June 05, 2022

04.06.2022: По Києву, Миколаєву та Одесі завдано ударів крилатими ракетами

 

  • По Києву, Миколаєву та Одесі завдано ударів крилатими ракетами.
  • Макрон вимагає не допустити "приниження" Росії.
  • Глава угорського парламенту Кевер образив президента Зеленського.

Війна

Фронт

  • Російські війська не припиняють обстріл прикордонних районів на півночі України. На Сумщині з території РФ із мінометів обстріляно населені пункти Великописарівського та Шосткинського районів, авіація тричі завдала ударів ракетами "повітря-земля".
  • На півночі Харківщини точаться бої місцевого значення, населені пункти зазнають варварських обстрілів. Російські війська обстріляли с. Черкаські Тишки фосфорними боєприпасами, завдано ракетних ударів по цивільному аеродрому на околицях Харкова.
  • У районі Ізюма окупанти й надалі накопичують сили та намагаються наступати на Слов’янськ. У районі Святогірська вони захопили 2 села, і прагнуть відновити наступ із Лиману в напрямку Райгородка та на Слов’янськ. Атаку на Богородичне знову відбито, міст через Сіверський Донець – підірвано.
    04.06.2022 Святогірськ
  • Обстріляна і згоріла вщент дерев’яна церква, що входить до складу Святогірської лаври, яку було віддано в оренду УПЦ Московського патріархату. Президент Зеленський заявив, що окупанти знали, що на об’єкті не було українських вояків, а лише ченці та місцеві мешканці. Він підкреслив, що російська армія стріляє по церквах, які вважає "своїми" і вважає, що цей обстріл має спонукати керівництво УПЦ МП до "рішучих висновків". 31 травня Верховна Рада звернулася до ЮНЕСКО із вимогою виключити Росію зі складу організації.
    04.06.2022 Сєвєродонецьк
  • У Сєвєродонецьку українські війська провели кілька успішних контратак і звільнили частину міста та два селища на околицях. На думку британської розвідки, окупанти втратили оперативну ініціативу, наступ захлинається, попри постійне вкидання ними в бій свіжих резервів. Американський Інститут вивчення війни вважає, що українська оборона наразі є досить міцною, хоча підрозділи зазнали тяжких втрат, а військовослужбовці – виснажені. За словами мера Струка, окупанти примусово депортували до "ЛНР" жителів із контрольованих ними районів міста.
  • Атаки російських військ із району Попасної та Світлодарського водосховища в напрямку на Лисичанськ, Сіверськ, Бахмут відбито. У Донецькій та Запорізькій областях лінія фронту не змінилася. На Херсонщині окупанти намагаються перешкодити українському контрнаступу на Нову Каховку, з важкої артилерії обстріляли населені пункти в районі Криворізької ТЕС на південь від Кривого Рогу, а також із РСЗВ – житлові квартали Миколаєва.
  • Російські війська завдали ракетних ударів по Києву – у залізничну інфраструктуру лівого берега, а також у житловий район Позняки. За свідченням очевидців, ракети летіли з півночі – з території Білорусі та з півдня – з кораблів Чорноморського флоту РФ. В Обухівському районі на підльоті до столиці одну ракету вдалося збити. За інформацією Енергоатому, ракета пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС, що могло стати причиною катастрофи в разі влучання в енергоблок. У Миколаєві ракетним ударом зруйновано склади із зерном, 2 ракети збито підрозділами ППО.
  • З Макіївки на схід від Донецька вдень було здійснено приблизно 30 запусків ракет "Точка-У" по Костянтинівці, Краматорську, Бахмуту та Лисичанську. Ракетами з повітря обстріляно Слов’янськ та Краматорськ. Увечері житлові квартали в центрі Донецька було обстріляно з РСЗВ "Град". За свідченням очевидців, обстріл було здійснено з території Макіївки, оскільки час прильоту ракет становив лише кілька секунд.
  • Міністерство з реінтеграції тимчасово окупованих територій повідомило про успішний обмін 160 загиблих українців на 160 тіл убитих російських військовослужбовців, який відбувся 2 червня на Запоріжжі.

