June 22, 2022

21.06.2022: Окупанти ведуть наступ на Луганщині


Окупанти ведуть наступ на Луганщині

  • Окупанти ведуть наступ на Луганщині.
  • Ракетним ударом знищено російську базу на острові Зміїний.
  • Верховна Рада повернула оподаткування імпорту та надала преференції індустріальним паркам.
  • Кабмін відправлятиме безробітних на громадсько-корисні роботи за місяць після взяття на облік.

Війна

Фронт

  • За словами прессекретаря Міноборони Мотузяника, поблизу кордону з Україною зосереджено приблизно 7 батальйонів армії Білорусі – до 4,0 тис. військовослужбовців. Також на території країни розквартировані підрозділи армії РФ, але їхня кількість незначна.
  • Прикордонні райони Чернігівщини та Сумщини обстріляно з мінометів та важкої артилерії, на один із населених пунктів скинуто вибуховий пристрій із безпілотника. У Брянській та Курській областях російське командування тримає до 3 батальйонних тактичних груп (БТГр) для запобігання перекиданню українських підрозділів на посилення угруповання на Донбасі.
    21.06.2022 Харків
  • Під жорстокий обстріл із РСЗВ Ураган потрапив Харків, зруйновано житлові будинки та депо метрополітену. Також обстріляно населені пункти на лінії фронту в районі Печенізького водосховища та на північ від обласного центру. Російські війська намагаються контратакувати для повернення контролю за околицями міста.
    21.06.2022 Луганщина
  • Окупанти відновили наступ на південь від Ізюма в напрямку на Барвінкове та Слов’янськ за підтримки артилерії, РСЗВ та фронтової авіації. У Богородичному на березі Сіверського Дінця атаку було відбито.
  • На півночі Луганщини посилилися кровопролитні бої. Російські війська поступово просуваються вперед, попри великі втрати. Вони впритул підійшли до Лисичанська, який постійно зазнає обстрілів з артилерії та бомбово-ракетних атак із повітря. Голова Луганської воєнної обладміністрації Гайдай повідомив, що окупантам вдалося захопити Тошківку на південь від Лисичанська. Зіткнення точаться в прилеглих населених пунктах – Устинівці, Підлісному, Мирній Долині, Білій Горі, Гірському.
    21.06.2022 Лисичанск
    Виникла реальна небезпека оточення українських частин у Золотому. За оцінкою експертів американського Інституту дослідження війни, російське командування перекидає до регіону свіжі резерви для захоплення всієї території області протягом найближчого тижня.
  • Атаки на Миронівську ТЕС та Новолуганське з боку Горлівки та Світлодарського водосховища – відбито.
  • Лінія фронту в Донецькій та Запорізькій областях не змінилася, авіація та артилерія окупантів завдали ударів по прифронтових населених пунктах та позиціях українських військ.
    21.06.2022 Херсонщина
  • За інформацією Оперативного командування "Південь", підрозділи ЗСУ поступово просуваються до Херсона, зламуючи ешелоновану оборону російських військ. Окупанти намагаються запобігти наступу ВСУ на Берислав із плацдарму на р. Інгулець, який може розсікти російське угруповання навпіл. Окупанти знову обстріляли з важкої артилерії села та селища в околицях Криворізької ТЕС. Крилатими ракетами завдано ударів по Миколаєву та Очакову, обласний центр обстріляно із РСЗВ "Ураган".
  • Українські війська завдали удару по острову Зміїний. Окупанти зазнали значних втрат у живій силі та техніці, зокрема, знищено ЗРК "Панцир", радіолокаційну станцію, установку РЕБ, а також склад боєприпасів.
    Російські ЗМІ повідомляють, що окупантам так і не вдалося загасити пожежу на бурових платформах "Чорноморнафтогазу", які в понеділок зазнали ракетного удару українських військ.
  • За даними розвідки, у Криму на станції Джанкой підготовлено до відправлення ешелон із річковими катерами та паливом для них, які можуть бути використані для висадки десанту на Каховському водосховищі та в районі Запоріжжя.
  • Головне управління розвідки повідомило про обмін загиблими. На контрольовану територію повернуто 35 тіл українських військовослужбовців, в обмін передано 50 трупів російських вояків.
  • Генеральний прокурор США Гарланд прибув до Києва для обговорення процесу виявлення, арешту та судового переслідування осіб, які вчинили воєнні злочини на території України під час російської агресії. Він провів переговори з генпрокурором Венедиктовою, після чого оголосив про створення групи для розслідування воєнних злочинів. Її очолить "полювач за нацистами" американського Мін’юсту Розенбаум. Американські прокурори також візьмуть участь у боротьбі зі схемами уникнення санкцій російськими олігархами та чиновниками.

