June 04, 2022

: Зеленський надав громадянство російському журналістові Невзорову та його дружині

 

Зеленський надав громадянство російському журналістові Невзорову та його дружині

  • Зеленський надав громадянство російському журналістові Невзорову та його дружині.
  • ЄС запровадив санкції проти РФ та Білорусі і скасував мита на імпорт з України.
  • Путін оголосив про готовність забезпечити експорт українського зерна через окуповані порти Бердянськ та Маріуполь.

Війна

Фронт

  • Прикордонні райони Чернігівщини та Сумщини знову обстріляно з мінометів, артилерії та РСЗВ. На північ від Харкова точаться бої за Терново та Рубіжне, окупанти прагнуть не пропустити українські війська до кордону.
    03.06.2022 Харків
  • Російське командування перекидає свіжі підрозділи, техніку, боєприпаси та паливо до району Ізюму, вочевидь, для наступу на Слов’янськ і Краматорськ. Атаки окупантів у районі траси Харків – Довжанський, на захід від Ізюма та вздовж Сіверського Дінця – відбито. За підтримки артилерії та авіації вони ведуть наступ із Лиману на Слов’янськ на лівому березі Сіверського Дінця.
    03.06.2022 Луганщина
  • У Сєвєродонецьку тривають важкі бої, будинки та вулиці багато разів переходили із рук до рук. Окупанти кидають у бій нові резерви, проте поки не можуть досягти успіху. Сусідні міста та селища – Гірське, Врубівка, Лисичанськ – зазнають варварських обстрілів. На думку низки закордонних експертів, російська армія протягом наступних 2 тижнів спробує захопити всю територію Луганщини, проте на подальший наступ у неї не вистачить живої сили та техніки.
    У районі Рубіжного на окупованій території поранено 2 кореспондентів агентства Reuters, їхній водій – загинув.
    Спроби наступу з Попаснянського виступу на Сіверськ та Бахмут відбито, російські підрозділи відійшли на попередні позиції.
  • На ділянці фронту від Світлодарського водосховища до берега Дніпра в Запорізькій області точаться бої місцевого значення, окупанти ведуть обстріли позицій українських військ та населених пунктів із важкої артилерії та РСЗВ, а також ракетами з повітря. Атаки на північ від Авдіївки відбито.
    03.06.2022 Херсон
  • На Херсонщині українські війська утримують плацдарми на лівому березі річки Інгулець і успішно відбивають контратаки окупантів. Російське командування перекидає до цього району додаткові підрозділи, які зазнають втрат унаслідок ефективних дій української артилерії.
    03.06.2022
  • На Одещині крилаті ракети зруйнували господарські будівлі сільгосппідприємства. Війська ППО збили ракету над Одеською областю, 3 – над Миколаївською, та ще одну – у Луганській. Системи ППО працювали й на Лівщині.
  • Спікер Міністерства оборони Мотузяник заявив про активізацію шпигунсько-диверсійної діяльності Росії в Україні. На Черкащині затримано агента ФСБ РФ, який збирав інформацію та робив фото воєнних об’єктів, які могли стати цілями ракетних обстрілів. Ще одного шпигуна затримано в Києві.
  • МВС закликало українців на окупованих та прилеглих до Росії та "Придністровській республіці" територіях повідомляти інформацію про російські підрозділи та техніку до чатбота "єВорог".
  • За словами Міністра внутрішніх справ Монастирського, проблемою звільнення оборонців Маріуполя опікуються офіцери Головного управління розвідки Міністерства оборони.

Тил

  • Кабмін подав до Верховної Ради законопроєкт про заморожування тарифів на газ, опалення та гарячу воду на період чинності режиму воєнного стану плюс ще пів року. Для цього ТЕЦ, ОСББ та інші виробники тепла отримуватимуть газ за фіксованою ціною.
    Уряд додатково надав СБУ 0,51 млрд грн на виплати пораненим військовослужбовцям, а також на закупівлю озброєння та техніки.
  • Агентство Standard & Poor's знизило кредитний рейтинг Укрзалізниці зі ССС+ до ССС через воєнні дії, що тривають. Рейтинг є "спекулятивним" та свідчить про високу ймовірність несплати за зобов’язаннями.
  • Міністерство енергетики оголосило про укладання угод із компанією Westinghouse Electric Co про будівництво 9 ядерних енергоблоків та збільшення постачання ядерного палива. Частину компонентів ядерних складань (касет) буде вироблено в Україні.
  • Підприємство олігарха Коломойського "Дніпроазот" попередило про можливі перебої постачання хлору для водоканалів через припинення видобутку на підприємстві "Артемсіль".
  • НБУ визнав неплатоспроможним Мегабанк через кредитування пов’язаних із власниками компаній, порушення кредитних ризиків та невиконання плану докапіталізації.

