June 18, 2022

17.06.2022: Єврокомісія рекомендувала надати Україні та Молдові статус кандидатів у члени ЄС

Єврокомісія рекомендувала надати Україні та Молдові статус кандидатів у члени ЄС

  • Єврокомісія рекомендувала надати Україні та Молдові статус кандидатів у члени ЄС.
  • До Києва несподівано прибув голова британського уряду Джонсон.
  • На Петербурзькому економічному форумі Путін намагався виправдати агресію проти України.

Війна

Фронт

  • Президент Білорусі Лукашенко запевняє, що Захід намагається втягнути країну у війну в Україні. Він підкреслив, що армія не братиме участі у воєнних діях, а лише готується до оборони РБ. Для цього за спиною прикордонників він "розмістив 10 підрозділів", щоби західні країни "не вдерлися до країни". Лукашенко заявив, що не знає, чим закінчиться війна і як розвиватимуться події надалі, оскільки, нібито, йдеться про один з епізодів глобального переділу світу. Секретар РНБО Данилов вважає концентрацію білоруських військ на кордоні недостатньою для повноцінного наступу. Левову частину підрозділів армії РФ виведено з країни, проте на аеродромах Гомель та Барановичі все ще перебуває бойова авіація, а в прикордонних районах розміщено кілька дивізіонів оперативно-тактичних комплексів "Іскандер-М".
  • Російські війська посилили обстріли прикордонних районів Сумщини з усіх видів озброєнь, а також скинули вибухові пристрої з безпілотників. По населеному пункту Чернігівщини було зроблено залп снарядами, які містили пропагандистські листівки для жителів Чечні.
  • У Білгородській області та на півночі Харківщини російське командування зосередило велике угруповання військ для повернення контролю над населеними пунктами в околицях Харкова. Ці підрозділи прагнуть відкинути українські війська від Печенізького водосховища та не дати їм можливості влаштувати контрнаступ для звільнення великого залізничного вузла – Вовчанська.
  • Російські війська без успіху намагаються наступати на південь від Ізюма. За інформацією розвідки, у цьому районі зосереджено ударне угруповання військ, якому поставлено завдання захопити Барвінкове та Слов’янськ. Підрозділи ЗСУ здійснили контратаки\ на захід від Ізюма для перерізання шляхів постачання, насамперед траси Харків – Довжанський. Мер Слов’янська Лях вважає, що російські війська готуються до наступу на місто, яке розпочнеться незабаром.
  • У районі Лимана було обстріляно населені пункти на правому березі Сіверського Дінця.
  • У Сєвєродонецьку та його околицях тривають тяжкі бої. Українські війська утримують частину міста, а також 2 селища міської агломерації.
  • Окупанти не полишають спроб захоплення Золотого та виходу до Лисичанська, а також взяття під контроль траси Лисичанськ – Бахмут. Атаки відбито українськими військами, бої тривають. Лисичанськ, Гірське та Врубівку контролюють українські війська
  • Російські підрозділи наступають на Бахмут з ​​боку Троїцького та Горлівки, ЗСУ успішно відбивають атаки та утримують позиції.
  • У Запорізькій та Донецькій областях російська армія обстрілює прифронтові населені пункти, активних бойових дій не веде. Донецьк потрапив під обстріл "бродячих батарей" російських військ, які тримають місцеве населення "в тонусі" для створення "картинки" "варварських обстрілів міста з боку ЗСУ" для пропагандистських ЗМІ РФ. Один із цих обстрілів спричинив вибухи 2 складів боєприпасів неподалік центру міста.
    Ще один сильний вибух стався у Василівці на південь від Запоріжжя.
  • На півдні Херсонщини підрозділи ЗСУ повільно просуваються в напрямку Херсона та Снігурівки. Російські війська мінують береги річки Інгулець із метою недопущення її форсування частинами української армії, яка може вийти до тилу угруповання, яке наступає на Кривий Ріг. Околиці Кривого Рогу знову обстріляно з РСЗВ "Ураган".
  • Оперативне командування "Південь" повідомило про знищення ракетою Harpoon російського судна забезпечення "Василь Бех", яке транспортувало на острів Зміїний комплекс ППО "Тор" та особовий склад. Корабель був спущений на воду у 2017 р. та ніс на борту батискаф.
  • Поблизу узбережжя Одещини вогнем артилерії знищено російську міну, що дрейфує.
  • Російська армія завдала ракетного удару по Кременчуку. 6 ракет потрапили в нафтопереробний завод, який уже не працює, ще 2 – завдали серйозної шкоди ТЕЦ, яка забезпечує місто теплом. 2 крилаті ракети збито українськими підрозділами ППО над Одещиною, ще одну – над Запорізькою. Удар крилатими ракетами повітряного базування по Миколаєву спричинив серйозні руйнування житлового сектору, пошкоджено промислове підприємство та об’єкти інфраструктури.
  • Заступник голови Офісу президента Смирнов оголосив про запуск інформаційної системи "Книга катів українського народу", до якої вже внесено відомості про 607 російських військовослужбовців, які вчинили воєнні злочини в Україні.
  • Спікер Міністерства оборони Мотузяник повідомив, що в Україні триває планова мобілізація під час воєнного стану. Розбивати її на етапи українське керівництво не вважає за доцільне.
  • Кабмін створив координаційний штаб із питань захисту прав осіб, яких депортовано чи примусово переміщено до Росії.
  • Президент Зеленський повідомив про звільнення з полону парамедика Паєвської (позивний – "Тайра").

