June 11, 2022

10.06.2022: Корупція – головна перешкода вступу України до ЄС

Корупція – головна перешкода вступу України до ЄС

  • Корупція – головна перешкода вступу України до ЄС.
  • Путін проголосив курс на "повернення територій".
  • Суд Гааги завершив слухання в справі про знищення авіалайнера MH17.

Війна

Фронт

  • Президент Білорусі Лукашенко не відкидає можливості вторгнення армії РБ на західну Україну, "щоби її не відтягнув Захід". Водночас за даними білоруських журналістів-розслідувачів, Російська Федерація усунула два підрозділи систем протиповітряної оборони С-400 з країни.
    10.06.2022 Харків
  • Ні на день не припиняються обстріли прикордонних районів Сумщини та Чернігівщини. Інтенсивність обстрілів Харкова знизилася, проте їхні наслідки стали важчими через застосування російськими військами потужних боєприпасів.
    10.06.2022 Луганщина
  • На Донбасі точаться запеклі бої. Ізюмське угруповання російських військ просунулося на південь, захопило Довгеньке й околиці Богородичного на березі Сіверського Дінця. Генеральний штаб спостерігає підготовку російських військ до форсування річки, яка обміліла внаслідок сильної спеки.
    10.06.2022 Сєвєродонецьк
  • У Сєвєродонецьку тривають вуличні бої, окупанти захопили населені пункти в околицях міста. Точаться бої за Оріхів та Комишуваху, російські війська намагаються прорватися до Бахмута. Врубівку обстріляно батареєю важких вогнеметних систем "Сонцепік" термобаричними снарядами. За своїми характеристиками вони є найпотужнішою у світі неядерною зброєю. Після цього селище зазнало обстрілу фосфорними боєприпасами, й, за твердженням журналістів, його повністю знищено. З важкої артилерії та РСЗВ обстріляно Лисичанськ, Гірське, Золоте. Президент Зеленський заявив, що Росія прагне зруйнувати всі міста Донбасу.
  • Лінія фронту від Донецька до Запоріжжя не зазнала змін. Триває евакуація населення Донецької області потягом із Покровська.
    10.06.2022 Херсон
  • На півдні Херсонщини українські війська ведуть контрнаступ і поступово просуваються до обласного центру. Окупанти обстріляли позиції ЗСУ та лани на півдні Дніпропетровської області в районі Криворізької ТЕС.
  • За твердженням мера Маріуполя Бойченка, окупанти зносять будинки без поховання загиблих. На "зомбомобілях" у місцях скупчення людей упродовж дня демонструвався виступ Путіна про Петра І та псевдоісторичні фільми.
  • На думку представника США при ОБСЄ Карпентера, Росія розпочала реалізацію плану анексії Херсонської та Запорізької областей, першим кроком якого стане проведення "референдумів". За словами Карпентера, окупанти влаштували репресії щодо членів місцевого самоврядування, чиновників та активістів для залякування населення.
  • МВС РФ повідомило, що на підставі указу президента Путіна мешканцям "ДНР" та "ЛНР" за спрощеною процедурою видано вже понад 800 тис. паспортів.
  • Спікер МЗС РФ Захарова стверджує, що добровольці з Великої Британії та Марокко, яких було засуджено до розстрілу "судом ДНР", не мають статусу військовополонених, попри підписаний ними контракт зі ЗСУ. Президент Зеленського назвав "вироки" "сигналом для пацифістів", які сподіваються на мирне врегулювання "конфлікту". Офіс Верховного комісара ООН із прав людини засудив "вироки" та прирівняв їх до воєнних злочинів.

Тил

  • Мінфін дозволив підприємствам подавати прострочену проміжну чи річну звітність протягом 3 місяців після скасування режиму воєнного стану.
  • У Кривому Розі, всупереч загрозі обстрілу, відновив роботу металургійний комбінат "АрселорМіттал".
  • Пресслужба фармацевтичної компанії "Дарниця" повідомила, що дефіциту ліків у країні немає. Проблеми з доступністю певних препаратів можуть виникати через перебої в постачанні з-за кордону.
  • Слідчі СБУ повідомили підозру в держзраді Погребинському – політтехнологу проросійського політика Медведчука. Погребинський охоче бере участь в ефірах російських пропагандистських телеканалів як "український експерт".
  • Протягом тижня НБУ продав на міжбанківській біржі $775 млн, купив – менш ніж $7 млн. Минулого тижня регулятор продав $826 млн.

