June 29, 2022

28.06.2022: Рада Безпеки ООН засудила ракетний удар по Кременчуку


28.06.2022 Загальна мапа бойових дій

  • Рада Безпеки ООН засудила ракетний удар по Кременчуку.
  • Упродовж чотирьох діб російська армія обстріляла Україну 130 ракетами.
  • У районі Лисичанська та Бахмута тривають жорстокі бої.
  • Туреччина зняла заперечення проти вступу до НАТО Фінляндії та Швеції.

Війна

Фронт

  • Міністерство оборони спостерігає зменшення чисельності білоруських військ із 7 до 6 батальйонів поблизу кордону з Україною. Підрозділи влаштовують демонстративні дії. Генштаб не вбачає формування ударного угруповання армії РФ на території Білорусі, проте не виключає провокацій із 28 червня до 16 липня – у період проведення в Гомельській області навчань білоруської армії, які поєднано зі зборами резервістів. З території країни зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів по північних та центральних областях України. Адміністрація Житомирської області зводить фортифікаційні споруди поблизу кордону для запобігання вторгненню з Білорусі.
  • У Курській області російське командування тримає до трьох батальйонних тактичних груп, а також розгорнуло кілька дивізіонів РСЗВ "Град". Прикордонні райони Сумщини знову обстріляно з артилерії та РСЗВ.
  • На півночі Харківщиниі не припиняються бої місцевого значення, українські війська успішно відбивають атаки. Окупанти завдали 3 ракетних ударів по Харкову, обстріляли з РСЗВ обласний центр, а також навколишні населені пункти та Чугуїв.
  • Підрозділи ЗСУ запобігли контрнаступу російських військ на захід від Ізюма. На кордоні Харківської та Донецької областей тривають бої в районі Довгенького, Долини та Богородичного в напрямку на Барвінкове та Слов’янськ. Слов’янськ знову було обстріляно з РСЗВ, у місті припинено водопостачання через руйнування електропідстанції. Під обстріл потрапили населені пункти на правому березі Сіверського Дінця.
  • Окупанти ведуть наступ на Лисичанськ із півдня. Вони не залишають спроб перерізати трасу Лисичанськ – Бахмут, намагаються захопити Верхньокам’янку, де розташований Лисичанський нафтопереробний завод. Атаку на Миколаївку та Спірне – відбито.
  • На південь від Бахмута російські війська з трьох сторін наступають на Вуглегірську ТЕС. Запеклі бої точаться в районі траси Харків – Довжанський на південь від Бахмута.
  • Населені пункти Донецької та Запорізької областей обстріляні зі ствольної та реактивної артилерії, поблизу Авдіївки позиції українських військ атаковані вертольотами. Контратака окупантів на Вугледар відбито.
  • Бої на півдні Херсонщини тривають зі змінним успіхом, населені пункти переходять із рук до рук. Окупанти перекинули підкріплення на північ області для протидії можливому контрнаступу ВСУ з боку водосховища Криворізької ТЕС. Населені пункти на південь від Кривого Рогу та електростанцію знову обстріляно з РСЗВ "Ураган".
  • Російські війська завдали удару по Миколаєву 8 крилатими ракетами берегового комплексу "Бастіон" із території окупованого Криму. Ракети потрапили до порожнього військового містечка, до житлових кварталів та об’єктів інфраструктури, зокрема, до міського стадіону. Над Одещиною підрозділи ППО збили крилату ракету "Онікс", що летіла в бік Ізмаїльського району. Над Чорним морем збито ще 4 новітні російські ракети "Калібр".
    Ще одну потужну ракетну атаку здійснено по Дніпропетровщині – 2 ракети потрапили до СТО та залізничної інфраструктури Дніпра, 3 ракети вдалося збити над Дніпром та Синельниківським районом.
    Українські правоохоронці та військові експерти-криміналісти з різних країн збирають докази скоєння Росією теракту в Кременчуці. Прокуратура відкрила справу про службову недбалість керівництва торговельного центру "Амстор", яке не забезпечило евакуацію відвідувачів у момент оголошення повітряної тривоги.
    Міністерство оборони звинуватило Росію в ракетному терорі проти мирного населення.
    Головнокомандувач ЗСУ Залужний повідомив голову Об’єднаного комітету начальників штабів США Міллі та начальника штабу оборони Великої Британії Радакіна, що протягом 4 днів Росія запустила по цілях в Україні приблизно 130 ракет.
  • Українські війська завдали ще одного потужного удару по російських підрозділах, розміщених на острові Зміїний за 40 км від узбережжя Одещини. Знищено 3 комплекси ППО "Панцир-С1", виведено з ладу радіолокаційну станцію, російські військові кораблі побоюються підходити до острова.
  • Окупаційна влада Бердянська повідомила про вибух на території порту, який пояснюють плановим підривом боєприпасів, що не розірвалися.
  • На адмінкордоні Миколаївської та Херсонської областей відбувся обмін військовополоненими. На контрольовану Україною територію повернулися 16 військовослужбовців Деяких із них одразу ж відправлено до шпиталю. Також повернуто ще одного чоловіка. Натомість Росії передано 15 полонених військовослужбовців. Під час обміну повернуто 46 тіл загиблих українських бійців, зокрема, 21 оборонців Маріуполя.
    Голова Слідчого комітету РФ Бастрикін заявив, що не має наміру обмінювати оборонців Азовсталі. За його словами, їх буде поміщено до СІЗО до моменту винесення вироку.
  • СБУ затримала жителя Львова – колишнього співробітника КДБ СРСР, який коригував ракетні удари по Яворівському полігону та повідомляв російським кураторам дані про пересування частин та техніки ЗСУ.
  • СБУ попереджає про можливий теракт російських військ із використанням хімічної зброї в санаторії "Приморський" у сел. Курортне на Одещині. Подібний теракт анонсувало Міністерство оборони РФ, яке звинуватило СБУ в його підготовці.
  • За інформацією радника мера Маріуполя Андрющенка, окупанти призначили "референдум" про приєднання "республік" до Росії на 11 вересня – "єдиний день голосування" у РФ, який збігається з днем ​​Маріуполя та днем ​​звільнення Донбасу від фашистських загарбників.
  • Окупанти викрали мера Херсона Колихаєва, який залишився на робочому місці, щоби "виконати обов’язок перед виборцями", забезпечуючи функціонування комунальних служб міста.

