June 08, 2022

07.06.2022: Польща укладає контракт на постачання Україні 50 шт. САУ AHS Krab

Польща укладає контракт на постачання Україні 50 шт. САУ AHS Krab
  • Польща укладає контракт на постачання Україні 50 шт. САУ AHS Krab.
  • Зеленський анонсував запуск сайту "Книга катів".
  • Меркель не вибачатиметься за підтримку Росії.

Війна

Фронт

  • Міністерство оборони Білорусі оголосило, що щойно покликаних вояків готуватимуть за програмами воєнного часу.
  • Ні на день не припиняються мінометні та артилерійські обстріли з території РФ прикордонних районів Сумщини та Чернігівщини.
    07.06.2022 Харків
  • Лінія фронту впродовж доби практично не змінилася. Відбито атаки окупантів на південь від Ізюма.
    07.06.2022 Святогірськ
    Точаться запеклі бої за Святогірськ, спробу наступу з півночі через Богородичне відбито. Окупанти контролюють практично весь лівий берег Сіверського Дінця, крім невеликої ділянки на південь від Лиману поруч із мостом на Сіверськ.
    07.06.2022 Луганщина
    У Сєвєродонецьку тривають вуличні бої. Наступ російських військ на Лисичанськ через Тошківку, на трасу Лисичанськ – Бахмут та від Світлодарського водосховища на Бахмут – захлинувся. Окупанти здійснюють жорстокі обстріли та бомбардування населених пунктів уздовж лінії фронту та в ближньому тилу в Харківській, Луганській, Донецькій, Запорізькій областях.
    07.06.2022 Херсон
  • На Херсонщині українські війська трохи потіснили окупантів у напрямку обласного центру. Російська артилерія обстріляла Миколаїв, населені пункти в Баштанському та Миколаївському районах області, а також на півдні Дніпропетровщини. На думку експертів американського Інституту вивчення війни, російське командування вважає ситуацію на захід від Херсона небезпечною та перекидає до цього району підрозділи із Запорізької області.
  • Головне управління розвідки повідомило, що на підконтрольну територію через обмін вдалося повернути 210 тіл українських військовослужбовців, які загинули на війні, здебільшого – оборонців "Азовсталі".
  • Президент Зеленський анонсував запуск наступного тижня сайту "Книга катів", який міститиме підтверджені дані про воєнні злочини російських вояків.

Тил

  • Президент Зеленський повідомив, що уряд готується до наступного опалювального сезону, для чого створює оперативний штаб у складі міністрів енергетики, економіки, розвитку громад та територій, голови Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, а також представників держкомпаній "Енергоатом", "Нафтогаз" та "Укренерго". До роботи комісії буде долучено одного зі заступників голови Офісу президента. Кабмін доручив Нафтогазу довести до зими запаси газу в підземних сховищах до 19 млрд м³. Глава Нафтогазу Вітренко заявив, що для виконання цього завдання компанія потребує зовнішніх запозичень на придбання 6 млрд м³ газу. За словами Зеленського, зима буде найважчою за часи незалежності, проте влада не має наміру підвищувати тарифи на газ, тепло та електроенергію.
  • Заступник міністра освіти Вітренко оголосив, що новий навчальний рік у школах та ВНЗ розпочнеться 1 вересня – в очному режимі.
  • Уряд підтримав законопроєкт про легалізацію обігу канабісу для медичного та наукового застосування.
  • За словами президента Зеленського, упродовж місяця роботи платформи зі збору коштів UNITED24, на відновлення звільнених районів країни вдалося зібрати приблизно 1,5 млрд грн.
  • Після оголошення Мінфіну про небажання підвищувати прибутковість ОВДП услід за зростанням облікової ставки НБУ, чиновники у вівторок провалили аукціон із розміщення держоблігацій. Обсяг продажу склав лише 0,81 млрд грн. З них на 0,77 млрд грн продано 6-місячні облігації з прибутковістю 10 %.
  • Пресслужба НБУ повідомила, що через сплеск попиту на валюту міжнародні резерви України в травні зменшилися на 7 % й на 1 червня становили майже $25 млрд. У травні регулятор продав $3,41 млрд, купив – $0,06 млрд. За даними Мінфіну, державний та гарантований державою борг у валюті впродовж місяця зріс на 0,84 % і склав $97,62 млрд.
    Рада директорів Світового банку схвалила додаткове фінансування України на суму $1,49 млрд через надання гарантій 4 країнами – членами ЄС та прямої допомоги ще від 2 держав.
    Нацбанк збільшив терміни розрахунків за експортно-імпортними операціями з 90 до 120 календарних днів, починаючи з 5 квітня 2022 р. До початку війни становив 365 днів.
    Чиновники НБУ вважають, що підвищення облікової ставки стимулюватиме банки до повернення кредитів рефінансування.

