June 28, 2022

27.06.2022: Росія завдала ракетного удару по торговому центру в Кременчуці

Росія завдала ракетного удару по торговому центру в Кременчуці

  • Росія завдала ракетного удару по торговому центру в Кременчуці.
  • Moody's оголосило дефолт Росії.
  • "Українська правда" спровокувала сумніви щодо злочинів російських вояків.
  • Компанія Baykar подарує ЗСУ 3 безпілотники Bayraktar.

Війна

Фронт

  • Прикордонні райони Сумсщини обстріляно зі ствольної та реактивної артилерії.
  • Потужного ракетного удару завдано по житлових масивах Харкова. На північ від міста точаться бої місцевого значення, окупанти без успіху намагаються наблизитися до обласного центру.
    27.06.2022 Сіверський Донець
  • На захід від Ізюма російські війська так і не змогли відбити кілька населених пунктів, які звільнено підрозділами ЗСУ, що поступово просуваються до міста. В Ізюмі розташовані центри управління ударними частинами російської армії, що ведуть наступ на Слов’янськ та Барвінкове.
    Сталися зіткнення на південь від Ізюма – у районі траси М-03 Харків – Довжанський, у напрямку Барвінкового та в Богородичному на березі Сіверського Дінця. Окупантам не вдається суттєво просунутися до Слов’янська вже кілька тижнів. Місто знову жорстоко обстріляно з РСЗВ.
    27.06.2022 Лисичанськ
  • Російські війська й надалі наступають на Лисичанськ із півдня, наражаючи місто на інтенсивні обстріли й бомбардування, їм вдалося закріпитися на південних околицях.
    ЗСУ утримують позиції вздовж траси Лисичанськ – Бахмут, успішно відбиваючи атаки окупантів.
    У Зимогір’ї за 50 км на південь від лінії фронту на Луганщині, знищено склад боєприпасів армії РФ.
  • На південь від Бахмута відбуваються бої в районі Світлодарського водосховища та навколо траси М-03. Спробу прориву російських військ до Зайцевого через трасу було припинено успішним діям українських підрозділів. У разі успішної атаки українське командування було б змушене відвести війська від Вуглегірської ТЕС.
    27.06.2022 Донецьк - Запоріжжя
  • У Донецькій та Запорізькій областях окупанти вели обстріли та завдавали бомбових ударів по населених пунктах уздовж усієї лінії бойових дій. Їм не вдалося відбити позиції, втрачені внаслідок контратак українських військ у районі Нью-Йорка та Вугледару.
    27.06.2022 Херсон
  • Українські війська повільно наступають на Херсон, долаючи ешелоновану оборону окупантів. На півночі області відбито спроби російських військ повернути втрачені позиції на плацдармі на лівому березі річки Інгулець у районі Давидова Брода, а також поруч із водосховищем Криворізької ТЕС.
    Міноборони РФ опублікувало інформацію про нібито намір українських підрозділів, що перебувають на території Криворізької ТЕС у Зеленодольську, підірвати станцію, щоби звинуватити окупаційні війська. Компанія ДТЕК повідомила, що на території ТЕС перебуває лише персонал, який забезпечує її роботу.
    Миколаїв та Очаків обстріляно з РСЗВ касетними боєприпасами.
  • Українські війська завдали ще одного удару по острову Зміїний, виведено з ладу російський комплекс ППО "Панцир-С1".
  • Російська авіація завдала ракетного удару з повітряного простору Курської області по торговому центру в Кременчуці, у якому в той момент перебували приблизно 1 тис. осіб, діти тощо. Будівлю повністю зруйновано, виникла сильна пожежа. За попередніми даними, унаслідок обстрілу загинули щонайменше 15 осіб, кілька десятків – поранено. Ще одна ракета потрапила до промислового підприємства, якому завдано незначної шкоди.
  • Мер Києва Кличко не відкидає вторгнення з Білорусі та повторного наступу російських військ на столицю. Навколо міста зводяться укріплення.
  • На захоплених територіях Запорізької та Херсонської областей окупанти влаштували репресії та створили мережу таборів та тортур. Зафіксовано численні факти викрадень українських громадян за заздалегідь складеними списками – зокрема, депутатів місцевих рад, мерів, керівників навчальних закладів, учасників бойових дій на Донбасі та активістів.

