May 26, 2022

25.05.2022: Українське керівництво категорично заперечує "мир" із РФ в обмін на території

Українське керівництво категорично заперечує "мир" із РФ в обмін на території
  • Українське керівництво категорично заперечує "мир" із РФ в обмін на території.
  • На півночі Луганщини тривають запеклі бої.
  • Росія намагається пом’якшити санкції та уникнути дефолту.

Війна

Фронт

  • Білорусь запланувала наступний етап "перевірки боєготовності" армійських підрозділів наприкінці травня та посилює прикриття кордону в Брестській та Гомельській областях. На південь від Бреста тривають масштабні навчання білоруських військ. До цього району перекинуто дивізіон російських ОТРК "Іскандер-М".
  • За інформацією видання The Washington Post, українське командування не може ігнорувати загрозу північним областям, де Росія знову концентрує війська та техніку та здійснює безперервні обстріли прикордонних територій з усіх видів озброєнь. Держприкордонслужба поки не спостерігає значних угруповань російських військ у прилеглих областях РФ.
  • На півночі Харківщини російські війська здійснюють обстріли населених пунктів задля стримування можливого наступу ЗСУ та зв’язування підрозділів, які можна перекинути на Донбас.
  • На південь від Ізюма окупанти наступають кількома колонами на великий залізничний вузол Лиман. У місті точаться кровопролитні бої, російським підрозділам вдалося закріпитися на околицях. Допоміжні удари в напрямку Святогірська успіху не мали, українські позиції та населені пункти зазнали жорстокого обстрілу з усіх видів артилерії та РСЗВ.
    Усі атаки на Сєвєродонецьк відбито. На Попаснянському виступі російським військам ціною великих втрат вдалося прорватися до траси Лисичанськ – Бахмут, проте для постачання угруповання Операції об’єднаних сил ще є допоміжна дорогу. Лисичанськ знову потрапив під варварські обстріли. За словами голови воєнної обладміністрації Гайдая, поліціянти міста змушені ховати загиблих у братських могилах через безперервні обстріли.
    Спроби російських штурмових частин просунутися в напрямку Бахмута та Сіверська успіху не мали. Російське командування безперервно посилює ударні частини свіжими резервами та не шкодує боєприпасів для артилерійської підтримки. Атаки прикриває авіація та вертольоти, які злітають із воєнного аеродрому Долотинка, що розташований у Ростовській області.
  • Тривають запеклі бої в районі Авдіївки, яку окупанти безрезультатно намагаються оточити з півночі. Відбито атаки російських військ та "народної міліції ДНР" на околицях Донецька – у Пісках, Мар’їнці, Олександрівці, Новомихайлівці.
  • У Запорізькій області російські війська будують глибоко ешелоновану лінію оборони та обстрілюють населені пункти вздовж лінії фронту. До Мелітополя прибув потяг із застарілими радянськими танками Т-62, які Росія зняла з консервації.
  • Така сама ситуація – на півдні Херсонщини де точаться бої місцевого значення. На півночі області концентрується угруповання для можливого наступу на Кривий Ріг, його артилерія обстрілює населені пункти на півдні Криворізького району.
  • Ватажок "Придністровської республіки" Красносільський знизив рівень "терористичної загрози". Російські війська, усе ще перебувають у стані бойової готовності.
    25.05.2022
  • Російська Держдума відразу в 3 читаннях ухвалила закон про підвищення до 65 років граничного віку чоловіків, та до 60 років – жінок, яких можна залучити на службу за контрактом.
  • Українські ВПС та сили ППО збили 2 крилаті ракети, які було випущено з російських кораблів та літаків стратегічної авіації по цілях в Україні. За оцінкою Головного управління розвідки, Росія вже використала понад 60 % запасів високоточної зброї та наближається до мінімального рівня, який потрібно тримати для забезпечення обороноздатності. Проте виробництво ракет для ОТРК "Іскандер-М" триває, запаси імпортних компонентів ще не вичерпано.
  • На о. Зміїному російському флоту вдалося підняти затоплені судна та розчистити фарватер для перекидання військ та засобів ППО. У районі острова помічено український воєнний катер, який було захоплено в Бердянську
  • Уповноважена Верховна Рада з прав людини Денисова закликала Міжнародний Червоний Хрест перевірити дотримання прав полонених оборонців Маріуполя. МЗС РФ вважає передчасними переговори про їхній обмін, доки їх не буде засуджено російським судом.