Тил

  • Голова компанії "Оператор ГТС України" Макогон повідомив, що з початку року Газпром прокачав українською трубою на 35,5 % менше за законтрактований обсяг газу. У березні обсяги транзиту сягали заявленої потужності.
  • Міністр інфраструктури Кубраков оцінив вартість будівництва лише однієї залізничної гілки європейського стандарту в "$2–3 млрд", також, за його словами, потрібні додаткові інвестиції для розширення пропускної спроможності пунктів пропуску на кордоні.
  • НБУ впродовж тижня продав на міжбанківському ринку понад $0,8 млрд, тижнем раніше – $ 1,4 млрд, а з початку року – $9,4 млрд. Купівля валюти протягом останніх тижнів – мінімальна, і не перевищує $10 млн на тиждень.

Україна та світ

  • Президент Франції Макрон закликав "не допустити приниження Росії", задля того, щоби можна було знайти дипломатичне розв’язання "конфлікту" після припинення воєнних дій. За його словами, Франції має відігравати в процесі роль посередника. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що заклики не допустити "приниження" Росії принижують лише країну, яка прагне цього. Він запропонував Макрону зосередитися на завданні, як поставити Росію на місце, оскільки саме це дасть змогу досягти миру і збереже життя.
  • Глава угорського парламенту Кевер заявив, що президент Зеленський має "психічні проблеми", оскільки жорстко вимагає надання Україні допомоги замість того, щоби "ввічливо попросити про неї". Він також висловив побоювання, що угорці Закарпаття після війни можуть стикатися із проблемами, які спонукатимуть їх покинути Україну. У відповідь заступник глави Офісу президента Сибіга у Facebook назвав Кевера "нешановним" і заявив, що "Осла впізнаєш по вухах, а дурня – по балачках". Він також нагадав історію про спалення живцем тисяч людей у ​​с. Корюківка на Чернігівщині угорськими фашистами під час Другої світової війни
  • Міністр оборони США Остін анонсував наступного тижня ще одну зустріч у форматі "Рамштайн+" для обговорення воєнної допомоги Україні.
    Міністр оборони України Резніков запропонував створити спеціальний трастовий фонд, яким країни Європи, що не можуть постачати зброю безпосередньо, змогли б узяти участь у фінансуванні цих постачань.
  • Прем’єр-міністр Грузії Гарібашвілі заявив, що ЄС припуститься серйозної помилки й зіграє на руку Росії, якщо три країни – Україна, Молдова та Грузія не отримають статус кандидатів на саміті в червні.
  • Президент Зеленський закликав мерів міст США розірвати побратимські зв’язки з російськими містами, щоби Росія не могла скористатися зв’язками із зовнішнім світом.
  • Один із найбільших російських банків – "Промзв’язокбанк" – відкрив відділення на території "ДНР". У травні банк відкрив відділення в Криму. ЄС та США запровадили санкції проти банку наприкінці лютого.
  • У Швеції з 5 до 17 червня буде влаштовано морські навчання НАТО BaltOps за участю 14 країн, а також Фінляндії.
    Радник турецького президента Ердогана Алтун заявив, що Швеція та Фінляндія не зробили геть нічого для задоволення вимог Туреччини, тому немає сенсу в подовженні переговорів щодо їхнього вступу до НАТО.
  • За словами польського заступника міністра закордонних справ Яблунського, ЄС уже розпочав роботу над наступним пакетом санкцій проти РФ. Він вважає. що він має містити обмеження імпорту російського газу.
  • Турецький уряд анонсував проведення в Стамбулі ще одного раунду переговорів щодо розблокування експорту українського зерна за участю РФ, України, Туреччини та представників ООН.

Тренди

  • У соцмережах виник скандал навколо депутатки від президентської фракції Безуглої, яка перебуває на передовій у Сєвєродонецьку й нібито віддає накази підрозділам. Військовослужбовцям її статус у штабі не зрозумілий. Депутатка заявила, що перебуває на лінії фронту вже кілька місяців "за власною ініціативою", а в діяльності Верховної Ради бере участь "дистанційно". Журналісти нагадали, що саме вона є співавтором скандального законопроєкту щодо дозволу командирам розстрілювати військовослужбовців за невиконання наказів. Крім того, вона була тісно пов’язана з проросійськими депутатами та політиками, і це викликає підозри щодо її можливої співпраці з ворогом.

No comments:

Post a Comment