May 17, 2022

16.05.2022: Окупанти вивезли українських бійців з "Азовсталі" для обміну

Окупанти вивезли українських бійців з "Азовсталі" для обміну

  • Окупанти вивезли українських бійців з "Азовсталі" для обміну.
  • Представники бізнесу вимагають від Зеленського прибрати Гетманцева з усіх посад.
  • Угорщина знову заблокувала шостий пакет європейських санкцій.

Війна

Фронт

  • Українські офіційні особи повідомили про евакуацію 264 оборонців "Азовсталі". 53 тяжко поранених бійця відправлено до шпиталю Новоазовська, 211 – переправлено до Оленівки. Наступним етапом буде їхній обмін на російських військовослужбовців. Гуманітарний коридор було відкрито вранці 16 травня, потім відбулися переговори щодо процедури виходу українських військовослужбовців – морських десантників, бійців полку "Азов", прикордонників, співробітників поліції та добровольців, які перебували в казематах підприємства. Генеральний штаб ЗСУ оголосив, що гарнізон Маріуполя виконав поставлене перед ним завдання – протягом 82 діб сковував до 17 батальйонних тактичних груп російської армії та їхніх посібників із "ДНР". Їхні дії зробили неможливими захоплення окупантами всього Донбасу та Запоріжжя, а українські війська здобули час для побудови ешелонованої оборони на південній та східній ділянці фронту. Отже, окупанти повністю взяли Маріуполь під контроль. За словами радника мера Андрющенка, окупанти намагаються приховати сліди своїх злочинів та ховають загиблих мешканців у братських могилах по всьому місту.
  • Російська диверсійна група спробувала прорватися з-за кордону на територію Сумської області під прикриттям обстрілу з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї. Атаку було відбито, загинув боєць-прикордонник. Держприкордонслужба повідомила про постійні спроби прориву диверсійних груп і у Чернігівській області. Генштаб не виключає провокацій російської армії, підрозділи якого розміщені в невизнаній "Придніпровській молдавській республіці" як "миротворці".
    Підрозділи армії Білорусі зводять фортифікаційні споруди та блокпости поблизу кордону з Україною, імітуючи підготовку до відбиття наступу українських військ.
    16.05.2022 Харків
    16.05.2022 Ізюм – Луганщина
  • Українські війська ведуть активні бойові дії на півночі Харківської області для повного звільнення території на північ від Харкова та планують наступати на схід – у напрямках Вовчанська та Куп’янська. Підрозділи ЗСУ контратакували в напрямку Ізюма, вогнем артилерії знищено склад боєприпасів у місті. Атаку окупантів у напрямку Святогірська відбито. У Луганській та Донецькій областях точаться бої місцевого значення, російські війська здійснюють варварські обстріли житлових будинків та об’єктів інфраструктури населених пунктів на лінії фронту та в ближньому українському тилу. Наступ російських військ зупинено, їм не вдалося упродовж доби здобути будь-яких тактичних успіхів.
    16.05.2022 Велика Новоселка
    16.05.2022 Миколаїв-Херсон
    Оперативне командування "Південь" повідомило про знищення складу з паливом у районі аеропорту "Чорнобаївка" на околицях Херсона. Окупанти обстріляли з РСЗВ населені пункти Миколаївської області, обласний центр тощо, а також села на південь від Кривого Рогу. На Запоріжжі, Миколаївщині та Херсонщині активних бойових дій не було.
  • На думку оглядачів британського видання The Guardian, президент Путін особисто віддає накази військам на Донбасі в тісній взаємодії із начальником генштабу армії РФ Герасимовим.
    16.05.2022 Загальна мапа бойових дій в Україні
  • Російські війська завдали ракетних ударів по Яворівському військовому полігону та залізничній станції у Львівській області, по полігону "Десна" – у Чернігівській, а також по мосту через Дністровський лиман та селищу Затока на Одещині. Кілька ракет було збито підрозділами протиповітряної оборони, проте удари таки спричинили суттєві жертви та руйнування.
  • Велика кількість українських громадян, яких було депортовано до РФ із захоплених окупантами територій, зокрема, з Маріуполя, змогли виїхати до ЄС, дехто вже повернувся до України. Депортованих українців російська влада тримає в таборах для переміщених осіб, низка яких розташовані на Далекому Сході.
  • Генпрокурор Венедиктова повідомила про прибуття до України 42 слідчих Міжнародного кримінального суду, які розслідуватимуть воєнні злочини та злочини проти людяності, які вчинили військовослужбовці та посадові особи РФ.

