May 22, 2022

21.05.2022: Зеленський вважатиме перемогою вихід армії на позиції до 24 лютого

 

  • Зеленський вважатиме перемогою вихід армії на позиції до 24 лютого.
  • На Донбасі точаться жорстокі бої.
  • Байден підписав пакет допомоги Україні в розмірі $40 млрд.

Війна

Фронт

  • З артилерії, РСЗВ "Град" та мінометів обстріляно прикордонні райони Чернігівщини та Сумщини. Російський гелікоптер обстріляв ракетами село на кордоні Харківської та Сумської областей.
    На півночі Харківщини та на південь від Ізюма в напрямку Святогірська-Лимана окупанти зміцнюють лінії оборони й ведуть обстріли населених пунктів та позицій українських військ.
    Ситуація на Донбасі вкрай тяжка, ЗСУ ведуть запеклі оборонні бої. Окупанти зруйнували міст між Сєвєродонецьком та Лисичанськом. Голова військової обладміністрації Гайдай стверджує, що сполучення між містами не припинено. На околицях обласного центру тривають тяжкі бої. Російські війська намагаються наступати великими силами на Лисичанськ, Сіверськ, Бахмут. На Донеччині бойові дії тривають у районі Авдіївки, на південь і на захід від Донецька. Усі атаки окупантів відбито.
    Ракетами обстріляно село неподалік Запоріжжя. Миколаїв обстріляли забороненими Женевською конвенцією касетними боєприпасами.
    Розвідка повідомила, що російське командування концентрує сили в районі на південь від Ізюма, у напрямку Гуляйполя та на південь від Кривого Рогу. У низці населених пунктах на окупованій території розгорнуто мобільні бетонні цехи для виготовлення фортифікаційних елементів.
    21.05.2022
  • У Білгородській області РФ російське командування розгорнуло кілька дивізіонів оперативно-тактичних ракетних комплексів "Іскандер-М". За оцінкою Генштабу, небезпека ракетних ударів із території Білорусі не зникла.
  • Російські війська знищили ракетами воєнний об’єкт на Рівненщині. На Одещині ракетами зруйновано завод із виробництва добрив. Українські війська ППО збили російську крилату ракету над Вінницькою областю.
  • Глава комітету Держдуми з міжнародних справ Слуцький на пресконференції в Донецьку заявив, що влада РФ "має намір вивчити питання" обміну кума російського президента Медведчука на оборонців Маріуполя. Президент Зеленський підтвердив, що переговори про обмін бійців з "Азовсталі" відбуваються дуже інтенсивно.
  • За словами радника мера Маріуполя Андрющенка, Маріуполь повністю контролюють підрозділи Росгвардії, зокрема, "кадировці". Виїхати з міста неможливо, навіть путівцями. Омбудсмен Денисова повідомила, що з міста до фільтраційних таборів вивезено майже 4 тис. чоловіків, жоден із них не повернувся.

Тил

  • З регіонів повідомляють про затримки виплати зарплат та соціальних виплат, зокрема,  працівникам бюджетних галузей. На думку експертів, це пов’язано з "касовими розривами" на єдиному скарбничому рахунку через недоотримання податків, а закордонна допомога надходить нерівномірно. Левову частку бюджетних коштів спрямовано на фінансування безпеки та оборони.

Україна та світ

  • Президент США Байден підписав закон про виділення $40 млрд на допомогу Україні. До пакета, крім прямих військових постачань, входитимуть гуманітарна допомога, допомога біженцям, компенсація втрат українського бюджету, заходи щодо зміцнення світової продовольчої безпеки, а також компенсації арміям США та партнерів, які надали воєнну допомогу Україні.
    За інформацією німецького видання Bild, міністерство оборони Німеччини приховало інформацію про можливість постачання ЗСУ застарілих бронетранспортерів Marder, які можна було досить швидко відремонтувати із залученням виробників. Натомість уряд відмовив Україні в постачанні техніки.
    Президент Зеленський очікує на ухвалення в понеділок країнами "групи Рамштайн" рішення про постачання ЗСУ систем залпового вогню MLRS-270. Пентагон відправив до України ще одну партію 155-мм гаубиць M777. Польща передала майже всі запчастини та боєкомплекти для винищувачів МіГ-29 для відновлення боєздатності українських ВПС.
  • Президент Зеленський в інтерв’ю українським журналістам похвалився, що Україна зламала хребет однієї із найсильніших армій світу. За його словами, перемогою для держави буде вихід на лінію фронту станом на 24 лютого, після чого можна буде повернутися до переговорів із Росією. Зеленський вважає, що "не треба бути занадто жадібними" й відвойовувати всі окуповані території, оскільки це спричинить смерть та поранення десятків тисяч людей. Він заявив, що договір про гарантії безпеки не передбачає участі Росії — після воєнних злочинів її армії в Бучі. Він упевнений, що його особиста зустріч із російським президентом Путіним обов’язково відбудеться, а її порядок денний залежатиме від оперативної ситуації на момент проведення. За словами радника голови його Офісу Подоляка, Україна не жертвуватиме територіями заради миру. Він вважає можливою перемогу у війні з Росією та звільнення всіх окупованих територій.
  • Президент Зеленський заявив після переговорів із прем’єр-міністром Португалії Коштою, що Україні не потрібні альтернативи членству в ЄС. Українське керівництво розглядатиме відмову як черговий компроміс Європи з Росією.
  • Міністр закордонних справ Кулеба повідомив, що в умовах блокування портів Україна налагодила 2 альтернативні маршрути експорту продовольства. За словами радника глави Офісу президента Подоляка, скасування санкцій проти РФ в обмін на розблокування нею українських портів призведе лише до ескалації війни.
  • МЗС РФ опублікувало список 963 громадян США, яким заборонено в’їзд до РФ "за розпалювання русофобії". Серед них чинний президент, міністри, майже всі члени Конгресу та Сенату, інші чиновники, а також артисти та засновник соцмережі Facebook Цукерберг. До списку включено й сенатора Маккейна, який помер ще у 2018 р.
    Міністр транспорту РФ Савельєв визнав, що західні санкції завдали серйозного удару по логістиці країни, і її доводиться повністю перебудовувати.
    У Росії відкрився новий напрям "карткового туризму" — до Білорусі. Білоруськими картками VISA/MasterCard можна сплатити підписки на закордонні сервіси, покупки в інтернет-магазинах та розплачуватися за кордоном. Банки Казахстану та Вірменії ускладнили процедуру отримання карток громадянами РФ.
  • Президент Туреччини Ердоган як умову вступу до НАТО зажадав від Фінляндії та Швеції зняття ембарго на експорт зброї, яке було накладено після вторгнення турецьких військ до Сирії, а також "серйозних та конкретних кроків" щодо "терористів Курдської робочої партії", що перебувають на території цих країн і прихильників його політичного супротивника Гюлена.
  • Міністр освіти Німеччини Старк-Ватцінгер закликала владу федеральних земель швидко й без зволікань підтвердити документи українських біженців про освіту та кваліфікацію, щоби прискорити їхню інтеграцію до німецького суспільства.

No comments:

Post a Comment