June 25, 2022

24.06.2022: ЗСУ відступили із Сєвєродонецька



ЗСУ відступили із Сєвєродонецька

  • ЗСУ відступили із Сєвєродонецька.
  • Армія РФ завдала потужного ракетного удару по військових об’єктах в Україні.
  • Суд відмовив в арешті активів російської компанії VS Energy – власника кількох обленерго.

Війна

Фронт

  • У прикордонних із Білоруссю районах на Волині запроваджено заборону на відвідування лісів для посилення оборони західної України від можливого вторгнення з Білорусі.
  • Російські війська обстріляли з артилерії з території Курської області РФ село Ходине на Сумщині.
  • На Харківщині окупанти намагаються закріпитися на поточних позиціях і присунутися ближче до Харкова, щоби полегшити ведення артобстрілів. На північ від міста підрозділи ЗСУ перейшли в контратаку та звільнили село Уди.
  • На півдні області російське командування намагається прорвати українську оборону та й надалі вести наступ на Барвінкове та Слов’янськ. Сталися зіткнення в Богородичному, Долині та Довгенькому.
    24.06.2022 Донбас
  • Українська армія веде тяжкі бої на півночі Луганщини. Підрозділи ЗСУ з невеликими втратами відступили із Сєвєродонецька до Лисичанська. Представники влади повідомили, що відхід був плановим і не спричинив жертв серед військовослужбовців. За інформацією низки телеграм-каналів, українські війська все ще ведуть ар’єргардні бої на південь від міста й утримують населений пункт Борівське, проте залишили селище Метьолкіне. Голова воєнної обладміністрації Гайдай повідомив, що виведення військ триватиме кілька днів, а понад півтисячі мешканців, дітей тощо, усе ще переховуються в підвалах підприємства "Азот". Спікер Міноборони Мотузяник закликав журналістів і користувачів соцмереж не шкодити оборонній операції та не поширювати інформацію про відведення військ, яка є закритою.
    Голова Лисичанської райадміністрації Власенко заявив. що про відступ із міста не йдеться. Російські вертольоти завдали ракетного удару по шляхопроводу, що веде до міста, що унеможливило доставлення гуманітарної допомоги.
    Окупанти ведуть наступ на Лисичанськ, їм також вдалося перерізати трасу Лисичанськ – Бахмут, захопивши Миколаївку. Траса не використовується українськими військами, які налагодили постачання паралельною дорогою.
    На південь від Бахмута російські війська провели розвідку боєм у напрямку Миронівки та Вуглегірської ТЕС. Атаку відбито, окупанти відійшли, зазнавши втрат.
  • Також вони не мали успіху атаки на Мар’їнку, Вугледар та в районі Великої Новосілки.
  • У Запорізькій області лінія фронту не змінилася, підрозділи армії РФ ведуть обстріли населених пунктів уздовж лінії фронту та сковують сили ЗСУ, щоби запобігти їхньому перекиданню на Донбас.
  • На півдні Херсонщини тривають позиційні бої та артилерійські дуелі. Підрозділи ЗСУ провели кілька контратак та розширили плацдарм на річці Інгулець у районі Давидового Брода. Відбито атаку російських військ у селі Потьомкиному на південь від водосховища Криворізької ТЕС. З важкої артилерії обстріляно населені пункти на південь від Кривого Рогу.
  • Росія завдала ще одного потужного ракетного удару по Україні. Більшість ракет було запущено російськими літаками з повітряного простору Білорусі, з території країни завдано удару ракетами ОТРК "Іскандер-М". Під удар потрапили Яворівський полігон на Львівщині, центр "Десна" на Чернігівщині, атаковано воєнні об’єкти та житлові квартали на Житомирщині, в Харкові, Запоріжжі, Дніпрі, Костянтинівці. Усього по цілях в Україні було запущено приблизно 40 ракет
    На Житомирщині війська ППО збили 10 ракет, ще 2 – над Хмельниччиною.
    Головне управління розвідки Міноборони наполягає, що погрози російських депутатів та чиновників щодо можливої ракетної атаки посольства США в Києві знову ставлять на порядок денний питання про закриття неба над столицею.
  • За інформацією білоруських журналістів, влада країни розконсервувала склади боєприпасів. Орієнтовно 100 залізничних вагонів зі снарядами та ракетами відправлено до Росії. Головне управління розвідки повідомило про підготовку Росією терактів у Мозирі для втягування Білорусі у війну проти України.
  • СБУ повідомило про викриття агентурної мережі ГРУ Генштабу армії РФ, яку очолював позафракційний депутат Деркач. За твердженням слідчих, він організовував приватні охоронні підприємства, які мали активно допомагати ударним частинам російської армії в захопленні міст. Зв’язок із московськими кураторами він підтримував через свого помічника – Колесникова, якого було затримано на початку вторгнення. Колєсніков дав свідчення, його засуджено за статтею "державна зрада".
  • У Херсоні підірвано автомобіль ще одного колаборанта – Савлученка, який був функціонером молодіжної організації "Нова Русь".
  • Офіс Генпрокурора підписав угоду про спільне розслідування воєнних злочинів Росії із Мін’юстом Франції та Нацпрокуратурою, що веде боротьбу з тероризмом.