Тил

  • Укртрансбезпека оголосила про поновлення автоматичного габаритно-вагового контролю автотранспорту на контрольованій території. За словами чиновників Мінінфраструктури, це зроблено для підтримання доріг у робочому стані, що є критично важливим для воєнної та цивільної логістики в умовах війни.
  • Представник Верховної Ради в Конституційному суді депутат Совгіря повідомила, що Апеляційний адмінсуд остаточно підтвердив законність заборони Компартії України відповідно до закону про декомунізацію, який було ухвалено у 2015 р.
  • Суд наклав арешт на активи кіпрських компаній російського олігарха Фрідмана на суму 12,4 млрд грн. За допомоги цих компаній Фрідман та його партнери з Альфа-груп контролюють український дочірній Альфа-банк.
  • Представники бізнесу звернулися з відкритим листом до президента Зеленського із вимогою негайно усунути з посади голову парламентського комітету з податкової, митної та фінансової політики депутата Гетманцева, а також звільнити його з посади секретаря Нацради з відновлення України. За твердженням підприємців, діяльність Гетманцева є антиринковою, репресивною та популістською, що призводить до руйнування української економіки. Вони наголосили, що Україна в рейтингу економічних свобод посідає ганебне 130-те місце, і це є наслідком "інновацій" Гетманцева. Бізнес наголошує, що системне зниження податків в умовах війни, зрештою, спричинить зростання їхнього надходження через відновлення ділової активності. Гетманцев запропонував представникам бізнесу зустрітися в комітеті Верховної Ради та заявив, що політика країни у сфері суспільних фінансів є "постійним компромісом між інтересами різних груп суспільства".
  • За твердженням міністра фінансів Марченка, у разі, якщо війна триватиме понад 3–4 місяці, уряд буде змушений піти на "болючі заходи", зокрема, на суттєве збільшення податків. Він наголосив, що ситуація з державними фінансами вкрай складна.
    Президент Зеленський провів відеозустріч із головою МВФ Георгієвою, на якій обговорювалася економічна допомога Україні та забезпечення фінансової стійкості держави.
    18 травня Єврокомісія планує оголосити новий пакет фінансової допомоги Україні. до якого буде включено довготермінові кредити та зобов’язання щодо фінансування відновлення країни.
    Уряд Японії підписав кредитну угоду з Україною щодо надання $100 млн для фінансування гуманітарних потреб бюджету, а також на зміцнення держуправління та боротьбу з корупцією.

