June 10, 2022

09.06.2022: Україна, нарешті, запровадила санкції проти Путіна та чиновників його режиму

Україна, нарешті, запровадила санкції проти Путіна та чиновників його режиму

  • Україна, нарешті, запровадила санкції проти Путіна та чиновників його режиму.
  • "Суд ДНР" засудив до страти трьох іноземних добровольців.
  • Зеленський закликав викорінити тіньову економіку.
  • Податковий комітет Верховної Ради має намір скасувати пільги на імпорт авто та інших товарів.

Війна

Фронт

  • По Житомирській області завдано ракетного удару російською авіацією, що базується на аеродромі Барановичі в Білорусі. Український літак збив крилату ракету над Сумщиною.
  • Російські війська безперервно здійснюють провокації на кордоні з Україною на Сумщині й Чернігівщині для запобігання перекиданню українських військ на Донбас. Вночі з артилерії та мінометів обстріляно прикордонні населені пункти Сумщини,
    09.06.2022 Харків
  • Далекобійними системами залпового вогню обстріляно Харків. Під обстріл потрапило кілька міст Харківщини. Українські війська просунулися у низці  місць на північ від Харкова в напрямку кордону.
    09.06.2022 Луганщина
  • У районі Ізюма окупанти зосередили велике угруповання військ та намагаються наступати в кількох напрямках – на Слов’янськ, на захід та Святогірськ.
    09.06.2022 Святогірьск
    Сам Святогірськ перейшов під контроль російських військ, українські підрозділи відійшли на протилежний берег Сіверського Дінця.
    09.06.2022 Лисичанськ - Попасна
  • У Сєвєродонецьку не припиняються важкі вуличні бої, російські війська безперервно обстрілюють місто з важкої артилерії та РСЗВ та завдають бомбових ударів із повітря. Зруйновано Льодовий палац, у якому 2004 р. сепаратисти влаштували свій з’їзд за участю російських політиків та хотіли оголосити Південно-Східну українську автономну республіку, яку українці одразу ж охрестили "ПіСУАР".
    09.06.2022 Сєвєродонецьк
    Окупанти контролюють переважну частину міста. Атаки на обласний центр та в напрямку Лисичанська – відбито. Російським військам вдалося просунутися на кілька кілометрів на північ та захід попаснянського виступу – бої точаться за населені пункти Комишуваха та Роти.
    09.06.2022 Донецьк-Запоріжжя
  • У Донецькій та Запорізькій областях лінія фронту не змінилася, окупанти ведуть обстріли населених пунктів прифронтової зони. Для протидії можливому контрнаступу ЗСУ вони звели фортифікаційні споруди та розмістили в регіоні застарілі танки, які фактично є броньованими вогневими точками.
    09.06.2022 Херсон
  • На Херсонщині українські війська утримують плацдарми на лівому березі річки. Інгулець і змушують окупантів перекидати до регіону великі сили. Контратаки російських військ відбито. На думку низки українських та закордонних експертів, ЗСУ побудували в Миколаївській та Дніпропетровській областях ешелоновану оборону, тому наступ у напрямку на Кривий Ріг та Миколаїв є малоймовірним.
  • "Суд ДНР" засудив до страти двох добровольців із Великої Британії та одного – з Марокко, яких було захоплено в полон. МЗС України назвало "рішення" нікчемним та наголосило, що іноземні добровольці є військовослужбовцями ЗСУ. Міністр закордонних справ Великої Британії Трасс назвала "вирок" фальшивим і нелегітимним та заявила, що країна намагатиметься звільнити своїх громадян. Держсекретар США Блінкен закликав Росію та її маріонеток до поваги до норм міжнародного гуманітарного права щодо поводження з військовополоненими. На думку експертів правозахисної організації Amnesty International, подібний вирок є воєнним злочином.
    Ватажок "ДНР" Пушилін оголосив, що трибунал над оборонцями Маріуполя відбудеться до кінця літа. Частину українських бійців окупанти вивезли до Ростовської області.
  • Російські окупанти готуються до анексії півдня України. "Наглядачем" над процесом призначено першого заступника глави адміністрації російського президента Кирієнка. Українські чиновники, воєнні експерти та розвідка переконані, що окупанти планують проведення "референдумів" про приєднання до Росії вже незабаром. З південних областей України та "республік" вони можуть створити ще один "федеральний округ" для легалізації анексії. У багатьох окупованих населених пунктах примусово запроваджується обіг російського рубля, розпочалася виплата російських пенсій та соціальної допомоги.

