June 12, 2022

11.06.2022: Зеленський підписав закон про залучення ТрО до бойових дій на фронті

Зеленський підписав закон про залучення ТрО до бойових дій на фронті
  • Зеленський підписав закон про залучення ТрО до бойових дій на фронті.
  • Байден звинуватив Зеленського в ігноруванні попереджень про вторгнення.
  • Фон дер Ляєн зажадала від української влади результатів боротьби з корупцією.

Війна

Фронт

  • Командування армії Білорусі перекинуло до кордону з Україною додаткові підрозділи радіоелектронної боротьби та зводить інженерні укріплення в пунктах пропуску.По прикордонних населених пунктах Сумщини з території РФ завдано артилерійського удару, на позиції українських військ скинуто гранати з безпілотника.
    Усією лінією фронту з важкої артилерії та РСЗВ обстріляно населені пункти та позиції українських військ.
    11.06.2022 Харків
  • На Харківщині лінія фронту впродовж доби не змінилася.
    11.06.2022 Луганщина
  • На південь від Ізюма окупанти без успіху намагаються наступати в напрямку Слов’янська вздовж траси Харків – Довжанський, а також на Богородичне на правому березі Сіверського Дінця.
    11.06.2022 Лиман – Святогірськ
    На південь та захід від Лиману українські війська утримують позиції.
    11.06.2022 Сєвєродонецьк
  • Тривають завзяті вуличні бої в Сєвєродонецьку, ЗСУ закріпилися в промзоні та утримують невеликий плацдарм на південь від міста. Президент Зеленський створив Лисичанську міську воєнну адміністрацію.
    11.06.2022 Золоте
    Російські війська намагаються прорватися до Лисичанська з півдня – від Тошківки та через Врубівку, щоб оточити підрозділи Операції об’єднаних сил у Золотому. Атаки відбито.
    11.06.2022 Попаснянський виступ
    Також були безуспішними спроби окупантів наступати з попаснянського виступу на північ – до траси Лисичанськ-Бахмут та в напрямку Бахмута.
  • Оперативна ситуація на ділянці фронту від Світлодарського водосховища на Донеччині до лівого берега Дніпра в Запорізькій області не змінилася. За оцінкою низки експертів, у Запорізькій області російське командування побудувало ешелоновану оборону та залишило лише заслони, перекинувши війська на інші напрямки – на Херсонщину та Луганщину. На Донеччині більшість районів залишилися без світла внаслідок руйнування ліній електропередач у Торецьку.
    11.06.2022 Херсонщина
  • На півдні українські війська поступово просуваються до Херсона, ламаючи потужну лінію оборони. Відбито контратаки окупантів на плацдармах на лівому березі Інгульця.
  • Енергоатом повідомив про поновлення моніторингу МАГАТЕ систем Запорізької АЕС. Усі дані за період із моменту зникнення зв’язку було збережено на серверах станції. Зв’язок було перервано 30 травня, коли окупанти вимкнули на захопленій території мережу оператора Vodafone. Яким саме способом відновлено зв’язок, представники влади не повідомили.
  • Російські війська завдали ракетного удару по місту Чортків у Тернопільській області.
  • До України прибула комісія ООН для розслідування воєнних злочинів Росії.
  • Президент Зеленський підписав закон про залучення підрозділів територіальної оборони до бойових дій на фронті.
  • Він не відповів по суті на петицію про скасування заборони на виїзд чоловіків із країни в період дії воєнного стану та перенаправив її на розгляд Кабміну з проханням "звернути увагу" на виявлення ймовірних правопорушень на кордоні.

Тил

  • Заступник голови парламенту Корнієнко у відповідь на питання, чому десятки депутатів перебувають за кордоном, заявив, що їх відправлено у відрядження. Цілями відряджень він назвав налагодження міжнародних зв’язків для отримання воєнної та фінансової допомоги, а також підтримку заявки на членство в ЄС. Корнієнко заявив, що за першої ж можливості Верховна Рада повернеться до довоєнного режиму роботи.
  • Митна служба завершила тестування додатка NCTS, що дає можливість приєднання до європейської Конвенції про спільний транзит, який українські чиновники називають "митним безвізом". Рішення має бути прийняте за результатами роботи оцінювальної місії DG TAXUD.
  • Митрополит Епіфаній заявив, що ПЦУ не веде діалог із Папою Римським Франциском, оскільки він традиційно орієнтований на російську церкву, а РПЦ ставить йому ультиматуми. З цієї ж причини Франциск не відвідує Україну.

