June 24, 2022

23.06.2022: Україна та Молдова набули статусу кандидатів у члени ЄС


Україна та Молдова набули статусу кандидатів у члени ЄС
  • Україна та Молдова набули статусу кандидатів у члени ЄС.
  • Російські війська рвуться до Лисичанська та Бахмута.
  • США виділяють Україні новий пакет воєнної допомоги на $450 млн.
  • НБУ "надрукував" ще 35 млрд грн, щоб уряд зміг заткнути дірки в бюджеті.
  • ПАРЄ визнала провину Росії в знищенні авіалайнера MH17.

Війна

Фронт

  • За інформацією Генштабу, керівництво Білорусі готове передати російській армії озброєння та важку військову техніку, що було знято з тривалого зберігання, для поповнення ударних підрозділів, що зазнають втрат на Донбасі. У Гомельській області на території аеродрому "Зябрівка" Білорусь веде будівництво об’єктів воєнної інфраструктури, після чого їх може бути передано армії РФ для розміщення воєнної бази.
    Російський президент Путін, ймовірно, планує примусити білоруського президента Лукашенка відправити війська на війну. Останніми днями точаться інтенсивні консультації між представниками двох держав. Анонсовано візит Путіна до Гродна 30 червня, а 23 червня Лукашенко приїхав до Путіна до підмосковної резиденції "Завидово". Міністр оборони РФ Шойгу заявив про намір негайно підвищити "обороноспроможність" військ "Союзної держави РФ та Білорусі" через посилення боєздатності регіонального угруповання військ та систем ППО.
    26.03.2022 Загальна мапа бойових дій
  • Прикордонні райони Сумщини обстріляні з території РФ із мінометів та РСЗВ "Град", забороненими Женевською конвенцією фосфорними боєприпасами тощо. По цивільних об’єктах завдано ударів бойовими безпілотниками. Російські війська обстріляли з артилерії та РСЗВ, завдали бомбових та ракетних атак із повітря по прифронтових населених пунктах усією лінією бойових дій і по містах у ближньому тилу. Удари завдано по Харкову, населеним пунктам у Харківській, Луганській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській та на півдні Дніпропетровщини.
    26.03.2022 Харків
  • На півночі Харківщини сталися локальні бойові зіткнення, російські війська намагаються намацати ділянку можливого прориву до обласного центру та убезпечити важливий залізничний вузол Вовчанськ.
    26.03.2022 Луганщина
  • Російське командування намагається розвинути наступ на Слов’янськ та Барвінкове за підтримки всіх видів артилерії, танків та авіації. Передовим російським підрозділам вдалося трохи просунутися на південь, атаку в Богородичному відбито.
    26.03.2022 Сіверський Донець
  • На півночі Луганщини точаться жорстокі бої. Війська РФ безперервно штурмують Сєвєродонецьк разом із підрозділами Росгвардії за підтримки артилерії та авіації. За словами голови воєнної обладміністрації Гайдая, російське командування кинуло всі сили на захоплення області. Він вважає, що українським військам, які утримують лише промзону підприємства "Азот", все-таки доведеться відійти до Лисичанська.
    26.03.2022 Лисчичанськ – Сєвєродонецьк
  • Ударні підрозділи армії РФ намагаються з наскоку увірватися до Лисичанська з півдня, після того, як українські війська відступили з Тошківки, Золотого та Гірського, траса Лисичанськ – Бахмут усе ще під контролем ЗСУ.
    26.03.2022 Бахмут
    Кілька російських батальйонних тактичних груп намагаються прорватися до Бахмута з боку Горлівки та Світлодарського водосховища, а також – з попаснянського виступу. Їм вдалося перерізати трасу М-03 Харків – Довжанський на південь від Бахмута.
    26.03.2022 Донеччина
  • У Донецькій області українські війська відбили атаки в районі Вугледара та в напрямку Великої Новосілки. 
    26.03.2022 Донецьк - Запоріжжя
  • На Запоріжжі лінія фронту залишилася незмінною.
    26.03.2022 Херсон
  • У південній частині Херсонщини тривають позиційні бої за 20 км від обласного центру, де російські війська збудували багаторівневу ешелоновану лінію оборони.
  • Над Покровськом на Донеччині війська ППО збили російську ракету. Ще дві ракети збито над Одещиною. 3 ракети вдарили по Миколаєву, пошкоджено об’єкти інфраструктури.
  • Для прискорення перекидання військ до лінії фронту окупанти намагаються розмінувати акваторію порту Бердянськ.
  • Головнокомандувач ЗСУ генерал Залужний назвав ситуацію на фронті "складною, але керованою". За його твердженням, українські підрозділи активно маневрують, а окупанти платять великою кров’ю за кожен захоплений ними метр української землі.
  • Запорізька воєнна обладміністрація підтвердила крадіжку російськими окупантами сонячних панелей у Токмаку.
  • За інформацією Сил спеціальних операцій, окупанти планують проведення "референдумів" на окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей 11 вересня – у "загальноросійський день голосування". Підготовку цих "референдумів" фактично анонсував російський президент Путін на засіданні Ради безпеки РФ.

