June 16, 2022

15.06.2022: Країни групи "Рамштайн+" домовилися про збільшення воєнної допомоги Україні

Країни групи "Рамштайн+" домовилися про збільшення воєнної допомоги Україні

  • Країни групи "Рамштайн+" домовилися про збільшення воєнної допомоги Україні.
  • В Україні заборонено діяльність Соціалістичної партії.
  • Газпром тисне на ЄС скороченням постачання газу "Північним потоком-1".

Війна

Фронт

  • На півночі України російські війська обстріляли з території РФ прикордонні райони Чернігівщини та Сумщини. Суми та прилеглі населені пункти обстріляно важкою артилерією, а також ракетами "повітря-земля".
  • У районі Харкова окупанти активних дій не проводили, обстріляли з артилерії та РСЗВ Верхній Салтів, Уди та Базаліївку.
  • На південь від Ізюма підрозділи армії РФ намагаються вести наступ на Слов’янськ та Барвінкове, обстріляли Пришиб, Долину, Карнаухівку та Вірнопілля. Вони змушені були залишити Богородичне на березі Сіверського Дінця внаслідок успішних дій української артилерії.
  • Українським військам вдалося запобігти спробі форсування Сіверського Дінця на південь від Ямполя.
  • Головнокомандувач ЗСУ Залужний повідомив, що російські війська на півночі Луганської області намагаються одночасно наступати в 9 напрямках за підтримки безперервних артилерійських та авіаударів, повсюдно застосовують тактичні ракети "Точка-У". У Сєвєродонецьку точаться безперервні бої. Українські підрозділи утримують місто за допомоги точкових контратак, хоча сполучення з правим берегом Сіверського Дінця, де на височині розташований Лисичанськ, немає. За інформацією управління ООН із гуманітарних питань, у бункерах підприємства "Азот" перебувають мирні жителі, їхній стан – під загрозою за браком води та їжі. На правому березі Сіверського Дінця окупанти намагаються вести наступ на Лисичанськ із боку Тошківки та попаснянського виступу. Атаки відбито, російські війська вже кілька тижнів не можуть захопити Врубівку. Також були безуспішними спроби взяття ними під контроль траси Лисичанськ – Бахмут та атаки в напрямку Бахмута від Світлодарська.
  • Усією лінією фронту в Донецькій та Запорізькій областях активних бойових дій не відбувалося, армія РФ та підрозділи "народної міліції ДНР" здійснили обстріли позицій українських військ та прифронтових населених пунктів.
  • На Херсонщині триває хитка рівновага, точаться локальні бойові зіткнення та артилерійські дуелі. З РСЗВ "Ураган" знову обстріляно населені пункти на південь від Кривого Рогу.
  • Командувач оборони Миколаєва генерал-майор Марченко та секретар РНБО Данилов заявили, що отримання нових систем західної зброї дасть змогу завдати удару по мосту через Керченську протоку. Знищення мосту перерве перекидання військ, техніки, боєприпасів та палива до південних областей України.
  • Комісія ООН встановила, що російська армія під час агресії порушила міжнародне право. Голова Комісії Мьосе поки відмовився надати правову оцінку цим фактам, проте заявив, їх може бути визнано воєнними злочинами. Верховний комісар ООН із прав людини Бачелет повідомив про розслідування випадків депортації українських дітей до РФ та їхнього примусового усиновлення.

Тил

  • До Нафтогазу як "постачальника останньої надії" з 1 червня перейшли 8,8 млн абонентів газозбутових компаній, які перестали надавати послуги. Споживачі отримуватимуть газ за ціною 7,96 грн/м³ з ПДВ, а також сплачуватимуть транспортування.
    Кабмін визнав роботу Нафтогазу у 2021 р задовільною та наказав перерахувати до бюджету 12,4 млрд грн – 95 % чистого прибутку компанії.
  • Міністр енергетики Галущенко повідомив про подання Україною заявки на асоційоване членство в Міжнародному енергетичному агентстві.
  • Апеляційний адмінсуд Львова заборонив діяльність Соціалістичної партії, яку Мін’юст та РНБО визнали проросійською. Це вже сьома партія, яка припиняє свою діяльність, її активи буде передано у власність держави.
  • Заарештовано активи та корпоративні права компанії "Білоруснафта" на суму 20 млн грн. Торік вона експортувала в Україну продукцію на суму 20 млрд грн.
  • Платіжний сервіс Paypal з 1 липня запроваджує комісію за зарахування коштів українським користувачам та на виведення їх на картку.
  • Заступник голови НБУ Ніколайчук вважає помилкою відмову Мінфіну від підвищення прибутковості ОВДП. За його словами, погані результати аукціонів затримають зниження облікової ставки та темпи зростання інфляції. Чиновник повідомив, що падіння ВВП країни в травні сповільнилося до 35–40 % до довоєнного рівня як результат відновлення ділової активності на контрольованій території.
  • Київська адміністрація погасила частину єврооблігацій, які було випущено у 2018 р та відсотки за ними в сумі $31 млн.

