June 01, 2022

31.05.2022: Верховна Рада звільнила уповноважену з прав людини Денисову


Верховна Рада звільнила уповноважену з прав людини Денисову
  • Верховна Рада звільнила уповноважену з прав людини Денисову.
  • США дозволили постачання РСЗВ лише обмеженого радіуса дальності.
  • Із шостого пакета санкцій ЄС виключено ембарго на постачання нафти трубопроводом "Дружба" та заборону на купівлю росіянами європейської нерухомості

Війна

Фронт

  • На Сумщині російські війська обстріляли з території РФ ракетами з літаків сел. Середина-Буда, зі ствольної артилерії – с. Білопілля.
  • На північ від Харкова обстріляно з РСЗВ та важкої артилерії населені пункти Циркуни, Олександрівка та Слатине, у Терновому та Веселому відбито атаки окупантів, які наступали за підтримки вертольотів.
    У Куп’янську російські війська відновили міст, що дає їм змогу перекидати резерви в напрямку головного удару на північний Донбас.
    31.05.2022 Донбас
  • Спробу наступу вздовж траси Ізюм – Слов’янськ знову відбито, окупанти відступили на вихідні позиції та відвели підрозділи для переформування.
    У районі Лимана російські війська ціною великих втрат намагаються прорватися до мостів через Сіверський Донець у напрямку Сіверська та Слов’янська.
    На півночі Луганщини тривають кровопролитні бої, окупантам вдалося взяти під контроль переважну частину Сєвєродонецька, загрози оточення в місті українських військ немає. За словами голови Луганської воєнної обладміністрації Гайдая, евакуація з міста та доставлення гуманітарної допомоги неможливі. На підприємстві "Азот" снарядом пошкоджено цистерну з азотною кислотою, хмара піднялася над містом, і це загрожує важким отруєнням мешканцям, що залишилися.
    У напрямку Лисичанська російські війська ведуть наступ за масованої підтримки фронтової авіації. На північ від Золотого їм вдалося просунутися на кілька кілометрів.
    У Донецькій області на лінії фронту змін немає, тривають атаки на північ від Авдіївки, на Піски та Мар’їнку, а також спроби обійти з півдня Велику Новосілку.
  • У Запорізькій області атаки в напрямку Гуляйполя відбито.
    31.05.2022 Херсонщина
  • На ділянці фронту в Херсонській області українські війська просунулися ще на кілька кілометрів у напрямку Нової Каховки. За словами голови воєнної адміністрації Кривого Рогу Вілкула, окупанти зводять укріплення на південь від міста та обстрілюють населені пункти в околицях Криворізької ТЕС та Апостолова.
    Миколаїв знову обстріляно з РСЗВ. На Одещині протягом дня було спокійно, на берег винесло ще 2 російські морські міни.
    На думку експертів американського Інституту вивчення війни (ISW), російське командування зосередило всі наявні сили для наступу на Донбасі і "проморгало" контрнаступ ЗСУ на півдні.
    Майже всі кораблі Чорноморського флоту РФ – носії ракет "Калібр" повернулися до Севастополя, імовірно, після отримання інформації про встановлення українськими ВМС на бойове чергування протикорабельних ракет.
    31.05.2022 Загальна мапа
  • Міністерство оборони РФ оголосило про знайдення в казематах комбінату "Азовсталь" фургона з тілами 152 загиблих та має намір передати їх Україні для ідентифікації та поховання. В Україні в кількох вагонах-рефрижераторах зберігаються тіла вбитих окупантів, які Росія відмовляється забирати.
  • Російські полонені на допитах повідомили, що перед відправленням на фронт вони підписали згоду на вбивство цивільних осіб в Україні.
  • За інформацією Держспецзв’язку, окупанти остаточно відключили на Херсонщині український мобільний та стаціонарний зв’язок. Найближчим часом відновити їх не вдасться.

