June 26, 2022

25.06.2022: Російські війська завдали ракетного удару по Києву

Російські війська завдали ракетного удару по Києву
  • Російські війська завдали ракетного удару по Києву.
  • Литва відмовляється від поступок Росії щодо відновлення транзиту до Калінінграда.
  • Путін пообіцяв передати Білорусі ОТРК "Іскандер-М1".
  • Німеччина виділяє Україні грант у сумі €1 млрд.

Війна

Фронт

  • Росія чи не щодня завдає жорстких ракетних ударів по населених пунктах та об’єктах інфраструктури України.
    Під обстріл потрапив комплекс із ремонту автомобілів у Сарнах на Рівненщині.
    Вночі ракетний удар завдано по Харкову.
    Вранці 26 червня російські війська завдали ракетного удару по Києву. 2 ракети потрапили в житлову забудову. Підрозділи ППО збили ракету над Київщиною. Одна із ракет пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС.
    Президент Зеленський назвав ці обстріли "ракетною показухою", яка, за його словами, для Росії стратегічно нічого не змінює.
  • Російські гелікоптери обстріляли некерованими ракетами прикордонний населений пункт на Сумщині, з безпілотника скинуто гранати.
    25.06.2022 Харків
  • На півночі Харківщини відбуваються безперервні бойові зіткнення, окупанти здійснюють обстріли прифронтових населених пунктів. 
    25.06.2022 Луганщина
  • На півдні області російське командування зосередило ударне угруповання, здебільшого – з танкових батальйонних тактичних груп, яке націлене на Слов’янськ. Протягом останніх 3 днів окупантам вдалося захопити 2 населені пункти на кордоні Харківської та Донецької областей, за Богородичне на правому березі Сіверського Дінця вже понад тиждень точаться бої. Російські війська не змогли досягти успіху в наступі на Рай-Олександрівку та Слов’янськ із боку Лиману.
    25.06.2022 Сіверський Донець
  • За інформацією із соцмереж, у Сватовому на Луганщині – у глибокому тилу російських військ стався вибух на складі боєприпасів.
  • Російські війська повністю захопили Сєвєродонецьк і всі навколишні населені пункти на лівому березі Сіверського Дінця. Вони ведуть обстріли з усіх видів артилерії, танків, оперативно-тактичними ракетами, авіація завдає бомбових ударів по Лисичанську – останньому великому місту Луганської області, яке контролює ЗСУ. Заступник міністра оборони Маляр звинуватила журналістів та користувачів соцмереж у тому, що вони, нібито, зірвали операцію з виведення військ із Сєвєродонецька.
    25.06.2022 Лисичанськ
  • Окупанти після захоплення Сєвєродонецька та Гірського намагаються розвинути успіх, наступаючи на північ усією лінією бойових дій для отримання повного контролю над трасою Лисичанськ – Бахмут.
    25.06.2022 Бахмут
  • ЗСУ відбили атаку на Новолуганське з боку Горлівки та на Бахмут уздовж траси М-03 Харків – Довжанський.
  • На Донеччині атаки окупантів на Нью-Йорк (Новгородське) в околицях Горлівки, на Мар’їнку на околиці Донецька, а також на Покровське на трасі Донецьк – Запоріжжя успіху не мали.
  • У Запорізькій області на лінії фронту протягом доби змін не було.
    25.06.2022 Херсонщина
  • На Херсонщині тривають бої місцевого значення в населених пунктах на плацдармі на лівому березі річки Інгулець у районі Давидового Брода, який утримують ЗСУ, а також на південь від водосховища Криворізької ТЕС. Під обстріл потрапили 2 села на околицях Зеленодольська на південь від Кривого Рогу.

Україна та світ

  • Президент Литви Науседа заявив, що обмеження на транзит товарів до Калінінградської області зняті не будуть, попри тиск Росії й певних єврочиновників та лідерів країн ЄС. Він підтвердив, що країна й надалі виконуватиме рішення Євросоюзу щодо санкцій проти Росії. У відповідь на агресивні висловлювання російських чиновників та депутатів щодо Молдови та Литви, міністр закордонних справ Кулеба заявив, що погрози іншим державам – це все, що залишилося Росії, і вони свідчать про її слабкість.
    Президент Білорусі Лукашенко на переговорах із російським президентом Путіним заявив, що блокада транзиту санкційних товарів "подібна оголошенню війни" й висловив надію на "жорстку дзеркальну відповідь". Путін заявив, що потреби в "дзеркальній відповіді" поки немає.
    Росія невдовзі передасть білоруській армії оперативно-тактичні ракетні комплекси "Іскандер-М", здатні запускати балістичні та крилаті ракети, з ядерними боєголовками тощо. Путін наполягає на посиленні заходів безпеки для "Союзної держави" та країн ОДКБ.
    Путін наголосив на необхідності для Росії імпортозаміщення з використанням можливостей Білорусі. Він заявив, що РФ і Білорусь готові зробити все можливе для задоволення потреб світу в харчових продуктах та мінеральних добривах.
    Головне управління розвідки вважає, що ударами з території Білорусі Путін хоче втягнути країну у війну проти України та, ймовірно, Литви.
    Президент Зеленський стверджує, що ракетні атаки підтверджують недостатність санкцій, які запроваджено проти РФ.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг вважає, що Україна сама має визначити умови та дату мирних переговорів із Росією. Напередодні саміту в Мадриді Столтенберг анонсував наймасштабніше оновлення концепції колективної оборони Альянсу з часів холодної війни – збільшення чисельності військ, підвищення готовності до швидкого реагування та нарощування постачання військової техніки.
    Заступник глави Офісу президента Жовква повідомив, що українська влада поки не має наміру робити будь-які кроки щодо набуття членства в НАТО через позицію певних країн-членів Альянсу.
  • Віцепрем’єр-міністр Стефанишина заявила, що для вступу до ЄС Україні необхідно перемогти у війні та повністю відновити країну.
  • Прем’єр-міністр Великобританії Джонсон заявив про готовність надати Україні банківські гарантії ще на $525 млн через Світовий банк, Загальна сума допомоги сягне $1,5 млрд.
    Німеччина виділяє Україні €1 млрд грантової допомоги через спеціальний рахунок МВФ – угоду підписали міністри фінансів Лінднер та Марченко.
  • Група членів Конгресу США запропонувала ухвалити резолюцію, якою воєнні злочини Росії в Україні буде визнано актом геноциду. Документ не матиме юридичних наслідків, лише стане сигналом засудження дій РФ.
  • Україна звернулася до Швейцарії із проханням про надання консульських послуг своїм громадянам у Росії, які припинено після початку відкритої агресії.
    Віцепрем’єр-міністр Верещук заявила, що українські громадяни, яких було насильно депортовано до Росії, можуть повернутися на батьківщину, навіть без паспортів, які в них відбирають у фільтраційних таборах. Вона заявила, що до України їх пустять без документів, а найкращим маршрутом повернення вона назвала шлях через країни Балтії.
  • Греція з 27 червня припиняє видавання віз громадянам РФ.
  • Всесвітня організація охорони здоров’я не визнала спалах мавпової віспи світовою надзвичайною ситуацією. 

No comments:

Post a Comment