Україна та світ

  • Посол в Україні Брінк оголосила про пряму бюджетну допомогу Україні в розмірі $7,5 млрд із пакета в $40 млрд, який Конгрес затвердив у травні.
  • Європейський комісар із питань сільського господарства Войцеховський заявив, що експорт українського зерна поступово зростає й у травні сягнув майже 2 млн т.
    Російська окупаційна влада вагонами вивозить українське зерно з захоплених територій. Пропагандистські ЗМІ знімають про це репортажі.
    Франція може взяти участь у деблокуванні порту Одеса та організації коридору для вивезення зерна. Деблокування портів також було однією з тем переговорів президента Зеленського та міністра оборони Великої Британії Воллеса.
  • Головною перешкодою для України на шляху до ЄС є тотальна корупція, яка нікуди не зникла після початку масштабного вторгнення Росії. На цьому наполягають лідери країн, які виступають проти надання Україні статусу кандидата в члени Євросоюзу. Серед противників рішення – Данія та Швеція, які в рейтингу Transparency International мають найвищий індекс протидії корупції. Міністр закордонних справ Кулеба спробував умовити главу МЗС Данії Лінде в необхідності надання Україні статусу кандидата. У четвер Кулеба заявив, що західні партнери протягом багатьох років перебільшували рівень корупції в органах влади України.
    Попри обіцянку президента Зеленського, американському президентові Байдену, досі не призначено голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. На кордоні Сербії з великою сумою готівки та коштовним дорогоцінним камінням затримано колишнього начальника управління служби внутрішньої безпеки СБУ Наумова, якого призначив Зеленський. У 2020 році український президент надав Наумову звання бригадного генерала, попри те, що журналісти називали його "гаманцем голови СБУ Баканова". Подібних випадків серед представників української влади – сотні, практично нікого з чиновників не покарано. Це змушує європейських політиків обережно ставитися до можливості приєднання України до ЄС.
    Канцлер Австрії Нехаммер вважає, що Україна може отримати статус кандидата лише разом з іншими заявниками, а переговори мають відбуватися "обережно та чесно". Прем’єр-міністр Естонії Каллас вважає можливим надання Україні статусу кандидата. Вона попередила, що влада країни має бути готова до проведення "складних" реформ. Голова владної партії "Грузинська мрія" Кобахідзе вважатиме несправедливим, якщо Молдова та Україна отримають статус кандидата, а Грузія – ні. Останнім часом відносини Грузії та ЄС охололи. Європейські чиновники та політики наголошують на згортанні демократії в країні та рекомендують уряду "влаштувати роботу над помилками".
    За інформацією європейських ЗМІ, Єврокомісія готує два варіанти висновку щодо надання Україні статусу кандидата. Перший передбачає ствердне рішення та подальші кроки на підставі аналізу проведених реформ. Другий – відкладає рішення до виконання владою України всіх умов, а до того – країна вважатиметься "кандидатом у кандидати".
    Віцепрем’єр-міністерка Стефанишина наполягає, що відмову від надання статусу кандидата українці розцінюватимуть як зраду й це підірве їхню віру в європейські цінності. Вона наголосила, що заперечне рішення послабить ЄС та посилить Росію.
    Президент Франції Макрон не планує зустрічатися з президентом Зеленським напередодні саміту ЄС, на який буде винесено питання розширення Союзу, а наступного тижня відвідає Румунію та Молдову.
    Уряд Косова – частково визнаної світовою спільнотою частини Сербії – має намір подати заявку на вступ до ЄС наприкінці 2022 року.
  • Президент Литви Науседа звернувся до країн-членів НАТО із закликом визнати Росію довготривалою загрозою. Він висловився за змінення курсу Альянсу – від стратегії стримування до активної оборони й наполягає на збільшенні постачання зброї Україні.
    Прессекретар уряду Німеччини не зміг повідомити графік постачання важких озброєнь Україні, хоч і підтвердив обіцянку передати зенітні танки Gepard, САУ Panzerhaubitze 2000 та систему ППО IRIS-T SLM. Посол України Мельник повідомив, що за перші 4 місяці 2022 р. імпорт Німеччини з РФ зріс на 60 % проти аналогічного періоду торік, Росія додатково отримала €6 млрд. Загальний товарообіг за цей період зріс на 20 %.
    МОЗ Німеччини планує надати Україні медичну допомогу – яка буде містити направлення лікарів, створення травматологічних центрів та допомогу в протезуванні.
    Уряд Чорногорії заявив про готовність надати воєнну допомогу Україні. Її обсяги буде погоджено на двосторонніх переговорах.
