June 23, 2022

22.06.2022: Українські війська відступили від Золотого та Гірського

Українські війська відступили від Золотого та Гірського

22.06.2022 Луганщина

  • Українські війська відступили від Золотого та Гірського.
  • Росія та Туреччина нібито домовилися розблокувати транзит українського зерна.
  • Усі країни ЄС готові оголосити Україну та Молдову кандидатами в члени Союзу.
  • У російському Кам’янську-Шахтинському дроном-камікадзе завдано удару по нафтопереробному заводу.
  • Суд подовжив арешт Медведчука до 9 серпня.

Війна

Фронт

  • Начальник Головного управління розвідки Буданов вважає вторгнення з півночі наразі неможливим, попри демонстративні воєнні приготування Білорусі поблизу кордону України та подовження до липня терміну навчань із залученням резервістів. За інформацією білоруських журналістів-розслідувачів, армія РБ зводить фортифікаційні споруди поблизу кордонів із Польщею, Литвою та Україною. Росія перекинула до країни додаткові засоби ППО – ЗРК С-300 та комплекс "Панцир-С1". Командувач оборони Києва генерал-лейтенант Павлюк назвав головною загрозою для столиці масовані ракетні удари, зокрема з території Білорусі.
  • Ні на день не припиняються обстріли російськими військами населених пунктів усією лінією фронту та прикордонних із РФ районів Чернігівщини та Сумщини. На півночі Харківщини окупанти намагаються вести активні дії в напрямку обласного центру. Обстріли Харкова посилюється день від дня.
  • На південь від Ізюма армія РФ повільно просувається до Слов’янська, завдаючи потужних артилерійських та авіаційних ударів по позиціях українських військ в околицях траси М-03 Харків – Довжанський та в районі Барвінкового.
  • На півночі Луганщини оперативна ситуація для ЗСУ суттєво гіршає. Російське командування безперервно вводить у бій свіжі резерви, армія РФ і "Народна міліція ЛНР" розвивають наступ на Лисичанськ. Підрозділи ЗСУ залишили Золоте, Гірське й низку населених пунктів на південь від міста, щоб уникнути оточення. Ударні частини армії РФ наблизилися до траси Лисичанськ – Бахмут, однак так і не взяли її під контроль. На думку експертів американського Інституту вивчення війни, російські війська спробують захопити Сєвєродонецьк та Лисичанськ найближчими днями. Голова воєнної обладміністрації Гайдай повідомив, що бої в Сєвєродонецьку та селищі Сиротиному на південь від міста тривають.
    Прессекретар Міноборони Мотузяник наголосив, що, попри тяжкі втрати особового складу ударних підрозділів РФ, їм вдається просуватися вперед через колосальну перевагу в артилерії.
    Прем’єр-міністр Великобританії Джонсон вважає, що наступ російських військ гальмуватиме вже незабаром через вичерпання ресурсів.
  • На Запоріжжі українські війська посилюють тиск і просунулися вперед на поодиноких ділянках. Для посилення оборони російське командування перекидає до цього району війська з Маріуполя.
  • На півдні Херсонської області частини ЗСУ поступово просуваються до обласного центру, а також на півночі – до Снігурівки, попри завзятий опір російських військ. Окупантам так і не вдалося відбити плацдарм на річці Інгулець на південь від Давидового Броду, який українські підрозділи захопили місяць тому. На південь від Кривого Рогу російські війська ведуть обстріл населених пунктів у районі Криворізької ТЕС. По Миколаєву завдано удару 7 крилатими ракетами "Онікс", які зруйнували об’єкти цивільної та промислової інфраструктури. 2 ракети знищено на Одещині українськими підрозділами ППО. У Чорному морі перебуває угруповання Чорноморського флоту РФ у складі 5 ракетних та 3 великих десантних кораблів.
  • Операція ЗСУ на острові Зміїному триває, знищено ще один артилерійський ракетний комплекс "Панцир-С1". Начальник Головного управління розвідки Буданов заявив, що ЗСУ мають намір звільнити острів, який є ключовою точкою контролю гирла Дунаю та всього чорноморського узбережжя України.
    Триває пожежа на "вежах Бойка", по яких українські війська вдарили ракетами в понеділок. Супутникові знімки доводять, що в цьому ж районі горять ще дві російські бурові платформи.
    Українські війська завдали ракетного удару по захопленому в березні окупантами порту Скадовськ на Херсонщині.
  • Заступник міністра оборони Маляр застерегла ЗМІ та блогерів від публікації повідомлень про успіхи української армії до їхнього офіційного оголошення, оскільки, за її словами, це ускладнює виконання поставлених перед ЗСУ завдань.
  • У Кам’янску-Шахтинському Ростовській області за допомоги безпілотника-камікадзе завдано удару по нафтопереробному заводу, який до 2021 р. належав депутатам від ОПЗЖ Медведчуку та Козаку.
  • У тилу окупантів на Запоріжж та Херсонщині активно діють партизани. Протягом останніх днів скоєно підриви автомобілів кількох колаборантів, зокрема, депутата від "Слуги народу" Ковальова.

