплення України у воєнний спосіб. Вона назвала ситуацію на фронті та перспективи розвитку подій "досить похмурими". За її словами, співробітники відомства вважають, що війна незабаром вступить до затяжної фази, у якій Росія досягне лише незначних успіхів.
    Прем’єр-міністр Канади Трюдо заявив, що світ не має втрачати інтересу до того, що відбувається в Україні, а Захід мусить і зберігатиме рішучість, доки Україна та демократія не переможуть у війні.
  • Велика Британія може припинити постачання газу до Європи, якщо їй загрожуватиме брак енергоресурсів, оскільки потужності для зберігання скрапленого газу в країні недостатні. Швейцарія готується до нестачі газу взимку та його розподілу в ручному режимі. Уряд закликав населення та компанії оптимізувати споживання. За оцінкою агентства Fitch Ratings, Євросоюзу знадобиться щонайменше 3 роки для заміщення російського газу. Найбільша залежність від постачання з РФ – у Чехії, Угорщини, Словаччини. Агентство не виключає сценарію повного припинення Росією постачань до ЄС цієї зими.
    Секретар РНБО Данилов вважає, що скорочення постачання газу на 40 % є оголошенням Росією енергетичної війни країнам ЄС.
  • Білорусь виплатила купон із єврооблігацій у розмірі $22,9 млн білоруськими рублями, через неможливість здійснити платіж у валюті внаслідок західних санкцій. За місяць пільгового періоду буде запущено процедуру суверенного дефолту. У серпні Білорусь має виплатити відсотковий дохід за євробондами у розмірі майже $85 млн.
  • Прем’єр-міністр Японії Кісіда оголосив про виділення Україні гуманітарної допомоги на суму $100 млн. Країна також сприятиме будівництву сховищ для зерна нового врожаю в західних областях України та суміжних країнах Європи.
    Президенти Франції – Макрон та Туреччини – Ердоган, оголосили, що й надалі докладатимуть зусиль для розблокування транзиту українського зерна Чорним морем.
    Лідери країн НАТО на саміті в Мадриді пообіцяли допомогу Україні у вивезенні зерна.
  • Європейський суд із прав людини ухвалив позов України до Росії про порушення Конвенції про захист прав людини та основних свобод під час воєнних дій, які армія РФ веде на території України. Йдеться про вбивство, поранення, викрадення, знущання та тортури цивільних осіб, руйнування об’єктів власності та вимушену міграцію населення.
  • Міжнародна організація з міграції (МОМ) повідомила, що 5,5 млн внутрішньо переміщених осіб уже повернулися на постійні місця проживання, не повернулися – понад 6,2 млн.
  • До України приїхав президент Індонезії Відодо. Країна приймає в листопаді саміт лідерів "Великої двадцятки" (G20) найбільших економік світу, на який запрошено президента Зеленського. Він заявив, що його участь у саміті залежатиме від ситуації з безпекою в Україні та складу учасників. Відодо з Києва прямує до Москви, де матиме переговори із російським президентом. Він запропонував Зеленському передати Путіну особисте послання.
    Зеленський повідомив про домовленість щодо запровадження з Індонезією безвізового режиму.
  • За інформацією агентства Reuters, низка індійських компаній уже користуються схемою оплати за вугілля з РФ китайськими юанями через офіси продажу російських компаній, що розташовані в столиці ОАЕ Дубаї. Такий спосіб розрахунків дає їм змогу обходити західні санкції, оминаючи доларові платежі, які може відстежити США. У схемі зацікавлений і Китай, який збільшує питому вагу своєї валюти в міжнародних платежах.
  • Федеральна рада Швейцарії ухвалила рішення про повну імплементацію шостого пакета санкцій ЄС проти Росії, ембарго на транзит та імпорт російської нафти тощо.
  • Велика Британія запровадила санкції проти олігарха з найближчого оточення російського президента – власника концерну "Інтеррос" Потаніна, а також проти двоюрідної сестри Путіна.
  • Створена Мінфіном США група "Російські еліти, довірені особи та олігархи (REPO) заблокувала російські активи на суму понад $30 млрд.
  • Уряд Бельгії відмовився від видавання туристичних віз громадянам РФ із 1 липня.
  • Лідери країн "Великої сімки" на саміті в Німеччині домовилися про запровадження "стелі цін" на російські енергоносії. За інформацією південнокорейського видання Yonhap, США звернулися до уряду країни із проханням підтримати ці обмеження. Росія отримує дедалі більше валюти через зростання попиту на нафту в країнах Азії та світових цін на енергоносії. Збільшення валютних надходжень дає президенту Путіну можливість фінансування війни в Україні.
  • Сирія офіційно визнала донбаські "республіки" незалежними державами. Президент Зеленський заявив, що Україна припиняє із Сирією всі відносини, і сприятиме посиленню санкційного тиску на неї.
  • Через вихід із російського ринку західних автомобільних компаній, виробництво автівок у РФ у травні скоротилося майже на 97 % проти травня торік. Фактично, у країні працюють лише китайський завод Haval, і неповний тиждень – КамАЗ та АвтоВАЗ, що випускає застарілі моделі "Лада" без подушок безпеки та інших технологічних вимог. Цим авто заборонено виїзд за кордон через невідповідність екологічним нормам. Виробництво вантажівок у травні скоротилося на 40 %. Більшість найважливіших компонент до "російських" автомобілів надходили з-за кордону.

Київ

  • Мер Києва Кличко повідомив про підписання з мером Мадрида Мартінесом-Алмейдою угоди про побратимство міст.

 

No comments:

Post a Comment