Тил

  • Верховна Рада провалила включення до порядку денного законопроєкту про дистанційне голосування депутатів.
    Витрати загального фонду держбюджету збільшено на 287 млрд грн коштом зовнішніх запозичень, з них 247 млрд буде спрямовано на потреби оборони.
    Депутати звільнили уповноважену з прав людини Денисову. Підставою висловлення недовіри названо нібито "невиконання нею своїх повноважень" щодо організації гуманітарних коридорів, обміну полоненими, запобігання депортації громадян з окупованих територій, іншої правозахисної діяльності. Депутати поки не знають, яку кандидатуру буде запропоновано на цю посаду. Денисова заявила, що її було звільнено з порушенням вимог Конституції та оскаржуватиме рішення парламенту в суді. На думку низки експертів, влада не мала підстав для її звільнення, а рішення було прийнято на нараді в Офісі президента поза парламентською процедурою, оскільки комітет із прав людини не обговорював і не затверджував проєкт постанови.
    Агентству з управління активами, які отримано внаслідок корупційних та інших злочинів (АРМА), дозволено купівлю ОВДП арештованими коштами.
    Підтримано звернення до РНБО щодо запровадження санкцій проти патріарха Кирила та ще трьох функціонерів РПЦ терміном 10 років.
    Затверджено указ президента про заснування нового свята – Дня української державності, яке відзначатиметься 28 липня, у день хрещення України – Русі. До Кодексу законів про працю внесено відповідні зміни.
  • Кабмін ухвалив рішення про призначення без конкурсу керівників та членів наглядових рад стратегічно значущих держкомпаній на термін чинності режиму воєнного стану.
    Начальником координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими призначено начальника Головного управління розвідки Буданова.
    Затверджено умови отримання пільгового кредиту від уряду Канади на суму 1 млрд канадських доларів ($0,79 млрд), а також угоду про отримання фінансової, технічної та іншої допомоги від ЄС на суму €0,3 млрд.
    Спрощено процес подання документів на усиновлення дітей.
  • Мінсоцполітики повідомило про можливість подання заяв переселенцями через сервіс eDopomoga на отримання фінансової допомоги від міжнародних організацій.
  • Укргазбанк надав Енергоатому кредит у розмірі 1,5 млрд грн для закупівлі у 2022 р ядерного палива в компанії Westinghouse.
    Виконувач обов’язків голови Енергоатому Котін повідомив, що окупанти розмістили на Запорізькій АЕС приблизно 500 військовослужбовців. Вони використовують АЕС як воєнну базу, оскільки приміщення добре захищені, на станції зберігається відпрацьоване ядерне паливо, що запобігає її обстрілам українськими військами. Котін виключив можливість постачання електроенергії до Криму, оскільки станція працює як частина енергосистеми України. За його словами, лінії електропередач до Криму було зруйновано ще у 2015 р.
  • Укрзалізниця відновила рух поїздів за маршрутом Київ – Черкаси. Потяги курсуватимуть 6 днів на тиждень, крім вівторка.
  • Печерський суд Києва дозволив відкрити провадження проти колишнього прем’єр-міністра Азарова за участь у підготовці Харківських угод, які дали змогу подовжити оренду Чорноморським флотом РФ бухти Севастополя в обмін на знижку на ціну газу.
  • За повідомленням Держбюро розслідувань, суд заарештував та передав до управління АРМА українські активи російської компанії "Татнафта", зокрема, корпоративні права, нафтобази, АЗС та бензовози.
  • Мінфін у вівторок на аукціоні розмістив короткотермінові воєнні ОВДП на суму 2,6 млрд грн та $15,8 млн.

