May 25, 2022

24.05.2022: Українські війська повільно відступають на Луганщині




Українські війська повільно відступають на Луганщині

  • Українські війська повільно відступають на Луганщині.
  • У Давосі озвучено побажання низки західних політиків щодо мирної угоди з РФ.
  • Україні не вистачає західних коштів для латання дірок у бюджеті.
  • Європа поки не може оголосити нафтове ембарго через вето Угорщини.

Війна

Фронт

  • Ситуація на кордоні з Білоруссю залишається спокійною, проте навчання підрозділів білоруської армії тривають у безпосередній близькості від кордону з Україною, російська авіація використовує білоруські аеродроми, а в прикордонній зоні розгорнуто дивізіон ОТРК "Іскандер-М".
    24.05.2022 Харків
  • Російська армія не припиняє обстріли прикордонних районів Чернігівщини та Сумщини. Російські війська споруджують опорні пункти на території Брянської області. На півночі Харківщини точилися бої місцевого значення.
    24.05.2022 Донбас
  • На Донбасі оперативна ситуація для українських військ різко ускладнилася. У районі Ізюму російське командування зосередило великі сили для наступу на Слов’янськ, Святогірськ та Лиман. Окупанти захопили Дробишеве, вийшли до Богородичного в районі Святогірська, ведуть бої на околицях Лимана, а також готуються форсувати Сіверський Донець на кількох ділянках. Атаки на Сєвєродонецьк відбито. На південь, на попаснянському виступі, російські війська за підтримки артилерії та авіації вийшли до траси Лисичанськ-Бахмут і перерізали її. Це створює небезпеку для українського угруповання, яке боронить Сєвєродонецьк та Лисичанськ. На більшості ділянок окупанти атакують, не зважаючи на втрати. Британська розвідка вважає, що захоплення Сєвєродонецька призведе до окупації всієї Луганської області.
    Українські війська залишили Світлодарськ у районі водосховища, під контроль окупантів перейшли обидві ТЕС – Вуглегірська та Миронівська, які розташовані в цьому районі.
    Президент Зеленський назвав ситуацію на Донбасі вкрай складною й наголосив, що для перемоги над агресором доведеться докласти величезних зусиль.
    За даними розвідки, російське командування перекинуло до регіону підрозділи з харківського, донецького та запорізького напрямків. Це свідчить про те, що їм поставлено завдання повністю опанувати Луганську область.
  • У районі Донецька ситуація стабілізувалася, окупанти завдають потужних авіаційних та артилерійських ударів по позиціях українських військ у районі Авдіївки, Пісок, Мар’їнки, Олександрівки, Новомихайлівки.
    У Запорізькій та Херсонській областях російські війська побудували ешелоновану оборону та ведуть артилерійські обстріли позицій українських військ та прифронтових населених пунктів, не даючи можливості командуванню ВСУ перекинути війська на напрямок головного удару в Луганській області.
    24.05.2022
  • Міністр оборони РФ Шойгу заявив, що російське командування нібито спеціально гальмує наступ, "щоб уникнути жертв серед мирного населення й дати людям можливість евакуюватися". Зеленський вважає, що цією заявою російське керівництво намагається пояснити провали на фронті. За словами речника Міноборони Мотузяника, Росія готується до тривалої війни на виснаження.
  • Російські війська здійснили обстріл Запоріжжя 4 крилатими ракетами, збити вдалося лише одну. Ракетами зруйновано промислове підприємство в Кривому Розі.
    На південь від Кривого Рогу обстріляно населені пункти з важкої артилерії та РСЗВ "Ураган", на Миколаївку скоєно авіаналіт. Знову касетними боєприпасами обстріляно Миколаїв. Артудар нанесено по торговому комплексу в Дергачах на околицях Харкова.
  • Оперативне командування "Південь" повідомило про намір окупантів розпочати мобілізацію чоловіків на захоплених територіях Запорізької та Херсонської областей.
    90 % аптек на окупованій території закрилися, ціни на ліки підскочили в рази. Також вкрай високі ціни на харчові продукти, які окупаційна влада завозить із Криму.
  • Командир полку "Азов" Прокопенко зателефонував дружині й повідомив, що умови їх утримання в полоні "задовільні", а військовослужбовці насильства не зазнавали.

