May 27, 2022

26.05.2022: Путін не планує відмовлятися від захоплення України

 

Путін не планує відмовлятися від захоплення України

  • Путін не планує відмовлятися від захоплення України.
  • Росія шантажує світ продовольчою кризою та вимагає скасування санкцій.
  • Російські війська захопили Лиман.
  • Данилов не зміг пояснити миттєве захоплення півдня країни російськими військами.

Війна

Фронт

  • Президент Білорусі Лукашенко доручив створити Південне оперативне командування на територіях, що межують з Україною. У цих районах тривають масштабні навчання військ під прикриттям "перевірки боєготовності". Лукашенко наказав міністру оборони країни винести уроки з дій російської армії в Україні.
    Прикордонні райони Чернігівщини та Сумщини знову обстріляно з артилерії та мінометів.
    З важкої артилерії обстріляно Харків. Російські війська на північ від міста закріпилися на відстані, що дозволяє обстрілювати його 203-мм артилерію. Під обстріл також потрапили населені пункти на околицях Харкова.
    26.05.2022 Донбас
  • Після майже місяця стояння на місці відновилися атаки окупантів у напрямку Слов’янська, проте просунутися їм не вдалося. Бої точаться в районі повороту з траси на Богородичне – Святогірськ.
    Після кількох днів запеклих боїв російські війська захопили Лиман, підрозділи ЗСУ організовано відступили із міста. На околицях Сєвєродонецька не припиняються бої, місто безперервно обстрілює російська артилерія. Українські війська відбили Тошківку на околицях Лисичанська. Окупанти висунулися до траси Лисичанськ-Бахмут і виставили на ній свій блокпост, проте через певний час їх було відкинуто на 2–3 км. Траса прострілюється всіма типами озброєнь, пересуватися нею – небезпечно.
    Спроби російських військ атакувати в напрямку Бахмута припинено, а на південь від міста активних дій не ведеться після планового відходу українських військ зі Світлодарська.
    Російська армія використовує під час наступу тактику "випаленої землі", яку успішно застосувала в другій чеченській війні. Фактично, вона вщент знищує населені пункти бомбовими ударами та артилерією. Окупанти повсюдно застосовують запальні та термобаричні снаряди. За словами президента Зеленського, після наступу російських військ та масового геноциду українського населення регіон знелюдніє.
    Міністерство оборони попередило, що на ВСУ чекає найважчий етап війни на Донбасі, де противник залучив усі резерви для прориву української оборони та захоплення території Луганської та Донецької областей. За інформацією Пентагону, російське командування за останні 2 тижні перекинуло на схід України 13 батальйонних тактичних груп, що дало можливість набути певних успіхів на фронті. Водночас експерти воєнного відомства вважають, що Росії вдалося досягти лише незначного прогресу в наступі.
    У районі Донецька вже протягом 3 тижнів тривають жорсткі обстріли Авдіївки, Бойові зіткнення сталися в Пісках, Мар’їнці, Олександрівці, Новомихайлівці на околицях Донецька.
  • За інформацією Запорізької воєнної обладміністрації, окупанти поповнюють особовий склад та техніку резервами, перекидаючи їх залізницею з Криму. Вони зосередили ударні підрозділи на південь від Запоріжжя та в районі Гуляйполя. На захопленій території Запорізької та Херсонської областей триває підготовка до видавання російських паспортів відповідно до указу президента Путіна.
    У Запорізькій, Херсонській та Миколаївській областях сталися бойові зіткнення та артилерійські дуелі, лінія фронту не змінилася.
    26.05.2022 Україна
  • Крилатими ракетами зруйновано інфраструктурні об’єкти в Павлограді Дніпропетровської області, 3 ракети прилетіли до Дніпра. Основні удари російські війська завдають півночі Луганщини– крилатими ракетами та балістичними ракетами ОТРК "Іскандер-М". Українські підрозділи ППО збили ракети над Луганською областю та Сумами, ще одну – знищив над Чернівцями український винищувач. Підрозділи ППО працювали в Києві, Харкові та Миколаєві. Одеська воєнна адміністрація попередила, що серйозна небезпека ракетного обстрілу області з кораблів Чорноморського флоту РФ та берегових батарей із території окупованого Криму нікуди не поділася.
  • Секретар РНБО Данилов заявив, що, за його інформацією, до оборонців Маріуполя, що здалися в полон, російська влада тортур не застосовує.
  • Данилов повідомив про проведення влітку 2021 р. таємної наради РНБО щодо оборони півдня країни. Він не зміг пояснити втрату Херсонської та Запорізької області протягом перших днів вторгнення, хоча відповідальні особи відзвітували про виконання належних заходів у грудні 2021 р. Данилов додав, що розслідування того, що трапилося, буде проведено "після війни". Водночас у відповідь на незручні питання суспільства чиновник заявив, що російська агентура нібито намагається дестабілізувати Україну та маскується під "націонал-патріотів".