Тил

  • Печерський суд передав у розпорядження Агентства з управління активами, які отримано внаслідок корупційних та інших злочинів (АРМА) 26 обл- та міськгазів, які заарештувало Держбюро розслідувань. Газорозподільні компанії були власністю офшорів олігарха Фірташа.
  • Міністр енергетики Галущенко заявив про намір уряду знижувати споживання газу до рівня власного видобутку.
  • Укртранснафта готується до підписання договору про імпорт з Угорщини пального ділянкою продуктопроводу "Самара – Західний напрям", яка була націоналізована у 2021 р. та вилучена в компанії кума російського президента Медведчука.
  • Через зростання цін на паливо та газ, а також на корми та зернові, в Україні підвищилися ціни на більшість харчових продуктів, на хліб тощо. Експерти вважають, що вартість солі найближчим часом зросте в кілька разів через те, що її доведеться імпортувати після зупинення роботи підприємства "Артемсіль".
  • Глава Рахункової палати Пацкан закликав європейських колег допомогти з оцінкою збитків від російської агресії.
  • Мінфін не виключає націоналізації українського дочірнього "Альфа-банку", який має серйозні проблеми після запровадження Заходом санкцій проти його власників. Водночас чиновники розцінюють можливість подібних дій як низьку, оскільки банк належить до категорії системних. Власники банку оголосили про плани його докапіталізації на $1 млрд, їхні представники регулярно відвідують Офіс президента.