Тил

  • Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив про початок будівництва вузької європейської колії для об’єднання української залізниці із залізничною мережею ЄС.
    Він анонсував швидке приєднання до роумінгового простору ЄС та єдиної зони платежів у євро SEPA.
  • Через руйнування та зупинення підприємств унаслідок війни Україна знизила виплавку сталі в 7,4 раза – до 250 тис. т та опустилася у світовому рейтингу на 36 місце.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг відновила проведення позапланових перевірок підприємств енергетики та комунальних послуг.
  • Пресслужба Міністерства цифрової трансформації оголосила про передавання компанією Google 43 тис. ноутбуків Chromebook українським вчителям для організації дистанційного навчання.
  • Православна церква України вирішила започаткувати нову церковну організацію на території Києво-Печерської Лаври і звернулася до уряду з проханням про передачу їй частини приміщень. Києво-Печерська та Почаївська Лаври є держвласністю. У 2013 р. постановою уряду їх було передано в безоплатну оренду УПЦ Московського патріархату терміном 50 років.
  • Верховний суд підтвердив законність націоналізації Запорізького титано-магнієвого комбінату, який належав офшору олігарха Фірташа.
  • Вищий суд Лондона переніс на червень 2023 р слухання за позовом Приватбанку до колишніх власників – олігархів Коломойського та Боголюбова. на їхнє клопотання через війну в Україні. Банк збільшив суму позову до $4,5 млрд.
  • Україна отримала черговий транш кредиту в €79,5 млн від Міжнародного банку реконструкції та розвитку для фінансування першочергових витрат, насамперед охорони здоров’я та соціальних виплат. Мінфін підписав із німецьким держбанком KfW угоду про кредит на 15 років на суму €150 млн на ті самі цілі. Японське агентство JIKA надало Україні кредит на суму приблизно $100 млн на 30 років під 1 % річних із пільговим періодом 10 років.
    Міністр фінансів Марченко стверджує, що допомога міжнародних партнерів у травні становитиме лише $2 млрд, що значно менше ніж $5 млрд, які Україна витрачає щомісяця.
  • Мінфін розмістив черговий випуск короткотерміновий воєнних облігацій на загальну суму 9,4 млрд грн та $107,2 млн. Левова частина продажів (8,7 млрд грн) припала на 6-місячні ОВДП із прибутковістю 10 %.