Тил

  • Львівський апеляційний адмінсуд заборонив діяльність ще однієї – уже десятої – проросійської партії – "Союз лівих сил". Її майно та активи буде передано в держвласність.
  • Держбюро розслідувань повідомило про арешт активів в Україні російської компанії "Татнафта" на загальну суму приблизно 400 млн грн, їх передано в управління АРМА.
  • Укравтодор оцінив у 900 млрд грн витрати на відновлення дорожньої інфраструктури, яку зруйновано внаслідок воєнних дій.
  • За інформацією Міністерства агрополітики, аграрії завершили посівну, на півдні країни вже розпочалися жнива зернових.
  • Кабмін вирішив, що постачання газу споживачам наступного опалювального сезону буде забезпечено запасами газу з підземних сховищ. До початку сезону їх має бути доведено до 19 млрд м³. Американський посол Брінк підтвердила міністру енергетики Галущенку, що США допоможуть Україні в проходженні опалювального сезону – насамперед буде збільшено постачання тепловидільних збірок для АЕС для позбавлення залежності від російського ядерного палива. Посол і міністр обговорили застосування Росією газу як інструменту тиску на Європу.
  • Міністерство культури Латвії запропонувало допомогу у відновленні пам’яток культури, вигляд яких може бути відтворено за допомоги 3D-сканера.
  • Мінфін повідомив про отримання пільгового кредиту від уряду Канади в розмірі 1 млрд канадських доларів (приблизно $773 млн). Кошти буде спрямовано на фінансування пріоритетних витрат, насамперед на соціальні виплати та гуманітарні цілі.
  • Протягом тижня НБУ продав на міжбанківській біржі $1,06 млрд, минулого тижня – $0,83 млрд. З початку року регулятор продав $11,2 млрд та €1,8 млрд, купив – $1,8 млрд та €0,1 млрд.

