May 15, 2022

14.05.2022: Український гурт Kalush Orchestra виграв конкурс Євробачення

  • Український гурт Kalush Orchestra виграв конкурс Євробачення.
  • Тяжкі бої тривають у Луганській області та на околицях Донецька.
  • Країни "великої сімки" не збираються визнавати "нові кордони" Росії та посилять підтримку України.

Війна

Фронт

  • Окупанти знову обстріляли із міномета населені пункти у прикордонній зоні Чернігівської області. У Сумській області кілька населених пунктів було обстріляно з мінометів, російська авіація завдала ракетних ударів з повітряного простору РФ. Губернатор Білгородської області Гладков стверджує, що українська армія з-за кордону обстріляла селище в одному з районів.
    14.05.2022 Ізюм
    На Харківщині окупанти намагаються утримати позиції після наступу українських військ на півночі області. На захід від Ізюма підрозділи ЗСУ перейшли у контрнаступ й підійшли майже впритул до самого міста.
    14.05.2022 Сєверодонецьк
    У Луганській області російські війська ведуть наступ на Сєверодонецьк, бої точаться в Оріховому та Комишувасі на околицях Попасної.
    14.05.2022 Попасна
    Обласний центр Сєвєродонецьк та підприємство "Азот" на 70% зруйновані, у місті досі залишаються близько 20 тис. чол. У суботу із Сєверодонецька вдалося евакуювати лише 17 осіб. Обстріляно з важкої артилерії та РСЗВ практично всі населені пункти Донецької та Луганської областей на контрольованій території, по Лисичанську завдано авіаудару. Голова Луганської воєнної обладміністрації Гайдай повідомив, що окупанти вивозять людей із Попасної на окуповані території, чоловіків та жінок планують "мобілізувати" та змусити воювати проти України. За його словами, російські війська не залишили планів навести понтонну переправу через Сіверський Донець для виходу в тил підрозділам Операції об'єднаних сил, які обороняють Луганську область.

    Наджорсткі бої тривають на околицях Донецька – в Авдіївці, Пісках, Мар'їнці та Новомихайлівці. В Авдіївці окупантам вдалося трохи просунутися, місто зазнало варварських обстрілів.
  • У Маріуполі на комбінаті "Азовсталь" точаться безперервні бої, окупанти та їхні поплічники з "армії ДНР" великими силами штурмують підприємство, обстрілюють його з танків та важкої артилерії,  запалювальними та термітними снарядами тощо, та скидають важкі авіабомби. Родичі бійців підрозділів, які обороняють "Азовсталь", звернулися до влади Китаю з проханням про допомогу в евакуації. Віцепрем'єр-міністерка Верещук заявила, що представники України ведуть переговори про евакуацію, принаймні 60 тяжко поранених бійців та медиків. Радник турецького президента Калин заявив, що Туреччина готова вивезти поранених бійців з "Азовсталі" та цивільних осіб транзитом через захоплений російською армією порт Бердянськ, якщо отримає дозвіл російського командування. Учасники гурту Kalush Orchestra, який переміг на конкурсі Євробачення, звернулися до глядачів усього світу із закликом врятувати Маріуполь та бійців, які утримують "Азовсталь".
    Окупанти змушують мешканців міста ексгумувати могили у дворах для подальшого перепоховання у братських могилах. Йдеться про багато тисяч осіб, що загинули внаслідок бойових дій і  голоду. Окупанти після 2 діб затримки нарешті пропустили до Запоріжжя колону з 500-1000 автомобілів, на яких жителі Маріуполя намагалися виїхати на контрольовану Україною територію.
  • Президент Зеленський назвав ситуацію на Донеччині дуже важкою. За його словами, російські війська намагаються продемонструвати бодай якусь перемогу.
  • З РСЗВ "Ураган" окупанти завдали ракетного удару по сільській місцевості в 15 км на південь від Кривого Рогу, а також по Миколаєву.
    У Придністров'ї командування армії РФ, як і раніше, тримає підрозділи у повній бойовій готовності, хоча "війська ПМР" вже несуть службу у звичайному режимі. Держприкордонслужба на цій ділянці додатково зміцнює кордон та здійснює фільтраційні заходи.
    14.05.2022 Загальна мапа бойових дій
  • На о. Зміїний російські війська знову встановили системи ППО, в акваторії курсують судна Чорноморського флоту. Присутність на острові забезпечує контроль над небом в усьому регіоні, а також полегшує розвідку одеського узбережжя.
    На пляж в Одесі штормом винесло міну, яку сапери планують підірвати у неділю.
  • Російська армія завдала ракетного удару по Яворівському військовому полігону у Львівській області ракетами з акваторії Чорного моря.