Тил

  • Личаківський суд Львова розглядає в закритому режимі справу проти голови політради забороненої партії "Опозиційна платформа – За життя", кума російського президента депутата Медведчука. Прокуратура звинувачує його в держзраді та замаху на крадіжку національного надбання.
  • Апеляційний адмінсуд Львова заборонив ще одну партію – "Прогресивну соціалістичну партію України", яку очолює одіозна проросійська політикиня, колишня депутатка Вітренко.
  • МВС повідомило про збільшення терміну видавання ID-карт та закордонних паспортів через логістичні проблеми, через затримку постачання витратних матеріалів для друку тощо. Кабмін змінив правила видавання ID-карток в умовах режиму воєнного стану – до них не додаватиметься електронний підпис. Ці заходи дадуть можливість швидко закрити потребу у внутрішніх паспортах.
  • Митрополит ПЦУ Єпіфаній звернувся з проханням до прем’єр-міністра Шмигаля про надання в користування одного з храмів Києво-Печерської Лаври, який Московський патріархат не використовує для постійних богослужінь. Територія та будівлі Лаври у 2013 р. було передано урядом Азарова в користування УПЦ МП терміном на 50 років.
  • Банки не відреагували зростанням ставок за депозитами у відповідь на підвищення облікової ставки НБУ до 25 %, всупереч зростанню ставок за кредитами рефінансування. Банки практично припинили кредитування бізнесу.
  • НБУ викупив у Мінфіну ОВДП ще на 35 млрд грн. Це є прихованою емісією гривні. З моменту вторгнення вона склала вже понад 225 млрд грн.