Україна та світ

  • Прем’єр-міністр Польщі Моравецький оголосив про підписання найбільшого в історії країни збройного контракту на постачання Україні 50 одиниць 155-мм САУ AHS Krab на суму майже $630 млн. Покупку буде частково сплачено урядом України та Єврокомісією.
    Український посол в Ізраїлі Корнійчук запропонував уряду країни "вийти із зони комфорту" й допомогти Україні у війні з РФ не на словах, а ділом. Він попросив надати Україні протиракетну систему "Залізний купол". Посол підтвердив, що передавання Україні протитанкових ракет Spike, які виготовляє Німеччина за ізраїльською ліцензією, заблоковано, попри на прохання американської адміністрації.
    За інформацією "Голосу Америки" США планують передати Україні протикорабельні ракети та пускові комплекси до них.
    Прем’єр-міністр Болгарії Пєтков заявив, що його уряд не має наміру постачати зброю Україні, оскільки країна вже надає "іншу достатню допомогу".
    Канцлер Німеччини Шольц заявив, що Іспанія досі не зверталася із проханням про постачання Україні застарілих танків Leopard 2.
    За словами президента Зеленського, дата наступу українських військ залежить від постачання зброї, ефективних санкцій та політичної підтримки західних партнерів.
    ЄС надав допомогу МВС та прокуратурі України – 90 автомобілів на суму $2 млн
  • Профільний комітет Європарламенту підтримує надання Україні статусу кандидата в члени ЄС, а також передавання всієї зброї, яку вона потребує.
  • Прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон – категорично проти тиску деяких західних політиків та ЗМІ на президента Зеленського задля укладання "мирної угоди" між Україною та РФ із втратою частини українських територій. За словами Джонсона, "погані мирні угоди тривають недовго". Президент Зеленський висловив готовність вести переговори лише з президентом Путіним, але лише "зі серйозних питань" насамперед про закінчення війни. Він наголосив, що західні санкції не змусили Путіна припинити війну, оскільки є половинчастими. Насамперед це стосується ембарго на імпорт нафти. Радник глави Офісу президента Подоляк повідомив, що Євросоюз уже після оголошення шостого пакета санкцій виключив із нього заборону доступу російських споживачів до європейських хмарних сервісів.
  • Ексканцлерка Німеччини Меркель заявила, що замість України поїхала до Італії, бо хоче продемонструвати, що вже не очолює уряд. Вона не звинувачує себе в тому, що не змогла запобігти війні в Україні, хоча "намагалася" її не допустити. Меркель не стала вибачатися перед українським народом за курс свого уряду та кабінету канцлера Шольца.
  • МЗС України повідомило, що цінує зусилля Туреччини, які спрямовано на розблокування транзиту українського зерна, Пресслужба міністерства наголошує, що подібні рішення мають прийматися лише за умови участі України в переговорах з урахуванням її інтересів. Президент Зеленський заявив, що Україна не допустить російські судна у свої порти та наполягає на створенні безпечного морського коридору під прикриттям воєнних кораблів країн-партнерів.
    Усе експортне зерно належить українським агрохолдингам.
  • Енергоатом спростував заяву директора МАГАТЕ Ґроссі про те, що його нібито було запрошено очолити експертну комісію на Запорізькій АЕС. Агентство й надалі активно співпрацює з Росатомом на всіх рівнях. Енергоатом вважає, що візит може бути приводом для легалізації захоплення АЕС Росією.
  • Синод Російської православної церкви підпорядкував патріархові Кирилу храми УПЦ Московського патріархату в окупованому Криму.
  • Держдума РФ ухвалила закон про відмову від виконання рішень Європейського суду з прав людини, які винесено після 15 березня 2022 р.
    Компанія IBM повністю припиняє бізнес у РФ та звільняє співробітників. Упродовж трьох місяців Deutsche Bank перевіз із Росії до Берліна кілька сотень розробників програмного забезпечення.
    Уряд Нової Зеландії запровадив санкції проти Газпрому та ще понад 40 великих підприємств РФ та Білорусі.
    Виплати купонного доходу за єврооблігаціями, які здійснив Мінфін РФ наприкінці травня, зависли в депозитарії Euroclear Bank, який вважає їх порушенням санкційного режиму.
  • Радник президента з економічних питань Устенко запропонував західним союзникам виділяти фінансову допомогу не лише на утримання біженців, а й, навпаки – частину цієї допомоги зарезервувати для виплат в Україні. За словами чиновника, це стане для українських громадян стимулом для повернення на батьківщину, де, як він стверджує, є величезний брак робочих рук.

Тренди

  • Влада намагається за допомоги заангажованих журналістів та ЗМІ зганьбити результати збирання підписів під колективним листом про відставку з усіх постів одіозного голови парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцева. Лист підписали понад 17 тис. підприємців та представників бізнесу. До них долучилися науковці та студенти. Низка експертів вважають, що публікації на підтримку Гетманцева проплачено особам з оточенням президента, яким Гетманцев потрібен для продавлювання певних рішень через Верховну Раду.

 

No comments:

Post a Comment