Україна та світ

  • Секретар Єврокомісії фон дер Ляєн оголосила про надання Україні та Молдові статусу кандидатів у члени ЄС та підтвердження їхніх європейських перспектив. Грузії для отримання статусу необхідно виконати низку попередніх вимог.
    Уряд Нідерландів не проти розширення ЄС, проте звернувся до Єврокомісії із закликом чітко прописати умови та реформи, які кандидати насамперед Україна мають імплементувати для набуття статусу члена Євросоюзу. За словами міністра закордонних справ Данії Кофода, країна не блокуватиме надання статусу на саміті наступного тижня, проте має намір жорстко стежити за виконанням Україною вимог на шляху до ЄС.
    Канцлер Німеччини Шольц заявив, що темпи руху до набуття членства залежатимуть від власних зусиль кандидатів, – насамперед, щодо демократизації суспільства, верховенства права та боротьби з корупцією. Він висловив сподівання, що саміт глав ЄС підтвердить рекомендацію Єврокомісії й усі 27 держав Союзу схвалять цей статус для обох країн.
    Президент Зеленський подякував керівництву Єврокомісії за "історичне рішення" й очікує на підтвердження статусу кандидата самітом, який відбудеться наступного тижня.
    Прем’єр-міністр Шмигаль відзвітував, що український уряд уже імплементував "торговельний" та "економічний" "безвізи", наприкінці червня буде ухвалено "транспортний", протягом літа – "митний". Затверджено склад делегації для переговорів щодо приєднання до програми "Цифрова Європа".
    Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що рішення про надання Україні та Молдові статусу кандидатів у члени ЄС буде предметом "підвищеної уваги" з боку керівництва Росії.
    Україні для подальших переговорів щодо вступу до ЄС поставлено такі умови:
    • ухвалити законодавство про добір суддів Конституційного суду на підставі критеріїв доброчесності;
    • завершити перевірку доброчесності членів Вищої ради правосуддя, що дасть можливість сформувати Вищу кваліфікаційну колегію суддів;
    • обрати та затвердити голів НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури;
    • запровадити антиолігархічний закон;
    • забезпечити відповідність законодавства щодо боротьби з відмиванням коштів вимогам FATF;
    • ухвалити закон про ЗМІ відповідно до директиви ЄС про аудіовізуальні та медіапослуги з наданням відповідних повноважень незалежному регулятору;
    • завершити реформу законодавчої бази щодо національних меншин на підставі рекомендацій Венеціанської комісії.
  • Міністр закордонних справ Грузії Дарчіашвілі висловив невдоволення щодо рішення Єврокомісії. Він заявив, що країна, попри все, очікувала надання їй статусу кандидата. Він наголосив, що Єврокомісія, все-таки, відкрила Грузії перспективу можливого вступу до ЄС. Країна й надалі працюватиме над реформами для виконання умов, поставлених Єврокомісією.
  • Після візиту до Києва канцлер Шольц заявив, що переговори з російським президентом Путіним, нібито, "абсолютно необхідні". Вони з президентом Франції Макрон і надалі контактуватимуть із Путіним, хоча санкції з РФ і не буде знято до закінчення війни. Прессекретар українського президента Никифоров стверджує, що європейські лідери не примушували Зеленського до мирних переговорів із Москвою, а Україна сама визначатиме, коли й на яких умовах вестиме діалог із Росією.
  • Одразу ж після візиту до Києва голів Франції, Німеччини та Італії, Україну несподівано відвідав прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон. На переговорах із президентом Зеленським обговорювалися питання постачання важких озброєнь, економічна підтримка України, посилення антиросійських санкцій на підставі пропозицій комісії Макфола-Єрмака, гарантії безпеки, а також компенсація збитків, які завдано агресією Росії. Джонсон запропонував започаткувати масштабну програму навчання українських військовослужбовців із випуском 10 тис. вояків. кожні 120 днів. Він пообіцяв допомагати Україні до повного розгрому російських військ. Джонсон висловив упевненість у перемозі України у війні. За його твердженням, російська армія зазнає колосальних втрат у живій силі та техніці, і за 4 місяці війни не досягла жодної з поставлених цілей.
  • Президент США Байден в інтерв’ю агентству The Associated Press заявив, що в разі перемоги в Україні російський президент Путін надалі спрямував би агресію на Захід. Саме тому його адміністрація розпочала масштабну допомогу Україні. Він нагадав, що із самого початку попередив американських громадян про високу ціну цієї допомоги. Водночас Байден підкреслив, що поразка України, зрештою, коштувала б США та НАТО набагато дорожче, оскільки в Європі розпочався б хаос.
  • Президент Зеленський оголосив про запровадження візового режиму для громадян РФ. Кабмін ухвалив рішення про припинення безвізового режиму з РФ та запровадження віз з 1 липня. Глава МЗС Кулеба заявив, що цей режим дасть змогу виявлення осіб, які є загрозою національній безпеці.
    Глава російської делегації на переговорах з Україною Мединський у відповідь на кроки українського уряду заявив: "чим би дитя не тішилося, аби не плакало". Глава комітету з міжнародних справ Держдуми РФ Слуцький вважає, що Росії немає сенсу запроваджувати візовий режим у відповідь.
  • Канцлер Німеччини Шольц заявив, що все озброєння, що було обіцяно Україні, РСЗВ та система протиракетної оборони тощо, буде передано вчасно – після закінчення навчання українських військовослужбовців. Також, за його словами, ЗСУ буде надано пріоритет у постачанні зброї.
