June 21, 2022

20.06.2022: Українські війська завдали ракетного удару по "вежах Бойка" поблизу Одеси

Українські війська завдали ракетного удару по "вежах Бойка" поблизу Одеси

  • Українські війська завдали ракетного удару по "вежах Бойка" поблизу Одеси.
  • Україна готова приєднатися до "Ініціативи трьох морів"
  • Литва закрила транзит санкційних товарів до Калінінградської області РФ.
  • Газпром не має наміру збільшувати постачання газу до Європи.

Війна

Фронт

  • З території РФ обстріляно населені пункти Сумщини за 15 км від кордону. Російські війська впродовж доби вели обстріли з артилерії та РСЗВ, авіація завдала бомбових і ракетних ударів по населених пунктах усією лінією фронту від півночі Харківщини до Криворізького району Дніпропетровщини.
    20.06.2022 Загальна мапа бойових дій
  • Мер Харкова Терехов повідомив про значне посилення обстрілів міста російською артилерією, системами залпового вогню та ракетами ОТРК "Іскандер-М". Окупанти нарощують інтенсивність атак на позиції українських військ на північ від міста.
    20.06.2022 Харків
  • На Харківщині окупанти завершили будівництво тимчасової переправи через річку Оскіл у Куп’янську, що дає їм можливість перекидати підкріплення до Ізюма та Сєвєродонецьк залізницею.
    20.06.2022 Луганщина
    Контрнаступальні дії українських військ на захід від Ізюма змусили російське командування відтягнути частину сил на прикриття важливої ​​траси М-03 Харків – Довжанський. Ударні підрозділи армії РФ без успіху намагаються наступати в напрямках Богородичного, Слов’янська та Барвінкового. З боку Лимана ЗСУ надійно утримують позиції в районі Райгородка.
    20.06.2022 Сєвєродонецьк – Попасна
  • Тривають жорстокі бої в промзоні Сєвєродонецька, де закріпилися українські війська. Окупанти намагаються опанувати містом, попри величезні втрати в живій силі й техніці.
    Російські війська намагаються наступати на Лисичанськ правим берегом Сіверського Дінця, а також із Попаснянського виступу. Бойові дії безупинно точаться в районі траси Лисичанськ – Бахмут, спробу окупантів провести розвідку боєм у районі села Миколаївка було відбито. 
    20.06.2022 Донецьк – Запоріжжя
  • У Донецькій та Запорізькій області лінія фронту залишилася без змін, російські війська посилили обстріли та бомбово-ракетні удари по населених пунктах у ближньому тилу ЗСУ.
    20.06.2022 Херсон
  • У районі Херсона точаться позиційні бої. За інформацією Оперативного командування "Південь", українські війська проламують першу лінію оборони армії РФ, населені пункти переходять із рук до рук. Через можливі бої районі обласного центру віцепрем’єр-міністр Верещук закликає мешканців виїхати на контрольовану територію через Крим, оскільки перехід через лінію фронту наразі неможливий.
  • Російські ЗМІ повідомили про ракетний удар ЗСУ по бурових нафтогазових платформах "Чорноморнафтогазу", які були захоплено російськими десантниками ще у 2014 р. Йдеться про т.зв. "вежі Бойка", які були куплені українським урядом за подвійною ціною у 2011 р. з використанням корупційної схеми в момент, коли політик обіймав посаду міністра енергетики. Глава окупаційної влади Криму Аксьонов повідомив, що на платформах виникли пожежі, кілька людей із персоналу вдалося врятувати. За інформацією низки ЗМІ, ракетами пошкоджено і третю вежу. Українське командування повідомило, що Росія мілітаризувала платформи, встановивши на них засоби ППО та радіоелектронної боротьби. Вежі розташовані на відстані 70–80 км від узбережжя Одещини та Херсонщини, обладнання, яке на них встановлено, давало можливість здійснення ефективного контролю всієї північно-західної акваторії Чорного моря, українських портів тощо. Інформацію про ракетний удар по о. Зміїний не підтвердився. Аксьонов стверджує, що Крим надійно прикрито підрозділами ППО РФ, а території півострова, а також мосту через Керченську протоку нічого не загрожує.
  • Відразу після атаки платформ російський флот випустив 14 крилатих ракет по Одесі, по об’єктах у гирлі Дунаю та Білгород-Дністровському районі Одеської області, а також по Очакову.
  • Віцепрем’єр-міністр Верещук стверджує, що з моменту повномасштабного вторгнення окупанти примусово вивезли до Росії 1,20 млн українських громадян, зокрема, 0,24 млн дітей. За даними Федеральної міграційної служби РФ, до країни в’їхали майже 2 млн українських громадян.
  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Росія не може гарантувати життя американським добровольцям, які потрапили в полон. Пєсков стверджує, що на них не поширюються положення Женевських конвенцій, попри те, що громадяни США уклали контракти зі ЗСУ.
  • Російські чиновники отримуватимуть подвійну зарплату за відрядження на Донбас та інші окуповані території.