Тил

  • До Верховної Ради внесено законопроєкт про конфіскацію майна білоруських юридичних та фізичних осіб, а також позбавлення громадянства осіб, які мають другий – білоруський паспорт.
  • Через зупинення внаслідок воєнних дій виробництва на підприємстві "Артемсіль" у країні виник дефіцит солі. Мережа супермаркетів "Сільпо" завезе найближчим часом 200 т солі, проте ці постачання дадуть змогу лише пом’якшити гостроту проблеми.
  • Міністр оборони Рєзніков підтримує лібералізацію законодавства про спрощений обіг та володіння короткоствольною зброєю.
  • Служба зайнятості підписала договори про інформаційну взаємодію з найбільшими порталами з працевлаштування.
  • Депутат Гетманцев повідомив про поновлення реєстрації податкових накладних із 27 травня. Роботу реєстру було зупинено в день початку вторгнення російських військ.
  • На порталі "Дія" з’явилася можливість декларування діяльності підприємствами та підприємцями, яка, за твердженням чиновників, стане заміною видаванню ліцензій, сертифікатів та посвідчень.
  • За даними НБУ, українці за кордоном зняли з карт 22 млрд грн в еквіваленті у квітні й уже майже 23 млрд грн – у травні. Чиновники звинувачують людей у ​​"картковому туризмі", за допомоги зняття валюти за кордоном та обмін її на гривні в обмінних пунктах за комерційним курсом.
  • Мінфін повідомив, що з 24 лютого НБУ ввів у обіг ("надрукував") 120 млрд грн за допомоги викупу "воєнних" облігацій.
  • Пресслужба Нацбанку закликала профільний комітет Верховної Ради ухвалити закон про заборону стягнення прострочених боргів із військовослужбовців.

