June 17, 2022

: Шольц, Макрон, Драгі та Йоханніс підтвердили підтримку вступу України до ЄС

Шольц, Макрон, Драгі та Йоханніс підтвердили підтримку вступу України до ЄС

  • Шольц, Макрон, Драгі та Йоханніс підтвердили підтримку вступу України до ЄС.
  • Суд заборонив діяльність "Партії Шарія".

Війна

Фронт

  • Влада Білорусі вчергове подовжила терміни "військових навчань" – як мінімум, до 25 червня. Секретар РНБО Данилов повідомив, що президент Зеленський на засіданні Ставки верховного головнокомандувача доручив перевірити готовність частин у 4 прикордонних областях до відбиття можливого вторгнення білоруських військ.
  • Російські війська щодня ведуть артилерійські обстріли та влаштовують ракетні атаки з повітря по населених пунктах Чернігівщини та Сумщини. ВСУ вогонь у відповідь не відкривають. На північ і схід від Харкова активних бойових дій не було.
    16.06.2022 Святогірськ
  • У районі Ізюму українські війська відбили Богородичне на березі Сіверського Дінця. Бої в районі траси Харків – Довжанський тривають. В околицях Лимана – поки тихо після припинення українськими Силами спеціальних операцій спроби армії РФ форсувати Сіверський Донець.
  • Уже місяць тривають запеклі бої в Сєвєродонецьку. Генштаб вважає, що російське командування має намір захопити місто якнайшвидше, без огляду на втрати. За словами голови Луганської воєнної обладміністрації Гайдая, окупанти знищили всі мости через Сіверський Донець у районі обласного центру, проте канали забезпечення військ функціонують.
    16.06.2022 Попасна – Золоте
    Атаки російських військ на Золоте та Оріхове в напрямку на Лисичанськ не мали успіху, як і спроби просунутися на північ і захід до траси Лисичанськ – Бахмут. Під контроль окупантів перейшла Катеринівка.
  • На ділянці фронту в Донецькій та Запорізькій областях протягом доби змін не було.
    16.06.2022 Херсон
  • На півдні Херсонщини українські війська поступово просуваються до обласного центру.
  • Усією лінією фронту – від Харкова до Кривого Рогу – російські війська здійснювали варварські обстріли населених пунктів з артилерії та РСЗВ, а також завдали бомбових та ракетних ударів із повітря.
  • Міністр оборони Рєзніков заявив, що нова зброя зі США дасть українській армії можливість звільнити всю територію країни, Крим та Донбас тощо. За його словами, на першому етапі треба стабілізувати ситуацію, щоби знизити втрати в боях. Наступним етапом, за словами Резнікова, буде звільнення території станом на 24 лютого, а подальші дії залежатимуть від консультацій із західними партнерами.
  • Головне управління розвідки Міноборони повідомило про отримання детальної технічної документації будівництва російського мосту через Керченську протоку, що полегшує можливість завдання по ньому ракетного удару. Прессекретар російського президента Пєсков стверджує, що армія РФ гарантує недоторканність мосту.
  • Генштаб вважає, що тяжкі втрати російських ударних підрозділів зруйнували плани керівництва РФ щодо швидкого наступу вглиб України. У РФ просто не вистачає ресурсів для поповнення батальйонних тактичних груп на передовий, багато з яких уже є посиленими ротами. За словами голови президентської фракції Верховної Ради Арахамії, ЗСУ щодня зазнають втрат до 1000 військовослужбовців, зокрема, гинуть 200–500 осіб, причому впродовж останніх 2 тижні кількість загиблих значно зросла.
  • Після різкої критики суспільством та журналістами бездіяльності Міноборони з постачання амуніції до війська, заступник міністра Маляр оголосила, що в червні підрозділи вже отримали 55 тис. бронежилетів та 27 тис. касок. Ще 21 тис. бронежилетів та 5 тис. касок надійдуть незабаром, також почалося постачання зимового спорядження.
  • Представник України в ОБСЄ Цимбалюк повідомив, що на захоплених територіях окупаційна влада створила не менш ніж 20 "фільтраційних таборів" та в’язниць, де до людей масово застосовуються тортури, гендерне насильство та вбивства.
  • Окупаційна влада повідомила персоналу Запорізької АЕС про її передавання під контроль Росатому з 1 вересня. Енергоатом заявив, що станцію приєднано до енергосистеми України й вона не постачатиме електроенергію до Криму.