Тил

  • Президент Зеленський повідомив про проведення інспекції правоохоронних органів. Він заявив, якби він уже звільнив би голову СБУ Баканова, якщо це було б потрібно.
  • Голова Верховного суду Князєв вважає за можливе виконання Україною умов Єврокомісії з реформи судової системи та Конституційного суду, які були поставлено під час оголошення рішення про надання статусу кандидата в члени ЄС.
  • Депутат Верховної Ради Гришина заявила про запровадження квот на вступ до ВНЗ для абітурієнтів із зони бойових дій та окупованих територій.
  • Платіжний сервіс PayPal до вересня працюватиме без комісій на міжнародні платежі для користувачів з України.
  • Міністр фінансів Марченко повідомив про отримання другого траншу пільгового кредиту від уряду Японії терміном на 30 років на суму $0,5 млрд під 1 % річних із пільговим періодом 10 років. Загальна сума кредиту – $0,6 млрд.

Україна та світ

  • Президент Зеленський звернувся до учасників саміту "Великої сімки". Він попросив надати Україні ще більше важких озброєнь, зокрема, системи протиповітряної оборони, а також посилити санкції проти Росії, щоби завершити війну цього року. Він також очікує на конкретні кроки для розблокування експорту зерна. Зеленський запросив країни G7 та ЄС до участі у відновленні країни та закликав їхніх лідерів забезпечити Україні гарантії безпеки після війни.
    Учасники саміту мають намір координувати зусилля для надання допомоги Україні із використанням заморожених активів РФ. Домовленості щодо запровадження ембарго на російське золото досягти не вдалося.
  • Лідери країн "Великої сімки" заявили про необхідність притягнення президента Путіна та інших офіційних осіб РФ до відповідальності за ракетні удари по Україні, що спричинили численні смерті серед мирного населення.
    Посол США в Україні Брінк заявила, що світ обов’язково приверне російське керівництво до відповіді за звірства в Україні. Міністр закордонних справ Рінкявічус запропонував посилити санкції проти РФ, а до того – повністю ізолювати Росію та "перестати дзвонити до Кремля". Прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон назвав обстріл "виявом жорстокості та варварства" російського президента Путіна. Він наголосив, що удар по мирних жителях зміцнить рішучість Заходу протистояти агресії Росії. Французький президент Макрон назвав "абсолютним жахом" атаку на торговельний центр. Канцлер Німеччини Шольц виключив повернення до відносин із Росією, які були до вторгнення. Він вважає, що Захід мусить об’єднатися навколо трьох основних принципів – демократії, верховенства права та поваги до прав людини.
    Рада Безпеки ООН збирає екстрене засідання для обговорення ракетного удару по Кременчуку.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг анонсував прийняття на саміті в Мадриді рішень про укрупнення до розміру бригад груп військ, розміщених у державах Східної Європи, підвищення чисельності підрозділів високої готовності до 300 тис. військовослужбовців, реформу сил швидкого реагування, розгортання засобів ППО на східному фланзі, а також затвердження планів оборони із заздалегідь призначеними силами для захисту кожного із союзників. Столтенберг упевнений, що країни НАТО визнають Росію найбільшою та безпосередньою загрозою. Наступною загрозою, ймовірніше, буде названо Китай.
    Столтенберг пообіцяв суттєво посилити обороноздатність країн Балтії, зокрема, Естонії, щоби запобігти захопленню Таллінна російськими військами.
    Колишній президент РФ, заступник секретаря Ради безпеки Медведєв заявив, що розглядає вступ України до НАТО як безпосередню загрозу Росії, а будь-який напад на Крим вважатиметься оголошенням війни.
  • Президент Молдови Санду під час візиту до Києва заявила, що уряд країни робить усе можливе, щоби не допустити агресії проти України з боку невизнаної "Придністровської республіки" (ПМР). Вона пообіцяла негайно повідомити українську владу, якщо буде помічена військова активність на цій території. Президент Зеленський заявив, що наступ із "республіки" буде для України ляпасом, на який відповіддю стане удар Збройних сил.
    Журналісти-розслідувачі з Молдови, а також українські – зі "Слідство.інфо" з’ясували, що вищі "чиновники" "республіки" мають українські паспорти та неодноразово вільно в’їжджали до України.
  • Російський президент Путін не збирається відмовлятися від участі в листопадовому саміті глав держав "великої двадцятки" (G20), на якому планує виступити президент Зеленський. Канцлер Німеччини Шольц заявив, що не має наміру торпедувати роботу в цьому форматі, а рішення про участь ухвалить за кілька днів до заходу.