Україна та світ

  • Президент Зеленський під час "українського сніданку" на Всесвітньому економічному форумі в Давосі розкритикував брак єдиної позиції країни Заходу щодо запровадження санкцій проти РФ, підтримки членства України в ЄС та розширення НАТО. Він наголосив, що єдність проти російської агресії має бути не на словах, а насправді. Він окремо згадав про позицію Угорщини, яка відмовляється підтримувати нафтове ембарго ЄС, попри те, що Росія фінансує агресію коштом продажу енергоресурсів. Він закликав світових лідерів, які пропонують відмовитися від територій в обмін на ілюзію миру, завжди брати до уваги мільйони українців, які ніколи не погодяться на таке "врегулювання". Він порадив колишньому держсекретареві США Кіссінджеру згадати, як його сім’я врятувалася з нацистської Німеччини в 1938 р і уявити, що їй довелося б "адаптуватися" до нацистів.
    За інформацією єврокомісара з юстиції Рейндерса, ЄС заморозив активи Центробанку РФ лише на €23 млрд, тоді як США – на понад $100 млрд.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що наразі ніхто не в змозі назвати дату закінчення війни в Україні. Він закликав союзників і далі поповнювати запаси озброєння, оскільки Путін веде війну на виснаження. Столтенберг наголосив, що метою Альянсу є запобігання ескалації та розповзанню війни на інші країни, тому воєнна підтримка України триватиме.
    Міністр закордонних справ Великої Британії Трасс заявила, що вгамувати Росію неможливо, тому її треба перемогти в силовий спосіб. За її словами, світ не має допустити затягування війни в Україні. Міністр оборони Естонії Лаанет переконаний, що Україна обов’язково переможе у війні.
    Глава МЗС України Кулеба заявив, що Європа мусить визнати, що спроби "заспокоїти" Путіна були помилкою – вони провалилися після 2014 р. й не мають жодних шансів на успіх. Кулеба закликав європейських лідерів допомогти Україні, якщо вони насправді хочуть зупинити війну.
    Зеленський заявив, що Росія веде жорсткий наступ на сході України, маючи перевагу в живій силі та важкій техніці, тому саме зараз потрібна достатня для перемоги необмежена воєнна підтримка західних партнерів.
    Австрія прийме на лікування тяжко поранених українських військовослужбовців. Литва відправляє до України партію військових вантажівок, бронемашин та позашляховиків для розмінування. МВС України співпрацюватиме з організацією Norwegian People's Aid з питань гуманітарного розмінування.
    Уряд Ізраїлю не дозволив Німеччині поставити Україні протитанкові ракети Spike, які виготовляються зі застосуванням ізраїльських технологій. Ізраїльські чиновники наголосили, що надають Україні лише нелетальну допомогу.
  • 25 травня Мінфін США не подовжив ліцензію на операції з російськими активами для сплати держзобов’язань. Це призвело до того, що Росія, цілком імовірно, не зможе здійснити черговий платіж з обслуговування держборгу й фактично дійде до стану технічного дефолту. Протягом місяця "пільгового періоду" вона ще може погасити заборгованість, інакше буде оголошено дефолт за суверенним боргом. Подібний дефолт дасть кредиторам змогу конфіскувати російські державні активи за кордоном. Наступне погашення російських облігацій заплановано на 23 та 24 червня.
    Спікер Держдуми РФ Володін заявив, що США штучно підштовхують Росію до дефолту, тому платіж за зобов’язаннями буде здійснено рублями. Цей намір підтвердив і Мінфін РФ. Кредитори категорично відмовляються приймати рублі, наполягаючи на оплаті доларами.
    Глава російського МЗС Лавров закликав країни Африки, яким загрожує голод, і які дотримуються "об’єктивної позиції щодо ситуації в Україні", вимагати скасування санкцій проти РФ.
    Заступник міністра закордонних справ РФ Руденко заявив про готовність Росії відкрити "гуманітарний коридор" для експорту українського зерна в обмін на скасування західних санкцій щодо експорту та фінансових транзакцій.
    Спікер Держдепартаменту Прайс повідомив, що США не планують скасовувати санкції проти РФ в обмін на розблокування нею українських портів і вважає ці заяви "порожніми обіцянками". Єдиним способом подолання продовольчої кризи США вбачають якнайшвидше припинення воєнних дій, морської блокади та крадіжки українського зерна. Прайс наголосив, що Росія використовує продовольство та енергоресурси як зброю. Міністр оборони Великої Британії Уоллес відкинув можливість скасування санкцій в обмін на відкриття Росією "гуманітарного коридору".
    За словами міністра закордонних справ Кулеби, питання "гуманітарних коридорів" з українських портів упирається в недовіру до Росії. На початку агресії українські ВМС України замінували акваторії портів. Розмінування моря може суттєво збільшити ризик висаджування російських десантів.
    Індія обмежила експорт цукру задля підтримки його доступності та стабільних цін на внутрішньому ринку. На початку місяця уряд країни оголосив заморожування експорту пшениці. Індія є одним із лідерів світового продовольчого експорту.
    Генеральний секретар ООН Гутерреш у виступі перед Радою Безпеки заявив, що загроза ядерного конфлікту знову стала реальною. За його словами, світова спільнота має запобігти конфліктам через переговори на підставі дотримання міжнародного гуманітарного права та поваги до прав людини.
    Гутерреш наголосив, що наслідки війни в Україні будуть глобальними насамперед через кризу продовольства, яка зачепить найбідніші держави. Він вважає, що зростання цін на продовольство може спричинити дестабілізацію в країнах, що розвиваються, і мати наслідком міждержавні конфлікти.
  • За інформацією агентства Reuters, Індія й надалі купуватиме російську нафту зі значним дисконтом, проте поки не погодила ціну та способи оплати.
    ОАЕ вперше за 2 роки відправили до Європи танкер із 1 млн барелів нафти.
    Прем’єр-міністр Словаччини Хегер вважає, що, у разі поразки України у війні, наступною ціллю Росії стане його країна. Він розкритикував лідерів інших країн ЄС, які не хочуть відмовитисч від російських енергоресурсів, та закликав їх не йти на компроміс із європейськими принципами щодо агресії Росії.
    Глава Ради ЄС Мішель усе ж таки сподівається на успішне прийняття на саміті 30 травня шостого пакета санкцій проти РФ, ембарго на імпорт нафти тощо.
  • Постійний представник України при ООН Двірник заявив, що Росія свідомо викрала понад 230 тис. українських дітей, депортує та знищує варварськими обстрілами громадян України. До Росії вже вивезено 1,4 млн осіб. З його слів, метою російського керівництва є знищення української нації.
    Президент РФ Путін видав указ про спрощене надання громадянства мешканцям захоплених територій Запорізької та Херсонської областей. За словами радника мера Маріуполя Андрющенка, окупанти пропонують мешканцям Маріуполя оформити російське громадянство без проміжного отримання "паспорта ДНР". Андрющенко повідомив, що окупанти подовжили навчальний рік у школах задля проведення тотальної деукраїнізації.
    Глава представництва ЄС в Україні Маасікас заявив, що "ніхто й ніколи" не визнає російської паспортизації на окупованих територіях. Такої ж позиції дотримується  й Держдепартамент США.
    ЄС, США та Велика Британія створили координаційну групу для надання допомоги Офісу генпрокурора України в розслідуванні злочинів Росії в Україні.
    Олігарх Ахметов заявив, що Росія свідомо вчиняє в Україні воєнні злочини, зокрема, геноцид українського народу.
  • Президент Зеленський підтримав петицію щодо запровадження візового режиму для громадян РФ.
  • Ритейлер одягу Marks & Spencer закриває магазини в Росії та продає їх своєму турецькому франчайзі.
    Shell продала компанії "Лукойл" олігарха Алекперова весь бізнес у Росії, зокрема, мережу заправок та завод із виробництва мастильних матеріалів.
    Велика норвезька нафтова компанія Equinor вийшла зі всіх спільних із Росією проєктів і списала як збитки активи, що залишилися у РФ вартістю $1,08 млрд.
  • Французький епатажний журнал Charlie Hebdo випустив номер, де розмістив роботи українських карикатуристів. Усі кошти від його реалізації буде передано на допомогу ЗСУ.
  • Прем’єр-міністр Головченко підтвердив, що Білорусь постачає зброю Росії.
  • Турецька влада констатувала "позитивні зрушення" в позиції Фінляндії та Швеції щодо скасування ембарго на експорт зброї на переговорах про їхній вступ до НАТО.

No comments:

Post a Comment