Тил

  • День Конституції відбувся без святкових заходів. Президент Зеленський записав відео з привітаннями українцям, у якому висловив упевненість у неминучій перемозі над Росією.
  • Президент Зеленський провів нараду у своєму Офісі щодо виконання рекомендацій Єврокомісії щодо дій України для вступу до ЄС.
  • Кабмін подовжив термін дії електронного підпису в додатку та на порталі "Дія" на період до скасування режиму воєнного стану плюс 6 місяців після нього.
  • Депутати Верховної Ради не підуть на літні канікули в липні – парламент і далі працюватиме у звичайному режимі.
    Профільний комітет Верховної Ради схвалив кандидатуру депутата від групи "За майбутнє" Лубинця на посаду уповноваженого з прав людини. Лубинця обрано до парламенту на мажоритарному окрузі на Донеччині, його неодноразово було помічено в неособистому голосуванні. У 2016 р. разом проти нього та проросійського депутата від ОПЗЖ Ківи було порушено кримінальну справу про контрабанду з окупованих територій Донбасу, правоохоронці також звинувачували його в рейдерстві.
  • Голова парламентського комітету з енергетики Герус пообіцяв, що черги на АЗС та ліміт пального в липні зникнуть через нарощування постачання палива з Європи.
  • СБУ повідомила про запобігання спробі російських спецслужб зламати "національний телемарафон".
  • Кабмін погодив звільнення голови Херсонської обладміністрації Лагути, який у перший день вторгнення втік з обласного центру.