Україна та світ

  • Тільки-но призначений уряд Угорщини розпочав роботу. Прем’єр-міністр Орбан оголосив у країні режим надзвичайного стану через війну в Україні, "кінця якої ніхто не спостерігає". Він заявив, що війна поставила під загрозу енергопостачання країни та фінансову безпеку. За його словами, війна та санкції ЄС призвели до величезного економічного потрясіння та різкого зростання цін. Орбан наголосив, що Угорщина має залишатися осторонь війни й виключив можливість схвалення ембарго на імпорт російської нафти. Президент Єврокомісії фон дер Ляєн вважає, що на наступній зустрічі послів ЄС навряд чи вдасться подолати вето Угорщини.
    Міненерго США оголосило про продаж операторам ринку наступних 40,1 млн барелів нафти зі стратегічного резерву для стабілізації цін на пальне в країні. Президент Байден у березні оголосив про розконсервування 1 млн барелів нафти на день протягом 6 місяців.
    За інформацією агентства Bloomberg, Китай збільшив імпорт російської нафти на 20 %. Він купує її з великим дисконтом, у той час, як європейські покупці поступово відмовляються від постачань. За даними компанії Vortexa, у морі перебувають танкери із 62 млн барелів російської нафти, на яку поки немає покупців. Це вже призвело до необхідності консервації кількох свердловин у Західному Сибіру та скорочення видобутку нафти. Проте Росія отримує надприбутки через рекордні ціни на нафту, навіть попри продаж її з великими знижками.
    Американський фінансист Сорос звинуватив попередню канцлерку Німеччини Меркель в укладанні "спеціальних угод" із Росією, які спричинили тотальну залежність Європи від російського газу, що займає 40 % ринку. З його слів, саме вона зробила Китай головним експортним ринком Німеччини. Він зазначив, що канцлера Шольца було обрано для подовження її політики, хоча останнім часом він робить "правильні речі", зокрема, відмовився від "Північного потоку-2", збільшив витрати на оборону й погодився на постачання зброї Україні. Сорос підкреслив, що Європі варто готуватися до повного відключення постачання російського газу, хоча це й буде дуже болісно для її економіки.
  • Газпром оголосив про висунення до ради директорів колишнього канцлера Німеччини Шредера, який у понеділок відмовився від посади голови ради директорів "Роснефти" через загрозу санкцій із боку ЄС.
  • Колишній держсекретар США Кіссінджер, якому виповнилося 99 років, заявив на форумі в Давосі, що Україна за 2 місяці має сісти за стіл переговорів із Росією й поступитися територіями в обмін на мир, щоби не дати створити Росії новий союз із Китаєм.
    Радник глави Офісу президента Подоляк назвав подібні висловлювання "вірусом сліпоти" та заявив, що Україна не торгує суверенітетом заради того, щоби хтось міг наповнити свій гаманець. Він наголосив, що найкоротшим шляхом до закінчення війни є надання Україні фінансової та воєнної допомоги та оголошення Європою ембарго на імпорт російської нафти. Подоляк озвучив побажання українського керівництва щодо внесення до шостого пакета санкцій заборони заходу кораблів із російською нафтою до європейських портів. Президент Зеленський заявив, що Україна не сяде за стіл переговорів доти, доки російську армію не буде витіснено на позиції до 24 лютого. Офіс президента повідомив про створення міжнародної консультативної групи з гарантій безпеки для України, яку очолять колишній генеральний секретар НАТО Расмуссен та голова Офісу Єрмак.
    82 % респондентів опитування Київського міжнародного інституту соціології категорично проти відмови від територій заради якнайшвидшого завершення війни.
  • Сорос не відкидає, що вторгнення Росії до України може стати початком третьої світової війни. Він закликав якнайшвидше перемогти Путіна, оскільки, на його думку, це є єдиним способом збереження людської цивілізації. На думку Сороса, Путіну довіряти не можна – його дії стають дедалі більш непередбачуваними в міру того, як Росія слабшає.
    Міністр закордонних справ Польщі Рау переконаний, що Росія загрожуватиме європейській безпеці, навіть у разі припинення вогню в Україні. Він заявив, що Польща неодноразово попереджала партнерів із Німеччини про те, що вони, оцінюючи дії Росії, вважають бажане за дійсне, і не оцінюють тверезою те, що відбувається. Глава МЗС Німеччини Бербок наголосила, що агресія Росії не залишила Швеції та Фінляндії іншого вибору для забезпечення безпеки, окрім вступу до НАТО.
    Росія провела на Балтійському морі навчання із висадкою десанту.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, що "свобода важливіша за вільну торгівлю". Він наголосив, що Захід не має обмінювати довготривалі потреби в безпеці на короткотермінові економічні інтереси. Столтенберг назвав агресію Росії "переломним моментом" для світового ладу. За його словами, метою НАТО є недопущення поширення конфлікту та допомога Україні в захисті суверенітету та територіальної цілісності. Прем’єр-міністр Бельгії де Кро підтвердив, що Європа готова підтримувати Україну "протягом років". Глава Єврокомісії фон дер Ляєн упевнена, що агресія РФ має закінчитися її стратегічним провалом.
  • Уряд Канади закупив та передає Україні 20 тис. снарядів калібру 155 мм для гаубиць. На передову вже надійшли, окрім американських M777, ще і французькі гаубиці Caesar.
    Рада ЄС виділила 4 транші в розмірі €500 млн із Європейського фонду миру на закупівлю озброєнь для України.
    Президент Зеленський та міністр закордонних справ Кулеба закликали західних партнерів якнайшвидше поставити Україні важке озброєння насамперед системи залпового вогню, танків та протикорабельних ракет.
    Литва приймає українських військовослужбовців на реабілітацію, а також проводить їхнє навчання володінню новітньою західною технікою та методами розмінування.
  • Єврокомісія розробила законопроєкт про конфіскацію активів, які отримано в злочинний спосіб, отриманих унаслідок ухилення від санкцій тощо. Документ дасть змогу спрямувати на фінансування потреб України кошти російських олігархів, які намагаються уникнути санкцій.
  • Міністр закордонних справ Литви Ландсбергіс запропонував створити морську коаліцію для транзиту українського зерна Чорним морем. Президент Естонії Карісс заявив, що підтримка ідеї військово-морської операції для ескорту українських суден із порту Одеса постійно зростає. Британська влада поки не розглядає участь свого військово-морського флоту в подібних конвоях.
    Міністерство оборони РФ оголосило про розмінування Маріупольського порту та відкриття гуманітарного коридору для виходу іноземних судів. Окупанти мають намір налагодити роботу порту для вивезення та продажу вкраденого українського металу та зерна.
    Глава українського МЗС Кулеба закликав країни всього світу не ставати спільниками злочинів та не купувати крадене зерно.
  • Рада ЄС затвердила скасування всіх торгових мит для товарів, які імпортує з України.
    Прем’єр-міністр Нідерландів Рютте вважає, що Україна не отримає статусу кандидата в члени ЄС на саміті в червні, оскільки це буде "несправедливо" щодо держав Західних Балкан, які очікують на це рішення вже дуже давно.
    МЗС Франції наголосило, що пропозиція президента Макрона про певну "політичну європейську спільноту" не є альтернативою вступу до ЄС, а заявку України буде розглянута на саміті після надання Єврокомісією висновку.
    Президент Зеленський напередодні зустрічі послів ЄС 30–31 травня зателефонував голові Ради ЄС Мішелю. Темами бесіди були набуття Україною статусу кандидата, оголошення шостого пакета санкцій проти РФ та розблокування українського експорту продовольства. Спікер українського МЗС Ніколенко наголосив, що прив’язка членства України до подібного процесу держав Західних Балкан є несправедливою. Водночас він висловив повну підтримку їхнього членства в Євросоюзі.
  • США не подовжуватимуть Росії ліцензію на можливість проведення платежів за суверенним боргом замороженими активами на території США. Термін ліцензії спливає 25 травня. Російська влада оголосила, що в разі неподовження ліцензії заплатить за боргом рублями. Це означатиме дефолт, оскільки РФ має заплатити кредиторам доларами.
  • Англійська письменниця Роулінг відкрила доступ до завантажень своїх електронних книг про Гаррі Поттера українською мовою.
  • У Молдові затримано колишнього президента Додона за хабар від олігарха Плахотнюка та ще за трьома статтями, про держзраду тощо.
  • Міністр охорони здоров’я Ляшко закликав міжнародні фармацевтичні компанії піти з російського ринку.
  • Головою Всесвітньої організації охорони здоров’я на наступні 5 років переобрано чинного генерального директора Гебреєсуса.