Україна та світ

  • У Брюсселі відбувся саміт "Рамштайн+" за участю понад 40 держав, які висловили готовність надати воєнну допомогу Україні. На зустріч було запрошено делегації Молдови та Грузії. За результатами саміту Словаччина оголосила про передавання ЗСУ бойових вертольотів та ракет. Канада, Польща та Нідерланди постачатимуть ствольну артилерію. Німеччина в серпні передасть три системи залпового вогню MARS II з керованими боєприпасами. До 30 червня до України прибудуть 7 САУ Panzerhaubitze 2000, а після 30 липня – зенітні танки Gepard.
    Греція поставить Україні 20–30 бойових машин піхоти радянського виробництва після отримання із Німеччини БТР Marder.
    За словами міністра оборони Резнікова, члени НАТО продемонстрували єдність та готовність збільшити постачання зброї Україні.
    Президент США Байден оголосив про виділення ще одного пакету воєнної допомоги на суму $1 млрд, до якого увійдуть гаубиці M777, ракети Harpoon й берегові пускові установки до них, а також боєприпаси для РСЗВ HIMARS.
    За словами голови Об’єднаного комітету начальників штабів США генерала Міллі, українські військовослужбовці вже завершили навчання користуванню системами HIMARS, їх буде поставлено до України наприкінці червня.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг вважає, що це постачання дасть українській армії можливість швидко перейти на озброєння західного стандарту, а також забезпечити оперативну взаємодію з Альянсом. Столтенберг підкреслив, що членство України в НАТО поки не стоїть на порядку денному, хоча країна є потенційним кандидатом.
  • Президент Зеленський виступить відеозв’язком перед учасниками саміту НАТО в Мадриді, що відбудеться 29–30 червня, а також на зустрічі глав держав "Великої сімки" (G7), яку заплановано на 26–28 червня. Прем’єр-міністр Великобританії Джонсон вважає, що саміти продемонструють єдність підтримки України західними країнами.
  • Ізраїль та представники ЄС підписали меморандум про постачання природного газу до Європи з використанням потужностей Єгипту. Вони дадуть змогу зменшити критичну залежність Євросоюзу від російського газу.
    Газпром скоротив постачання газу газогоном "Північний потік-1" ще на 20 %. Наразі транзитується лише 67 млн ​​м³ на добу, замість 155 млн м³, які прописано контрактом. Ціни на європейських хабах знову підскочили до рівня понад $1200/1000 м³. Газпром за підсумками року скоротив видобуток на 6,4 % проти попереднього періоду, проте виторг від продажу газу суттєво зріс через спровоковане Росією зростання цін на енергоносії.
    Уряд Німеччини виділив позику в €10 млрд для фінансування зобов’язань колишнього дочірнього підприємства Gazprom Germania, від якого Газпром відмовився у квітні. Після завершення восени процедури корпоратизації, компанію буде перейменовано в Securing Energy for Europe. За інформацією агентства Bloomberg, канцлер Шольц відмовився від повної націоналізації підприємства, "щоби не дратувати російського президента Путіна". Міністр економіки Німеччини Габек побачив у скороченні постачання Газпромом "політичний мотив".
    Глава Нафтогазу Вітренко запропонував американській адміністрації профінансувати закупівлю для України 6 млрд м³ скрапленого газу зі США як частку програми ленд-лізу.
  • Президент Зеленський звернувся до парламенту Чехії, яка за кілька тижнів головуватиме в ЄС. Він запропонував розробити та погодити наступний пакет санкцій проти РФ, який буде за потужністю аналогічним усім попереднім. Зеленський запропонував Чехії взяти активну участь у повоєнному відновленні України.
  • Заступник голови Ради безпеки РФ, колишній президент Медведєв заявив, що Україна як держава зникне через 2 роки, хоча США і "вклалися в проєкт "анти-Росія". На тлі гальмування наступу російських військ на Донбасі, секретар Ради Патрушев оголосив, що російське керівництво зацікавлене в якнайшвидшому досягненні політико-дипломатичних домовленостей з. Українські воєнні експерти наголошують, що будь-який перепочинок у воєнних діях гратиме на руку Росії, яка використає його з максимальною ефективністю задля відновлення боєздатності ударних частин.
    Під час візиту до Румунії президент Франції Макрон знову заявив про необхідність переговорів України з Росією щодо укладання перемир’я.
  • Через застосування санкцій у РФ виник дефіцит картонної харчового пакування – передусім для молока та соків, оскільки їхнє виробництво потребує іноземних компонент.
    Компанія IKEA закриває і продає свої заводи у РФ, а також звільняє співробітників, оскільки не вбачає можливості відновлення продажів, оскільки агресія проти України триває.
    Російська мережа магазинів "Спортмайстер" через санкції закриває в Польщі куплені у 2019 р магазини "Go Sport".
    Президент Казахстану Токаєв не має наміру порушувати західні санкції проти РФ і не допомагатиме ухиленню від них, щоб уникнути застосування вторинних санкцій проти казахських підприємств та банків.
  • Міністр закордонних справ Туреччини Чавушоглу очікує на відповідь Росії на пропозицію про транзит морем українського зерна без розмінування акваторії в районі Одеси. Міністр закордонних справ Лавров вимагає від України розмінування портів. Українська влада, яка не брала участі в переговорах про транзит, вважає цю вимогу неприйнятною. Заступник міністра аграрної політики України Висоцький повідомив про підготовку додаткових сховищ для нового врожаю, якщо розблокувати порти не вдасться.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що зростання цін на продовольство не пов’язане з посиленням санкцій проти Росії, а є наслідком розв’язаної нею війни.
  • Уряд Чехії має намір скасувати виплату українським біженцям гуманітарної допомоги в розмірі приблизно €200 у випадку, якщо їм безплатно надається житло, харчування та засоби гігієни. Також буде проведено перевірку наявності біженців за місцем реєстрації. За даними ООН, до України вже повернулися 2,5 млн осіб.
  • Глави урядів Албанії, Чорногорії та Північної Македонії, які планують вступити до ЄС, підтримали надання Україні статусу кандидата. Підтримку курсу України на євроінтеграцію висловив на переговорах із французьким президентом Макроном президент Румунії Йоганніс.

No comments:

Post a Comment