    За інформацією агентства Reuters, адміністрація президента Байдена гальмує передавання Україні 4 новітніх безпілотників MQ-1C Grey Eagle через побоювання, що це обладнання може потрапити до РФ, і це створить загрозу безпеці США.
    Португалія не постачатиме озброєння Україні, проте готова навчити українських танкістів застосуванню танків Leopard.
    Міністр оборони Словенії Шарець повідомив про передавання ЗСУ 35 БМП, автоматів Калашникова, шоломів та бронежилетів. За його словами, можливості постачання вже вичерпано, проте країна запропонувала допомогу в розмінуванні територій та навчанні українських військовослужбовців.
  • МЗС Данії викликало російського посла для надання пояснень щодо вторгнення військового корабля РФ до територіальних вод країни. У травні російські військові гелікоптери двічі порушили повітряний простір Фінляндії.
    Естонія облаштувала 23 км кордону з РФ із загальної протяжності 136 км. Роботи заплановано завершити до 2026 року. Польща звела 50 км паркану заввишки 5 м на кордоні з Білоруссю. Протяжність кордону з РБ – 180 км. Уже зафіксовано спроби підкопів та руйнування елементів огорожі незаконними мігрантами та білоруськими прикордонниками. Литва припиняє транзит до Калінінградської області РФ залізницею вантажів, які включених до списку санкцій ЄС, зокрема, будматеріалів, цементу та металу.
  • У Санкт-Петербурзі відбувся 25-й ювілейний міжнародний економічний форум, на якому з глав держав був присутній лише президент Казахстану Токаєв. У форумі взяли участь ватажки донбаських "республік" та афганського руху "Талібан", який визнано терористичним, навіть Росією. На форумі майже із 2-годинною затримкою виступив президент Путін. Його промова майже цілком була присвячена звинуваченням колективного Заходу та рясніла бравадою щодо західних санкцій. На думку низки аналітиків, виступ був орієнтований суто на російську аудиторію й не міг зацікавити інвесторів. Путін намагався виправдати агресію в Україні та стверджував, що всі завдання "спеціальної військової операції" буде виконано. Токаєв заявив, що його країна не визнала жодного з нових державних утворень, Косова тощо, і не має наміру визнавати "республіки" Донбасу. Виступ казахського лідера викликав у Путіна надзвичайне роздратування.
  • На думку французького президента Макрона, домовленості з Путіним щодо вивезення зерна з українських портів досягти навряд чи вдасться. Путін категорично проти ухвалення Радою Безпеки ООН рішення про гарантії транзиту.
    Директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Бізлі заявив, що в разі, якщо не вдасться покласти край війні в Україні та розблокувати українські порти для експорту зерна, світові загрожуватиме "пекло на землі".
  • Норвегія запровадила ембарго на імпорт сирої нафти та нафтопродуктів із Росії. Також заборонено транспортування російської нафти, надання технічної допомоги в розробленні родовищ та фінансування проєктів нафтової галузі РФ.
    Газпром скоротив на 50 % постачання газу італійській енергетичній компанії Eni. Постачання також скорочено німецьким та іншим європейським експортерам через проблеми з ремонтом помп Siemens на вході в "Північний потік-1" на території РФ. Німецький уряд назвав скорочення постачання "політично вмотивованим".
    За інформацією агентства Bloomberg, європейські компанії внаслідок скорочення постачання із Росії та аномальною спекою в країнах півдня ЄС змушені підіймати газ із підземних сховищ, який було закачано для зимового сезону. Італія оголосила про готовність застосувати екстрений план реагування на газову кризу наступного тижня, якщо постачання з РФ не відновиться.
    На тлі зростання цін на енергоносії, інфляція в ЄС у травні сягнула рекордного рівня 8,1 % у річному обчисленні проти 7,4 % у квітні. Для стримування зростання цін Європейський центробанк вирішив підвищити ключову ставку на 0,25 %, але лише з липня.
  • Європейський мовний союз відмовився проводити пісенний конкурс Євробачення в Україні з міркувань безпеки та передає його Великій Британії, представник якої посів 2 місце. Міністр культури та інформаційної політики Ткаченко висловив незгоду з цим рішенням та зажадав проведення додаткових консультацій щодо влаштування конкурсу в одному з міст України.
  • Російські спецслужби оголосили про затримання в Криму кримського татарина – одного з учасників блокади півострова.
  • МОЗ Німеччини рекомендувало громадянам зробити четверте щеплення від коронавірусу напередодні можливого спалаху захворюваності восени. Регулятор США дозволив застосування препаратів Moderna та Pfizer для вакцинації немовлят віком від 6 місяців.
  • Уряд Польщі запропонував розробити та обговорити на саміті глав держав ЄС наступний пакет антиросійських санкцій. На порядку денному зустрічі цього питання наразі немає.
    Після запровадження санкцій російський банк "Tinkoff" встановив комісію в сумі понад $200 за перекази системою міжнародних розрахунків SWIFT.
    Телефони Samsung неможливо активувати у РФ, якщо встановити в них SIM-картку місцевих операторів. Обхід обмеження збільшує вартість апаратів у роздрібному продажу на $100 й більше.

Київ

  • Голова Київської міської воєнної адміністрації Жирнов надав доручення посилити контроль за дотриманням режиму тиші. Зокрема, заборонено відтворення музики з використанням підсилювальної апаратури, а також застосування піротехнічних виробів

No comments:

Post a Comment