Тренди

  • Багато українських підприємців втратили майно та обладнання внаслідок воєнних дій. Істотну частку активів було придбано в кредит, банки вимагають від них виплачувати тіло позик та відсотків за ним. Фактично, вони не визнають ситуацію форс-мажором, попри неможливість виплат за такими зобов’язаннями. На компенсації від держави підприємцям очікувати поки не має сенсу.
    Економічна ситуація в країні швидко гіршає, переважним чином завдяки непрофесійним діям уряду, який відновлює податковий тиск, ймовірно, вважаючи війну вже завершеною. Економіку не переведено на воєнні рейки, що є важливим компонентом режиму воєнного стану.
    Бізнес, що не працює, зменшує надходження податків і збільшує виплати з безробіття, яке все сильніше охоплює країну. Чоловіки працездатного віку, яких не мобілізовано до лав ЗСУ, не можуть знайти роботу в країні. У період чинності режиму воєнного стану вони не можуть виїхати за кордон, тому утримання їхніх сімей також лягає на плечі держави.
    Замість запуску економіки за будь-яких умов уряд бере й миттєво проїдає кредити. Водночас Кабмін не припиняє сплачувати кошти за зобов’язаннями, що взято раніше, хоча має таку можливість в умовах форс-мажору.


No comments:

Post a Comment