Тил

  • На 5 місяці повномасштабної війни депутати Верховної Ради внесли законопроєкт про заборону виїзду чоловіків призовного віку (18–60 років) з низкою винятків для багатодітних батьків, поодиноких батьків, які виховують дитину, осіб, непридатних до військової служби за станом здоров’я, а також студентів та аспірантів денної форми навчання Дотепер заборону регулює лише указ президента, який набув чинності в перший день вторгнення.
  • Кабмін дозволив будівництво індивідуального житла та господарських споруд заввишки не більш ніж 2 поверхи без отримання паспорта забудови ділянки – на час воєнного стану та протягом року після його скасування.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль анонсував програму надання безповоротної допомоги активним підприємствам сфері перероблювання на суму до 8 млн грн. Гранти до 30 тис. грн може бути надано на перенавчання фахівців для роботи у сфері IT, а програмні стартапи мають шанс здобути підтримку від 0,7 до 3,5 млн грн. Головні критерії – створення 5 нових робочих місць та акцент на розробку нових технологій та рішень.
  • Офіс генпрокурора оголосив про завершення розслідування справи про узурпацію влади колишнім президентом Януковичем, який за допомоги заступника міністра юстиції Богатиря домігся скасування змін до Конституції в жовтні 2010 р., надавши собі повноваження вищі за конституційні.
  • Апеляційний адмінсуд Львова заборонив ще одну проросійську партію – "Русь єдина", яка раніше мала назву "Партія Політики Путіна".
  • Держбюро розслідувань та прокуратура не змогли обґрунтувати в суді підстави для арешту активів російської групи VS Energy, яка є власником 5 обленерго. Слідчі так і не довели, що компанію контролюють російські злочинні "авторитети"та політики, наближені до президента Путіна, попри величезну кількість матеріалів, що підтверджують ці зв’язки.
  • Нацполіція повідомила про арешт будівлі в Києві, що належить російській компанії ТВЕЛ – дочірньому підприємству корпорації Росатом, яка потрапила під міжнародні санкції.
  • Глава Укрпошти Смілянський повідомив про отримання дозволу Антимонопольного комітету на купівлю держкомпанією банку Альпарі. За його словами, придбання банку дасть змогу надавати послуги у віддалених населених пунктах, де є лише відділення Укрпошти. Остаточний дозвіл на купівлю має надати Нацбанк.
  • Шоумен Притула та блогер Лаченков протягом 3 днів зібрали 600 млн грн на купівлю 4 безпілотників "Bayraktar TB2".

