May 24, 2022

23.05.2022: Медведчук дав свідчення проти Порошенка

 

Медведчук дав свідчення проти Порошенка

  • Медведчук дав свідчення проти Порошенка.
  • Зеленський виступив на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.
  • На Донбасі тривають запеклі бої.
  • Печерський суд заочно заарештував Януковича за ще одним обвинуваченням у держзраді – за підписання Харківських угод.

Війна

Фронт

  • Російські війська обстріляли з території РФ прикордонні населені пункти Чернігівщини та Сумщини зі стрілецької зброї та мінометів, а також із вертольотів. На Харківщині окупанти зміцнюють лінію оборони, щоб запобігти визволенню українськими Збройними силами ключового залізничного вузла Вовчанська.
    23.05.2022 Луганщина
    Ситуація на Донеччині для українських військ гіршає. Окупанти прорвалися до околиць Лимана та розпочали штурм міста. Окупанти не залишають спроб наведення понтонних переправ через Сіверський Донець для виходу в тил українського угруповання, яке боронить Сєвєродонецьк та Лисичанськ. На Луганщині на трасі Лисичанськ-Бахмут потрапив під обстріл евакуаційний автобус. Голова воєнної обладміністрації Гайдай заявив, що російське командування кинуло на штурм області 25 батальйонних тактичних груп. Унаслідок обстрілу пошкоджено магістральний газогін, припинено газопостачання Донеччини та Луганщини.
    23.05.2022 Попасна
    Запеклі бої точаться в районі Попаснянського виступу та дороги Лисичанськ-Бахмут, наступ російських військ на цьому напрямі загальмувався. Відбито атаки на Сєвєродонецьк. Ще один удар окупанти завдали на ділянці фронту в районі Світлодарського водосховища. Українські війська залишили сел. Миронівський, де розташована ТЕС. Генштаб уважає, що російське командування намагається захопити Бахмут із півдня, не досягнувши успіху з боку Попасної. Найбільший у країні виробник солі – підприємство "Артемсіль" зупинило роботу ще у квітні, запаси готової продукції вивезено.
    У районі Авдіївки російські війська відкинуто за трасу Донецьк-Костянтинівка. На південь та захід від Донецька вони ведуть безперервні атаки на Новомихайлівку, Олександрівку та Мар’їнку за підтримки авіації та всіх видів артилерії. У районі Гуляйполя спробували провести розвідку боєм, наступ відбито.
    Міністерство оборони основним завданням російських військ на сході країни вбачає оточення військ Операції об’єднаних сил, встановлення повного контролю над Донецькою, Луганською, Херсонською областями та забезпечення сталого сухопутного коридору до окупованого Криму.
    На захоплених територіях Миколаївщини та Херсонщини російські війська зводять запасний рубіж оборони в очікуванні контрнаступу українських військ. Для контролю над територіями Херсонської та Запорізької областей окупанти відкрили 19 військових комендатур.
    З артилерії та РСЗВ обстріляно населені пункти на контрольованій Україною території вздовж усієї лінії фронту – у Харківській, Луганській, Донецькій, Запорізькій областях, а також на півдні Дніпропетровщини в районі Криворізької ТЕС.
    23.05.2022
  • Російське командування зосередило велику кількість бойових літаків навколо кордонів України. Авіація бере активну участь у бойових діях, але не залітає на територію, де є небезпека враження українськими системами ППО.
    Напередодні отримання Україною протикорабельних ракет середнього радіуса дії російське командування розгортає в північно-західній частині окупованого Криму 2 дивізіони ЗРК С-400.
  • Білорусь продовжила термін військових навчань на кордоні з Україною та країнами ЄС принаймні до 28 травня. Президент Лукашенко в листі до генерального секретаря ООН Гутерреша заперечував свою участь у війні проти України. Він звинуватив країни Заходу в тому, що вони не почули "занепокоєння" Росії в дотриманні "її законних інтересів" та "гарантій безпеки".
    У 1-кілометровій зоні прикордонних районів Рівненської, Житомирської та Київської областей запроваджено тимчасові режимні обмеження – дозволено перебування лише військовослужбовцям, працівникам охорони заповідного фонду та лісового господарства, а також їхньому транспорту.
  • Завдано ракетних ударів по об’єктах залізничної інфраструктури в Малині та Коростені Житомирської області. Ракетами пошкоджено залізничне полотно та контактну мережу в Павлоградському та Синельниківському районах Дніпропетровської області. На Кіровоградщині українські підрозділи ППО збили російську крилату ракету. За оцінкою моніторингової групи "Беларускі Гаюн", ракету яка летіла до Коростеня могло бути запущено з російського літака, який злетів із білоруського аеродрому Барановичі. Генштаб ЗСУ повідомив про перекидання російського дивізіону оперативно-тактичних комплексів "Іскандер-М" на південь Брестської області, на відстань до 50 км від кордону з Україною.
    За словами президента Зеленського, унаслідок ракетного удару по полігону "Десна" загинули 87 військовослужбовців.
  • Частина населення на Донбасі та півдні країни активно підтримує окупантів. Чи не основні колаборанти – члени забороненої в Україні проросійської партії "Опозиційна платформа – За життя" (ОПЗЖ). СБУ повідомляє про затримання низки зрадників, які повідомляли окупантам місця дислокації українських підрозділів.
  • Прессекретар російського президента Пєсков відкинув можливість обміну проросійського політика Медведчука на полонених оборонців Маріуполя, "оскільки він громадянин України й не є військовослужбовцем". За словами заступника міністра закордонних справ РФ Руденка, Росія готова до обговорення обміну українських вояків. Ватажок "ДНР" Пушилін оголосив про намір провести "міжнародний трибунал" над українськими бійцями на території "республіки".
  • Солом’янський райсуд Києва засудив полоненого російського військовослужбовця до довічного ув’язнення за умисне вбивство мирного жителя на Сумщині.