Тил

  • Президент Зеленський підписав закон про ратифікацію Стамбульської конвенції про захист жінок від насильства та різних форм дискримінації, яка викликала вкрай неоднозначну реакцію в суспільстві та з боку церков різних конфесій.
  • Верховна Рада ухвалила закон про поновлення оподаткування імпортованих товарів та митних зборів на автомобілі з 1 липня.
    Прийнято закони про митні та податкові пільги для переробних та науково-технічних підприємств, що працюють в індустріальних парках.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про запровадження мораторію на підвищення тарифів на газ та теплопостачання на період чинності режиму воєнного стану плюс 6 міс. після його скасування чи припинення.
    На думку низки експертів, ці нововведення погіршують і без того вкрай тяжку ситуацію в економіці й надають певним підприємствам конкурентні переваги. Закон про індустріальні парки може стати лазівкою для олігархів для ухилення від податків. А "мораторій" на підвищення тарифів ймовірно пролобійований особами, які пов’язані з газовим бізнесом.
    За основу прийнято законопроєкт про "митний безвіз" – про гармонізацію Митного кодексу з європейським та впровадження системи транзитних декларацій NCTS.
    Глава парламенту Стефанчук вніс кандидатуру на посаду уповноваженого з прав людини – депутата Лубенця з групи "За майбутнє", яку контролює олігарх Коломойський. Денисову, яку Верховна Рада відправила у відставку в травні, має намір оскаржити звільнення в суді, оскільки, на її думку, підстав для цього не було. Лубинця неодноразово помічено в неперсональному голосуванні ("кнопкодавстві"), він також був фігурантом антикорупційних розслідувань та справи про контрабанду з "республік" Донбасу у 2016 р. (разом із депутатом від ОПЗЖ Ківою).
  • Кабмін обмежив виплати з безробіття 1 місяцем. Починаючи з другого місяця осіб, яких зареєстровано центрами зайнятості, буде залучено на громадські роботи з виплатою мінімальної зарплати: розбір завалів, будівництво оборонних споруд, роботи з доброустрою або в сільському господарстві.
    Прем’єр-міністр Шмигаль анонсував запуск проєкту "еРобота", через який уряд планує надати до 20 тис. грантів на рік на запуск нового бізнесу в сумі до 250 тис. грн. Аграріям, які є власниками землі або орендують її, може бути виділено 3–5 тис. грантів на суму до 7 млн ​​грн на створення теплиць та садів.
  • Глава Нафтогазу Вітренко заявив, що для виконання встановленого Кабміном завдання з доведення запасів газу в підземних сховищах до 19 млрд м³ потрібно імпортувати 5,8 млрд м³, що коштуватиме бюджету до $8 млрд. Чиновник вважає, що з огляду на втрату частини підприємств країні цілком вистачить 15 млрд м³ газу для проходження опалювального сезону.
    Вітренко оголосив, що в липні Нафтогаз має намір подати позов до арбітражу проти Газпрому за прокачування газу нижче за законтрактовані обсяги, попри те, що російський монополіст регулярно сплачує весь обсяг транзиту.
  • Київський апеляційний суд відпустив під домашній арешт колишнього депутата та командира батальйону "Донбас" Семенченка (Гришина). Начальник Головного управління розвідки Буданов просив суд відпустити Семенченка під його особисте зобов’язання, щоби він узяв участь у бойових діях на фронті.
  • В Україні вже заборонено діяльність 10 проросійських партій. Апеляційний адмінсуд Львова розглядає позови Мін’юсту щодо заборони ще 7 партій.
  • НБУ випустив звіт про фінансову стабільність – перший із початку широкомасштабного вторгнення. Втрати України від зруйнованого житла, виробництв та об’єктів інфраструктури склали 50 % ВВП або близько $100 млрд, інвестиційну діяльність припинено. За оцінкою голови Європейського інвестиційного банку Хоєра, Україні може знадобитися до €1 трлн для відшкодування збитків, що завдано російською агресією.
    Банківський сектор став збитковим уперше за 5 років унаслідок воєнних дій та зростання відрахувань до резервів. Чиновники регулятора вважають, що кредитний портфель банків скоротиться на 20 %. Лише половина з першої двадцятки найбільших банків залишаться операційно прибутковими.
    Ринок продажів нового житла в Києві завмер, у західних областях ситуація трохи краща. Попит на вторинне житло скоротився приблизно вдвічі, ціни на нього суттєво впали. Попит на оренду житла зменшиться орієнтовно у 2 рази, ціни на оренду знизилися майже на 40 %. Реальні доходи населення швидко скорочуються, з початку воєнних дій вони впали на чверть. Водночас інфляція зростає шаленими темпами, тому реальні доходи працівників зменшуватимуться й далі.
    Міністр фінансів Марченко на зустрічі з представниками Європейської бізнес асоціації заявив, що з початку вторгнення бюджет отримує лише 70 % податкових та 30 % митних надходжень, проти довоєнного рівня.
    Заступник голови НБУ Ніколайчук стверджує, що доходи ресторанного бізнесу зростають і вже становлять приблизно 2/3 довоєнного рівня.
  • Мінфін знову провалив розміщення воєнних облігацій. Чиновникам вдалося продати ОВДП лише на 1,2 млрд грн та $221,8 млн. Ба більше термін погашення практично всіх гривневих ОВДП – 3 місяці, а їхню прибутковість встановлено на рівні 9,5 % річних.