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Німеччини Бербок заявила на міжнародній продовольчій конференції в Берліні, що Росія взяла в заручники весь світ, застосувавши голод як зброю. За її словами, голод загрожує 345 млн осіб, а продовольча криза перетворюється з "погрозливої ​​хвилі" на "цунамі". Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" поклали на РФ відповідальність за світову кризу продовольства. У підсумковому комюніке зустрічі підкреслено, що Росія погіршує ситуацію морською блокадою та знищенням ключової інфраструктури України. Такої ж позиції дотримується й Держдепартамент США. Генеральний секретар ООН Гутерреш прогнозує голод світового масштабу у 2023 р., якщо не вдасться припинити війну в Україні.
    На саміті БРІКС+ президент Путін заявив, що Росія нібито не перешкоджає Україні вивозити зерно з портів. За його словами, єдиною перепоною є брак "конструктивної позиції" української влади, яка не має бажання розмінувати акваторію портів.
    Держсекретар США Блінкен вважає безглуздою вимогу Росії про перевірку кожного судна, що прямує до українських портів або з них. Він не виключив нападу російського флоту на Одесу та інші порти в разі розмінування акваторії.
  • У столиці Грузії Тбілісі відбувся багатотисячний антиурядовий мітинг, учасники якого вимагали відставки уряду, який провалив процес євроінтеграції. Перед учасниками мітингу виступили президент Зеленський та голова фракції "Слуга народу" Арахамія, які пообіцяли допомогти Грузії в процесі вступу до ЄС. Маніфестанти поставили владі ультиматум із вимогою формування "уряду національної згоди", який виконає "домашнє завдання" ЄС.
    Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що питання про надання Україною статусу кандидата в члени ЄС є внутрішньою європейською справою, "головне, щоби ці процеси не спричинили великі проблеми у відносинах між цими країнами й Росією".
  • Міністр енергетики Галущенко запропонував постачати до Німеччини електроенергію, яку виробляють українські АЕС, щоби допомогти впоратися з енергетичною кризою, яка виникла внаслідок скорочення постачання російських енергоносіїв. Чиновники Єврокомісії домовилися з урядом Норвегії про збільшення постачання газу. Глава Єврокомісії фон дер Ляєн повідомила, що постачання російського газу припинено або значно скорочено 12 країнам ЄС. За інформацією видання Spiegel, уряд Німеччини розмірковує про конфіскацію частини "Північного потоку-2", щоби під’єднати трубу до морського СПГ-термінала.
    Європейський банк реконструкції та розвитку надає Молдові відновлювальний кредит у розмірі €300 млн на закупівлю газу та підготовку до надзвичайних ситуацій у разі припинення постачання із РФ.
    Конференція Енергетичної хартії в Брюсселі на вимогу української делегації позбавила Росію та Білорусь статусу спостерігачів.
  • Журналісти-розслідувачі Центру дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) встановили, що російські танкери компанії "Совкомфлот" і надалі постачають нафту до європейських портів, попри санкції, які запровадили ЄС та США. Протягом місяця виявлено щонайменше 18 судів, які порушують санкції. На думку експертів, "Совкомфлот" перереєстрував судна на дочірню компанію в ОАЕ, вони ходять під прапором Ліберії, змінюють назви та вимикають транспондери, що ускладнює відстеження маршрутів. Журналістам так і не вдалося встановити покупців нафти у Європі. На думку журналістів видання The Washington Post, санкції проти російського нафтового експорту не дають результату і їх потрібно негайно змінити. Вони повідомили, що президент Байден на саміті "Великої сімки" запропонує план зменшення надходження коштів до Росії від продажу нафти, за яку країни ЄС із моменту вторгнення заплатили $33 млрд. План передбачатиме обмеження ціни на нафту її собівартістю за допомоги контролю страхування та фінансування. Також на саміті буде запропоновано запровадити "стелю" цін на нафту, щоби запобігти неконтрольованій інфляції в усьому світі.
  • На полях саміту ЄС радник прем’єр-міністра Угорщини Орбана висловив думку, що Європа має припинити розширення санкцій проти РФ, а натомість працювати над планом перемир’я. За його словами, санкції створюють більше проблем Євросоюзу, аніж Росії.
  • Прем’єр-міністр Джонсон застеріг союзників по НАТО та країни "Великої сімки" від тиску на Україну для примусу її до невигідних умов миру, у той час, коли війна стала затяжною.
    Депутат Держдуми РФ генерал Гурульов, який брав активну участь у бойових діях на Донбасі у 2014–2015 роках. заявив, що в разі виникнення воєнного конфлікту в Калінінградській області, Росія знищить супутникове угруповання НАТО та завдасть ядерного удару по Лондону.
    Президент Литви Науседа наполягає на збільшенні військової присутності НАТО в країні через зростання загрози Росії, яка планує наступати із Білорусі, як і під час вторгнення до України.
    Міністр закордонних справ РФ Лавров звинуватив країни ЄС та НАТО в створенні коаліції для війни з Росією та порівняв їх із "Гітлером під час Другої світової війни".
    За інформацією телекомпанії CNN, США нададуть Україні ще 4 РСЗВ HIMARS до середини липня, а поки українські вояки опановують користування ними. Держсекретар США Блінкен заявив, що воєнна підтримка України триватиме й далі, а Росія вже програла у війні, оскільки платить за вторгнення надвисоку ціну.
    Координатор Ради Нацбезпеки Кірбі оголосив, що на саміті НАТО в Мадриді США запропонують концепцію посилення європейської безпеки – зміцнення оборони та збільшення сил стримування.
  • Саміт ЄС схвалив приєднання Хорватії до зони євро з 1 січня 2023 р. Процес тривав майже 5 років із моменту оголошення владою країни наміру запровадити обіг у країні європейської валюти.
    Лідери ЄС схвалили ідею запропонованого Францією "Європейської політичної спільноти" як платформи для політичного діалогу та співпраці глав держав із партнерами з усіх країн Європи, зокрема, тих, що не входять до Євросоюзу.
    Також учасники саміту підтвердили надання Україні макрофінансової допомоги в сумі до €9 млрд.
  • Сенат парламенту Канади затвердив закон про право уряду на конфіскацію російських активів та інші санкційні заходи.
  • Агентство The Associated Press повідомило про різке зростання кількості заражень коронавірусом у країнах Європи, проте смертність від нього наразі незначна. Агентство Reuters повідомило, що, за даними португальських вчених, новий вірус мавпової віспи почав швидко мутувати. Вірус передається тільки під час безпосереднього контакту, водночас хворобу можна швидко вилікувати.

Київ

  • Міністерство охорони довкілля планує оголосити пам’яткою садово-паркового мистецтва резиденцію колишнього президента Януковича "Межигір’я".

 

No comments:

Post a Comment