Тил

  • СБУ опублікувала свідчення депутата Медведчука – колишнього глави політради забороненої партії "ОПЗЖ", кума російського президента Путіна. Він розповів про схему виведення з держвласності ділянки продуктопроводу "Самара-Західний напрямок" та подальшого прокачування через нього дизпалива. За словами Медведчука, це було зроблено на користь попереднього президента Порошенка, який за його сприяння звернувся до керівництва РФ для оформлення купівлі труби в російської компанії "Транснефть". Порошенко забезпечив ухвалення необхідних для оформлення угоди рішень усіма судами та державними органами. Уже за рік новий власник продуктопроводу отримав прибуток більший, ніж кошти, які вклав у покупку. Після завершення каденції Порошенка, прокачування дизпалива трубою було зупинено, а 2021 р. продуктопровід повернуто в держвласність.
    Ще одна схема була пов’язана із закупівлею вугілля на окупованій території Донбасу, і знову – за посередництва Медведчука. За його твердженням, у злочинній угоді брали участь колишні глава НБУ Гонтарева, міністр енергетики Демчишин, партнер Порошенка – депутат Кононенко, генпрокурор та голова МВС. Для оплати часто-густо використовувалася готівка, яка передавалася "чиновникам ДНР" – "міністру податків та зборів" Тимофеєву ("Ташкенту") та "міністру енергетики" Ляміну.
    Глава СБУ Баканов стверджує, що показання Медведчука підтверджують результати розслідувань щодо участі Порошенка в цих "схемах".
    Адвокат Порошенко Головань назвав відеозаписи "піаром СБУ", а свідчення Медведчука – брехнею. За його словами, публікація відео допиту Медведчука є підготовкою громадської думки до судового засідання в справі його підзахисного.
    Пресслужба партії Порошенка "Європейська солідарність" заявила, що Медведчук цими свідченнями виторговує собі уникнення від відповідальності за антиукраїнську діяльність, переведення на кращі умови утримання та подальший обмін із відправленням до Росії. Партія стверджує, що звинувачення на адресу Порошенка є інформаційною диверсією на користь країни-агресора, основним ворогом України є Путін, а не Порошенко, а СБУ мусить працювати не на розкол країни, а на перемогу.
    Гонтарева відкинула свою участь у "вугільній схемі", і стверджує, що свідчення Медведчука інспірував олігарх Коломойський.
  • Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт про професійно-технічну освіту. Студенти зможуть здобути професійну освіту незалежно від місця реєстрації, навіть без повної середньої освіти, а також здобути другу професійну освіту за 3 роки після отримання першої або за наявності 2 років страхового стажу.
  • Пресслужба Укроборонпрому повідомила про захоплення окупантами 5 підприємств. Чиновники стверджують, що документацію з даними щодо персоналу підприємств – знищено, а працівникам запропоновано перевестися на інші об’єкти з виплатою матеріальної допомоги.
  • Укрпошта миттєво продала наклад марок "Російський корабель – Все!" За словами пресслужби Держприкордонслужби, ім’я бійця, який став прототипом військовослужбовця для марки, було засекречено й надалі є таємницею задля безпеки його та решти морських піхотинців та прикордонників, яких було захоплено в полон російським флотом на о. Зміїний.
  • Після скасування держрегулювання ціни на заправках зросли. Вартість бензину зросла до 50–52 грн/л, дизпалива – до 55–58 грн/л.
  • Печерський райсуд Києва видав наказ на заочний арешт колишнього президента Януковича за фактом держзради під час підписання Харківських угод у 2010 р. Угоди призвели до подовження терміну оренди Севастополя Росією в обмін на знижку на газ.
  • НБУ минулого тижня продав на валютній біржі $659 млн, купив – лише $7 млн.