Україна та світ

  • Саміт глав держав-членів ЄС підтвердив рекомендацію Єврокомісії. Лідери одноголосно вирішили надати кандидатський статус Україні та Молдові, а також європейську перспективу – Грузії. За кілька годин до саміту цю рекомендацію переважною кількістю голосів підтримав Європарламент Депутати ухвалили резолюцію, у якій закликали три країни "недвозначно продемонструвати політичну рішучість реалізувати європейські амбіції свого народу", а також прискорити реформи задля якнайшвидшого набуття членства в ЄС.
    Глава Єврокомісії фон дер Ляєн переконана, що уряди України та Молдови швидко впровадять реформи згідно з Копенгагенськими критеріями вступу до ЄС. Віцепрем’єр-міністр Стефанишина оголосила, що до кінця року Кабмін внесе до Верховної Ради понад 30 законопроєктів для євроінтеграції. Уряд готує засідання Ради асоціації Україна – ЄС, щоби продемонструвати прогрес у втіленні реформ та якнайшвидше перейти до наступного етапу процесу вступу.
    Глава представництва ЄС у Києві Маасікас наголосив, що статус є визнанням належності народу України до європейської родини та жертв, які на шляху до ЄС принесли українці. Президент Франції Макрон та міністр закордонних справ Латвії Рінкявічус привітали українською мовою набуття статусу Україною. Макрон заявив, що рішення ЄС є "сильним сигналом" Росії на тлі вторгнення до України.
    Президент Зеленський назвав це рішення "унікальним історичним моментом у відносинах України та ЄС". Він висловив сподівання, що прапор Євросоюзу висітиме в кожному українському місті поряд з українським.
    Анонсовано візит до Києва президента Молдови Санду. Його дату не оголошена з міркувань безпеки.
  • Саміт ЄС ухвалив рішення щодо подальшого посилення санкцій проти РФ та виділення фінансової підтримки Україні в сумі €9 млрд до кінця року.
  • Спікер Держдепартаменту Кірбі оголосив про затвердження ще одного пакета воєнної допомоги Україні на суму $450 млн. До нього включено постачання РСЗВ HIMARS, патрульних катерів, тягачів для артилерії та артилерійських боєприпасів.
    Міністр оборони Рєзніков повідомив, що перші системи HIMARS вже прибули до України.
    До Конгресу США внесено законопроєкт щодо навчання українських льотчиків пілотуванню американських літаків.
    Посол Австралії в Україні та Молдові Едвардс повідомив, що воєнна допомога країни Україні сягнула $285 млн.
    Посол у Німеччині Мельник оголосив про намір українського уряду придбати в німецької компанії Diehl Defence 10 систем ППО IRIS-T SLM, що дасть змогу "закрити небо" над Україною.
  • Прессекретар російського президента Пєсков оголосив, що підписання мирної угоди з Україною можливе лише за умови повного виконання нею всіх вимог Росії, що було озвучено раніше.
    Заступник голови комітету з оборони Держдуми РФ Швиткін заявив, що російська армія має завдати ракетного удару по посольству США в Києві у відповідь на постачання американських РСЗВ в Україну, що, за його твердженням, є кроком до третьої світової війни.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що ЄС сполучення з Калінінградською областю Росії не блокує, а Литва лише виконує вимогу про заборону транзиту санкційних товарів.
    Комітет Сенату США з міжнародних справ підтримав резолюцію зі зверненням до адміністрації президента Байдена про визнання Росії країною-спонсором тероризму.
    Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, якою визнала провину Росії за знищення пасажирського авіалайнера MH17, який було збито ракетою комплексу "Бук-М1" у небі над Донбасом у липні 2014 р.
    Україна звернулася до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з позовом до РФ через незаконне вторгнення, порушення права на життя, свободу та недоторканність особи та власності, а також на свободу думок та зборів.
  • Посол України в Туреччині Боднар повідомив, що Росія вивезла з окупованих територій Запорізької та Херсонської областей уже понад 0,5 млн т украденого зерна 10 кораблями під прапорами Сирії та РФ через порти Криму. За словами посла, зерно експортується до Сирії, Лівану, Єгипту та Туреччини.
    Прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон повідомив про готовність країни допомогти Україні в розмінуванні чорноморського узбережжя для розблокування експорту зерна.
    Рада Європи підтвердила, що саме Росія відповідає за глобальну продовольчу кризу. Рада закликала РФ негайно розблокувати українські порти та припинити крадіжку українського зерна.
  • Індійський реєстратор судноплавства IRClass сертифікував російські танкери, що належать компанії "Совкомфлот" через дочірню компанію в Дубаї, і це дає їм змогу й надалі транспортувати нафту морем. Формально, це рішення є легітимним, оскільки судна не ходять під російським прапором і не належать російським юрособам безпосередньо. ЄС та Велика Британія запровадили санкції проти "Совкомфлоту".
  • Уряд Великої Британії оголосив про запровадження ще одного пакета санкцій проти РФ. Оголошено заборону експорту й постачання товарів та технологій, які пов’язані з виробництвом хімічної та біологічної зброї, морських перевезень, у нафтопереробній галузі, проти експорту або використання в Росії авіаційного палива та паливних добавок, а також обігу у РФ банкнот – євро та фунтів стерлінгів. Ці обмеження чинні й на окупованих Росією територіях.
    За інформацією російського інформагентства РБК, Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) вважає, що у РФ виникла серйозна проблема із забезпеченням безпеки польотів, що може спричинити її виключення з організації.
    CISCO – одна з найбільших у світі телекомунікаційних компаній – згортає бізнес у РФ та Білорусі, і не підтримуватиме вже встановлені пристрої. У березні компанія припинила продаж обладнання.
    Виробник спортивного одягу та взуття компанія Nike закрила всі продажі у РФ та вимкнула доступ російських користувачів до сайту та мобільного додатку.
    Чехія не видаватиме візи громадянам Росії та Білорусі до березня 2023 р.
  • ЄС та Норвегія домовилися про збільшення постачання газу на тлі газового шантажу Росії. Наразі ЄС задовольняє майже чверть потреб норвезьким газом. Міністр енергетики Франції Панье-Рунаше заявила, що постачання зрідженого газу до країни відбувається точно за графіком, що дає змогу заповнити підземні сховища майже на 100 % до початку опалювального сезону, а надалі – остаточно відмовитися від постачання з РФ. Прем’єр-міністр Чехії Фіала оголосив план уряду щодо виходу з енергетичної кризи, який передбачає повну відмову від російських енергоресурсів упродовж 5 років. Він звинуватив уряд свого попередника – Бабіша в посиленні енергетичної залежності від РФ.
  • Мінфін РФ розплатився рублями за валютними зобов’язаннями на суму $234,9 млн. Кредитори не вважають цей платіж оплатою, оскільки єврооблігації було номіновано в доларах. Після місяця "пільгового періоду" може бути оголошено дефолт Росії за суверенними зобов’язаннями, що спричинить арешт її закордонних активів.
  • Вищий суд Праги відмовив українській прокуратурі в екстрадиції російського громадянина Франчетті, який брав участь у діях із захоплення Росією Криму в складі незаконних збройних формувань.
  • Європейська мовна спілка остаточно відмовилася від проведення в Україні у 2023 р. пісенного конкурсу Євробачення через міркування безпеки учасників, глядачів та журналістів.
  • Київстар розширив до 30 країн зону надання українським абонентам послуг роумінгу за внутрішньоукраїнськими тарифами, зокрема,інтернет-трафіку.
  • Всесвітня організація охорони здоров’я розглядає можливість визнання спалаху захворюваності на віспу мавп глобальною надзвичайною ситуацією.

Київ

  • Київрада заборонила на час війни продаж та запуск феєрверків, а також пересування містом транспортних засобів без глушника.

No comments:

Post a Comment