Україна та світ

  • Голова Європейської Ради Мішель повідомив, що шостий пакет санкцій буде затверджено 1 або 2 червня. До пакета включено заборону мовлення каналів "Росія 24", "ТВ Центр" та "РТР-Планета", через європейські супутники тощо. Європейським компаніям заборонено страхування танкерів, які транспортують російську нафту. За словами прем’єр-міністра Болгарії Петкова, країна отримала відтермінування нафтового ембарго до кінця 2024 р. Через позицію Кіпру з пакета було виключено заборону для громадян РФ купівлі нерухомості в країнах ЄС.
    Канцлер Німеччини Шольц стверджує, що санкції, що було ухвалено, ставлять під загрозу економічний розвиток та процвітання Росії. Міністр економіки Хабек вважає, що "сила та рішучість" Європи постраждали під час суперечок навколо санкційного пакета. Він звинуватив угорського прем’єр-міністра Орбана у відстоюванні інтересів лише власної країни. За словами Хабека, компроміс підштовхує членів ЄС до того, що Європа мусить "наново винайти себе". Прем’єр-міністр Бельгії де Коро вважає, що ЄС має зупинитися після ухвалення шостого пакета, щоб оцінити його вплив на Росію.
    Президент Франції Макрон не виключив ухвалення ембарго на імпорт російського газу в одному з наступних пакетів санкцій. Канцлер Австрії Нехаммер виступає категорично проти газового ембарго, оскільки низці країн ЄС бракує альтернативи постачання газу із РФ.
    Низка депутатів Європарламенту розкритикували "компромісне рішення", назвали його "недостатнім", оскільки Росія отримала сигнал про можливість впливу на рішення ЄС.
    МЗС України висловило задоволення ухваленням пакета, проте зазначила його половинчастість і виключення з нього постачання нафтогоном "Дружба". Міністерство закликало Раду ЄС негайно розпочати роботу над наступним, уже сьомим пакетом санкцій. Заступник голови Офісу президента Жовква вважає санкції шостого пакета недостатніми, як і темпи їхнього ухвалення. Чиновників не влаштовує і швидкість постачання зброї. Віцепрем’єр-міністерка з євроатлантичної інтеграції Стефанишина наголосила, що затягування із запровадженням санкцій стимулює превентивний пошук Росією рішень щодо ухилення від них, а також підштовхує її до посилення атак на фронті.
  • Газпром припинив постачання газу нідерландській компанії Gaz Terra за відмову платити за нього рублями. Водночас до країни постачають російський газ німецькі Uniper та RWE, які погодилися на умови Газпрому. З 1 червня зупиняються постачання газу данській компанії Ørsted, а також до Німеччини – компанії Shell Energy Europe.
    Парламент Швеції ухвалив рішення про заборону видобутку на території країни вугілля, нафти та газу.
  • Прем’єр-міністр Італії Драгі заявив, що майже всі великі країни Європи налаштовані проти надання Україні статусу кандидата в члени ЄС, водночас сама Італія та Єврокомісія підтримують це рішення.
  • Україну відвідала президент Словаччини Чапутова. Вона підтвердила президентові Зеленському передавання Україні 8 самохідних гаубиць "Zuzana 2". Зеленський заявив, що українська влада не поспішатиме з деокупацією територій, якщо це потребуватиме десятків тисяч жертв, а дочекається постачання зброї. Він наголосив, що ситуація на Донбасі залишається вкрай тяжкою через брак озброєнь, на швидке постачання яких розраховувала Україна.
    Канцлер Німеччини Шольц оголосив про "успішні" переговори з Грецією про постачання 100 бронетранспортерів Marder, які раніше планувалося передати Україні. Натомість Греція нібито має поставити Україні БМП-1 виробництва СРСР, низка яких було модернізовано. За інформацією ЗМІ, угоди про цей обмін після місяця консультацій так і не досягнуто.
    Парламентська асамблея НАТО закликала країни-учасниці надати Україні більше важких озброєнь.
    За інформацією The Wall Street Journal, до наступного пакета воєнної допомоги Україні буде додано пускові установки HIMARS, а також ракети до них із дальністю до 64 км. Представниця США при ООН Томас-Грінфілд заявила, що адміністрація Байдена від самого початку дала Росії зрозуміти, що постачатиме Україні лише оборонну зброю. The New York Times поставила під сумнів намір американської адміністрації надати допомогу Україні, яка забезпечить її перемогу у війні з Росією. Про це, за словами видання, свідчить затягування та скорочення номенклатури постачання зброї, а також брак допомоги експорту продовольства. На думку журналістів, президент Байден побоюється провокувати Путіна на ескалацію агресії та відкрите ядерне протистояння. Подібні дії фактично підштовхують Росію до посилення економічного та політичного тиску на Захід, а Україну – до укладання невигідної угоди про перемир’я із втратою територій.
