June 27, 2022

26.06.2022: Ракетним ударом пошкоджено міст через Дніпро в Черкасах

Ракетним ударом пошкоджено міст через Дніпро в Черкасах

  • Ракетним ударом пошкоджено міст через Дніпро в Черкасах.
  • США готові надати Україні новітні системи ППО.
  • Путін втягує Білорусь у війну.
  • Росія  – у стані дефолту через невиплату за євробондами.

Війна

Фронт

  • Російські війська обстріляли з мінометів, артилерії та РСЗВ із території РФ прикордонні населені пункти на заході Сумщини.
  • По містах і селах Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Дніпропетровської областей та позиціям українських військ завдано артилерійських та ракетно-бомбових ударів.
  • На північ від Харкова точаться локальні зіткнення, лінія фронту не змінилася. Обласний центр та Чугуїв зазнали жорстких обстрілів зі РСЗВ.
  • На південь від Ізюма російські війська спробували здійснити наступ у напрямках на Слов’янськ та Барвінкове, проте відступили, зазнавши втрат. Українські війська точковим ударом РСЗВ HIMARS знищили пункт управління 20-ї армії Західного військового округу армії РФ в Ізюмі.
    Глава Донецької обласної воєнної адміністрації Кириленко вважає, що російське командування зосередило великі сили для наступу на Слов’янськ, щоби повторити сценарій Маріуполя та Донецька. Проте він впевнений, що ЗСУ дадуть їм відсіч.
  • Російське командування за потужної підтримки авіації та артилерії намагається розвинути наступ на Лисичанськ із півдня після відведення українських військ із Сєвєродонецька. Спроба окупантів узяти з наскоку Верхньокам’янку, де розташований Лисичанський нафтопереробний завод, провалилася – вони відступили, зазнавши втрат. Російські війська контролюють трасу Лисичанськ – Бахмут уже на кількох ділянках, зокрема, у Миколаївці та Берестовому. Це поки не перешкоджає постачанню боєприпасів передовим підрозділам ЗСУ, оскільки налагоджено транспортування паралельною дорогою.
  • Російським військам вдалося перерізати трасу М-03 Харків – Довжанський на південь від Бахмута, вони ведуть наступ на Зайцеве та Бахмут.
    26.06.2022 Вугледар
  • На заході Донеччини підрозділи ЗСУ влаштували контратаку та звільнили кілька сіл на південь від Вугледару.
  • На захід від Херсона сталися артилерійські дуелі, окупанти завдали ракетних ударів із РСЗВ по інфраструктурі Миколаєва. На півночі області вони без успіху намагалися повернути звільнене підрозділами ЗСУ село Потьомкіне, українська армія тримає контроль над населеним пунктом.
  • Росія завдала ще одного ракетного удару по Києву, а також по залізничному мосту через Дніпро на Черкащині. Обстріл було здійснено стратегічними бомбардувальниками Військово-космічних сил РФ із району Каспійського моря.
    2 крилаті ракети було збито над морем у районі Одеси, кілька ракет все-таки досягли узбережжя і влучили в житлові будинки та господарські споруди на території області.
  • Головне управління розвідки Міноборони та білоруські журналісти-розслідувачі стверджують, що Росія останнім часом збільшила свою воєнну присутність у Білорусі. Туди перекинуто додаткові підрозділи авіації, ППО та ракетні дивізіони. Генштаб повідомив, що на території країни здійснюється підготовка російських диверсійно-розвідувальних груп для подальшого їхнього перекидання до України.
    За різними оцінками, кількість особового складу боєздатних частин армії РБ становить від 15 до 25 тис. військовослужбовців, призовників тощо. Українські експерти висловлюють сумнів у можливості ведення ними бойових дій, хоча російське командування може їх використовувати як "гарматне м’ясо", подібно тому, як робить із підрозділами "армій донбаських республік".
    За інформацією Генштабу ЗСУ, з Білорусі до Росії відправлено ще 20 вагонів боєприпасів.
    Президент Зеленський звернувся до білоруського народу та заявив, що російське керівництво втягує його у війну. Зеленський висловив переконання. що білоруси відмовляться від участі в агресії, і попередив, що Україна захищатиметься, застосовуючи будь-яку наявну зброю.
  • Керівництво РФ і надалі влатовує приховану мобілізацію. 28 червня Держдума планує ухвалити закон, що дає можливість підписання контрактів із юнаками відразу після досягнення повноліття – після закінчення середньої школи, навіть без проходження ними призовного військового вишколу.
  • За твердженням заступника міністра агропромислової політики Висоцького, Росія вкрала та вивезла з окупованих територій щонайменше 0,4 млн т зерна.

Тил

  • Глава НБУ Шевченко стверджує, що Франція готова суттєво розширити фінансову допомогу Україні.