  • Міністр закордонних справ Кулеба повідомив, що Міжнародний арбітраж ООН із морського права відкинув зауваження Росії та підтримав позицію України в справі про захоплення судами Прикордонної служби ФСБ РФ українських катерів поруч із Керченською протокою в листопаді 2018 р.
  • Прессекретар турецького президента Алтун повідомив про досягнення домовленості щодо створення в Стамбулі "операційного центру" для вивезення українського зерна. Чиновник заявив, що Туреччина не приєднається до санкцій проти Росії доти, доки їх не будуть оголошено на рівні ООН.
    Заступник генсекретаря НАТО Джоані заявив, що сили Альянсу не братимуть участі в силовому розблокуванні Чорного моря, оскільки це призведе до загострення відносин із Росією. Тому країни НАТО мають намір запропонувати інші варіанти рішення, зокрема, залізничний транзит зерна до портів ЄС.
    Міністр з охорони довкілля Великої Британії Юстіс оголосив про надання покупцям пшениці технології її перевірки, яка дасть змогу визначити, чи є зерно викраденим Росією з окупованих територій України.
  • Рейтингове агентство Moody's оголосило про настання дефолту за суверенними зобов’язаннями Росії, яка не виплатила дохід інвесторам за двома випусками єврооблігацій на загальну суму $100 млн. Moody's також вважає спробу викупу Росією частини свого зовнішнього боргу рублями ще одним різновидом дефолту через проблеми з конвертацією валют. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Путін з оголошенням дефолту не погоджується.
  • Президент США Байден оголосив про підвищення на 35 % мит на товари з Росії, імпорт яких ще не заборонено. Відповідно до рішення саміту "великої сімки", кошти від підвищення мита буде спрямовано на підтримку України, тобто. Росія "платитиме за війну". Американська адміністрація розглядає різноманітні сценарії посилення санкцій та протидії ухиленню від них.
    Уряд Канади оголосив про розширення списку санкцій щодо РФ. До нього долучено ще 6 фізосіб та 46 компаній та підприємств, які пов’язані з військово-промисловим комплексом РФ, 15 громадян України, що підтримали окупацію, а також 13 чиновників із Білорусі.
    Президент Сербії Вучич вважає, що відмова уряду країни приєднатися до антиросійських санкцій ЄС не завадить її інтеграції до Євросоюзу.
  • Оператор готелів IHG – власник мережі Holiday Inn та InterContinental, повністю згортає бізнес у Росії. У квітні компанія оголосила про закриття корпоративного офісу, проте здійснювала підтримку 28 готелів, які працювали за контрактами франчайзингу.
  • Єврокомісар з енергетики Сіммонс очікує на серйозні перебої в постачанні російського газу до ЄС і закликала готуватися до найгіршого сценарію розвитку подій. Міністр закордонних справ Угорщини Сійярто відкинув будь-які варіанти запровадження газового ембарго проти Росії, "оскільки безпека енергопостачання Угорщини не може бути предметом компромісу".
  • Суд за поданням СБУ заарештував українські активи російських компаній "РосТех", "РусАл" та "Татнафта" на суму 4,5 млрд грн.
  • Олігарх Ахметов подав позов проти Росії до Європейського суду з прав людини за порушення прав власності та на відшкодування збитків за руйнування маріупольського комбінату "Азовсталь" і просить вжити термінових забезпечувальних заходів. Прессекретар Путіна Пєсков заявив, що Росія вийшла з Ради Європи, тому відповідь на цей позов "є очевидною" – РФ не виконуватиме рішення ЄСПЛ.
  • Виробник безпілотників Bayraktar – компанія Baykar – оголосила про безоплатну передачу Україні 3 БПЛА, 600 млн грн для купівлі яких було зібрано українськими громадянами. Кошти, що було зібрано, компанія запропонувала направити на допомогу народу України.

Київ

  • Поліція Києва провела рейд нічними клубами та виявила 2 заклади, що працюють. 219 молодикам було вручено повістки до військкомату.

Тренди

  • Видання "Українська правда" опублікувало статтю про зловживання колишньої уповноваженої з прав людини Денисової. За твердженням автора статті з посиланням на неназвані джерела в спецслужбах та Офісі президента, Денисова сфальсифікувала інформацію про акти насильства щодо жінок і дітей, які скоїли вояки армії РФ. Російські пропагандистські ЗМІ та офіційні особи негайно підняли на гору цю тему та звинуватили українську владу у фальсифікації інформації про жертв насильства. На думку низки експертів, статтю замовили чиновники Офісу президента, які хочуть посадити на вакантну посаду свою людину, а їхні дії завдали серйозної шкоди Україні.

No comments:

Post a Comment