Україна та світ

  • Міністри закордонних справ ЄС погодили надання ще €500 млн на воєнну допомогу Україні. Єврокомісар Боррель повідомив, що вони будуть витрачені на придбання та передачу ЗСУ важкої техніки. За його словами, загальний обсяг воєнної допомоги перевищив €2 млрд, і це є лише верхівкою айсберга. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що президентові РФ Путіну в пошуку варіантів "збереження особи" допомагати немає сенсу, оскільки він може завершити війну будь-якої миті, а його пропаганда переконає мешканців країни в "перемозі" "славетної російської армії", яка "демілітаризувала" та "денацифікувала" Україну. За його словами, Європа мусить значно посилити тиск на Путіна, щоби підштовхнути його до такого рішення.
    США передали Україні три радянські вертольоти Мі-17. ЗСУ використовують на фронті 74 із 90 гаубиць М777, 60 % законтрактованих снарядів уже доставлено до України. За оцінкою учасників бойових дій, ефективність застосування американської артилерії є дуже високою. Пентагон замовив у виробників ще 1300 ракет для протитанкових комплексів Javelin на суму $309 млн, частину партії буде передано Україні.
  • Відбулася зустріч глав країн Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) – РФ, Білорусі, Казахстану, Вірменії, Киргизстану та Таджикистану. Президент Путін поінформував учасників щодо ситуації на фронті в Україні. За словами генерального секретаря ОДКБ Зася, про участь військ партнерів у війні не йшлося. Путін заявив, що вступ до НАТО Фінляндії та Швеції не створює прямої загрози для Росії, проте поширення воєнної інфраструктури на цю територію "беззаперечно викличе реакцію". Він назвав розширення Альянсу "штучним", оскільки він виходить за межі свого географічного призначення та "не найкращим чином впливає" на інші регіони. Президент Білорусі Лукашенко закликав колег об’єднатися та запровадити "пекельні санкції" проти країн Заходу.
    Норвегія, Данія та Ісландія пообіцяли надати воєнну допомогу Фінляндії та Швеції до моменту їхнього вступу до Альянсу.
    Президент Туреччини Ердоган заявив, що не схвалить вступ до НАТО країн, які "потурають терористичним організаціям", тому не радить делегаціям Фінляндії та Швеції приїжджати до Анкари. Для прийняття до Альянсу потрібна згода всіх держав-членів.
    Тимчасова повірена в справах США Квін вважає, що Україна має шанси вступити до НАТО подібно до Фінляндії та Швеції – навіть без виконання Плану дій щодо членства, у разі констатації Альянсом її відповідності левовій частині вимог до учасників.
    Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що членство України в НАТО відрізняється від приймання Фінляндії та Швеції, оскільки, за його словами, Київ нібито має "територіальні суперечки" з Москвою.
  • Глава Пентагону Остін уперше з початку війни зателефонував російському міністрові оборони Шойгу. Він закликав Росію до негайного припинення вогню. За повідомленням пресслужби Пентагону, основною метою розмови була підтримання лінії зв’язку з керівництвом РФ. Після дзвінка Шойгу, Остін переговорив з українським міністром оборони Резніковим.Попри санкції, у Росії вистачає коштів для виробництва нової зброї. Уралвагонзавод відправив на фронт ешелон нових танків T-90M. Нещодавно кілька подібних танків було знищено під Харковом.
  • За інформацією видання Defence Express, індійська влада припинила контракт із Росією про постачання морських вертольотів Ка-31. Причинами названо побоювання про нездатність підприємств РФ виготовити цю техніку, складнощі з оплатою через санкції та тиск із боку міжнародних партнерів Індії.
  • На думку президента Зурабішвілі, російський президент Путін через невдачі в Україні може напасти на Грузію, щоби продемонструвати "швидку перемогу". Уряд Грузії та провладні депутати вважають, що війни треба уникнути за будь-яку ціну.
  • На території Естонії та в акваторії Балтійського моря розпочалися міжнародні військові навчання Siil 2022 за участю 15 тис. військовослужбовців. До них буде залучено найновішу воєнну техніку, зокрема, літаки, гелікоптери та кораблі.
  • Глави МЗС країн ЄС так і не спромоглися погодити шостий пакет санкцій через неготовність Угорщини до запровадження ембарго на імпорт російської нафти. Міністр закордонних справ Литви Ландсбергіс заявив, що лише єдина країна тримає в заручниках весь Євросоюз. Він закликав партнерів якнайшвидше ухвалити весь пакет санкцій. Глави МЗС Австрії та Німеччини прогнозують досягнення угоди щодо пакета протягом кількох днів.
    Угорський парламент уже вп’яте обрав главою уряду чинного прем’єр-міністра Орбана. На церемонії призначення на посаду він заявив, що не має наміру перешкоджати європейським санкціям, "якщо вони не впливатимуть на енергетичну безпеку країни". За його словами, Європа вступає в "епоху рецесії" через зростання цін на енергоносії та інфляцію, які наслідком війни в Україні, а Єврокомісія "щодня ​​зловживає владою" на шкоду суверенітету держав-членів Союзу.
    Прем’єр-міністр Болгарії Пєтков оголосив, що країна зможе відмовитися від російської нафти лише за 2 роки й вимагає зробити для неї виключення із санкцій ЄС.
    Заступник голови Міненерго України Колесник заявив, що Європа може замістити до 17 % газу, що імпортується з РФ, постачанням української електроенергії.
    Ізраїль нарощує видобуток газу на середземноморському шельфі. У найближчі кілька років уряд має намір подвоїти видобуток – з 20 млрд м³ до 40 млрд м³ та укласти договір із ЄС для заміщення постачання російського газу.
    Глава українського МЗС Кулеба заявив, що країни ЄС готові розпочати обговорення наступного пакета санкцій, після того, як буде прийнято шостий пакет. За його словами, наступною метою буде "вбивство" російського експорту, щоби позбавити Путіна коштів для подовження війни. Глава МЗС Німеччини Бербок підтвердила готовність ЄС зберегти санкції проти РФ протягом багатьох років.
    Єврокомісар Боррель заявив, що країни, які мають намір вступити до ЄС, мусять підтримати антиросійські санкції ЄС. Уряд Косова оголосив про приєднання до режиму санкцій. Подібного рішення Єврокомісія вимагає й від Сербії.
  • МЗС РФ у відповідь на звинувачення країн "великої сімки" в підриві продовольчої безпеки світу заявило, що "розкручування антиросійської істерії аж ніяк не стабілізує світову економіку". Пресслужба МЗС наголосила, що погіршення ситуації пов’язано з "прорахунками та накопиченими системними помилками в макроекономічній, енергетичній та продовольчій політиці колективного Заходу".
    Представниця США при ООН Томас-Грінфілд оголосила, що Конгрес готує пакет заходів терміном на 3 роки для боротьби з загрозами глобальної продовольчої безпеки на суму $11 млрд. З них $1 млрд буде виділено в наступні кілька місяців країнам, які найбільше постраждали через зривання постачання зерна внаслідок агресії Росії в Україні.
    За словами єврокомісара Борреля, ЄС допоможе Україні експортувати зерно, яке заблоковано в портах унаслідок агресії РФ. Уряди Польщі та України домовилися про спрощення контролю українського зерна. Це дасть змогу суттєво прискорити його транзит до європейських портів.
  • Компанія McDonald's оголосила про остаточний вихід із Росії. Перший ресторан у Москві було відкрито наприкінці радянського періоду – в 1990 р. На початок війни країни під брендом McDonald's працювали 850 ресторанів, а персонал налічував 62 тис. осіб.
  • Суддя Стейнхаус, який головує на процесі в справі про знищення авіалайнера MH17, оголосив, що вирок буде винесено 17 листопада або 15 грудня 2022 р.

Київ

  • У Києві дозволено продаж алкоголю в ресторанах та кафе до 22:00, продаж у магазинах, як і раніше, відбувається з 11:00 до 16:00.


No comments:

Post a Comment