Україна та світ

  • Велика Британія, США, Канада та Японія заборонять імпорт золота з РФ. Це друге за розміром джерело надходження валюти після енергоносіїв. За словами держсекретаря США Блінкена, ці санкції скоротять доходи РФ на суму до $19 млрд. Ще один канал торгівлі золотом, окрім Великої Британії – Швейцарія, фірми якої відмежувалися від звинувачень у співпраці з агресором.
  • Лідери держав "Великої сімки" (G7) та керівництво ЄС оголосили про запуск програми партнерства для будівництва глобальної інфраструктури із сумарним бюджетом приблизно у $600 млрд. Головними цілями програми названо перехід на "чисту" енергетику та розвиток транспорту – насамперед залізниць та портів. За словами канцлера Німеччини Шольца, лідери країн G7 серйозно стурбовані економічною кризою, що насувається, різким зниженням темпів зростання економіки і прискоренням інфляції внаслідок війни в Україні й порушення ланцюжків постачання товарів та сировини.
  • Естонська телерадіомовна компанія (ERR) повідомила, що Литва має намір застосувати право вето до рішення Єврокомісії, що готується, щодо дозволяння транзиту територією країни всіх російських вантажів, товарів із санкційного списку тощо.
  • Прем’єр-міністр Японії Кісіда оголосив про намір заморозити активи 70 російських фізичних та юридичних осіб, а також про запровадження санкцій проти 90 організацій, які мають зв’язок із воєнно-промисловим комплексом РФ.
  • Речник Пентагону Кірбі оголосив, що США готові надати Україні новітні озброєння. Для цього із зони бойових дій потрібно вивести певну кількість українських військовослужбовців, для проведення їхнього навчання застосуванню цих систем. За інформацією телекомпанії CNN, йдеться про зенітно-ракетну систему NASAMS середнього радіуса дії. Наступним пакетом допомоги, який буде оголошено цього тижня, Україні буде надано контрбатарейні радари та артилерійські боєприпаси.
    У проєкті комюніке саміту "Великої сімки" міститься пункт про безстрокову підтримку України, яка веде війну з російським агресором.
  • Амбасадорка Великої Британії Сіммонс назвала ракетну атаку Києва "вбивчим боягузтвом", оскільки удару завдано по житловому кварталу. Канцлер Австрії Нехаммер засудив обстріл і закликав до припинення кровопролиття. Президент Зеленський заявив, що щодня говорить із партнерами про постачання потужної надійної системи протиповітряної оборони. Міністр закордонних справ Кулеба закликав лідерів країн G7 відповісти на ракетний удар по Києву посиленням санкцій та збільшенням постачання важких озброєнь Україні. Президент США Байден назвав обстріл ще одним прикладом варварства Росії. Прем’єр-міністр Великобританії Джонсон підкреслив, що Захід має зберігати єдність перед російською агресією. Колишній глава МЗС Литви Лінкявічюс вважає обстріл нагадуванням учасникам саміту G7 про те, що Росія є "хворобою", тому з нею не має бути жодних компромісів та переговорів.
  • На думку міністра оборони Резнікова, для відновлення повноцінного діалогу між Заходом та РФ потрібно демілітаризувати європейську частину Росії.
  • Міністр закордонних справ Іспанії Альварес заявив, що питання про вступ України до НАТО на порядку денному не стоїть, і не стояло раніше. Тому, на його твердження, вступ України до Альянсу як привід для вторгнення є дезінформаційною кампанією російської влади.
  • За інформацією агентства Bloomberg, Росія так і не спромоглася розплатитися валютою за євробондами на суму приблизно $100 млн, що є дефолтом за суверенним боргом. Це сталося через обмеження, які запроваджено Заходом на операції з боргом та золото-валютними резервами. Для Росії це буде перший дефолт з 1918 р., оскільки країна має практично необмежені природні ресурси. Курс рубля швидко зміцнюється через неможливість його витратити всередині й зовні країни громадянами та компаніями, водночас ціни в рублях у РФ зростають, що ще більше знижує платоспроможний попит. Російська влада не визнає дефолт і заявляє, що має кошти для сплати зобов’язань, проте не має можливості зробити оплату нічим, крім рублів через "форс-мажорну ситуацію, яку створив Захід". На думку низки економістів, дефолт є, скоріш, символічним, ніж реальним, оскільки його наслідків Росія просто не помітить.
  • Радник турецького президента Калин переконаний в успішному завершенні переговорів щодо розблокування експорту українського зерна. З його слів, морський маршрут може бути запущено протягом 3–4 тижнів.
  • Уряд Польщі скасував з 1 липня безплатний проїзд для українських біженців у поїздах "Інтерсіті", також з 1 липня скасовано дотації для українців у розмірі 40 злотих на добу.
  • Голова Верховної Ради Стефанчук оголосив, що парламент ухвалить усі євроінтеграційні закони до 2025 р на виконання рекомендацій ЄС. Віцепрем’єр-міністр Стефанишина стверджує, що Рада ЄС не позбавить Україну статусу кандидата, оскільки надала його без будь-яких умов. За її словами, Єврокомісія має право лише оцінити виконання умов Україною.

 

No comments:

Post a Comment