May 16, 2022

15.05.2022: Російський наступ захлинається


Російський наступ захлинається
  • Російський наступ захлинається.
  • Фінляндія та Швеція остаточно визначилися зі вступом до НАТО.
  • Сенат США в середу затвердить пакет допомоги Україні в розмірі $40 млрд.

Війна

Фронт

  • В околицях Харкова окупанти намагаються зберегти позиції й не дати змогу українським військам наступати на схід у напрямку Волчанська.
    15.05.2022 Ізюм
    15.05.2022 Лиман
    На південь від Ізюма російські війська й надалі ведуть наступ на Лиман і захопили 2 населені пункти.
    15.05.2022 Луганщина

    Бої за Сєверодонецьк так і не почалися, обласний центр та інші міста області зазнали інтенсивних обстрілів та авіанальотів.
    15.05.2022 Сєверодонецьк
    У районі Попасної російські війська ціною тяжких втрат захопили с. Олександропілля.
    15.05.2022 Попасна
    На околицях Донецька точаться запеклі бої, окупантів відкинуто від Авдіївки. У районі Донецька тривають безперервні атаки на Мар’їнку, у місті відбуваються бойові зіткнення. На південь від Донецька – на ділянці фронту від Новомихайлівки до Вугледару – російські війська за підтримки авіації та всіх видів артилерії та РСЗВ намагаються прорвати ешелоновану оборону підрозділів Операції об’єднаних сил, проте їхні зусилля марні. Їм також не вдалося захопити Велику Новосілку, бої за яку тривають уже понад 3 тижні.
    15.05.2022 Донецьк
    Попри безперервні атаки, обстріли та бомбардування, оборонці Маріуполя утримують комбінат "Азовсталь". Заступник міністра оборони Маляр заявила, що російський президент Путін не дає згоди на евакуацію українських вояків із підприємства. Президент Зеленський підтвердив, що українське керівництво веде "дуже складні та делікатні" переговори для їхнього порятунку.
    У Запорізькій та Херсонській областях змін на фронті не сталося. Окупанти обстріляли з РСЗВ населені пункти на південь від Кривого Рогу, а також Миколаїв. У відповідь українська артилерія вкотре знищила базу російських військ на аеродромі Чорнобаївки на околицях Херсона.
  • Згідно з перехопленими СБУ телефонними розмовами окупантів, вони застосовують на Донбасі проти української армії та мирних жителів заборонені Женевською конвенцією касетні та фосфорні боєприпаси, що є воєнним злочином.
    15.05.2022 Загальна мапа бойовий дій в Україні
  • За оцінкою британської розвідки, наступ російських військ на Донбасі втратив темп. Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) констатували, що російське командування робить безліч помилок у плануванні операцій. Вони вважають, що російські війська спробують захопити Сєвєродонецьк та Лисичанськ та утримати фронт у Харківській області на захід від Вовчанська. Окупанти почуваються невпевнено й на півдні України, тож досі не можуть визначитися з датою "референдуму" та його цілями. За оцінкою Генштабу ЗСУ, на певних напрямках проти української армії воюють підрозділи, які укомплектовано лише на 20 %, що зазнали значних втрат у живій силі та техніці під час попередніх боїв. Російське командування часто-густо кидає в бій найманців приватних військових компаній. Для поповнення особового складу підрозділів на Донбасі в прикордонних з Україною областях триває підготовка приблизно 2,5 тис. резервістів. За оцінкою української розвідки, Росії бракує часу на їхнє бойове злагодження, тому якість поповнення буде низькою. Фактично, у Центральному, Північно-Західному, Південному та Північно-Кавказькому федеральних округах РФ відбувається прихована мобілізація, проте її результати не дають змогу суттєво посилити підрозділи для досягнення перелому на фронті.
    Президент Зеленський заявив, що "спецоперація" Путіна в Україні вже збанкрутувала, а українське командування готове відбити російський наступ на Донбасі. Російські дипломати визнають, що ситуація в Україні для російської армії складається не найкращим чином. Вони підтвердили, що США та інші країн Заходу чинять шалений тиск на Росію із вимогою відведення нею військ на позиції до 24 лютого, а також компенсації завданих Україні збитків, проте обіцяють "не допустити капітуляції".
  • Попри знищення 3 крилатих ракет, які російська армія запустила по інфраструктурних об’єктах заходу та центру України, Україна не має достатніх засобів ППО для відбиття ракетних атак.
  • Президент Зеленський звільнив командувача Сил територіальної оборони Галушкіна та призначив на його місце начальника штабу Сухопутних сил генерал-майора Танцюру. Танцюра до 2013 р командував навчальним центром "Десна", проти нього було порушено кілька кримінальних справ. У період із 2014 р. нічим себе не виявив.