Україна та світ

  • Київ відвідала голова Єврокомісії фон дер Ляєн. За її словами, переговори з представниками української влади дадуть можливість сформувати висновок щодо заявки України на вступ до ЄС. Вона прозоро натякнула, що основними темами її спілкування з президентом Зеленським були кроки українського уряду щодо боротьби з корупцією та зміцнення верховенства права. Фон дер Ляєн наголосила, що "багато" реформ так і не було імплементовано, а лідери ЄС хочуть бачити не процес, а результати. Вона повідомила, що Єврокомісія надасть висновок наприкінці наступного тижня.
    Зеленський у відповідь заявив, що від надання Україні статусу кандидата в члени ЄС нібито залежить майбутнє європейського проєкту. Він звернув увагу фон дер Ляєн на результати опитувань суспільної думки в ЄС, які підтвердили визнання громадянами країн-учасниць приналежності українців до "європейської родини". Зеленський закликав Єврокомісію ухвалити наступний пакет санкцій проти Росії, оскільки війна ще триває.Він запропонував включити до пакета посадових осіб та суддів, які працюють на війну та агресію, а також запровадити санкції проти компаній та державних інститутів, які залучено до воєнних постачань та придушення демократії і припинити діяльність у ЄС усіх російських банків насамперед Газпромбанку.
    Віцепрем’єр-міністерка Стефанишина стверджує, що рішення про статус має бути "юридичним", а не політичним, тобто, у ньому мають бути чітко прописані процедура та зобов’язання сторін.
    Прем’єр-міністр Грузії Гарібашвілі очікує на "справедливе рішення" за заявкою країни на вступ до ЄС. У разі її відхилення він залишив за собою право "підняти завісу та сказати все".
  • Президент Байден фактично звинуватив президента Зеленського, який разом зі своїм оточенням відкинув його попередження щодо підготовки Росією повномасштабного вторгнення до України. Зеленський сам не відповів на це звинувачення, доручивши це зробити раднику голови Офісу Подоляку.
  • За словами посла в Німеччині Мельника, Україна отримає систему ППО IRIS-T SLM у жовтні. Система дає можливість прикрити з повітря Київ чи інше велике місто країни.
  • Компанія Rolls-Royce передала два потужні дизельні генератори для лікарень Києва та Миколаєва.
  • Президент Зеленський виступив перед учасниками сінгапурського форуму "Діалог Шангрі Ла". Він заявив, що Росія спровокувала світову продовольчу кризу та голод, який може спричинити державні перевороти в низці країн, якщо Україні не вдасться відновити експорт зерна. Він наголосив, що для вирішення продовольчої кризи потрібно не домовлятися з Росією, а жорстко поставити її на місце в межах своїх кордонів.
    Прессекретар МЗС України Ніколенко у відповідь на заклик африканських країн деблокувати Одесу заявив, що довіряти обіцянкам Росії не можна, оскільки вона системно їх порушує. Розмінування моря може відкрити можливість висадки десанту на українському узбережжі. Російський флот відремонтував та вивів у морі ще 2 великі десантні кораблі, усього на бойовому чергуванні в Чорному морі – 7 ВДК. Окупанти зміцнили підрозділи ППО на острові Зміїний – туди перекинуто додаткові комплекси ТОР. Це дає змогу тримати під контролем усю акваторію та небо північно-західної частини Чорного моря – аж до Одеси.
    За оцінкою прем’єр-міністра Шмигаля, на контрольованій території може не вистачити приміщень для зберігання 10–15 млн т зерна нового врожаю.
  • Фінляндія відмовилася видавати Туреччині курдів та представників організації опозиціонера Гюлена, яких турецька влада називає "терористами". Видавання цих осіб було однією з умов згоди Туреччини на приєднання Фінляндії до НАТО.
  • За інформацією видання Politico, ОБСЄ на початку вторгнення не вивезла українських працівників. Багато кого з них було кинуто на окупованій території. З усім українським персоналом було розірвано контракти, Окупантам дісталися броньовані джипи місії, а також конфіденційні документи.

No comments:

Post a Comment