Україна та світ

  • Президент Зеленський виступив у режимі відеоконференції перед учасниками Всесвітнього економічного форуму в Давосі. Він заявив, що санкції, які було запроваджено проти Росії, є недостатніми й вони не зупинили агресію. За його словами, санкції мають бути такими, щоби будь-який потенційний агресор знав, до яких наслідків призведуть його дії. Зеленський вимагає негайно запровадити ембарго на імпорт російської нафти, заблокувати всі без винятку російські банки, відмовитися від російських IT-продуктів і припинити будь-яку торгівлю з агресором. Він наголосив, що санкції мають бути не реакцією на агресію, а превентивними. Зеленський висловив упевненість у перемозі над Росією й наголосив, що будь-яку війну мусять закінчувати дипломати. За його словами, він хоче зустрітися з російським президентом Путіним особисто, а не обговорювати врегулювання із посередниками. Головною темою переговорів він вбачає припинення війни. Зеленський також заявив, що деокупація Криму у воєнний спосіб призведе до значних втрат серед українських вояків.
  • За словами Зеленського, реакція світової спільноти на масовий голод уже запізнилася, оскільки механізм колективного реагування на продовольчі кризи так і не було створено. Він запропонував створити організацію країн-експортерів продовольства. Зеленський також вважає необхідним відкриття морського коридору для експорту українського продовольства. Росія й надалі краде українське зерно. На супутникових знімках компанії Maxar виявлено 2 російських суховантажні судна, які завантажуються ним у Севастополі.
  • Президент США Байден заявив, що готовий застосувати воєнну силу в разі спроби вторгнення Китаю до Тайваню. Представники американської адміністрації не вважають цю заяву зміною політики США щодо Китаю. За словами Байдена, санкції проти РФ мають зберігатися, навіть, після ослаблення напруги на фронті, Санкції стосуються не лише Путіна, а й покликані утримати Китай від нападу на Тайвань.
  • Після закінчення відеоконференції міністрів оборони понад 40 країн "групи Рамштайн", глава Пентагону Остін повідомив про передавання Чехією Україні гелікоптерів, танків та ракетних систем. Італія Греція, Норвегія та Польща передали артсистеми та боєприпаси. Незабаром Данія передасть Україні протикорабельні ракети Harpoon. За словами радника глави Офісу президента Подоляка, Естонія за три місяці війни передала Україні озброєння в розмірі майже третини свого воєнного бюджету.
    Під час виступу в Давосі президент Зеленський заявив, що окупанти на Донбасі мають у 20 разів більше техніки, ніж ЗСУ, тому Україні якнайшвидше потрібна далекобійна артилерія та потужні системи залпового вогню.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг вилітає до Туреччини, де сподівається переконати керівництво країни не перешкоджати вступу Фінляндії та Швеції до Альянсу.
  • Президент Швейцарії Кассіс анонсував проведення конференції з повоєнного відновлення України на початку липня в Лугано.
    Країни Балтії та Словаччина вимагають конфіскувати заморожені російські активи для фінансування відновлення України. Країни наполягають на підготовці нового пакету санкцій проти РФ та посиленні чинних. За оцінкою українського уряду, сума збитків на початок травня становила приблизно $600 млрд, але з того моменту значно зросла, оскільки бойові дії на сході країни загострюються день від дня.
    Президент Зеленський у Давосі запропонував перетворити платформу для збирання допомоги Україні UNITED 24 на глобальну ініціативу для підтримки протягом доби будь-якої країни, що постраждала як від війни, так і від стихійного лиха.