Тил

  • Комітет Верховної Ради з податкової, митної та фінансової політики, який очолює одіозний депутат від президентської партії Гетманцев, схвалив законопроєкт про скасування безмитного ввезення автівок та податкових пільг для інших товарів, що імпортуються. Причиною названо "втрату" бюджетом 13 млрд грн, які могли бути отримані як акцизи та ПДВ. Міністр фінансів Марченко виступив перед комітетом і заявив, що доходи бюджету в травні лише на третину покрили витрати. Депутати не взяли до уваги, що внаслідок воєнних дій було знищено понад сто тисяч одиниць автотранспорту, і подібний імпорт дає змогу громадянам купити вживані авто з Європи за розумною ціною. Гетьманців та Марченко наполягають на обслуговуванні Україною всіх запозичень, попри катастрофічну ситуацію з бюджетом, "щоби міжнародні партнери бачили, що країна бореться і, що важливо, збирає податки та намагається саме ними покривати витрати".
    За інформацією українського Держстату, ВВП країни в I кварталі скоротився на понад 15 % проти торішнього.
    В українських ЗМІ роздмухується компанія на підтримку Гетманцева та його колег, які в умовах війни "закручують гайки", фактично вбиваючи малий та середній бізнес.
    Печерський суд Києва дозволив започаткувати заочне розслідування проти колишнього заступника секретаря РНБО Сівковича в справі про жорстокий розгін студентів у 30 листопада 2013 р. Гетманцев працював його помічником у період, коли Сівкович був депутатом Верховної Ради від Партії регіонів.
    Комітет також підтримав законопроєкт про заборону стягнення прострочених боргів із військовослужбовців та членів їхніх сімей на період чинності режиму воєнного стану.
  • НБУ "надрукував" ще 70 млрд грн через придбання "воєнних" облігацій. Кабмін ухвалив рішення про прив’язку їхньої прибутковості до облікової ставки регулятора, тому обслуговування цих ОВДП коштуватиме платникам податків дорожче, як мінімум, на 15 % на рік, також підвищаться купонні виплати Нацбанку за облігаціями, що емітовано раніше – на половину різниці між поточною та вихідною ставкою прибутковості.
    Чиновники Мінфіну повідомили про угоду зі Світовим банком про надання кредиту в розмірі $1,5 млрд на фінансування зарплат педагогам.
    За даними Держстату, споживчі ціни в травні в річному обчисленні зросли на 18,0 %, тоді як у квітні зростання склало 16,4 %.
  • Президент Зеленський заявив, що в умовах воєнного стану в Україні тіньова економіка має бути повністю ліквідована.
  • Експерти констатували суттєве зростання цін на сезонні фрукти та овочі через окупацію Росією південних областей країни та призову працездатних чоловіків до армії. Услід за ними подорожчають і консерви, зокрема, соуси та томатна паста. Заступник міністра агрополітики Висоцький вважає, що наступного року урожай продовольчих культур може скоротитися на 40 %.
  • Глава Укрзалізниці Камишин вважає невипадковим ракетний обстріл вагоноремонтних заводів.

