June 09, 2022

08.06.2022: Європарламент закликав Раду ЄС надати Україні статус кандидата в члени ЄС

 



Європарламент закликав Раду ЄС надати Україні статус кандидата в члени ЄС

Головні події і теми доби від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Європарламент закликав Раду ЄС надати Україні статус кандидата в члени ЄС.
  • Туреччині та РФ не вдалося домовитися про деблокування українських портів.
  • Глава фракції "Слуга народу" Арахамія допомагає уникнути санкцій російському олігарху Абрамовичу.

Війна

Фронт

  • Російські літаки завдали ударів некерованими ракетами по населених пунктах Сумщини, з мінометів та артилерії обстріляно прикордонні райони. Губернатор Білгородської області РФ стверджує, що селище за 15 км від кордону було обстріляно українською артилерією.
  • Лінія фронту впродовж доби майже не змінилася. Активні бойові дії точаться на півночі Луганської області та за течією Сіверського Дінця. Спроби атак ізюмського угруповання російських військ у напрямку Барвінкового та Слов’янська було відбито, у Святогірську та Богородичному тривають бої.
    08.06.2022 Попасна
  • Уже кілька тижнів точаться важкі вуличні бої в Сєвєродонецьку. Голова Луганської воєнної обладміністрації Гайдай стверджує, що українські війська здатні захистити обласний центр, а загрози оточення луганського угруповання Операції об’єднаних сил наразі немає. Українська армія надійно тримає оборону, відбито атаки в напрямку Лисичанська, а з попаснянського виступу – на Сіверськ та Бахмут.
  • Усією протяжністю лінії фронту окупанти обстрілюють населені пункти та позиції українських військ із важкої артилерії та РСЗВ, завдають бомбових та ракетних ударів із повітря.
  • Російське командування перекинуло до колишнього "адмінкордону" з окупованим Кримом дивізіон оперативно-тактичних ракетних комплексів "Іскандер-М". В акваторії Чорного моря 5 російських військових кораблів, озброєні ракетами "Калібр", проводять чергові "навчання".
  • Ракетні удари завдано по одному з міст Житомирщини та Краматорську.
  • Ватажок "ДНР" Пушилін відправив у відставку "уряд республіки". Новим "главою уряду" призначено російського чиновника Хоценка.
  • Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій повідомило, що під час ще одного обміну з Росією на контрольовану територію повернуто 50 тіл загиблих українських вояків, числі 35 оборонців Маріуполя тощо.
  • Держбюро розслідувань встановило, що депутат від президентської партії Ковальов співпрацює з окупаційною владою Херсонської області. Він розмістив російських вояків на своїй базі відпочинку та постачає харчові продукти до Криму. В інтерв’ю російським пропагандистським ЗМІ він відверто зізнався в колабораціонізмі. 28 квітня фракція "Слуга народу" тимчасово зупинила його членство, а 3 травня – виключила із фракції. У грудні 2021 р. Ковальов купив "4 канал" у колишнього депутата Добродомова, і незабаром – спровокував резонансну ДТП на шосе Київ – Одеса. Фракція звернулася до керівництва Верховної Ради із закликом позбавити Ковальова депутатського мандату.
  • Бюро повідомило про розслідування факту зради мера Святогірська Бандура, який активно діє на користь окупантів та дискредитує органи влади України.

Тил

  • Держагентство водного господарства заборонило на час чинності режиму воєнного стану рух човнів, катерів та яхт на річках, водосховищах та лиманах, а також в акваторії Чорного моря.
  • Апеляційний адмінсуд Києва остаточно заборонив діяльність партії "Опозиційний блок", її майно буде передано державі. Рішення може бути оскаржено у Верховному суді без зупинення його виконання.
  • Світовий банк погіршив прогноз інфляції України за підсумками року з 15 % до 20 %.
  • Після провального аукціону з розміщення "воєнних" ОВДП у вівторок, Кабмін прив’язав їхню прибутковість до облікової ставки НБУ. Нацбанк із початку вторгнення придбав ці облігації на суму 120 млрд грн.