    Президент Зеленський заявив, що зброя великої дальності Україні потрібна для оборони та звільнення власної території. Він наголосив, що для досягнення миру з Росією потрібна готовність її керівництва до переговорів.
  • Держдепартамент США попередив російське керівництво, що санкції буде різко посилено в разі спроби легітимізувати окупацію Херсонської області.
  • Глава російської Ради Федерації Матвієнко заявила, що РФ готова підписати з Україною угоду, яка нібито дасть змогу "припинити громадянську війну" в країні. За її словами, Росія нібито була готова затвердити Стамбульські домовленості та навіть "відвела війська від Києва та Харкова", але Україні не дозволили це зробити ті, хто "здійснює над нею зовнішнє управління".
    Секретар російської Ради безпеки Патрушев стверджує, що Польща вже розпочала захоплення територій заходу України, з огляду на заяву президента Дуди про те, що невдовзі кордон з Україною зникне. Чиновники Офісу президента назвали вислів Патрушева "маячнею".
  • Газпром на вимогу уряду Росії оголосив про відкликання своїх цінних паперів із торгів Лондонської фондової біржі.
  • Прем’єр-міністр Болгарії Пєтков запропонував експортувати українське зерно з портів поблизу Одеси – румунської Констанци та болгарської Варну. Міністр закордонних справ Кулеба повідомив, що Україна працює над створенням безпечного морського коридору для експорту пшениці за участю міжнародних партнерів, під егідою ООН. Президент Франції Макрон стверджує, що під час спілкування з Путіним запропонував йому затвердити Радою Безпеки ООН резолюцію про деблокування російським флотом порту Одеса для відновлення українського зернового експорту.
    Росія швидко вивозить українське зерно до Севастополя з елеваторів Херсонської та Запорізької областей. За інформацією проєкту SeaKrime, російський балкер "Михайло Ненашев" розвантажив крадене українське зерно в сирійському порту Латакія після відмови прийняти його владою Єгипту, після чого повернувся до Севастополя і став під навантаження нової партії. Портом призначення наступного рейсу зазначено Іскендерун (Туреччина). Подібний рейс судно здійснило й у квітні – до турецького порту Деріндже.
    Верховна Рада ухвалила закон про стимулювання виробництва денатурованого етилового спирту та біоетанолу з пшениці через брак вільних потужностей елеваторів для зберігання врожаю.
  • Канада запровадила санкції проти чотирьох російських компаній зі сфери прямого впливу російського президента Путіна, зокрема, проти "Керівної компанії Фонду прямих інвестицій". Першою зі списку фізосіб фігурує колишня чемпіонка світу з художньої гімнастики Кабаєва, яку ЗМІ називають таємною дружиною Путіна, а також родичі олігарха Фрідмана й інші близькі до Путіна олігархи.
    Російські олігархи оскаржили у Європейському суді загальної юрисдикції санкції, що оголосив проти них ЄС. Ще один фігурант списку санкцій – власник "Лукойлу" Алекперов повідомив про звільнення з посади президента компанії й заперечує свій зв’язок із нею.
  • Президент Білорусі Лукашенко нагородив учасників "спецоперації зі звільнення білоруських громадян", яку нібито здійснив КДБ в Україні.
  • Компанія Київстар оголосила про подовження безплатного роумінгу в 16 країнах ЄС для понад 2 млн абонентів, які в них перебувають.

Київ

  • Київська міська воєнна адміністрація повідомила про зведення укріплень на великій відстані від столиці, щоб убезпечити її від артобстрілів у разі повторного наступу російських військ.

Тренди

  • Радник голови Офісу президента Подоляк заявив, що телеканали "5-й", "Прямий" та "Еспресо" було відключено від цифрового мовлення позасудовою процедурою нібито через "нарцисизм" попереднього президента Порошенка. Він визнав, що канали частково транслювали інформаційний марафон, але вставляли свої новини та "нарцисичні" виступи Порошенка. Представники каналів назвали обмеження політичним переслідуванням та замахом на свободу слова. Канали вже понад 2 місяці не можуть отримати від влади пояснень, хто саме надав вказівку про відключення.

No comments:

Post a Comment