Україна та світ

  • Прем’єр-міністр Польщі Моравецький вважає частковою перемогою Росії те, що вона за 100 днів війни так і не зазнала поразки.
    На думку експертів агентства Bloomberg, дефолт РФ не стане значним поштовхом до перемоги України у війні. США разом із союзниками мусять зосередитися на скороченні імпорту російських енергоносіїв – нафти та газу, що завдасть нищівного удару економіці Росії. Експерти також пропонують припинити постачання до РФ промислових компонент та комплектів, які використовуються в ключових галузях, у виробництві зброї тощо.
    Уряд Болгарії не має наміру й надалі вести переговори з Газпромом, який одноосібно відключив газ у відповідь на відмову платити за нього рублями, попри те, що контракт на постачання закінчується лише наприкінці року.
  • В офіційному Віснику ЄС опубліковано рішення Європейської Ради про скасування мит на весь імпорт з України терміном 1 рік.
  • Спікер українського парламенту Стефанчук зустрівся з президентом Німеччини Штайнмаєром та попросив сприяння в наданні Україні статусу кандидата в члени ЄС. Він підкреслив, що не вимагає "особливого" статусу для України, а лише прагне юридичного визнання заслуг українського народу на шляху до євроінтеграції.
  • Уряд Швейцарії заборонив Данії та Німеччині постачання до України бронетранспортерів Gepard та боєприпасів до них.
    Президент Франції Макрон оголосив про намір відвідати Київ, а також збільшити воєнну та фінансову допомогу Україні. Він заявив, що французька армія отримає нові САУ Caesar замість тих, що було передано ЗСУ. Глава МЗС країни Колонна повідомила про активізацію передавання воєнної техніки Україні. Загальна вартість озброєнь становитиме приблизно $2 млрд.
    Голова Верховної Ради Стефанчук закликав міністра оборони Німеччини Ламбрехт якнайшвидше поставити Україні системи ППО IRIS-T SLM для оборони українських міст від ракетних атак. Він наголосив, що від темпів постачання зброї залежатимуть життя українських вояків. Стефанчук не проти постачання ВМС України Німеччиною підводних човнів на якомусь етапі співпраці.
  • Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія заявив, що українське керівництво буде готове до поновлення переговорів із Росією, у разі набуття сильної позиції через успішні дії ЗСУ.
    Заступник голови Ради безпеки РФ – колишній президент Медведєв заявив, що відмова України від переговорів зменшує шанси на дипломатичне врегулювання й загрожує їй "втратою суверенітету".
    Посол у Німеччині Мельник заявив, що головним завданням України є визволення території. Водночас за його словами, українське керівництво добре розуміє, що не має переваг на полі бою, тому поточною метою є деокупація до лінії фронту 24 лютого. Мельник підтвердив, що до України досі не доставлено з Німеччини жодної одиниці важкої техніки, і закликав владу країни якнайшвидше передати обіцяну зброю.
    Помічник генерального секретаря ООН Авад заявив, що у війні Росії проти України "не буде переможців". Він наголосив, що Організація прагне мирного вирішення "конфлікту". Авад зажадав від Росії негайного оголошення миру та завершення війни. За його словами, ООН уже надала гуманітарну допомогу майже 8 млн осіб, які стали жертвами війни, та має намір надавати її й надалі. Він також заявив, що для постачання українського продовольства територією РФ потрібні додаткові переговори.
    Генеральний секретар ООН Гутерреш весь час називає війну в Україні "конфліктом". За його твердженням, "конфлікт" провокує "глобальну кризу в 3 вимірах" – продовольчому, енергетичному та фінансовому.
  • Опубліковано остаточний варіант шостого санкційного пакета ЄС. До нього включено часткове ембарго на імпорт нафти з РФ (з винятками для Угорщини, Словаччини, Болгарії та Хорватії, які отримують нафту трубопроводом "Дружба"). Санкції запроваджено щодо підприємств, які прямо чи опосередковано пов’язані з агресією, та 3 банків – Ощадбанку, Россільгоспбанку та Москредитбанку, які відключено від системи міжнародних розрахунків SWIFT. До списку включено російських чиновників, пропагандистів, та члени їхніх сімей, таємну дружину Путіна – гімнастку Кабаєву тощо, російських військовослужбовців, які вчинили воєнні злочини в Бучі та інших містах, а також співвласника компанії Yandex B.V – Воложа.