Україна та світ

  • Прем’єр-міністр Італії Драгі зателефонував російському президентові. Путін заявив, що Росія готова "внести значний внесок" у розв‘язання продовольчої кризи за допомоги експорту зерна та добрив, у разі, якщо Захід скасує санкції та надасть можливість відновити логістику. Після розмови з Путіним Драгі констатував марність надій на досягнення миру. Путін також заявив про "налагодження мирного життя" у "звільнених містах Донбасу" та звинуватив українське керівництво в заморожуванні переговорного процесу.
    Прессекретар російського президента Пєсков оголосив, що Москва очікує від українського керівництва на ухвалення всіх вимог, зокрема, визнання претензій на захоплені території.
    Глава МЗС РФ Лавров звинуватив Захід у заохоченні президента Зеленського до відмови від поступок на переговорах та гальмування укладання мирної угоди.
    Міністр закордонних справ Литви Ландсбергіс вважає небезпечними для своєї країни пропозиції низки політиків щодо поступки Україною частини території в обмін на "мир". За його словами, територіальні апетити Росії лише зростають.
    Колишній начальник штабу ВПС Італії генерал Трикаріко закликав країни Заходу відмовитися від "божевільної ідеї" виграти війну в Україні, змусити українське керівництво піти на територіальні поступки та укласти мир із Росією.
    Президент Туреччини Ердоган під час переговорів із французьким президентом Макроном висловив надію на закінчення війни та укладання "справедливого миру" між Україною та Росією.
    Канцлер Німеччини Шольц на Всесвітньому економічному форумі в Давосі заявив, що Путіну не можна дати можливість диктувати умови миру. Він констатував, що зупинити "імперіалістичні" амбіції російського президента наразі неможливо.
    Президент Зеленський звернувся до Сейму Латвії. Він висловив упевненість, що загарбницькі амбіції Путіна не обмежуватимуться Україною. За його твердженням, у разі, якщо Росію не зупинити зараз, вона обов’язково розв’яже нову війну проти країн Балтії та Польщі. Зеленський наголосив на необхідності якнайшвидшого затвердження шостого пакета санкцій проти РФ, ембарго на імпорт російської нафти тощо. У вечірньому відеозверненні він поставив риторичне запитання, чому певні країни мають можливості, які дають їм змогу тижнями блокувати санкції ЄС.
  • Радник міністра енергетики Зеркаль вважає, що Україна може тиснути на угорське керівництво загрозою припинення постачання російської нафти нафтогоном "Дружба". Чиновники Міненерго дезавуювали заяву Зеркаль і заявили, що Україна не відмовляється від своїх зобов’язань щодо транзиту нафти та газу до країн Європи.
    Ціни на нафту у світі зростають на тлі побоювань щодо скорочення постачання. Ціна бареля сорту Brent перевищила $117.
    Уряд Великобританії має намір оподаткувати додатковим податком надприбутки нафтових та газових компаній, які отримано внаслідок стрімкого зростання цін.
    Уряд Угорщини запровадив знижку 30 % на пальне для автомобілів із місцевими номерами, щоби припинити "бензиновий туризм".
    США конфіскували в Егейському морі через порушення санкційного режиму 100 тис. т іранської нафти, яку транспортував російський танкер.
    Росія постачає нафту китайським компаніям, які використовують "сіру" схему з перевалкою в море з російських на власні танкери.
    За інформацією агентства Bloomberg, Єврокомісія активно напрацьовує угодами про постачання газу з Єгипту та Ізраїлю.
    Президент Молдови Санду скликала Раду безпеки через зростання цін на енергоносії та подорожчання внаслідок цього товарів та харчових продуктів.
    Компанія "Оператор ГТС України" домовилася з угорським оператором FGSZ про гарантоване постачання газу до 31 березня 2023 р.
  • Міністр закордонних справ Кулеба провів переговори з новим главою МЗС Франції Колонною, яка підтвердила підтримку посилення санкцій, нафтового ембарго тощо, а також надання Україні статусу кандидата в члени ЄС.
  • За інформацією агентства Reuters, керівництво Туреччини веде переговори з Москвою щодо відкриття коридору Чорним морем для експорту зерна з України. Російські чиновники для відкриття транзиту українського продовольства вимагають скасування західних санкцій.
    Індія, услід за заморожуванням експорту цукру та пшениці, обмежила й експорт рису. Країна є другим за обсягом у світі постачальник рису після Китаю.
    Речник Пентагону Кірбі повідомив, що США не планують залучати своїх військовослужбовців для забезпечення транзиту зерна з України.
    Радник українського президента Устенко вважає припинення воєнних дій у Чорному морі головною умовою поновлення постачання українського зерна на світові ринки.
  • Міністерство оборони отримало намети, спорядження та амуніцію, зокрема, бронежилети та каски, яких вистачить для оснащення особового складу понад 2 бригад.
    Канада відправила до України ще одну партію гаубиць M777 та боєприпасів до них.
    У Європі створено великий логістичний центр із постачання зброї до України. Через нього українським ВПС були нещодавно передано штурмовики Су-25, а також бойові гелікоптери із Чехії.
    Командувач ЗСУ генерал Залужний наголосив, що у зв’язку з величезною перевагою армії РФ в артилерії, українські підрозділи на Донбасі зазнають тяжких втрат і змушені відступати. Він закликав західних партнерів якнайшвидше поставити далекобійні системи, які дадуть змогу тримати супротивника на великій відстані.
    За інформацією журналістів телекомпанії CNN, адміністрація США найближчими днями може схвалити передачу Україні далекобійних систем залпового вогню M270 MLRS. Водночас за її інформацією, Україні поставлено ​​умову про незастосування цієї зброї по території Росії, щоби її керівництво не вважало це постачання вступом США у війну. Міністр закордонних справ РФ Лавров попередив, що постачання подібних озброєнь "стануть кроком до неприйнятної ескалації", про що було попереджено американське керівництво.
    Посол у Німеччині Мельник розмістив у мікроблозі Twitter картинку равлика з патроном та написом "Німецька допомога вже в дорозі". Він розкритикував виступ канцлера Шольца в Давосі й заявив, що тому не вистачає "лідерства та сміливості".
  • Прем’єр-міністр Фінляндії Марін пообіцяла главі українського уряду Шмигалю допомогу в проведенні реформ, які є необхідними для набуття членства України в ЄС.
  • Глава Православної церкви в Україні митрополит Епіфаній звернувся до Вселенського патріарха Варфоломія із закликом позбавити престолу патріарха Російської православної церкви Кирила (Гундяєва), який благословив російське вторгнення до України.
  • Російський Центробанк прибрав із сайту прогноз зростання інфляції на поточний рік.
    Глава Мінфіну РФ Силуанов заявив, що уряд країни шукає можливості обслуговування держборгу без використання західної розрахункової інфраструктури через прямі виплати власникам облігацій. Росія наразі перебуває на межі дефолту після анулювання ліцензії на оплату зобов’язань замороженими коштами Центробанку РФ.
    Уряд Великої Британії розслідує можливе порушення санкцій російським олігархом Авеном – одним зі співвласників "Альфа-груп", яка управляє дочірнім українським "Альфа-банком" та мобільним оператором "Київстар" (через голландський офшор VEON). У лондонському будинку олігарха проведено обшук.

No comments:

Post a Comment