Тил

  • Верховна Рада ухвалила закон про основи антикорупційної політики на 2022–2025 роки. Координацію стратегії покладено на Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК). Віцепрем’єр-міністр Стефанишина пообіцяла, що Кабмін наприкінці кінця тижня оприлюднить план виконання реформ в антикорупційній сфері на виконання вимог Єврокомісії. Йдеться насамперед про призначення голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), яке з осені торпедують члени комісії, яких контролює Офіс президента.
    Депутати ратифікували Стамбульську конвенцію про протидію насильству щодо жінок. Конвенція викликала вкрай неоднозначну реакцію суспільства та церков різних конфесій через використання в тексті гендерної термінології.
    Прийнято закон про економічне стимулювання розведення лісів та легалізацію самосійних лісів.
    Ратифіковано угоду про скасування ввізного мита та квот у торговельних відносинах із Великою Британією. Угода діятиме принаймні рік, її дію може бути подовжено.
    Прийнято рамковий закон про управління відходами відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС. Закон розширює відповідальність виробника та обумовлює притягнення до процесу місцевої влади. Планується запровадження муніципального збору на зберігання певних категорій відходів – медичних (шприци, маски) та небезпечних (ртутних термометрів, люмінесцентних ламп і т.і.)
  • Міністр інфраструктури Кубраков очікує на стабілізацію ситуації з постачанням пального ближче до осені. Чиновники стверджували, що дефіцит палива буде ліквідовано ще в травні – після скасування держрегулювання цін на нього, проте цього не сталося.
  • Освітній омбудсмен Горбачов звинуватив місцеву владу регіонів у затримці виплати зарплати вчителям.
  • Львівський апеляційний адмінсуд заборонив ще одну проросійську партію – "Опозиційну платформу – За життя". СБУ звинувачує її функціонерів у дестабілізації ситуації в країні, поширенні антиукраїнської пропаганди, закликах до повалення конституційного ладу, порушенні суверенітету та територіальної цілісності України, пропаганді війни та насильства. Депутати Верховної Ради, яких було обрано за списками цієї партії, ще наприкінці березня вийшли з фракції та створили нову депутатську групу – "Відновлення України".
  • НАБУ повідомило про передавання до суду справи "плівок Вовка" – про участь колишніх та чинних суддів Окружного адмінсуду Києва в прийнятті замовних рішень, а також у змові для встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів та Вищою радою правосуддя.
  • Заступник голови НБУ Ніколайчук висловив надію, що Мінфін таки підвищить дохідність "воєнних" держоблігацій після збільшення регулятором облікової ставки з 10 % до 25 %. За його словами, це дасть можливість стримати темпи зростання інфляції з огляду на відновлення ділової активності. Чиновники Нацбанку прогнозують, що їм вдасться не допустити зростання інфляції за підсумками року на понад 20 %. Низка експертів скептично оцінюють цю заяву, оскільки в усій країні зарплати працівників знижуються, а ціни на безліч продовольчих товарів та паливо зросли у 2 й більше разів.