  • У проєкті спільної заяви саміту ЄС, що відбудеться 30–31 травня, йдеться про підготовку надзвичайного плану дій на випадок припинення постачання російського газу. Польща достроково розірвала урядову угоду з РФ про постачання газу газогоном "Ямал-Західна Європа", чинність  якого спливає в травні. МЗС РФ назвало дії польської влади "навіженими". Газпром уже припинив постачання газу до Фінляндії, Польщі та Болгарії, які відмовилися платити рублями.
    Пропозиція нафти на світових ринках зменшується. Це вже призвело до зростання цін – на марку Brent вона в понеділок сягнула майже $114/барель. Зростання цін грає руку Росії, для якої продаж нафти є чи не головним джерелом фінансування агресії.
    За інформацією агентства Bloomberg, країни ЄС так і не змогли дійти згоди про шостий пакет санкцій через категоричну відмову керівництва Угорщини запровадити ембарго на імпорт російської нафти.
  • У відповідь на висловлювання французького міністра Бона про 15–20 років шляху до ЄС, прессекретар МЗС Ніколенко заявив, що Україна наполягає на наданні статусу кандидата на саміті Союзу вже в червні. Ніколенко наголосив, що підходи європейських політиків не змогли убезпечити Європу від агресії, а українці боронять європейські цінності ціною власних життів. За його словами, про негайне членство України не йдеться. Він висловив упевненість, що країна швидко пройде цей шлях у разі, якщо Франція та Німеччина продемонструють справжнє лідерство.
  • За даними ООН, кількість біженців з України перевищила 6,5 млн, з них до Польщі виїхали 3,5 млн, до Румунії – приблизно 1,0 млн, до Росії – 0,9 млн.
    Влада Ізраїлю незабаром дозволить офіційне працевлаштування українським біженцям.
    Центробанк Німеччини дозволив українським біженцям обмін на євро до 10 тис. грн із 24 травня за курсом, оприлюдненим на сайті Бундесбанку. Курсову різницю буде покрита коштом федерального бюджету.
  • МЗС РФ стверджує, що вихід Молдови зі СНД є неправильним кроком, який зашкодить економіці країни.
  • Starbucks повністю закриває бізнес у РФ після 15 років роботи на ринку. Також йде з ринку виробник одягу Levi Strauss & Co. Компанія Shell вийшла зі спільного підприємства з Газпромом із видобутку нафти на родовищі "Єнісей". Місяць тому Shell вийшла із проєкту "Сахалін-2".
    Російська танкерна компанія "Совкомфлот" змушена була продати 20 суден, новітніх газовозів тощо, щоби розплатитися з кредиторами й уникнути дефолту після накладення на неї західних санкцій. На продаж виставлено ще 20 суден.
    70 % реалізованих у Росії авіаквитків продані в один кінець. Найпопулярніші напрями – Казахстан, Туреччина, Узбекистан, Ізраїль, Вірменія, Азербайджан та ОАЕ.
    Радник представництва РФ при ООН Бондарєв пішов у відставку через незгоду з політикою президента Путіна.
    Колишня міністерка закордонних справ Австрії Кнайс залишила посаду члена ради директорів "Роснефти", услід за колишнім канцлером Шредером, через загрозу Євросоюзу про запровадження проти неї санкцій.

Тренди

  • Згідно з результатами опитування, яке було проведено групою "Рейтинг", 58 % респондентів виступають за вільне володіння зброєю цивільними особами, 61 % вважають, що це сприятиме зміцненню обороноздатності країни, 45 % впевнені, що володіння зброєю розширює особисту свободу громадян. До відкритого вторгнення 80 % респондентів не відчували потреби у володінні вогнепальною зброєю. 64 % опитаних вважають високим ризик нелегального обігу зброї після закінчення війни.

No comments:

Post a Comment