Україна та світ

  • Уряд Німеччини оголосив, що до України незабаром надійде 7 САУ Panzerhaubitze 2000, 3 системи залпового вогню MARS II з боєприпасами, 30 зенітних танків Gepard, система ППО IRIS-T SLM, 10 протидронових рушниць, 80 пікапів, 22 вантажівки та система контрбатарейної боротьби COBRA Також коштом Німеччини буде переобладнано та передано ЗСУ 45 бронетранспортерів M113 армії Данії. За словами міністра оборони Резнікова, кілька САУ PzH 2000 вже залучені до бойових дій.
    Уряд Словаччини оголосив про готовність надати Україні винищувачі МіГ-29 за умови, що Польща та Чехія візьмуть під захист її повітряний простір. Країна відмовилася передати ЗСУ 30 танків Т-72 радянського виробництва через те, що Німеччина запропонувала на заміну лише 15 танків Leopard 2A4.
    Міністр закордонних справ Польщі Рау заявив, що без допомоги США Європа не в змозі захистити себе від російської воєнної загрози.
    На тлі загострення відносин Росії з Литвою, до Калінінграда прибув секретар Ради безпеки РФ Патрушев, який провів нараду щодо загроз, які виникли внаслідок фактичної блокади анклаву.
    Прессекретар Держдепартаменту Прайс підтвердив відданість США 5 статті договору НАТО. США захистять Литву в разі ескалації агресії Росії. Він заявив, що американська адміністрація підтримує безпрецедентні економічні заходи, які вжили Литва та інші союзники проти РФ після вторгнення російських військ до України. Президент Байден заперечує наявність розколу між США та європейськими союзниками.
    Представник України при ООН Кислиця на засіданні Ради Безпеки, яке було присвячено ситуації в Україні, заявив, що наразі з’явився шанс покінчити з російським фашизмом. Він нагадав, що в 1991 р. після розпаду СРСР голосування про приймання до організації Росії як його правонаступника не відбулося.
  • Турецьке видання Milliyet повідомило, що наступного тижня в Стамбулі відбудуться переговори про розблокування експорту українського зерна чорноморським маршрутом за участю представників Туреччини РФ, України та ООН.
    Єврокомісія виділила €600 млн із резервів для ліквідації загроз продовольчій безпеці в країнах Африки, Карибського басейну та Тихого океану, з яких €150 млн – грантова підтримка.
  • Президент Зеленський провів "плідну" розмову з угорським президентом Орбаном. Він подякував Орбану за приймання українських біженців та підтримку статусу кандидата в члени ЄС, а також запросив його відвідати Україну.
    З прем’єр-міністром Люксембургу Бетелем Зеленський обговорив санкції проти Росії, продовольчу кризу та блокаду українських чорноморських портів.
  • Прессекретар Держприкордонслужби Демченко повідомив, що віза для громадян РФ не буде 100 % гарантією в’їзду до України. Безвізовий режим із Росією буде скасовано 1 липня.
  • Держдума РФ ухвалила закон про легалізацію "паралельного експорту", тобто, про ввезення товарів до країни без згоди правовласника.
    Мережа спортивних товарів Decathlon з 27 червня закриває магазини у РФ і зупиняє продаж через сайт.
    Євросоюз обговорює можливість включення до наступного пакета санкцій обмеження операцій із російським золотом.
  • За інформацією компанії "Метінвест", у порту Маріуполя на момент вторгнення було складовано 234 тис. т металу. Окупанти вже почали його вивезення – російське судно РМ-3 здійснило 3 рейси до Таганрогу з краденим металом, до Новоросійська прямує турецьке судно Azov Concord під прапором Мальти.

Київ

  • У додатку "Київ цифровий" завершилося рейтингове голосування про перейменування 296 вулиць, провулків, проспектів та площ, назви яких пов’язані з Росією або її сателітами. Результати голосування стануть підставою для ухвалення депутатами Київради рішень про перейменування.

No comments:

Post a Comment