Україна та світ

  • Єврокомісія обговорить надання Україні статусу кандидата в члени ЄС наступного тижня. За словами віцепрем’єр-міністерки Стефанішиної, три найбільші країни Союзу виступають проти цього рішення. Президент Зеленський зателефонував французькому президентові Макрону й обговорив із ним перспективи євроінтеграції України та воєнну допомогу ЗСУ.
  • Президент Зеленський вважає, що окупація України є для Путіна сходинкою для отримання контролю над усім світом за допомоги створення керованих криз. Він закликав учасників саміту Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) ініціювати виключення Росії із Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (FAO), оскільки саме РФ провокує голод у країнах третього світу, куди Україна постачала продовольство. Зеленський наголосив, що голод в Африці та країнах Азії може спричинити ще одну міграційну кризу в Європі.
    Президент Африканського Союзу Салл заявив, що континент може серйозно постраждати від голоду в разі припинення постачання української пшениці і вважає, що ООН має надати допомогу в розблокуванні українського продовольчого експорту.
    Прессекретар зовнішньополітичної служби Єврокомісії Стано заявив, що ЄС абсолютно точно знає, що Росія краде українське продовольство та експортує його до третіх країн.
    Глава МЗС Литви Ландсбергіс назвав "дивними" переговори між Туреччиною та РФ щодо організації "зернового коридору" без участі України.
  • Чиновники НАТО підтвердили запрошення президента Зеленського на червневий саміт Альянсу в Мадриді.
  • Міністр оборони Рєзніков підтвердив, що польські САУ AHS Krab вже готові до відправлення до України, а потреби ЗСУ у важкій артилерії та боєприпасах до неї задоволнено на 90 %. Заступник міністра Маляр повідомила, що з травня різко зросли запити підрозділів на амуніцію – уніформу, взуття, бронежилети.
  • Міністерство освіти Польщі надасть українським учням можливість скласти випускні іспити за українською програмою.
  • Президент Зеленський підписав указ про запровадження персональних санкцій проти президента РФ Путіна, його прессекретаря Пєскова, голови уряду Мішустіна, секретаря Ради безпеки Патрушева, міністра оборони Шойгу та глави МЗС Лаврова. Санкції містять відмову видавання віз, заборону польотів їхніх літаків у повітряному просторі України, позбавлення всіх українських державних нагород, блокування активів та майна. До списку санкцій включено також російські виші та їхні ректори.
  • Прем’єр-міністр Угорщини Орбан стверджує, що запровадження ембарго на російський газ зашкодить не лише його країні, а й усій Європі. Він наголосив, що навколо нафтового ембарго також йшла серйозна дискусія, проте, зрештою, "здоровий глузд переміг".
    Прессекретар російського президента Пєсков стверджує, що всі європейські покупці газу заплатили за нього рублями на спеціальні рахунки в Газпромбанку.
    Турецькі ЗМІ повідомили, що Москва та Анкара останні кілька тижнів вели інтенсивні переговори про переміщення з ЄС до Туреччини російських компаній, які потрапили під санкції. Серед перших у Туреччині планують перебазуватися Газпром та Аерофлот.
  • Фінляндія має намір побудувати загорожу та рокадні дороги вздовж кордону з Росією.
  • Депутат російської Держдуми Федоров вніс законопроєкт про скасування постанови Держради СРСР від 1991 р. про визнання незалежності Литовської республіки. Глава МЗС Литви Ландсбергіс закликав не перебільшувати значення цієї "законотворчості", а депутат Сейму Малдейкіс запропонував Росії повернути території Великого князівства Литовського, зокрем, Смоленськ. Проте низка експертів вважає кроки російських чиновників та депутатів підготовкою можливої ​​провокації проти країни, що є членом НАТО.

Київ

  • Київрада позбавила Мінськ статусу міста-побратима.
  • Мер Кличко має намір звернутися до уряду з проханням про створення в центрі столиці – поряд з урочищем Бабин Яр – меморіального цвинтаря українських військовослужбовців, які загинули на війні з РФ.

Тренди

  • Глава Нацагентства з питань запобігання корупції Новіков вважає, що під час війни ідея про створення реєстру олігархів втратила актуальність, а в процесі вступу до ЄС вони стануть "звичайними великими бізнесменами". Новіков повідомив, що російський олігарх Фрідман висловив намір отримати українське громадянство та перереєструвати бізнес в Україні. Чиновник вважає можливим подібний варіант і для інших російських олігархів, які народилися в Україні.
  • Згідно з опитуванням 2 тис. осіб, яке влаштував Київський міжнародний інститут соціології (КМІС), понад половина респондентів мають намір залишити дітей за кордоном у разі тривалої війни.
  • Зарплати українських чиновників під час війни зростають як на дріжджах. Міністр охорони здоров’я Ляшко за 5 міс. отримав 423 тис. грн, міністр юстиції Малюська – 350 тис. грн – на 90 тис. більше, ніж за аналогічний період торік.

No comments:

Post a Comment