Тил

  • Президент Зеленський підписав закон про заборону проросійських політичних партій. Минулого тижня саморозпустилася парламентська фракція партії "Опозиційна платформа – За життя". 25 депутатів із її складу створили нову депутатську групу "Платформа за життя та мир". Секретар РНБО закликав цих депутатів вибачитись перед українцями та повернути мандати, "поки їх не винесли" з Верховної Ради.
  • Міністерство економіки повідомило, що імпорт пального останніми днями зріс до 12 тис. т на добу, проти 4 тис. т у березні-квітні.

Україна та світ

  • У підсумковому комюніке саміту "Великої сімки" (G7) міністри закордонних справ наголосили, що ніколи не визнають "нових кордонів" Росії, які вона намагається встановити вторгненням в Україну. Вони закликали Китай утриматися від підтримки агресії РФ, не допомагати в уникненні санкцій, а також утриматися від дезінформації, яка спрямована на легітимізацію анексії території України. Глави МЗС підтвердили, що й надалі підтримуватимуть Україну. У відповідь на цю заяву заступник голови Ради безпеки РФ колишній президент Медведєв заявив, що "Росії начхати на невизнання нових кордонів країнами "великої сімки". За інформацією уповноваженої з прав людини Денисової та повідомленнями місцевих жителів, окупанти готуються влаштувати "перепис" населення Херсонської та Запорізької областей, що можна розцінити як підготовку до проведення "референдуму" про приєднання цих територій до РФ.
    Канцлер Німеччини Шольц заявив, що Росія не досягла жодної з цілей, поставлених у війні проти України, а президент Путін має поступово прийти до думки, що йому доведеться домовлятися з Україною.
  • Міністр закордонних справ Бербок наголосила, що Росія навмисне перетворила вторгнення на "зернову війну", яка є частиною гібридної агресії. Міністр агрополітики Сольський звернувся до міністрів G7 із пропозицією про створення організації країн-експортерів зерна. Індія, другий за розміром виробник зерна у світі, запровадила заборону експорту через зростання цін на біржах.
    Уряд Канади готовий сприяти отриманню Україною спецобладнання для проведення експертиз агропродукції, що значно полегшить експорт.
  • Заступник глави МЗС Росії Грушко заявив, що схвалення вступу України до ЄС означатиме кінець Євросоюзу, оскільки в Україні "заправляють бал нацистські угруповання та панує нацистська ідеологія, яка несумісна з європейськими цінностями". У відповідь спікер українського МЗС Ніколенко підкреслив, що Росія "не має права пхати свій ніс у європейську інтеграцію України", оскільки ще не досягла рівня історичного розвитку, який є достатнім для судження про європейські цінності.
  • Президент Фінляндії Нііністьо зателефонував до російського президента Путіна й повідомив, що найближчими днями країна подасть заявку на вступ до НАТО. Путін назвав це рішення помилковим та підкреслив, що "жодних загроз безпеці для Фінляндії нібито не існує, а вступ до НАТО може негативно вплинути на фінсько-російських відносини, які були взаємовигідними".
    Міністр закордонних справ Канади Жолі вважає, що Швеція та Фінляндія мають вступити до НАТО якнайшвидше, навіть попри негативну позицію Туреччини. На зустрічі глав МЗС країн НАТО турецький міністр закордонних справ Чавушоглу заявив, що більшість громадян країни налаштовані проти вступу Фінляндії до НАТО, оскільки скандинавські країни підтримують курдських екстремістів.
    Глава "Роскосмосу" Рогозін пригрозив Фінляндії та Швеції ядерним ударом у разі їхнього вступу до Альянсу.
    Російська авіація в районі Калінінграда провела навчання з перехоплення літаків "умовного противника", який "планував завдати удару по військових об'єктах" анклаву.
  • Уряд Канади скасував антидемпінгове мито у розмірі 77% на українську металургійну продукцію, яке було запроваджено 20 років тому.
  • Чиновники Мінфіну США провели зустріч із представниками іноземних банків та попередили їх, що допомога Росії в ухиленні від санкцій призведе до включення їх самих до санкційного списку.
  • На пісенному конкурсі "Євробачення" переміг український гурт Kalush Orchestra. Його привітали з перемогою президент Зеленський, прем'єр-міністр Великої Британії Джонсон та голова Єврокомісії фон дер Ляєн. Зеленський заявив, що Україна зробить усе, щоб учасників та гостей Євробачення прийняв український Маріуполь.

Київ

  • За словами заступника голови Київської міськадміністрації Поворозника, для відновлення зруйнованих та пошкоджених об'єктів житлового фонду та інфраструктури потрібно від €70 до €80 млн.
  • Київрада перейменувала Арку дружби народів на Арку свободи українського народу. Затверджено список понад 40 пам'ятників та пам'ятних знаків, які потрібно демонтувати та передати до музею тоталітаризму. Рейтингове голосування щодо нових назв вулиць та станцій метро триватиме до 19 травня у додатку "Київ цифровий".
  • З 16 травня у Києві знову стягуватиметься плата за проїзд у комунальному транспорті, у метро тощо.

 

No comments:

Post a Comment