  • Президент РФ Путін, під час  виступу на святкуванні 350-річчя народження царя Петра І, заявив, що головним завданням Росії є "повернення територій". Путін та чиновники його режиму наполегливо підкреслюють успадкування імперської політики Росії. Останнім часом російська влада та пропагандисти змінили риторику щодо України, й уже не згадують про "денацифікацію" та "демілітаризацію". За результатами "соцопитування" центру "ВЦВГД", що працює на владу, понад 78 % респондентів схвалюють діяльність Путіна, а 80 % – повністю йому довіряють.
    МЗС Естонії викликало для пояснень посла РФ, оскільки Путін похвалив російського царя, який захопив естонське місто Нарва.
    Посол Польщі Ціхоцький жорстко розкритикував європейських лідерів, які прагнуть допомогти російському президентові Путіну "зберегти обличчя" через територіальні поступки України. Натомість він запропонував їм віддати Росії Бранденбург або Піренеї. Президент Франції Макрон стверджує, що дзвінки Путіну були лише спробою донести йому позицію європейських лідерів щодо війни, зусиллями щодо досягнення режиму припинення вогню та підштовхуванням Росії до мирних переговорів.
    Міністр оборони США Остін заявив, що війна, яку розв’язала Росія в Україні, знищує світовий порядок.
  • Міністр закордонних справ РФ Лавров повідомив, що Росія не реагуватиме на українські санкції щодо президента Путіна та чиновників його режиму. Він також заявив, що "НАТО надалі не вирішуватиме долю Європи" і звинуватив Польщу в "освоєнні української території".
  • У Гаазі відбулося останнє засідання суду в справі про знищення авіалайнера MH17, який було збито в небі над Донбасом у липні 2014 р. Один із 4 обвинувачених – російський військовослужбовець Пулатов – звинуватив прокуратуру Нідерландів у упередженості та назвав суд "несправедливим". Під час розслідування звинувачення було висунуто лише проти виконавців, а керівництво Росії та командування армії РФ винними названо не було. Рішення суду буде оголошено восени.
  • Польща та Україна домовилися про розширення більш ніж у півтора раза пропускної спроможності пункту пропуску "Краковець – Корчова". Кількість смуг для руху вантажівок буде збільшено до 11, обидві країни також збільшать кількість бригад прикордонників та митників.
  • Компанія Adidas не планує відновлювати діяльність у РФ наступними місяцями. Компанія Hyundai заморозила реконструкцію великого автозаводу в Санкт-Петербурзі. Продажі автомобілів у РФ скоротилися на 60–80 % після зупинення постачання імпортних компонент до країни.
    Росія починає відчувати падіння попиту свою нафту, яку, до того ж продає зі значним дисконтом. Консул у пакистанському місті Карачі оголосив, що Росія готова постачати нафту до Пакистану з великою знижкою до звичайної ціни, за умови запиту від уряду країни. Пакистан вимагає від РФ гарантій того, що до його компаній не буде застосовано вторинні санкції. Попри збільшення постачання до Індії, їхній загальний обсяг є досить малим, а транспортні витрати – величезні.
    Уряд Швейцарії приєднався до шостого пакета санкцій ЄС, зокрема, запровадила ембарго на імпорт російської нафти та нафтопродуктів. Глава Центробанку РФ Набіулліна визнала, що ембарго на російську нафту несе комплекс ризиків для економіки країни та провокує інфляцію. Вона закликала уряд якнайшвидше переорієнтувати експорт на інші ринки.
  • Китайський міністр оборони Вей прямо заявив глава Пентагону Остіну, що в разі проголошення Тайванем незалежності Китай застосує воєнну силу. Вей звинуватив США в "створенні нестабільності" в регіоні постачанням зброї армії Тайваню. Остін у відповідь підтвердив підтримку Тайваню в протидії територіальним претензіям Китаю.

Тренди

  • Глава фракції "Слуга народу" Арахамія оголосив про підготовку законопроєкту, який нібито передбачає скорочення кількості держслужбовців у 2 рази – з 200 до 100 тис. за допомоги "диджиталізації" надання держпослуг.
    Прем’єр-міністр Шмигаль представив нову економічну стратегію уряду на час чинності режиму воєнного стану. Стратегія передбачає гранти на відкриття бізнесу, закупівлю переробного обладнання, держпідтримку будівництва теплиць та висадження садів, працевлаштування безробітних, пільгове кредитування підприємств, навчання спеціалістів IT-галузі та викуп державою частки в комп’ютерних стартапах.
    Комітет Верховної Ради з податкової, митної та фінансової політики визнав незадовільною роботу Митної служби та рекомендував уряду змінити її керівництво.
    Кабмін підтримав законопроєкт про прискорене розмитнення автомобілів через додаток для смартфонів "Дія" та звільнення електромобілів від податків.

 

No comments:

Post a Comment