Тил

  • Міністерство інфраструктури анонсувало запуск у липні реєстру майна, яке знищене чи пошкоджене внаслідок російської агресії.
  • Глава Нафтогазу Вітренко повідомив про повне зупинення нафтоперероблення в країні через постійні російські ракетні обстріли.
  • Личаківський райсуд Львова подовжив арешт глави політради партії ОПЗЖ Медведчука до 9 серпня без права внесення застави.
  • На Житомирщині заарештовано майно щебеневого заводу, що належить білоруському органу місцевого самоврядування. Мін’юст України повідомив про розірвання угод із Білоруссю щодо роботи з архівами.
  • Чиновники НБУ у звіті про фінансову стабільність згадали про необхідність докапіталізації "кількох" держбанків.
  • Нацбанк домовився з 2 швейцарськими банками щодо можливості обміну до 10 тис. грн за офіційним курсом біженцями, що мають дозвіл на тимчасове перебування в країні.

Україна та світ

  • У четвер розпочнеться саміт лідерів ЄС, однією з головних тем порядку денного якого буде надання Україні та Молдові статусу кандидатів у члени Союзу. Напередодні саміту глава Єврокомісії фон дер Ляєн закликала всіх глав держав ухвалити рішення консенсусом (одностайно). Президент Зеленський провів телефонні переговори з 11 лідерами країн Європи із проханням підтримати євроінтеграційний процес України. Він також уперше з моменту вторгнення зв’язався з президентом Молдови Санду для обговорення взаємодії та допомоги на шляху до ЄС.
    Віцепрем’єр-міністр із євроінтеграції Стефанишина заявила, що українська влада планує виконати всі вимоги ЄС до кінця року, що дасть змогу розпочати переговори про вступ.
    Прем’єр-міністр Грузії Гарібашвілі звинуватив главу президентської фракції Арахамію в створенні перешкод для надання країні статусу кандидата в члени ЄС. Арахамія назвав звинувачення грузинського чиновника "фейком". Він заявив, що назвав фактичного власника владної партії "Грузинська мрія" Іванішвілі "проросійським олігархом", який тримає в руках "маріонетковий уряд", і додав, що українська влада максимально допомагатиме Грузії на шляху до ЄС.
  • Канцлер Німеччини Шольц вважає малоймовірними мирні переговори між Україною та Росією через позицію президента Путіна. Шольц заявив, що допомогу Україні буде збільшено, а Німеччина посилить угруповання своїх військ у Балтійському регіоні для захисту території НАТО. Він не вважає правильним денонсування Основоположного акту Росія – НАТО, оскільки, за його словами, це зіграє на користь Путіну та його пропаганді. Канцлер висловився проти укладання будь-яких угод із РФ щодо України без її участі та нав’язування їй умов "миру", які диктуватиме Путін. Уряд Німеччини попередив Росію про неприпустимість "контрзаходів" щодо Литви, що порушують міжнародне право.
    Президент Польщі Дуда вважає, що переговори про мир має ініціювати сам Путін – для цього потрібно так "закрутити гайки", щоб у нього не лишилося іншого виходу. Дуда наголосив, що вести бізнес "як завжди" з Росією Заходу вже не вдасться.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг хотів би, щоби Фінляндія та Швеція приєдналися до Альянсу вже на нинішньому саміті, але не може цього гарантувати. Представники Держдепартаменту США тиснуть на Туреччину, щоби вона відкликала свої вимоги, що дасть можливість вступити до НАТО обом країнам. Представник відомства Донфрід назвала переговори з претендентами та Туреччиною в офісі Альянсу "конструктивними".