Тил

  • Львівський апеляційний адмінсуд за позовом Мін’юсту заборонив діяльність ще двох проросійських партій – "Лівої опозиції" та "Партії Шарія".
  • Подільський райсуд Києва заарештував майно та статутний капітал білоруського підприємства з видобутку газу, яке пов’язане з "Білоруснафтою". Загальна вартість активів – приблизно 4 млрд грн.
  • МОЗ скасувало прохідний бар’єр у 150 балів за результатами ЗНО для вступу абітурієнтів на медичні та фармацевтичні спеціальності. Конкретну достатню кількість балів (не нижче 100), ВНЗ визначатимуть самостійно.
  • Мовний омбудсмен Кремінь повідомив, що з 16 липня всі вебсайти та техніка в Україні мусять мати український інтерфейс. Облради західних областей заборонили виконання російської музики та використання російськомовного медіаконтенту.

Україна та світ

  • До Києва приїхали поїздом президенти Франції – Макрон, Румунії – Йоханніс, а також прем’єр-міністр Італії Драга та канцлер Німеччини Шольц.
    Вони відвідали Ірпінь, у якому російська армія скоїла воєнні злочини й заявили, що злочинців має бути покарано.
    Після переговорів із президентом Зеленським на підсумковій пресконференції вони підтримали надання Україні статусу кандидата в члени ЄС без попередніх умов. За їхніми словами, президент Зеленський знає, що для вступу до Євросоюзу Україна мусить запровадити конкретні реформи, на підставі вимог ЄС, які буде висунуто на наступних етапах. Макрон заявив, що Україна є частиною Європи та може розраховувати на її підтримку.
    За повідомленням західних ЗМІ, Єврокомісія рекомендуватиме членам ЄС надати Україні та Молдові статус кандидата та запропонує план робіт із набуття повноцінного членства. Грузії статус надано не буде. Це рішення підтримав і Європейський економічний та соціальний комітет.
  • Канцлер Німеччини Шольц вважає неможливим мир в Україні, написаний "за диктування" Путіна Він підтвердив, що санкції проти РФ будуть чинними до моменту укладання справедливої ​​мирної угоди на умовах України. Про це ж сказав і глава італійського уряду Драгі. Президент Макрон заявив, що Україна сама вирішить, у який момент і на яких умовах вестиме переговори з Росією. Він пообіцяв зробити все можливе, щоб Україна й надалі чинила опір та набула перевагу у війні проти РФ. Макрон оголосив про відвантаження до України ще 6 самохідних гаубиць Caesar на додаток до 12 подібних САУ, що було надано місяць тому.
  • Велика Британія закупила в Бельгії 20 САУ M109, відремонтувала їх та передає Україні. Міністр оборони країни Уоллес визнав, що Росія поки має перевагу в артилерії та системах залпового вогню, проте західне постачання незабаром переламає ситуацію.
    Міністр оборони Литви Анушаускас повідомив, що до України вже поставлено та введено в бій бронетранспортери M113.
    Президент Макрон повідомив про наявність непублічної домовленості країн Заходу не постачати Україні певні озброєння, зокрема, танки та авіацію, і президент Зеленський про це знає.
  • Зеленський заявив партнерам, що Росія прагне війни, а не миру, а її метою є контроль над Україною та ЄС. Саме тому, за його словами, чим більше потужної зброї отримають ЗСУ, тим швидше вдасться звільнити Україну від окупантів.
    Міністр закордонних справ Кулеба повідомив, що під час переговорів лідери не намагалися схилити Україну до поступок заради "збереження обличчя" Путіна. Зеленський згадав на пресконференції, що це питання було лише "зачеплено", на чому обговорення завершилося.
    За інформацією американського телеканалу NBC, президент Байден закликав держсекретаря Блінкена та міністра оборони Остіна "пом’якшити риторику" щодо Росії. Американські чиновники наполягали, що метою США в Україні є ослаблення Росії до стану, коли вона не буде спроможна на нову агресію.