Україна та світ

  • Президент Зеленський виступив відеозв’язком перед учасниками саміту ініціативи "Трьох морів". Він наголосив на важливості участі України в спільних логістичних, енергетичних та інших програмах країн-учасниць. Прем’єр-міністр Польщі Моравецький наголосив на важливості приєднання України до ініціативи, у якій беруть участь 12 країн – Польща, держави Балтії, Австрія, Чехія, Словаччина, Угорщина, Румунія, Болгарія, Словенія та Хорватія. Перед самітом Зеленський узгодив позиції із президентом Польщі Дудою.
  • Президент Європейської Ради Мішель вважає, що майбутнє України, Молдови та Грузії нерозривно пов’язане із Європою. Лідери країн Євросоюзу обговорять на саміті наприкінці тижня процес його розширення, зокрема, приєднання країн Західних Балкан, які очікують на отримання статусу кандидатів уже майже 20 років. Також буде розглянуто пропозицію Франції щодо створення якогось "Європейської політичної спільноти", подолання продовольчої кризи та обговорено результати конференції щодо майбутнього Європи та шляхів удосконалення управління ЄС. Глава МЗС Естонії Сутт повідомив, що саміт розгляне пропозиції про наступний, сьомий пакет санкцій проти РФ, у сфері енергетики та постачання енергоресурсів тощо.
    У столиці Грузії Тбілісі відбувся багатотисячний мітинг опозиції без партійної символіки на підтримку євроінтеграції під гаслами: "Додому, до Європи" та з вимогами деолігархізації та звільнення з в’язниці колишнього президента Саакашвілі. Представники партії влади назвали акцію "деструктивною"
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що жодна з країн ЄС не заперечує проти надання Україні статусу кандидата. Цю інформацію підтвердив і представник уряду Угорщини. Спікер Сейму Латвії Мурнієце вважає надання Україні статусу кандидата моральним зобов’язанням ЄС. Віцепрем’єр-міністр Стефанишина повідомила, що обговорення остаточного тексту рішення все ще триває, і висловила впевненість, що воно буде ствердним,
  • На тлі скорочення постачання газу з РФ, глава Єврокомісії фон дер Ляєн застерегла країни ЄС від повернення до використання вугілля як палива для електростанцій та запропонувала їм різко збільшити інвестиції у відновлювані джерела енергії. Представники уряду Німеччини оголосили про намір розконсервувати вугільні ТЕС до 2024 року, щоби компенсувати дефіцит енергоресурсів. Раніше подібне рішення ухвалила Австрія. Частину енергії, що бракує, може бути імпортовано з України, яка отримала додаткові квоти в європейській енергосистемі ENTSO-E.
  • Директор компанії "Оператор ГТС України" Макогон заявив, що Україна має достатні потужності для компенсації зниження постачання газу "Північним потоком-1". Він підкреслив, що Газпром прокачує через українську трубу всього 60 % законтрактованого обсягу транзиту, причому, поточний обсяг прокачування – у 6 разів менший за проєктний. Газпром звинуватив Канаду у відмові повернути з ремонту турбіни, які потрібні для збільшення прокачування "Північним потоком-1". Газпром відмовився від бронювання додаткових потужностей української ГТС на липень, попри різке скорочення постачання іншими маршрутами. На думку низки експертів, Газпром приховує інформацію про суттєве скорочення видобутку на основних родовищах.
  • Комітет з оборони палати представників Конгресу США планує закласти до воєнного бюджету 2023 р допомогу Україні в розмірі $450 млн. Законопроєкт передбачатиме встановлення контролю Конгресу над поповненням запасів озброєнь, які було передано Україні армією США, союзниками та партнерами.
  • Президент Зеленський констатував брак прогресу на переговорах щодо розблокування морського маршруту експорту українського зерна. Він заявив членам Африканського союзу, що Україна налагоджує паралельні шляхи експорту, зокрема, залізницею та річковим транспортом до портів сусідніх країн. За його словами, в Україні буде створено посаду спецпредставника в справах Африки, а депутати Верховної Ради та міністр закордонних справ незабаром відвідають країни півночі континенту, які є найбільшими імпортерами українського продовольства.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель надіслав главам МЗС країн Африки листа, у якому заявив, що загроза голоду не є наслідком санкцій проти РФ. Боррель наголосив, що продовольчу кризу створено керівництвом Росії, яке розв’язало війну та блокує вивезення зерна з чорноморських портів України. Він назвав блокаду воєнним злочином, який зачіпає весь світ.
    Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) проведе найближчим часом дебати щодо наслідків блокади Чорного моря Росією.
    Мінагрополітики повідомило, що західні партнери незабаром передадуть Україні спеціальні поліетиленові рукави для тимчасового зберігання до 200 тис. т зерна, а також ковпаки, кожним із яких можна накрити до 5 тис. т продукції.
  • За інформацією агентства Bloomberg, Євросоюз найближчими днями планує погодити деталі пакета фінансової допомоги Україні в розмірі €9 млрд, що буде містити 25-річні позики із 10-річним пільговим періодом. Відсотки цих позик погашатимуться коштом бюджету ЄС. Радник президента з економічних питань Устенко заявив, що цього року держборг України може зрости до 80–85 % ВВП, тоді, як торік він був меншим за 50 %. Борг зростає, навіть, з огляду на те, що левова частина допомоги є грантовими коштами, які не потрібно повертати, і за якими не нараховуються відсотки.
  • Глава МЗС Тайваню Ву оголосив, що уряд країни надасть фінансову та матеріальну допомогу на відновлення Бучі, Чернігова, Харкова, Одеси, Сум та Запоріжжя.
  • Головний редактор російської "Нової газети" Муратов продав свою нобелівську медаль на аукціоні за $103,5 млн. Кошти буде направлено ЮНІСЕФ для допомоги українським дітям-біженцям.
  • Уряд Литви заборонив транзит своєю територією санкційних вантажів залізницею до Калінінградської області, що викликало вкрай нервову реакцію влади РФ. Балтійський флот негайно розпочав військові навчання з артилерійськими та ракетними стрільбами. МЗС РФ викликало посла ЄС для надання пояснень щодо обмежень. Литовська влада у відповідь повідомила, що заборону введено з 17 червня на виконання четвертого пакета санкцій ЄС, про що Росію було повідомлено заздалегідь. Депутат Ради Федерації РФ Клімов заявив, що дії Литви розв’язують Росії руки "для розв‘язання питання в будь-який спосіб". Прессекретар російського президента Пєсков назвав дії влади Литви "незаконними" й заявив, що Кремль незабаром визначиться із відповіддю. Глава МЗС України Кулеба високо оцінив принципову позицію влади Литви щодо виконання санкцій ЄС.
  • До столиці Білорусі Мінська прибув глава російської Держдуми Володін для участі в сесії парламентських зборів Союзної держави. Наступного тижня до Гродна на переговори з президентом Лукашенком прибуде російський президент Путін. На думку низки експертів, Путін спробує дотиснути Лукашенка до участі в агресії, ймовірно проти Литви та Польщі, проте вважають шанси на це мінімальними.
    У відповідь на загрозу з боку Росії, зокрема, країн Балтії, Данія подовжує до 2027 експлуатацію своїх винищувачів F-16, попри постачання новітніх F-35. Уряд країни повідомив Єврокомісію про приєднання до оборонної політики ЄС.
  • Влада Туреччини заявляє, що навряд чи дасть згоду на вступ Фінляндії та Швеції на саміті НАТО, тому переговори триватимуть і після 30 червня. Країни може бути прийнято до Альянсу лише на умови одноголосного рішення всіх 30 членів, тому позиція Туреччини фактично зупиняє процес. Туреччина вимагає від обох країн вжити заходів проти курдських "екстремістів" та членів організації опозиційного політика Гюлена.
    Президент Зеленський візьме участь у саміті НАТО у форматі відеозв’язку.
  • Всесвітня рада церков засудила війну Росії проти України, закликала до обміну полоненими та встановлення сталого миру. Рада відкинула виправдання агресії з релігійних мотивів.
  • Рада ЄС подовжила ще на рік санкції проти РФ за окупацію Криму та Севастополя – до 23 червня 2023 р.
    Парламент Канади має намір ухвалити закон про конфіскацію активів російських олігархів, які потрапили під санкції. У Німеччині вперше конфісковано активи осіб зі списку санкцій. Суд Мюнхена конфіскував квартири, що належать депутату Держдуми РФ та його дружині, а також їхні банківські рахунки.
  • Європейський центробанк розмірковує, що українські біженці дадуть змогу розв’язати проблему дефіциту трудових ресурсів на тлі рекордно низького безробіття в ЄС. За оцінкою експертів регулятора, кількість працездатних осіб у Єврозоні зросте на 0,2–0,8 % (на 0,3–1,3 млн осіб) громадянами України, які не планують повертатися на батьківщину.
  • Президент США Байден навряд чи приїде до України під час відвідин Європи, де він візьме участь у самітах "Великої сімки" та НАТО.

Київ

  • Київська міська воєнна адміністрація із 22 червня забороняє рух приватного автотранспорту Південним мостом.

 

No comments:

Post a Comment