Україна та світ

  • Президент Польщі Дуда відвідає найближчими днями країни Румунію, Італію та Португалію, щоби переконати їхніх керівників підтримати надання Україні статусу кандидата в члени ЄС. Він розкритикував німецький бізнес за співпрацю з Росією, а також за купівлю нафти та газу, прибутки від яких Путін спрямовує на фінансування агресії.
    Європарламент ухвалив резолюцію із закликом до Ради ЄС щодо надання Україні статусу кандидата, що, на думку депутатів, надасть українському народу чіткий сигнал солідарності з ним Європи.
    Президент Зеленський запевнив канцлера Німеччини Шольца, що статус кандидата для України стане виграшем для Європи.
    Єврокомісія дозволила участь української Нацкомісії з регулювання в галузі зв’язку та інформації приєднатися без права голосу до роботи європейської агенції BEREC, яка регулює електронні комунікації всередині ЄС, роумінг тощо.
    Європейська енергосистема ENTSO-E погодила поетапне розширення імпорту української електроенергії до Європи.
  • На думку радника Міжнародної морської організації ООН Адамса, для розмінування українських портів потрібно кілька місяців. Він вважає високим ризик невиконання Росією взятих на себе зобов’язань щодо розблокування експорту зерна з України.
    У Стамбулі відбулася зустріч делегацій Туреччини та РФ, одним із головних питань якої був транзит українського зерна. За словами посла України в Туреччині Боднара, учасники переговорів так і не дійшли якогось рішення. На думку Боднара, зерновози потребують військового супроводу. Конвой мусять супроводжувати військові кораблі Туреччини або інших країн із мандатом на відкриття вогню по російському флоту в разі атаки. Туреччина може бути не лише організатором конвоїв, а й гарантом безпеки транзиту. Ще один ризик безпеки пов’язаний із розмінуванням акваторії – це дасть російському Чорноморському флоту змогу атакувати українське чорноморське узбережжя та висадити десант.
    Президент Литви Науседа застеріг партнерів від спроб скасування санкцій проти РФ в обмін на розблокування українських портів. За його словами, санкційні послаблення підштовхуватимуть Путіна до ескалації агресії.
    Мер Мелітополя Федоров, підтвердив, що окупаційна влада краде українське зерно на півдні країни й вивозить його до Криму залізницею.
    За словами президента Зеленського, якщо проблему експорту українського зерна не буде вирішено вже незабаром, світ із вини Росії накриє цунамі кризи та голоду.
  • США відправили чергову партію гаубиць M777 для ЗСУ. Радник президента США з нацбезпеки Салліван висловив занепокоєння загостренням бойових дій на сході України та підтвердив намір адміністрації Байдена надати потрібну воєнну допомогу для протистояння російській агресії. Посол США Брінк повідомила про надання Україні $1 млрд фінансової допомоги для стабілізації економіки з пакета $40 млрд, який було затверджено на початку травня.
    За словами президента Дуди, Польща передала Україні вже понад 240 танків і майже 100 одиниць бронетехніки, а також ракети, боєприпаси, запасні частини – загалом на суму $2 млрд. Він підкреслив, що Польща так і не дочекалася постачання важкої техніки з Німеччини замість тієї, що була передана Україні.
    Президент Зеленський стверджує, що війну закінчити в дипломатичний спосіб неможливо, оскільки Росія поки відчуває свою силу й не прагне сідати за стіл переговорів. Він закликав західних партнерів посилити санкції,  зокрема, відключити всі російські банки від системи міжнародних розрахунків SWIFT.
  • Ціни на нафту на світових ринках зростають і вже сягнули $124 за барель.
  • Компанія Microsoft згорнула нові продажі російським корпоративним клієнтам, проте й далі надає підтримку чинним і не закриває офіси.
    Китайська компанія Huawei поступово закриває магазини по всій Росії.
    Мінфін США прикрив лазівку для уникнення санкцій – заборонив громадянам та компаніям купівлю акцій та зобов’язань російських компаній на вторинному ринку.

Київ

  • На Центральному та Південному вокзалах Києва встановлено металошукачі та рентгенапарати для огляду багажу. На думку низки експертів, цей захід не буде ефективним, оскільки на платформи можна потрапити через підземні переходи, а на першу платформу – прямо від метро або з платформ приміських поїздів.

Тренди

  • За інформацією ЗМІ, глава президентської фракції в парламенті Арахамія стверджує, що зусиллями близького до Путіна олігарха Абрамовича нібито було врятовано 400 тис. українських громадян. За його листом, людей вдалося евакуювати з окупованої території "гуманітарними коридорами", з допомогою Абрамовича також нібито звільнено з полону кілька сотень людей. Абрамович використовує "свідчення" Арахамії як привід для скасування санкцій ЄС і США.
  • Міністр закордонних справ Кулеба стверджує, що Україна не є "тотально корумпованою" державою, як намагаються її подати деякі ЗМІ. Він поставив перед журналістами начебто риторичне питання: "Чому Україна досі жива, попри тотальну корупцію?"

No comments:

Post a Comment