May 23, 2022

22.05.2022: Польський президент Дуда пообіцяв зробити геть усе для вступу України до ЄС

 

Польський президент Дуда пообіцяв зробити геть усе для вступу України до ЄС

  • Польський президент Дуда пообіцяв зробити геть усе для вступу України до ЄС.
  • Зеленський вніс законопроєкт про зрівняння можливостей громадян України та Польщі.
  • На Донбасі українські війська ведуть тяжкі оборонні бої.

Війна

Фронт

  • Російські війська й надалі обстрілюють прикордонні території Чернігівщини та Сумщини. У прилеглих до них Брянській та Курській областях РФ посилено прикордонний контроль.
    Секретар Ради безпеки Білорусі Вольфович заявив, що до країни нібито проникають "українські диверсійно-розвідувальні групи". Генштаб ЗСУ констатує розгортання додаткових підрозділів білоруських військ на українському кордоні, а також активізацію розвідувальних заходів.
  • На півночі Харківщини російські війська намагаються закріпитися та не дати змоги українських підрозділів просунутися до кордону за допомоги резервів із Бєлгородської області.
    22.05.2022 Луганщина
    На Донбасі українські війська ведуть тяжкі оборонні бої. У районі Ізюма знову зібрано ударне угруповання, яке намагається відновити наступ на захід – через Барвінкове та на південь – на Святогірськ та Лиман.
    Атаки на Сєвєродонецьк відбито. Російські війська атакують у напрямку Лисичанська – на Тошківку, а також із району Попасної – у напрямках Сіверська та Бахмута. З кожним днем ​​загострюється ситуація на околицях Донецька – у Новомихайлівці, Олександрівці, Мар’їнці.
    У Запорізькій області російське командування сконцентрувало ударні групи в районі Василівки та Гуляйполя.
    22.05.2022
    В Енергодарі стався вибух, яким було поранено призначеного окупантами "мера" Шевчика та його охоронців.
  • У Фастові під час виступу у Верховній Раді президента Дуди збито крилату ракету. Уже другий ракетний удар завдано по залізничному вузлу Малин на Житомирщині. Із Севастополя в Чорне море вийшов новітній ракетний фрегат "Адмірал Макаров". У Білорусі зафіксовано висування до кордону російських оперативно-тактичних комплексів "Іскандер-М", які не було виведено із країни після відступу армії РФ із півночі України. За 2 місяці з території Білорусі було здійснено кілька запусків ракет по цілях в Україні.
  • Миколаїв знову обстріляно з РСЗВ касетними боєприпасами, у Дніпропетровській області обстріляно населені пункти на південь від Кривого Рогу.

Тил

  • Верховна Рада подовжила до 23 серпня режим воєнного стану та загальну мобілізацію.
    Після вето президента Зеленського депутати повторно ухвалили закон про заборону нацистської (зокрема, російської) символіки із його поправками. Росія визнана державою-терористом, однією з цілей якої є геноцид українського народу.
    В Україні заборонено обіг ліків та фармацевтичних компонент, що виробляються в Росії та Білорусі.
    Денонсовано угоди в рамках СНД про загальний аграрний ринок, уникнення подвійного оподаткування, а також про увічнення пам’яті про мужність та героїзм народів СНД у Великій Вітчизняній війні.
    Ухвалено закон про можливість вибору банку для отримання пенсій військовослужбовцями та членами їхніх сімей.
    Підтримано закон про зняття ПДВ з україномовних аудіокниг.
  • Президент Зеленський фактично не відповів на петицію про скасування заборони виїзду чоловіків із країни під час дії режиму воєнного стану. яка набрала понад 25 тис. голосів. Він заявив, що петицію потрібно адресувати матерям та родичам загиблих воїнів. З його слів, на війні щодня гине від 50 до 100 українських бійців.