Україна та світ

  • У Нью-Йорку відбулося екстрене засідання Ради Безпеки ООН через ракетний удар Росії по Кременчуку, який забрав життя понад 20 осіб. На засіданні виступив президент Зеленський. Він закликав членів Ради безпеки визнати ракетний удар терористичним актом та влаштувати розслідування. Зеленський вимагає позбавити Росію статусу постійного члена Ради Безпеки, що має право вето, а також виключити її з ООН як країну, яка порушує основні принципи Хартії Організації.
    Рада засудила дії РФ, висловила співчуття сім’ям загиблих та солідарність з українським народом. З 15 членів Ради резолюцію підтримали лише 6 – Албанія, Франція, Ірландія, Норвегія, Великобританія, США та Україна, решта утрималися. Під час оголошеної на згадку про загиблих хвилини мовчання з місця піднялася, навіть, російська делегація.
    Російські пропагандистські ЗМІ та Міністерство оборони стверджують, що удару було завдано по цеху заводу, у якому зберігалися боєприпаси. Вони, нібито, здетонували, що спричинило спалах у "торговому центрі, що не працює". Президент Зеленський продемонстрував Раді Безпеки відео з камер спостереження з місця теракту, які підтверджують, що перша ракета влучила саме в цивільний об’єкт – ТРЦ.
    У вечірньому відеозверненні Зеленський запропонував західним партнерам визнати Росію державою – спонсором тероризму.
    Президент Франції Макрон заявив, що визнавати Росію спонсором тероризму необов’язково, оскільки теракт у Кременчуці й так є воєнним злочином. Крім того, за його словами, Франція й без цього визнання й надалі надаватиме воєнну підтримку Україні.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель переконаний, що російський режим буде притягнуто до відповідальності. На думку низки українських експертів та політиків, обстріл Кременчука підштовхне колективний Захід до збільшення та прискорення постачання зброї та підтвердить, що компроміси з Путіним неможливі.
  • Французький президент Макрон вважає, що війна в Україні не припиниться найближчими тижнями або місяцями. Канцлер Німеччини Шольц не вбачає шансів на припинення війни в дипломатичний спосіб.
    Країни "Великої сімки" в підсумковому комюніке саміту звернулися до Китаю з проханням натиснути на Росію, щоби вона припинила бойові дії та вивела війська з України.
    Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що війну можна закінчити "до кінця доби", якщо "націоналістичні підрозділи" та ЗСУ складуть зброю, а керівництво України виконає всі вимоги Росії.
    Секретар РНБО Данилов заявив у відповідь на погрози заступника секретаря російської Ради безпеки Медведєва, що Крим буде деокуповано відразу, без жодних спроб.
  • Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що ОБСЄ має зробити вибір: зупинити членство Росії чи дати їй можливість зруйнувати організацію.
  • Міністр оборони Франції Лекорню повідомив про намір поставити ЗСУ "значну кількість" бронетранспортерів та допоміжних машин (VAB). Також анонсовано передавання ще 6 155-мм гаубиць Caesar, на додаток до 12, що вже надано.
    Німеччина та Нідерланди домовилися про відправлення до України ще 6 САУ Panzerhaubitze 2000.
    Міністр оборони Рєзніков повідомив, що військовослужбовці ЗСУ проходять підготовку у Великій Британії, Франції, Німеччині, Італії, Литві, Польщі, Словаччині та Словенії. Вони навчаються користування технікою, яку надали або планують надати партнери, системою ППО середнього та далекого радіусу дії NASAMS тощо.
    За його словами, з моменту вторгнення Україна отримала приблизно 50 турецьких бойових безпілотників Bayraktar TB2, також зроблено замовлення на постачання ще кількох десятків цих БПЛА.
    Напередодні саміту НАТО президент Зеленський зателефонував генеральному секретарю Столтенбергу й ще раз попросив надати Україні новітні системи протиракетної оборони для захисту мирного населення від російських атак.
  • Туреччина відкликала заперечення на вступ Фінляндії та Швеції до НАТО в обмін на скасування обмежень на постачання до країни новітньої військової техніки та обіцянку боротьби з "терористичними елементами" (прихильниками політичного супротивника турецького президента – Гюлена та членами курдських організацій).
    Канцлер Шольц не підтримує плани збільшення контингенту НАТО в Польщі та країнах Балтії за браком повністю укомплектованих і боєздатних підрозділів. Натомість він пропонує розмістити в цих країнах лише елементи штабної інфраструктури, а більшість військовослужбовців залишити у своїх країнах. Уряди країн Балтії вважають, що в разі агресії не зможуть вчасно отримати воєнну допомогу, і їхні армії будуть розгромлені.
    Начальник Генштабу Великої Британії Сандерс заявив про необхідність проведення мобілізації, реформи армії та управління військами для відбиття загрози сухопутної війни в Європі.
    Перед самітом НАТО Роскосмос опублікував як загрозу супутникові знімки місця його проведення, а також "центрів ухвалення рішень" на підтримку України.
  • Прем’єр-міністр Канади Трюдо оголосив про надання Україні ще одного пільгового кредиту на суму $150 млн, а також виділення $115 млн на проєкти підтримки миру та безпеки, на гуманітарну допомогу та на допомогу в зберіганні зерна.
    Уряд Фінляндії виділяє Україні €70 млн на гуманітарну допомогу та проєкти в галузях освіти, верховенства права, енергетики та кліматичної сталості.