    Зі списку, на вимогу Угорщини, виключено патріарха РПЦ Кирила (Гундяєва). МЗС України оголосило, що добиватиметься запровадження проти нього санкцій, оскільки він безпосередньо причетний до агресії.
    ЄС також запровадив обмеження щодо 12 фізичних та 8 юридичних осіб Білорусі, зокрема, щодо найбільшого підприємства з виробництва добрив "Білоруськалій", яке є істотним постачальником валютного виторгу країни. Серед нових фігурантів списку санкцій – білоруські політики, пропагандисти, бізнесмени та члени їхніх сімей.
    Білоруська опозиціонерка Тихановська заявила, що президент Лукашенко віддав збройним силам країни наказ про наступ на Україну, проте вищий офіцерський склад відмовився його виконувати. Вона переконана, що військові навчання поблизу українського кордону є спробою Лукашенка привернути до себе увагу і створити враження його особистого впливу на геополітичні процеси.
    Лукашенко стверджує. що українські військовослужбовці не хочуть воювати з Росією, а між воєнним керівництвом та президентом Зеленським виникло "протистояння".
  • Уряд Канади планує незабаром запровадити ще один пакет санкцій.
    Парламент країни не заперечує проти приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО.
  • Російський національний депозитарій після запровадження санкцій ЄС оцінив ситуацію як "надзвичайну" та тимчасово зупинив проведення розрахунків у євро.
    Волож – співвласник та генеральний директор найбільшого російського пошукового сервісу Yandex, що потрапив у санкційний список, – оголосив про звільнення з усіх посад, щоби вивести компанію з-під обмежень.
    Прессекретар російського президента Пєсков розчарований санкціями ЄС проти його дружини та дітей, але не оскаржуватиме їх у судах.
    Російська компанія "Аерофлот" скасувала всі рейси до Шрі-Ланки після арешту одного з літаків в аеропорту Коломбо на вимогу лізингодавця.
    У РФ тимчасово зупинили роботу більшість магазинів іграшок LEGO за браком постачання товару.
    Єврокомісія засудила видавання Росією паспортів на захоплених територіях та заміну законно обраних органів влади колаборантами. Спікер ЄС із міжнародних справ Стано назвав ці дії порушенням міжнародного права та підготовкою до анексії.
  • Посол України в Туреччині Боднар заявив про готовність передати компетентним органам країни інформацію про постачання краденого українського зерна, а також його транспортування Босфором.
    За інформацією українського посольства в Сирії, приблизно 100 тис. т зерна з окупованих територій доставлено до країни, його вартість становить не менш ніж $40 млн.
    Президент Білорусі Лукашенко заявив про готовність забезпечити транзит українського зерна до країн Балтії для подальшого відправлення морем, а також виділити залізничні вагони для забезпечення транспортування.
    Президент РФ Путін запропонував експортувати українське зерно через захоплені російськими військами порти Бердянськ та Маріуполь, а також пообіцяв відкрити прохід суден із портів, контрольованих Україною. Глава МЗС України Кулеба вкотре наголосив, що розмінування акваторії українських портів дасть змогу російському флоту висадити десант на узбережжі. Наразі в морі перебувають 5 великих десантних кораблів Чорноморського флоту РФ
    До Ростова прибуло судно з українським металом, якій було вкрадено окупантами в Маріуполі.

Тренди

  • Українська спільнота розкололася щодо  оцінки указу президента Зеленського, який надав громадянство російському журналістові Невзорову та його дружині. Невзоров активно критикує Путіна та його режим. Водночас українці згадали позитивний репортаж Невзорова про псковських десантників, які штурмували телецентр у Вільнюсі в 1991 р., за що йому було заборонено в’їзд до країни. Невзорову приписують винахід путінського пропагандистського бренду "наші". Низка юристів заявили, що Невзоров не виконав вимог щодо надання громадянства, зокрема, не склав іспит на знання мови та Конституції. Ба більше, закон України про громадянство вимагає відмову від попереднього, тобто від російського (та, ймовірно, ізраїльського). Користувачі соцмереж запропонували Міністерству оборони негайно вручити йому повістку про призов на військову службу.
    Водночас розгляд заяв російських та білоруських добровольців, які воювали за незалежність та територіальну цілісність України, триває роками.

No comments:

Post a Comment