Україна та світ

  • Перед Верховною Радою виступив польський президент Дуда. Він вважає, що ЄС мусить у червні відчинити двері Україні. За його словами, Європа має посилити санкційний тиск на Росію.
    Президент Зеленський подякував Польщі за надану допомогу. Він оголосив про підготовку законопроєкту про надання громадянам Польщі тих самих можливостей, що й українцям – у відповідь на подібний закон, ухвалений польським Сеймом. За його словами, потрібно "прибрати тиск минулого" зі відносин України із сусідніми країнами, які не є окупантами.
    Зеленський повідомив про запровадження на кордоні з Польщею спільного митного контролю, що, за його словами, прибере більшість корупційних ризиків і стане початком інтеграції до спільного митного простору ЄС.
    Французький міністр у європейських справах Бон заявив, що вступ до ЄС України може тривати "15 чи навіть 20 років, це дуже довго". Натомість за його словами, ЄС може запропонувати Україні якийсь "політичний проєкт", про який тиждень тому говорив президент Макрон.
  • Канцлер Німеччини Шольц вкотре пообіцяв поставити Україні летальну зброю та надати кошти для закупівлі інших озброєнь – артилерії, боєприпасів, протитанкових комплексів та систем радіоелектронної боротьби.
    Радник президента США з нацбезпеки Салліван заявив, що Росії не вдасться зірвати постачання західної зброї та іншої допомоги Україні, оскільки ланцюжки постачання диверсифіковано.
    За твердженням Офісу президента Україна зможе самостійно деблокувати українські порти в разі отримання американських далекобійних систем залпового вогню. Розглядаються також варіанти транспортування українського продовольства із портів у складі міжнародних конвоїв.
  • Віцепрезидент Єврокомісії Тіммерманс вважає, що Путін навряд чи перекриє газовий кран для великих країн ЄС – Німеччини, Італії та Нідерландів, але чинитиме й надалі тиск на дрібних покупців. За словами чиновника, Єврокомісія шукає альтернативні канали постачання газу для позбавлення залежності від постачання російських енергоносіїв.
    Глава компанії "Оператор ГТС України" Макогон заявив, що Газпром за добу прокачує через українську трубу всього 50 млн м³ газу із законтрактованого обсягу 77 млн м³. За його словами, Україна може транзитувати на додачу до наявного, ще й увесь обсяг, який йде через газопровід "Північний потік-1".
  • Прем’єр-міністр Великобританії Джонсон оголосив про "подвоєння зусиль" щодо надання Україні життєво важливих харчових продуктів та гуманітарної допомоги.
  • Федеральний уряд Австрії заморозив €254 млн на рахунках, що належать російським громадянам. Президент Польщі Дуда вважає, що заморожені кошти мають бути спрямовані на відновлення України.
    На думку експертів агентства Bloomberg, найбільший російський авіаперевізник "Аерофлот" буде змушений протягом кількох місяців почати розбирати свої літаки, оскільки постачання запчастин перекрито санкціями.
  • Литовські оператори подовжили на 3 місяці безплатне користування мобільним зв’язком для біженців з України.
  • Відеохостинг YouTube видалив за порушення умов поширення приблизно 70 тис. роликів про війну в Україні та заблокував майже 9 тис. каналів. Видалені відео – здебільшого, російські пропагандистські ролики, які називають війну в Україні "визвольною місією".
  • Відомий український режисер Лозниця на кінофестивалі в Каннах засудив бойкот російської культури як відповідь на агресію РФ в Україні. Він назвав бойкот "архаїчним та деструктивним за своєю природою". Українські соцмережі, журналісти та громадські діячі засудили його висловлювання. У березні режисер був виключений зі складу Української кіноакадемії за участь у кінофестивалі "Від Львова до Уралу".
    Російський громадський діяч Каспаров на конференції в Литві "Форум вільної Росії" заявив, що в росіян, які живуть у Криму, виникнуть серйозні проблеми після деокупації півострова українськими військами, саме тому ці люди потребують захисту. Він та ще один опозиціонер – колишній генерал ФСБ і депутат держдуми Гудков – запропонували заснувати якийсь "паспорт хорошого росіянина", який мають намір видавати у відповідь на засудження російської агресії. Вони закликали міжнародну спільноту відмовитися від "русофобії". Подібні ж заяви зробили журналісти Латиніна, Шендерович та інші опозиціонери, які виїхали з Росії.

No comments:

Post a Comment