    За 2 місяці роботи платформи збору коштів на відновлення України United24, на її рахунки надійшли благодійні внески на суму $62,8 млн.
  • Норвегія відмовила Росії в транзиті на острів Шпіцберген вантажів із товарами зі списку санкцій своєю територією. Острів є демілітаризованою зоною, у якій Росія може вести економічну (але не воєнну діяльність. На острові розташовано російське селище Баренцбург, вугілля із шахти в якому, використовується для опалення населеного пункту. Громадянам РФ для відвідування острова віза не потрібна.
  • Мінфін США запровадив санкції проти майже 70 російських підприємств, які пов’язані з ВПК. Серед них – "РосТех", "КАМАЗ" та "Об’єднана авіабудівна корпорація" (ОАК), до складу якої входять підприємства "Туполєв" та "Ільюшин". Заборонено імпорт російського золота, крім того, яке на момент оголошення санкцій перебувало за межами Росії. Санкції оголошено і проти 29 громадян Росії та "донбаських республік". Держдепартамент США запровадив візові обмеження щодо посадових осіб та офіцерів Збройних сил РФ, які порушили або створили загрози територіальній цілісності та суверенітету України, а також пригнічували інакодумство серед громадян Росії.
    Міністерство торгівлі США позбавило 36 компаній із 9 країн, Литви, ОАЕ, Китаю тощо, доступу до американських технологій та товарів за порушення режиму санкцій щодо РФ та Ірану.
    Росія заборонила в’їзд до країни дружині та дочці американського президента Байдена, низці американських політиків, чиновників та науковців, а також учасникам "групи Макфола-Єрмака".
  • З російського ринку йде виробник шин Michelin. До кінця року весь бізнес, завод у Підмосков’ї тощо, – буде передано місцевому менеджменту.
    З країни йде велика компанія з виробництва алкогольних напоїв – Diageo, яка є власником десятків відомих брендів, зокрема, Johnnie Walker, Baileys, J&B, Captain Morgan. Guinness, Smirnoff.
    Фінський виробник обладнання для обробки деревини Ponsse продає російське дочірнє підприємство місцевій компанії.
    Американська компанія Whirlpool, власник торгових марок Indesit та Hotpoint, продає свої активи в Росії турецькому виробнику Arçelik.
    З Росії йде великий фінський виробник шин Nokian Tyres, 80 % продукції якого для легковиків вироблялося на заводі в Росії. Вартість активів компанії у РФ та Білорусі оцінюється в €0,4 млрд.
  • Берегова охорона США затримала в територіальних водах країни танкер із російськими нафтопродуктами, який було зафрахтовано швейцарською компанією Vitol.
  • Українські кібервійська зламали сайт "Рособоронекспорту" й розмістили на ньому напис: "Територія України в межах чинного кордону є цілісною й недоторканною. Ми вб’ємо кожного, хто прийшов на нашу землю".
    Також зламано сайт "Росреєстру", на ньому опубліковано привітання з Днем української Конституції.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль на засіданні Кабміну повідомив про намір укласти міжнародний договір щодо створення спеціального фонду для виплати компенсацій українським громадянам, які постраждали від воєнних дій. З його слів, фонд може бути сформовано коштом конфіскованих міжнародних резервів Росії.
  • За інформацією британського видання The Guardian, Об’єднані Арабські Емірати стали чи не основною "гаванню" для російських "брудних грошей". Країна не приєдналася до санкційного режиму проти РФ. До Дубая вже перенесено офіси офісів низки великих російських компаній, які потрапили під санкції. ОАЕ також не заперечує проти перебування на своїй території яхт та літаків російських олігархів. Низка європейських політиків та експертів наполягають на внесенні ОАЕ до "чорного списку" FATF.
    Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив, що українська влада вимагає виключити Росію з FATF і внести її до "чорного списку".
  • МЗС Болгарії оголосило про депортацію 70 співробітників російського посольства, яких спецслужби країни підозрюють у шпигунстві.
  • Кабмін схвалив угоду із Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП) про відкриття її офісу в Києві. Прем’єр-міністр Італії Драгі заявив, що ООН "впритул наблизилася" до розблокування експорту українського зерна.
    Країни "Великої сімки" домовилися про фінансування заходів щодо продовольчої безпеки, негайну допомогу найбіднішим країнам тощо, на загальну суму приблизно у $5 млрд, з яких $2,76 млрд нададуть США.
  • Міністр енергетики Галущенко анонсував початок комерційного обміну електроенергією із європейською енергосистемою ENTSO-E.
  • Уряд Великої Британії виключив приєднання країни до "Європейської політичної спільноти", яку запропонував президент Франції Макрон.
  • Прем’єр-міністр Італії Драгі виключив участь російського президента Путіна в саміті "Великої двадцятки" (G20), який заплановано провести в листопаді в Індонезії на острові Балі.
  • Країни ЄС подовжили дію сертифікатів вакцинації від коронавірусної інфекції, попри швидке зростання кількості заражень. Також, уряди низки країн рекомендували населенню носити маски в громадських місцях та в транспорті.
  • Лідери ЄС після 16-годиних переговорів змогли домовитися про реформу вуглецевого ринку. До неї входять скорочення викидів парникових газів на 55 % протягом наступних 10 років, поступова відмова від двигунів внутрішнього згоряння, для чого буде запроваджено вуглецевий збір на ціну палива для транспорту та опалення.

No comments:

Post a Comment