    Прессекретар російського президента Пєсков висловив сподівання, що лідери Німеччини, Італії та Франції "подвигнуть Зеленського реально подивитися на стан справ". Він підкреслив, що постачання зброї Україні лише "подовжать страждання людей". Глава російської делегації на переговорах з Україною Мединський нарік, що українська влада так і не відповіла на пропозиції Кремля про укладення мирного договору, отже, "мир Україні не потрібен".
    Глава російського МЗС Лавров заявив, що пропозиції української делегації, які було зроблено наприкінці березня в Стамбулі, повністю влаштовували РФ як "основа для подальшої роботи", проте, починаючи з квітня, переговори згорнуто. За його словами, ЄС намагається перетворити Молдову на "другу Україну", хоча понад половина населення країни нібито проти вступу до ЄС. Лавров і далі заперечує, що Росія вторглася в Україну і стверджує, що в країні відбувається "спеціальна військова операція", яка спрямована, зокрема, проти "втягування України в НАТО".
  • Уряди Польщі та України домовилися про експорт продовольства залізничним транспортом до порту Гданськ, для чого планується прокладання широкої колії для вагонів українського зразка разом із європейською.
    Лідери Франції, Німеччини, Італії та Румунії під час візиту до Києва закликали Росію припинити блокаду українських портів та надати Україні можливість експортувати зерно морем.
    У Севастополі судна під російським прапором завантажуються краденим в Україні зерном, яке надалі транспортують до Сирії, безперешкодно проходячи через турецьку протоку Босфор. Згідно з результатами розслідування журналістів "Радіо Свобода", Росія в травні вивезла з окупованих територій 180 тис. т зерна на суму понад 2 млрд грн.
  • Розвідка Нідерландів викрила російського шпигуна, який намагався влаштуватися на роботу до Міжнародного кримінального суду в Гаазі, який розслідує воєнні злочини РФ в Україні.
  • Велика Британія запровадила санкції проти російської уповноваженої з прав дитини Львової-Бєлової за примусову депортацію та усиновлення українських дітей, а також проти патріарха РПЦ Кирила (Гундяєва), який активно підтримує агресію в Україні.
    Про продаж бізнесу у РФ оголосила французька компанія Thales, яка постачала електронні прилади для російської військової техніки, а також обладнання та технології для держпідприємств та банків, всупереч санкціям ЄС та США. ФБР США проводить розслідування про постачання американських чіпів для російської військової техніки.
    Італійська енергокомпанія Enel, яка є власником трьох ТЕС та вітропарку у РФ, продає активи "Лукойлу" та фонду "Газпромбанку".
    Одна з найбільших у світі сервісних компаній – Baker Hughes, услід за виходу з проєктів із видобутку нафти, відмовляється й від обслуговування проєктів із "Газпромом" та "Новатеком" із виробництва скрапленого газу – "Сахалін-2", "Ямал СПГ" та "Арктик СПГ-2" що означає їхнє повне зупинення. Також не буде поставлено раніше законтрактоване обладнання, зокрема, турбіни.
    Компанія Coca-Cola повністю йде з Росії та зупиняє всі 10 своїх заводів.
    Соцмережа Twitter заблокувала обліковий запис голови Роскосмосу Рогозіна за розпалювання ненависті до України.
    Влада США вдвічі збільшила фінансування трьох сервісів VPN, які дають громадянам РФ можливість обходити блокування ресурсів, які запроваджено Ростехнаглядом.
  • На тлі скорочення постачання газу до Європи Газпромом, ціни на європейських хабах перевищили $1500/1000 м³.
  • НАТО планує до початку саміту в Мадриді погодити нову модель оборони на східному фланзі з урахуванням зростання загроз через агресію Росії в Україні.

No comments:

Post a Comment