    Президент Литви Науседа вважає країну готовою до можливих дій РФ у відповідь на припинення транзиту санкційних товарів до Калінінградської області. Водночас він висловив упевненість, що воєнних сутичок вдасться уникнути, оскільки країни Балтії є членами НАТО.
    Російські війська під час навчань у Калінінградській області моделювали ракетні удари по Естонії. Естонський міністр оборони Лаанет назвав ці дії "навіть корисними", оскільки країнам Балтії буде легше довести партнерам з Альянсу реальність російської загрози.
  • Турецьке видання Milliyet повідомило, що під час переговорів представників міністерств оборони РФ та Туреччини в Москві було досягнуто згоди про відкриття Росією морського шляху для вивезення українського зерна, а також надано дозвіл на виліт турецьких літаків з аеропорту Бориспіль. Прессекретар МЗС Ніколенко оголосив, що конкретних домовленостей щодо переговорів із РФ про розблокування чорноморського транзиту зерна за участю Туреччини та ООН немає, а для України принциповими є питання безпеки.
    За інформацією з окупованих територій, Росія прискорює вивіз краденого українського зерна із Запорізької та Херсонської областей, для чого розчищає акваторії портів Бердянськ та Маріуполь.
  • Євросоюз має намір тимчасово відновити роботу вугільних електростанцій для компенсування скорочення постачання російського газу. Водночас Європарламент ухвалив резолюцію щодо підтримання курсу ЄС на скорочення викидів парникових газів та поступового впровадження до 2032 р. вуглецевого збору на виробництво металів, цементу та іншої продукції.
    Глава Міжнародного енергетичного агентства Бірол порадив ЄС готуватися до припинення постачання газу з РФ цієї зими, що є, на його думку, практично неминучим.
    Компанія "Оператор ГТС України" звинуватила Газпром в енергетичному шантажі Європи. Пресслужба компанії наголосила, що Росія має всі можливості для компенсування зниження постачання внаслідок зупинення на ремонт "Турецького потоку" та "Північного потоку-1" збільшенням транзиту через Україну.
    Віцеканцлер Німеччини Хабек готовий за 2 тижні запровадити заходи другого етапу плану дій у надзвичайній ситуації з постачанням газу.
  • Фінська лакофарбова компанія Tikkurila йде з Росії та продає 3 свої фабрики. Компанія IKEA припиняє оренду площ у великих торгових центрах.
    Найбільші російські сировинні трейдери планують перенесення або вже перевели офіси продажу зі Швейцарії до Об’єднаних Арабських Еміратів через санкції ЄС.
    Через зупинення завантаження російського аміаку в порту Південний, який доставлявся туди аміакопроводом Тольятті-Одеса, найбільший в РФ виробник добрив Уралхім так і не спромігся знайти жодного морського термінала для відвантаження продукції на експорт.
    Держдума РФ у першому читанні ухвалила законопроєкт про оголошення державною таємницею інформацію про золотий запас і міжнародні резерви країни.
    Президент Путін підписав закон про виплату всіх зовнішніх та боргів країни рублями. Це не врятує країну від дефолту, оскільки кредитори вимагають виплати лише у валюті.
    80 % респондентів опитування, яке проведено службою "Євробарометр" на замовлення Єврокомісії, підтримують санкції ЄС проти Росії.

 

No comments:

Post a Comment