Тил

  • Голова Верховної Ради Стефанчук заявив про намір скасувати акредитацію в парламенті журналістів проросійських ЗМІ, які потрапили під санкції або розповсюджували російські ідеї.
  • Уряд підвищив граничні націнки на бензин і знизив – на дизпаливо. Отже, ціна бензину на заправках не може перевищувати 39,85 грн/л, а дизпалива – 42,31 грн/л, заправкам дозволено встановлювати нерегульовану ціну преміальних марок пального за наявності в продажу звичайного палива. Ринок поки не відчув збільшення постачання з ЄС, про яке відрапортував уряд. Реальні ціни на заправках набагато вищі за "граничні", а в автівки заливають 10–15 л.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Кулеба підтвердив готовність до переговорів із РФ. Він наголосив, що переговори щодо припинення вогню можна вести лише у випадку, якщо вони стануть першим кроком до звільнення української території. Він наголосив, що Україна не піде на територіальні поступки й не допустить використання дипломатії для посилення страждань власних громадян.
  • Прессекретар МЗС Ніколенко повідомив про стратегічне рішення Німеччини "злізти з російської газової голки", оскільки Росія використовує газ як зброю, яку постійно тримає біля скроні України, Німеччини та всієї Європи. Єврокомісія підготувала угоду про обмеження цін на газ та регулювання ринку на випадок припинення постачання газу з РФ. Єврокомісія також рекомендує імпортерам вважати зобов’язання щодо купівлі газу виконаними після оплати в євро на рахунки в Газпромбанку. Це не буде вважатися порушенням санкцій, у випадку, якщо Газпромбанк самотужки конвертує ці суми й перекаже кошти на рахунки Газпрому.
    На тлі ембарго на імпорт російської нафти, що готує ЄС, уряд Ірану оголосив про готовність удвічі збільшити постачання в разі відновлення ядерної угоди. Єврокомісар Боррель повідомив, що переговори з Іраном минулого тижня "пройшли краще, ніж очікувалося". Постачання іранської нафти може суттєво змінити ситуацію на ринку та надасть Європі змогу уникнути енергетичного колапсу і стримати інфляцію.
  • За словами міністра закордонних справ Німеччини Бербок, війна в Україні швидко не закінчиться, тому країни НАТО допомагатимуть Україні "стільки, скільки потрібно". Вона наголосила, що колективний Захід, і Німеччина, зокрема, були готові до діалогу з Росією, проте Путін зруйнував усі канали діалогу, взаємодію у форматі ОБСЄ тощо. Генеральний секретар Альянсу Столтенберг закликав країни блоку наростити воєнну допомогу Україні для зменшення довготермінових наслідків війни. За його словами, Україна зможе виграти війну проти Росії, а Путіну не вдалося досягти жодної з поставлених цілей.
    Швеція, услід за Фінляндією, цього тижня подасть заявку на членство в НАТО, за умови нерозміщення на її території ядерної зброї та баз Альянсу. Отже, агресивна політика Путіна призвела до корінного перегляду цими країнами нейтрального статусу на користь можливості скористатися спільними засобами оборони від російської загрози. За словами Столтенберга, Туреччина не має наміру блокувати їхній вступ.
    Агентство Bloomberg повідомило, що Альянс у новій стратегічній концепції має намір визнати Росію прямою загрозою. Концепцію заплановано оприлюднити та затвердити на саміті в червні.
    Віцепрем’єр-міністр Стефанишина висловила сподівання, що НАТО зробить висновки з політичних помилок 2008 р та розгляне заявку України так само швидко, як заявки Швеції та Фінляндії.
  • Лідер республіканської фракції Сенату США Маконнелл сподівається ухвалити вже в середу законопроєкт про виділення Україні $40 млрд воєнної та іншої допомоги. Біль заблокував сенатор Пол, який вимагає призначення генерального інспектора для контролю за використанням допомоги – щоби не повторити прецедент із неефективним витрачанням коштів, які було виділено Афганістану. Маконнелл також підтримує ідею про оголошення Росії державою-спонсором тероризму.
  • Уряд Латвії ухвалив рішення про зупинення угоди про транзит білоруських військових вантажів залізницею та через порти. Угоду було підписано ще 1994 року – до моменту вступу Латвії до ЄС та НАТО.
  • Соціал-демократична партія Німеччини, членом якої є канцлер Шольц, зазнала поразки на виборах у найбільшій федеральній землі – Північний Рейн-Вестфалія. Це вже друга поспіль поразка СДПН на регіональних виборах. Низка аналітиків пов’язують поразку з невпевненими діями уряду щодо воєнної підтримки України та стратегії енергетичної безпеки. Подібний розвиток подій може надалі спричинити розвал владної коаліції.


No comments:

Post a Comment